مسیر پرچالش بورس

اگر فرضیه خروج آمریکا از برجام هم اتفاق بیفتد، از آنجایی که بازار سرمایه پیش‌تر نسبت به این موضوع عکس‌العمل نشان داده است، فقط اثر روانی منفی کوتاه‌مدتی را در بازار سرمایه شاهد هستیم‌. دبیر کل کانون نهادهای سرمایه‌گذاری به سنا، گفت: صنایع بزرگ بازار سرمایه همیشه درگیر ریسک‌های اصلی اقتصاد کشور می‌شوند‌. همچنین این صنایع زمانی هم که اقتصاد کشور در شرایط رشد است به عنوان پیشران‌های اقتصادی حرکت می‌کنند‌. سعید اسلامی بیدگلی با تاکید بر اینکه صنایع بزرگ همیشه نوسان‌های کمتری در بازار سرمایه دارند، افزود: صنایع بزرگ در بازارهای مالی همیشه نوسان‌های کمتری دارند‌. به همین دلیل در دنیا صندوق‌های بخشی سعی می‌کنند تا سهام صنایع بزرگ را در اختیار بگیرند‌. وی درباره عملکرد صنایع بزرگ بازار سرمایه تاکید کرد: سال گذشته در ایران به دلیل نوسانات تصمیم‌گیری دولت و اتفاق‌هایی که در حواشی اقتصاد ایران به ویژه حوزه ارز رخ داد برخی از این صنایع دچار نوسان‌های جدی بودند‌. وی معتقد است: سیاستگذاری‌ها باید به‌گونه‌ای باشد که صنایع بزرگ ریسک‌های کمتری را به سرمایه‌گذاران تحمیل کنند اما در مقابل از نگاه سرمایه‌گذاران برای ورود به صنایع بزرگ آنچه پر اهمیت است رعایت قواعد بنیادی است تا خرید و فروش‌های هیجانی نداشته باشند چون این صنایع کمتر دستخوش نوسان‌های مقطعی هستند‌. این کارشناس بازار سرمایه درباره روند معاملات فعلی بازار سرمایه تاکید کرد: موضوع مهم امروز بازار سرمایه ایران خروج یا عدم خروج آمریکا از برجام است‌. وی با اشاره به اینکه برخی معتقدند آمریکا از برجام خارج نمی‌شود و در حالت تعلیق باقی می‌ماند، اظهار داشت: اگر فرضیه خروج آمریکا از برجام هم اتفاق بیفتد، از آنجایی که بازار سرمایه پیش‌تر نسبت به این موضوع عکس‌العمل نشان داده است، فقط اثر روانی منفی کوتاه‌مدتی را در بازار سرمایه شاهد هستیم‌. وی با تاکید بر اینکه به‌طور قطع دولت برای اثرات اقتصادی بلندمدت خروج آمریکا از برجام راهکارهایی خواهد داشت، افزود: در صورت عدم پیش‌بینی راهکارهای جایگزین اقتصادی در بلندمدت شاهد تنگناهای اقتصادی خواهیم بود‌. اسلامی‌بیدگلی اظهار امیدواری کرد: سیاستگذاران برای اثرات بلندمدت راهکارهایی اتخاذ خواهند کرد تا اقتصاد کشور از این اتفاق آسیبی نبیند‌. دبیرکل کانون نهادهای سرمایه‌گذاری در خاتمه تاکید کرد: به نظر من با توجه به مذاکرات انگلیس و فرانسه با آمریکا، احتمالا آمریکا از برجام خارج نمی‌شود و وضعیت تعلیق ادامه‌دار خواهد بود‌، برهمین اساس بازار سرمایه نیز پس از اصلاحی کوتاه‌مدت مجددا در مسیر اصلی خود قرار می‌گیرد.
