بحران بزرگ پناهجویان در راه اروپا

گروه بین‌الملل: پناهجویانی که برای فرار از مرگ در خاورمیانه و آفریقا راهی اروپا می‌شوند به بحرانی بزرگ تبدیل شده اند. آنها اگر خیلی خوش شانس باشند و در دریای مدیترانه با فرشته مرگ ملاقات نکنند در اروپا با دردسرهای کشنده جدیدی مواجه خواهند شد.
کشورهای اروپای شرقی به طرح ارائه‌شده برای نشست عالی بروکسل در رابطه با سیاست پناهجویی اتحادیه اروپا اعتراض شدیدی کرده‌اند. نخست‌وزیر لهستان این نشست را «غیر قابل قبول» خوانده است.
نخست‌وزیر لهستان بعد از نشست با همتایان خود از جمهوری چک، مجارستان و اسلواکی شدیدا به نشست عالی بروکسل در باره تعیین رئوس سیاست پناهجویی واکنش نشان داد. این نشست قرار است یکشنبه (۲۴ ژوئن / ۳ تیر) به ابتکار صدراعظم آلمان تشکیل شود.
ماتیوش موراویتسکی با اشاره به طرح ارائه‌شده برای این نشست گفت: «ما در این نشست شرکت نمی‌کنیم، چون آن‌ها می‌خواهند پیشنهادی را دوباره مطرح کنند که ما قبلا آن را رد کرده‌ایم.»


چهار کشور مجارستان، لهستان، جمهوری چک و اسلواکی که به شدت مخالف مهاجرپذیری‌اند در مخالفت با تغییر سهمیه پذیرش پناهجویان در سطح اتحادیه اروپا نشست یکشنبه در بروکسل را تحریم‌ کرده‌اند. 
همصدایی ایتالیا با مخالفان
ماتیو سالوینی، وزیر کشور ایتالیا از حزب دست راستی افراطی «لیگ»، نیز با مخالفان نشست بروکسل همصدا شده است. او حتی تهدید کرده که ایتالیا این نشست را تحریم خواهد کرد. سیاستمداران حزب «لیگ» به شدت با نشست بروکسل مخالفت کرده و گفته‌اند که ظاهرا نتایج این نشست از پیش تعیین ‌شده است.
سالوینی با اشاره به طرحی که قرار است در بروکسل مورد بحث قرار بگیرد گفت، ایتالیا اگر قرار باشد «طرح از پیش نوشته‌شده آلمانی‌ها و فرانسوی‌ها» را امضا کند، ترجیح می‌دهد تن به این سفر ندهد. او روشن ساخت، یا باید «پیشنهاد قابل استفاده‌ای» ارائه شود یا ایتالیا به این نشست «نه» خواهد گفت.
درهمین حال، دولت ایتالیا می‌خواهد دو کشتی را توقیف کند که با پرچم هلند در دریای مدیترانه در حرکت‌اند. نیروهای امدادگر از این کشتی‌ها برای کمک به پناهجویان استفاده می‌کنند. وزیر کشور ایتالیا این کشتی‌ها را «تاکسی دریایی» نامیده است.
سخت‌گیری در سیاست پناهجویی
در طرح پیشنهادی همچنین سخت‌گیری‌های‌ جدیدی در سیاست پناهجویی گنجانده شده است. طبق این طرح، از این پس پناهجو نباید حق انتخاب آزادانه میان کشورهای عضو اتحادیه اروپا را داشته باشد و کشور میزبان را به دلخواه خود عوض کند. در صورتی که متقاضی پناهندگی از این قاعده تخطی کند با مجازات روبرو خواهد شد. به علاوه ارائه کمک‌های اجتماعی به پناهجو تنها در کشوری در اتحادیه اروپا میسر خواهد بود که مسئولیت او را بر عهده گرفته است.
220 پناهجو در دریای مدیترانه
کمیساریای عالی حقوق بشر سازمان ملل متحد می‌گوید طی سه روز منتهی به جمعه (۲۲ ژوئن/ اول تیر) حدود ۲۲۰ پناهجو که قصد رساندن خود به اروپا را داشته‌اند در آبهای ساحلی لیبی غرق شده‌اند.
به گزارش «تاگس شاو»، وب‌سایت شبکه یک تلویزیون آلمان، این نهاد حقوق بشری سازمان ملل این آمار را با استناد به اظهارات پناهجویانی ارائه کرده که از حوادث دریایی روزهای اخیر جان سالم به در برده‌اند.
گفته می‌شود از حدود صد سرنشین قایقی که روز سه‌شنبه غرق شده فقط پنج نفر زنده مانده‌اند. در همین روز یک قایق بادی نیز دچار سانحه شده که از ۱۳۰ سرنشین آن هفتاد نفر غرق شده‌اند.
سرنشینان قایق دیگری که روز چهارشنبه در نزدیکی سواحل لیبی غرق شده گفته‌اند که نزدیک به پنجاه نفر از کسانی که در این قایق بوده‌اند جان خود را از دست داده‌اند.
کمیساریای عالی حقوق بشر سازمان ملل خواستار افزایش تلاش‌های بین‌المللی برای نجات پناهجویانی شده که در دریای مدیترانه و در مسیر رسیدن به اروپا دچار حادثه می‌شوند.
در همین حال گارد ساحلی ایتالیا مانع پهلو گرفتن کشتی‌هایی شده که به یاری پناهجویان حادثه دیده شتافته‌اند. یکی از این کشتی‌ها که حامل شماری از پناهجویان نجات یافته بوده، پس از چند روز بلاتکلیفی در آبهای ساحلی ایتالیا، به اجبار راهی بندر والنسیای اسپانیا شده است. نهادهای غیردولتی امدادرسانی از دولت ایتالیا به خاطر خودداری از پذیرش کشتی‌های حامل پناهجویان آسیب‌دیده در سواحل این کشور به شدت انتقاد کرده‌اند.
پاپ فرانسیس، روز پنج‌شنبه، ۳۱ خرداد، در مسیر بازگشت از سفر به ژنو با اشاره به بحث‌های اخیر میان کشورهای اروپایی درباره پناهجویان، از این کشورها خواست در سیاست‌های خود تجدید نظر کنند و با توجه به ظرفیت‌های هر کشور پذیرای پناهندگان و مهاجران باشند.
رهبر کاتولیک‌های جهان می‌گوید در حال حاضر موجی از انسان‌هایی در راه است که به خاطر جنگ، گرسنگی و آزار کشورهای خود در آفریقا و خاورمیانه را ترک می‌کنند و به همین دلیل لازم است که کشورهای اروپایی برای مواجهه با این موقعیت اضطراری به توافق دست یابند.