تاریخ مصرف دستور قالیباف پایان یافت؛

گروه فرهنگ- دوسال پیش بود که محمدباقر قالیباف، شهردار وقت تهران اعلام کرد دیگر مجوز هیچ نوع نمایشگاهی در شهر تهران صادر نخواهد شد و به جای آن تمام نمایشگاه‌ها به «شهر آفتاب» منتقل خواهند شد. او برای افتتاح شهر آفتاب، نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران را انتخاب کرد؛ نمایشگاهی که دو دوره پیاپی در این محل برگزار شد و هر بار با آبگرفتگی و مشکلات زیرساختی، آماده نبودنش نقل رسانه‌ها شد. در پی همین مشکلات و خسارت به ناشران بود که شورای سیاستگذاری نمایشگاه کتاب تهران در برگزاری نمایشگاه سال آینده در این محل تردید کرد. این شورا 10 روز پیش به شهرداری اولتیماتوم داد و گفت: اگر شهرداری تکمیل شهر آفتاب تا پایان اسفندماه را تضمین نکند، نمایشگاه کتاب سال آینده آنجا برگزار نخواهد شد؛ تضمینی که به نظر می‌رسد داده نشده تا سی‌امین دوره نمایشگاه کتاب به مصلی بازگردد.
صبح دیروز سخنگوی شورای سیاستگذاری سی و یکمین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران از تعیین نهایی مکان برگزاری این نمایشگاه و رویکرد وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی درباره این موضوع خبر داد. همایون امیرزاده درباره این جابه‌جایی توضیح داد: «محل برگزاری نمایشگاه کتاب تهران به عنوان مهم‌ترین رویداد فرهنگی کشور و با توجه به ابعاد بین‌المللی آن نیازمند امکانات و لوازمی است که بر اساس همین نیاز در بیست و نهمین دوره نمایشگاه کتاب تصمیم به انتقال محل برگزاری به شهر آفتاب گرفته شد.»
او ادامه داد: «در این مدت اگرچه همکاری و همراهی شهرداری تهران برای برگزاری هرچه بهتر این نمایشگاه قابل توجه بود اما وجود بعضی مشکلات زیرساختی موجب شد فعالان عرصه نشر نسبت به ادامه برگزاری نمایشگاه کتاب در شهرآفتاب تا زمان تکمیل شدن آن دچار تردید و بازنگری شوند. این موضوع در جلسه شورای سیاستگذاری نمایشگاه با حضور تعدادی از معاونان شهرداری مورد توجه و بررسی دقیق قرار گرفت.»
امیرزاده توضیح داد: «علاوه بر آن جلسات متعددی برای بررسی بیشتر موضوع برگزار شد که در ‌‌نهایت بر‌اساس اعلام مصلای امام خمینی‌(ره) مبنی بر تکمیل رواق‌های شرقی و غربی تا زمان برگزاری نمایشگاه، بر اساس نظر صنوف نشر و مصوبه شورای سیاستگذاری، سی‌و‌یکمین نمایشگاه کتاب تهران در مصلای امام خمینی‌(ره) برگزار خواهد شد.»


این جابه‌جایی نوعی همکاری با شهرداری است
سخنگوی شورای سیاستگذاری نمایشگاه کتاب تهران با اشاره به قرارداد چند ساله با شهر آفتاب بیان کرد: «البته ما تفاهمنامه شش ساله‌ای با شهرداری تهران برای در اختیار قرار گرفتن مجموعه شهرآفتاب برای برگزاری نمایشگاه کتاب داریم که تا سال ۱۴۰۰ اعتبار دارد و بر اساس‌‌ همان تفاهمنامه چنانچه امکانات زیرساختی و فضای مسقف در این مجموعه تامین شود نمایشگاه کتاب در شهرآفتاب برگزار خواهد شد.»
او اضافه کرد: «در واقع این جابه‌جایی به نوعی همکاری با شهرداری تهران برای ایجاد فرصتی در جهت آماده‌سازی بیشتر شهرآفتاب برای برگزاری نمایشگاه کتاب تهران است.»