فرصت‌های بازار سرمایه
از سوی دیگر، رییس کمیسیون اقتصادی مجلس، نقش بازار سرمایه در تامین مالی شرکت‌ها و شناسایی فرصت‌ها برای اجرای پروژه‌های کلان در کشور را مهم دانست و عملکرد این نهاد را موفق ارزیابی کرد‌. محمدرضا پورابراهیمی گفت: این تامین مالی، از محل‌های متنوعی از جمله افزایش سرمایه، اوراق سلف بورس کالا، انتشار انواع اوراق و پذیرش شرکت و صندوق‌ها صورت گرفته است‌. وی افزود: مجموعه بازار سرمایه به دلیل وظیفه تامین مالی، یکی از ساز و کارهای اثر‌گذار بخش اقتصاد محسوب می‌شود و در توسعه اقتصاد ملی نقش ویژه‌ای ایفا می‌کند‌. این نماینده مجلس یادآور شد: خوشبختانه امروز در بازار سرمایه ما، پشتیبانی از شرکت‌های نوپا و در عین حال نوآور در دستور کار قرار دارد که این اقدام می‌تواند به ارتقای توانمندی شرکت‌ها و تکمیل ظرفیت‌سازی در اقتصاد کشور کمک کند‌.
توسعه بازارها


رییس کمیسیون اقتصادی، مجلس با بیان اینکه در این مسیر، برد با بازاری است که بهتر بتواند از روش‌ها و ابزارهای نوین بهره‌برداری کند، اظهار داشت: بازار سرمایه در سال‌های اخیر گام‌های بلندی در زمینه توسعه ابزارها و تامین مالی شرکت‌ها برداشته است و شرکت‌ها امروز می‌توانند با اطمینان برای تامین مالی، توسعه فعالیت‌ها و پیشبرد اهداف تخصصی خود به بازار سرمایه مراجعه کنند‌. پورابراهیمی گفت: با آشنایی و ورود فعالان اقتصادی به حوزه‌های جدید و تعریف پروژه‌های توسعه، نیاز آنها به تامین مالی‌های نوین نیز تشدید می‌شود‌. از طرفی اگر این فعالان اقتصادی بتوانند در حوزه پروژه‌هایی که تعریف می‌کنند و در قالب شرکت‌های تخصصی در نمایشگاه‌های مرتبط با صنعت خود نیز شرکت کنند، ادامه فعالیت آنها در حوزه اقتصادی تسهیل می‌شود‌. وی افزود: یکی از موضوع‌های مهم مطرح در بازار سرمایه، بازار بدهی است که این بازار تاکنون کمک زیادی به تامین مالی بخش خصوصی کرده است‌. پورابراهیمی با بیان اینکه در راستای تامین مالی پروژه‌های صنعت نفت و گاز می‌توان از ظرفیت بازار سرمایه استفاده کرد، گفت: یکی از ظرفیت‌های مطلوب برای توسعه صنعت نفت و گاز کشور استفاده از بازار سرمایه در راستای تامین مالی برای توسعه این صنعت است‌. به گفته رییس کمیسیون اقتصادی مجلس، هم‌اکنون می‌توان از ظرفیت‌های مختلف بازار سرمایه مانند استفاده از قراردادهای سلف و اوراق مشتقه‌، منابع را برای توسعه صنعت نفت جذب کرد‌.
نقش ابزارهای مالی
پورابراهیمی با بیان اینکه ابزارهایی همچون اوراق سلف موازی به تامین مالی بنگاه‌ها کمک می‌کند، تاکید کرد: به دلیل اینکه اساس و ساختار فعالیت‌های بازار سرمایه مبتنی برشفافیت اطلاعات است لذا این شفافیت کمک می‌کند تا تصمیم‌گیری مناسبی برای عرضه‌کننده و تقاضا کننده و همچنین تعادل در تخصیص بهینه منابع برای فعالیت‌های اقتصادی کشور صورت گیرد‌. وی همچنین افزود: شرکت‌های بورسی از طریق اجرای طرح‌های توسعه و همچنین افزایش سرمایه‌هایی که در سال‌های بعد می‌دهند ظرفیت‌های جدیدی را به ظرفیت‌های قبلی خود اضافه می‌کنند که این در نهایت کمک به افزایش ظرفیت سرمایه‌گذاری در اقتصاد کشور خواهد بود‌. وی سپس با اشاره به فعالیت صندوق‌های جسورانه گفت: افزایش ظرفیت اقتصاد دانش‌بنیان از محورهای اصلی برنامه ششم توسعه است که بازار سرمایه در این زمینه بسیار فعال و اثرگذار وارد شده است‌. رییس کمیسیون اقتصادی مجلس تصریح کرد: مجلس در برنامه ششم توسعه توجه ویژه‌ای به بازار سرمایه دارد و اکنون در مواد و احکام زیادی، حوزه عمل بازار سرمایه گسترش یافته است‌.