کارت زرد ارزی به وزیر اقتصاد

آرمان - فریبا نهاوندی: در حالی که خبر‌های ضد و نقیضی از بازار ارز به گوش می‌رسد، وزیر امور اقتصادی و دارایی که به مجلس رفته بود به سوالات ارزی پاسخ‌هایی داد. پاسخ‌های مسعود کرباسیان نمایندگان مجلس را راضی نکرد و آنها به او کارت زرد دادند. حدود دو هفته از زمانی که اعلام شد زین پس دلار و برخی از ارز‌های دیگر تنها با یک نرخ عرضه می‌شود می‌گذرد. از آن به بعد بانک مرکزی به‌عنوان متولی بازار پولی کشور چندین اطلاعیه صادر کرد و بر این اساس ضوابط تازه‌ای برای تهیه ارز ایجاد شد. با وجود اینکه در روز‌های اخیر شدیدا با متخلفان برخورد شده است، اما برخی اخبار تایید نشده حکایت از شکل‌گیری بازار زیرزمینی عرضه و تقاضای ارز دارد. ایلنا در گزارشی مدعی شد که دلالان به چهارراه استانبول برگشته و دلار را پنج‌هزار و 460 تومان و یورو را شش‌هزار و 740 تومان معامله می‌کنند. پیش از این نیز اخباری مبنی بر اختلال در توزیع دلار چهار‌هزار و 200 تومانی منتشر شده بود. در این شرایط وزیر امور اقتصادی و دارایی به مجلس رفت تا به سوالات نمایندگان پاسخ دهد.
خروج 30‌میلیارد دلار از کشور
نماینده مردم همدان در جلسه علنی مجلس با طرح سوال‌های خود گفت: برای عدم خروج ازسرمایه ارزی از کشورچه کار انجام دادید این در حالی است که در این بحران ارزی 30‌میلیارد دلار از کشور خارج شده است. چه کسی پاسخگوی آن است آیا بانک مرکزی مدیریت نمی کند؟آیا تیم اقتصادی در این زمینه برنامه‌ریزی دارد؟ امیر خجسته ادامه داد: برای بازگشت ارز صادراتی کشور چه کار انجام داده اید. چرا ال سی‌ها با حداقل دریافت 10 تا 30‌درصد مبلغ و موافقت‌های آن با سندهای نامعتبر برای صاحبان کالا گشایش یافته است و در فضایی که نظارت شفافی وجود ندارد این پول‌ها از دست رفته است و به شبکه بانکی کشور بازگشت ندارد. چرا نظارت نکردید؟ او به کاهش ارزش پول ملی اشاره کرد و گفت: ارزش پول ملی به حداقل رسیده است که یک فاجعه است. آقای وزیر در این زمینه چه کاری می‌خواهید انجام دهید و چه کارکرده اید؟ خجسته در ادامه به عدم کنترل نقدینگی اشاره کرد و گفت: آقای وزیر بارها من و همکارانم از تریبون مجلس ضرورت کنترل نقدینگی را هشدار دادیم. بگویید برای کنترل و هدایت این‌هزار وپانصد‌هزار‌میلیارد تومان نقدینگی موجود در اقتصاد کشور چه تدبیری اندیشیده اید؟ او ادامه داد: چرا همصدایی درباره قیمت دلار به نوسانات آن ازدولت شنیده نمی شود، چرا در تیم اقتصادی دولت در این خصوص تشتت آرا وجود دارد. عده‌ای در دولت می‌گویند که قیمت ارز افزایش یافته، عده‌ای می‌گویند باید کاهش یابد و برخی می‌گویند قیمت آن باید ثابت بماند، چه راهکارهایی برای کنترل بازار ارز پیش‌بینی شده است؟
آرامش به بازار بازگشته است


