بلاتکلیفی خانه استاد لرزاده به دلیل تعلل شهرداری منطقه 7؛

گروه فرهنگی- حسین لرزاده از معماران بنام ایرانی است. معماری که نامش در طراحی بسیاری از ابنیه ملی ما به چشم می‌خورد. از مسجد اعظم قم تا مسجد سپهسالار و کاخ مرمر و مقربه فردوسی. حسین لرزاده متولد سال 1285 تهران است. پدرش معمار بود او نیز از سنین کودکی علاقه‌مند به شغل خانوادگی.
علاوه بر آثار ماندگاری که از او به یادگار مانده، خانه شخصی لرزاده نیز در منطقه 7 در فهرست آثار ملی قرار گرفت. خانه‌ای که سال پیش قرار بود با مصوبه شورای شهر وقت به عنوان خانه معمار مورد استفاده قرار گیرد اما به دلیل تعلل شهرداری منطقه 7 این اتفاق روی نداده است.
کسی اینجا چیزی نمی‌داند!
برای پیگیری وضعیت خانه استاد لرزاده با شهرداری منطقه 7 تماس گرفتیم. روابط عمومی ابتدا ما را به سراغ معاونت فرهنگی و اجتماعی فرستاد و بعد معاونت واگذری املاک. کسی در شهرداری منطقه از قضایای واگذاری و مصوب شورا اطلاعی نداشت. به همین خاطر شماره شهرداری ناحیه 3 را برای پیگیری اعلام کردند‌ یعنی ناحیه‌ای که خانه استاد لرزاده در آنجا واقع است.


معاونت فرهنگی و اجتماعی شهرداری ناحیه 3 منطقه 7 نیز به دلایلی حاضر به مصاحبه تلفنی نشد! اما در عین حال اعلام کرد که از مصوبه یک سال پیش شورا بی‌اطلاع است! مشخص نیست چطور مصوبه‌های شورای شهر به گوش همه از اصحاب رسانه تا مردم عادی رسیده است اما شهرداری نواحی از آن بی‌اطلاع‌اند.
مصوبه‌ای برای تبدیل به خانه معمار
تبدیل خانه استاد لرزاده به خانه معمار برای اولین بار توسط احمد مسجد‌جامعی مطرح شد.
طی بازدید پنج سال پیش او از خانه استاد حسین لرزاده، پیشنهاد تبدیل این خانه تاریخی و ارزشمند به «خانه معمار» مطرح شد؛ پیشنهادی که مستلزم تخلیه خانه هنرمندان 2 از این فضا بود.
۱۵ فروردین سال گذشته‌ احمد مسجدجامعی از مطرح کردن مصوبه این پیشنهاد یعنی تبدیل خانه لرزاده به خانه معمار در جلسه ۳۳۹ شورای چهارم شهر تهران خبر داد.
او در همان روز با اشاره به بازدید گروه تهرانگرد در دی‌ ماه سال ۱۳۹۲ از خانه استاد لرزاده گفت: خانه این استاد گرانقدر که بسیاری از ساختمان‌های دوره معاصر با معماری وی ساخته شده است از گزند سودجویان ساخت و ساز در امان مانده بود و بر همین اساس پیشنهاد کردیم که این خانه به محلی برای گرد آمدن ‌ان.جی.او‌های حوزه معماری بدل شود و بر همین اساس پیشنهاد دادیم که خانه استاد لرزاده به خانه معمار تغییر کند که خوشبختانه این مهم محقق شد.
از سوی دیگر برای این‌کار در بودجه ۹۷ شهرداری تهران، به پیشنهاد شورای شهر تهران و کمیسیون شهرسازی و معماری، بودجه‌ای به منظور راه‌اندازی این خانه تصویب شد تا شاید مصوبه برزمین‌مانده شورای شهر چهارم به تصویب برسد.
اما به نظر می‌رسد تصویب این مصوبه هنوز راه درازی در پیش دارد، چون با وجود موافقت مالک این بنا برای تبدیل خانه استاد لرزاده به «خانه معمار» شهرداری منطقه 7 تهران برای اجرای این مصوبه مقاومت می‌کند.
تذکر سخنگوی شورای شهر درباره خانه تاریخی لرزاده
از سوی دیگر علی اعطا، عضو و رییس کمیته معماری و طرح‌های شهری شورای اسلامی شهر تهران در کانال خود در فضای مجازی نسبت به این اقدام تذکر داده است.
در بخشی از تذکر وی آورده شده است: «شورای اسلامی شهر تهران در دوره چهارم به پیشنهاد جناب آقای مسجدجامعی، طرح «الزام شهرداری تهران به تبدیل خانه هنرمندان(۲) به خانه معمار (خانه استاد لرزاده)» را تصویب کرده است. به موجب این مصوبه شهرداری تهران مکلف شد لایحه تبدیل خانه استاد لرزاده به #خانه_معمار را ظرف مدت ۳ ماه به شورای شهر ارائه کند.
بر اساس مصوبه شورا، شهرداری تهران مکلف شد تا با ارائه لایحه تبدیل خانه استاد لرزاده به خانه معمار، از هرگونه ساخت و ساز در بنای موصوف جلوگیری کند و ضمن توقف پروژه ساختمانی سرای محله که در مجاورت بنا در حال احداث بوده است، مدارک و مستندات ساختمان در حال احداث را برای همگامی با اهداف مصوبه به شورای اسلامی شهر تهران ارائه کند.