کمبود 60 هزار متر فضای مسقف
همایون امیرزاده پیش از این در گفت‌وگویی با اعلام فرصت ده روزه برای شهرداری، از کمبود فضای مسقف در شهر آفتاب خبر داده و گفته بود: «در این ده روز شهرداری تهران فرصت دارد تا تضمین قطعی بدهد که مشکلات سال گذشته شهرآفتاب برطرف می‌شود و فضاهای مورد نیاز برای نمایشگاه کتاب را هم در اختیار قرار بدهد. ما تقریبا ۶۰ هزار مترمربع فضای مسقف و استاندارد جدید برای نمایشگاه کتاب نیاز داریم و در حال حاضر شهرآفتاب تنها ۵۵ هزار مربع دارد.»
مشاور اجرایی معاونت امور فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی دو سال برگزاری نمایشگاه کتاب در شهرآفتاب را فرصتی طلایی برای شهردار دانسته و گفته بود: «شهرداری می‌توانست از حضور نمایشگاه کتاب در شهرآفتاب استفاده‌های بهینه ببرد. یک شهرآفتاب استاندارد برای نمایشگاه کتاب؛ بیشتر از آنکه برای حوزه نشر سود داشته باشد برای خود مدیریت شهری منافع در پی دارد. طبیعتا دوستان شهرداری بعد از دو سال این اجازه را به ما خواهند داد که اگر نسبت به رفع سریع و قطعی مشکلات دو سال گذشته شهرآفتاب درخواست چاره‌جویی داشته باشیم و اگر محقق نشد به گزینه‌های دیگر برگزاری نمایشگاه فکر کنیم.»
او با انتقاد از روند تکمیل شهر آفتاب توضیح داده بود: «جدا از فضاهای دائمی که در اولین حضور نمایشگاه کتاب در شهرآفتاب و افتتاح این مجموعه بهره‌برداری شده، در این دو سال هیچ اقدامی برای تکمیل فضاهای دائمی صورت نگرفته است و در این ۱۰ روز شهرداری باید به ما تضمین قطعی بدهد که تا پایان اسفندماه این فضاها آماده شود. یعنی شهرداری سه ماه برای تکمیل ساخت‌وسازها فرصت دارد و در این ده روز باید به ما اعلام کند که آیا می‌تواند این کار را انجام بدهد یا خیر.»
او درباره چگونگی گرفتن تضمین قطعی از شهرداری برای تکمیل شهرآفتاب و حل مشکلات زیرساختی این مکان، بیان کرد: «تضمین قطعی یعنی، تخصیص بودجه مشخص، انتخاب پیمانکاران و آغاز عملیات اجرایی و البته دادن تعهدات لازم برای تکمیل فضاها در زمان مشخص شده. ناشران هم به عنوان بخش عمده‌ای از ذی‌نفعان نمایشگاه کتاب تعصب خاصی روی مکان خاصی برای نمایشگاه ندارند.
در گفت‌وگویی که ما با تشکل‌ها داشته‌ایم خواست همه این است که در هر کجای تهران که قرار است نمایشگاه کتاب برپا شود، باید استانداردهای لازم فراهم شود، حالا این مکان می‌خواهد در شهرآفتاب باشد، مصلی یا سئول. یعنی مهم این است که مکان نمایشگاه منافع ذی‌نفعان نمایشگاه کتاب یعنی ناشران و مردم را محقق کند که کاملا هم خواسته‌ای معقول و منطقی است.»
تضمینی که شهرداری برای تکمیل شهرآفتاب و برگزاری نمایشگاه کتاب در سال آینده نداد و بار دیگر نمایشگاه کتاب تهران به مصلی بازگشت. سی‌و‌یکمین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران از ۱۲ تا ۲۲ اردیبهشت‌ماه سال ۱۳۹۷ برگزار می‌شود.