وزیر امور اقتصادی و دارایی گفت: تعیین نرخ ارز یکسان آرامش را به جامعه برگرداند و دیگر نوسانات سابق در سطح بازار نیست. مسعود کرباسیان در پاسخ به سوال امیر خجسته، نماینده مردم همدان و فامنین در مجلس، ضمن تشریح وضعیت بازار ارز اظهار کرد: 12 روز پیش رئیس بانک مرکزی در مورد سیاست‌های ارزی جدید دولت در مجلس توضیح دادند که نمایندگان و رئیس‌مجلس نیز نکات مهمی را بیان کردند. او با تشکر از کمیسیون اقتصادی مجلس که جلسات متعددی را در خصوص ارز برگزار کرد و اثرات سیاست‌های ارزی بر بازار کار و پول را مورد بررسی قرار داد، عنوان کرد: تعیین نرخ ارز یکسان آرامش را به جامعه برگرداند و دیگر نوسانات سابق در سطح بازار نیست. وزیر امور اقتصادی و دارایی با بیان اینکه تعیین نرخ 4200 تومان برای دلار اقدام کارشناسانه بود که موجب پایان التهابات بازار ارز شد، افزود: 85‌درصد واردات رسمی کشور کالاهای واسطه‌ای است که تعیین نرخ 4200 تومان برای ارز کمک می‌کند تا واحدهای تولیدی مواد اولیه خود را وارد کنند. کرباسیان با بیان اینکه در سیاست‌های ارزی دولت قیمت کالاهای اساسی ثابت می‌ماند، ادامه داد: در این سیاست‌ جدید ارز صادراتی به چرخه اقتصادی کشور بازمی‌گردد. او با بیان اینکه مطابق اظهارنظر رئیس‌جمهور، سیاست‌های جدید ارزی اقدامی پیش‌دستانه بود، گفت: جلوگیری از قاچاق نتیجه دیگر اتخاذ سیاست‌های جدید ارزی است، زیرا ارز صادراتی به چرخه اقتصادی کشور بازمی‌گردد در نتیجه ارزی برای قاچاقچیان باقی نمی‌ماند که این اقدام موجب کاهش آمار قاچاق می‌شود. وزیر امور اقتصادی و دارایی با بیان اینکه سیاست جدید ارزی مانعی برای خروج سرمایه از کشور است، افزود: ساماندهی صرافی‌ها نیز در این سیاست جدید انجام و مکانیزم همکاری آنها با بانک‌ها نیز مشخص می‌شود. کرباسیان در خصوص سوال دوم پیرامون علت ورود بانک‌ها و موسسات مالی به بازار مسکن که موجب گرانی شده است، گفت: این موضوع مربوط به سال 95 بوده و اکنون موضوعیت ندارد. وزیر امور اقتصادی و دارایی تصریح کرد: متاسفانه در سال‌های گذشته اموال بانک‌ها به‌دلیل انتقال به بخش بنگاهداری از دسترس سیستم بانکی خارج شده، ولی از طریق فروش اموال غیرمرتبط بانک‌ها این اموال به سیستم بانکی بازمی‌گردد. او عنوان کرد: در دولت دوازدهم بالغ بر 3‌هزار ‌میلیارد تومان از اموال بانک‌های دولتی به فروش رفته که بنابر قانون رفع موانع تولید باید از اموال بانک‌ها مالیات گرفته شود. کرباسیان گفت: برخی بانک‌های خصوصی اعلام می‌کنند که اموال در اختیار آنها به‌دلیل ضعف تضامین وام‌هایی است که وصول نشده ولی با این وضع هم باید مالیات خود را بپردازند. نماینده سوال‌کننده پس از شنیدن پاسخ‌های کرباسیان عنوان کردند که از پاسخ‌های او قانع نشده است. نمایندگان مجلس نیز با 109 رأی موافق، 48 رأی مخالف و 8 رأی ممتنع از مجموع 199 نماینده حاضر در جلسه سوال نماینده همدان را وارد دانسته و توضیحات وزیر اقتصاد و دارایی را در پاسخ به سوال‌های نماینده همدان قانع‌کننده ندانستند.