متاسفانه مدیران وقت در برابر مصوبه شورا مقاومت کرده و مانع اجرای آن شدند و نه تنها مدارکی برای شورا ارسال نکرده‌اند، بلکه روند ساخت و ساز پروژه ساختمانی در حال احداث را متوقف نکردند.»
او در ادامه تذکر خود به اقداماتی که در این زمینه نیز انجام شده، اشاره کرده است: «اینجانب در تاریخ ۱۳۹۶/۱۲/۱۳ طی تذکری خواستار تشکیل هیات موسس خانه معمار و تحویل ساختمان قدیمی و ثبتی خانه استاد لرزاده برای راه‌اندازی خانه معمار شدم. اما با کمال تاسف شهرداری منطقه ۷ در برابر اجرای مصوبه شورا مقاومت می‌کند.
با اینکه در ماده ششم مصوبه تبدیل خانه هنرمندان ۲ به خانه معمار به صراحت آمده است: «شهرداری تهران (منطقه ۷) موظف است ظرف مدت یک (۱) ماه پس از لازم‌الاجرا شدن این مصوبه با رعایت قوانین و مقررات مربوط، نسبت به تحویل خانه استاد لرزاده به معاونت شهرسازی و معماری شهرداری تهران اقدام کند. تحویل ساختمان مجاور (ساختمان سرای محله) ظرف مدت شش (۶) ماه پس از لازم‌الاجرا شدن این مصوبه، پس از تامین ساختمان مناسب برای فعالیت سرای محله انجام می‌شود.»
اما امروز پس از گذشت نزدیک به یک‌سال از تاریخ ابلاغ مصوبه شهرداری منطقه ۷ برابر تحویل خانه استاد لرزاده مقاومت می‌کند.»
اعطا همچنین از واکنش معاونت شهرسازی و معماری شهرداری تهران در پاسخ به تذکرش در قالب یک نامه خبر داده است که در آن نوشته شده است: «در خصوص ماده ششم مصوبه صدرالذکر مبنی بر تحویل خانه استاد لرزاده و ساختمان مجاور، شایان ذکر است که در حال حاضر خانه استاد لرزاده توسط شورایاری محله مورد بهره‌برداری قرار دارد که با توجه به مشکلات اعلام شده از سوی منطقه مبنی بر عدم وجود ساختمان جایگزین، تخلیه خانه امکان‌پذیر نیست. از این رو پیشنهاد می‌شود اعتبار لازم برای خرید ملک مناسب‌ برای جابه‌جایی نهاد موصوف و تحقق مفاد این ماده در نظر گرفته شود. همچنین با توجه به طراحی و ساخت ساختمان مجاور جهت بهره‌برداری درمانی- بهداشتی، خرید تجهیزات لازم جهت راه‌اندازی درمانگاه و صرفه هزینه‌های بسیار، امکان جابه‌جایی و تغییر کاربری این ساختمان وجود ندارد.»
او در ادامه آخرین تذکر خود نسبت به وضعیت خانه استاد لرزاده، نوشته است: «انتظار می‌رود شهرداری منطقه ۷ با تامین ساختمان جایگزین برای سرای محله حتی از طریق اجاره، اقدام و زمینه اجرای مصوبه شورا را فراهم کند.»
همچنین در اجرای ماده ۴ مصوبه، از ساختمان مجاور خانه استاد لرزاده باید در تامین فضاهای مکمل اداری، آموزشی، پژوهشی، پایگاه اطلاع‌رسانی، کتابخانه و امثال آن با در نظر گرفتن مبانی نظری طراحی در مجاورت یک بنای تاریخی (عمارت قدیم استاد لرزاده) استفاده شود و بهره‌برداری از ساختمان مذکور به عنوان مرکز بهداشتی و درمانی خلاف مقررات و مصوبه شوراست.
انتظار می‌رود معاونت شهرسازی و معماری شهرداری تهران‌ به وظایف خود به عنوان رییس هیات موسس خانه معمار عمل کرده و هر چه زودتر نسبت به تشکیل هیات موسس و راه‌اندازی خانه معمار اقدام کند.»
با توجه به ثبت خانه استاد لرزاده در فهرست آثار ملی، در ۲۴ آبان ۱۳۸۵ به شماره ۱۶۳۰۶ به نظر می‌رسد لزوم توجه به ضوابط میراث‌فرهنگی برای کاربری این بنای تاریخی نیز ضروری است.
کاربری خانه تاریخی لرزاده باید در شان آن باشد
همان طور که دلاور بزرگ‌نیا، مدیر کل میراث فرهنگی استان تهران هم به ایسنا می‌گوید: با توجه به ثبت ملی بودن این بنای تاریخی، باید کاربری آن در شان فضا باشد.
او امیدوار است تا با پیگیری و صحبت آن هم همزمان با روز معمار- دوشنبه سوم اردیبهشت- مشکل خانه تاریخی لرزاده که در محدوده خیابان شریعتی، نرسیده به خیابان بهار شیراز، کوچه سخن قرار دارد نیز برطرف شود.