راه مذاکره باز است

وزیر خارجه آمریکا برخلاف موضع‌گیری رسمی کاخ سفید خواستار گفت‌وگوی مستقیم بر سر برنامه‌های اتمی کره‌شمالی شد‌. دونالد ترامپ مدتی پیش تلاش تیلرسون برای مذاکره با کره‌شمالی را وقت تلف کردن خوانده بود‌.
وزیر خارجه آمریکا پیشنهاد کرده برای حل بحران شبه‌جزیره کره مستقیما و بدون پیش‌شرط با کره‌شمالی مذاکره کند‌. وی همچنین از پیش‌بینی‌هایی برای حفظ امنیت زرادخانه اتمی کره‌شمالی در صورت سقوط رژیم آن کشور خبر داده است‌.
تیلرسون در سخنرانی در یک موسسه تحقیقاتی در واشنگتن در مورد موضع ایالات متحده در قبال بحران شبه‌جزیره کره گفت: بگذارید ملاقات کنیم، هرچند افزود که ایالات متحده به هیچ وجه نمی‌تواند وجود یک کره‌شمالی مسلح به اسلحه اتمی را قبول کند‌.
تیلرسون گفت که ایالات متحده برای آغاز مذاکره مستقیم هیچ پیش‌شرطی نمی‌پذیرد و هیچ پیش‌شرطی نمی‌گذارد اما کره‌شمالی باید بداند که کنار گذاشتن برنامه اتمی و امحا تسلیحات اتمی آن کشور بخشی از مذاکرات خواهد بود‌.


در آنچه که به نرمش نسبی در موضع ایالات متحده نسبت به کره‌شمالی تعبیر شده، وزیر خارجه آمریکا گفت که نفس گفت‌وگو زیانی ندارد و افزود: می‌توانیم ملاقات کنیم و درباره وضع هوا گپ بزنیم یا درباره اینکه میز مذاکره باید چهارگوش یا گرد باشد اما به تدریج می‌توانیم یک نقشه راه را تدوین کنیم و ببینیم مایلیم در کدام مسیر با هم کار کنیم‌. وزیر خارجه آمریکا در عین حال گفت که برای آغاز مذاکره، یک دوره آرامش بدون آزمایش موشکی و اتمی لازم است‌.
رکس تیلرسون همچنین تاکید کرد که موضع آمریکا در قبال فشار بر کره‌شمالی برای وادار کردن آن کشور به کنار گذاشتن برنامه‌های موشکی و هسته‌ای تغییری نکرده و تحریم‌های بین‌المللی و یکجانبه باید تا دستیابی به این هدف ادامه یابد و حتی تشدید شود‌. او گفت که کره‌شمالی نه تنها امنیت ژاپن، چین و کره‌شمالی بلکه امنیت تمامی جهان را به مخاطره انداخته و دست به اقداماتی می‌زند که نه برای دیگران خوب است و نه برای خود آن کشور‌.
وزیر خارجه آمریکا در بخش دیگری از سخنان خود فاش کرد که در مورد شرایط کره‌شمالی و منطقه در صورت سقوط رژیم آن کشور با چین مذاکراتی صورت گرفته است‌. وی گفت که این مذاکرات به موضوعاتی مانند رسیدگی به موج احتمالی آوارگان و حفاظت از تاسیسات و زرادخانه هسته‌ای کره‌شمالی در وضعیت بعد از سقوط پرداخته است‌.
با توجه به احتمال بی‌ثباتی نظام‌های غیردموکراتیک در کشورهای در حال توسعه، وجود تسلیحات اتمی یا امکان تولید این تسلیحات در این کشورها با نگرانی تلقی می‌شود‌. احتمال تحولات ناگهانی سیاسی در این کشورها به معنی آن است که ممکن است رژیمی با اهداف غیرقابل پیش‌بینی‌تر زمام امور را در دست بگیرد یا اینکه بروز هرج و مرج به گروه‌ها و افراد غیرمجاز، از جمله سازمان‌های تروریستی، امکان دهد به مواد یا تسلیحات اتمی دست یابند‌.
در مورد کره‌شمالی، همچنین گفته شده است که در صورتی که در شبه‌جزیره کره جنگ جدیدی روی دهد، کره‌شمالی توانایی وارد کردن خسارات گسترده انسانی و اقتصادی به خصوص به کره‌جنوبی را دارد اما نتیجه چنین جنگی احتمالا نابودی ساختار سیاسی و سقوط رژیم آن کشور خواهد بود‌. با توجه به نابسامانی اقتصادی کره‌شمالی حتی در حال حاضر، این انتظار می‌رود که نتیجه چنین جنگی هزاران پناهجو باشد‌.
چند ساعت بعد از سخنرانی تیلرسون، سخنگوی کاخ سفید در پاسخ به این سوال که آیا پیشنهاد وزیر خارجه مورد تایید دونالد ترامپ است یا نه، گفت که: موضع رییس‌جمهور تغییر نکرده است‌. چندی پیش ترامپ گفت‌وگو برای قانع کردن کره‌شمالی به دست برداشتن از سیاست تهاجمی آن کشور را وقت تلف کردن توصیف کرده بود‌. مشخص نیست که آیا پیشنهاد وزیر خارجه برای مذاکره مستقیم با هماهنگی با رییس‌جمهور مطرح شده یا نه‌.
در همین حال یوشیهیده سوگا، دبیر کابینه ژاپن دیروز در واکنش به اظهارات تیلرسون گفت،‌ کشورش از استراتژی افزایش فشار از طریق تحریم‌ها علیه کره‌شمالی حمایت می‌کند‌. به گفته او، توکیو و واشنگتن ۱۰۰ درصد درباره این موضع توافق دارند‌. یک دیپلمات سابق ژاپن هم گفت، در حالی که یک راه‌حل دیپلماتیک تنها راه‌حل قابل قبول است اما اکنون زمان مذاکره نیست‌. او که خواست نامش فاش نشود، به رویترز گفت: ما باید اثرات تحریم‌ها را در زندگی کره‌شمالی ببینیم‌. شنیدم که تحریم‌ها اثری جدی در زندگی روزمره داشته‌اند‌. اجازه دهید منتظر بمانیم و ببینیم‌. اگر قرار است به مذاکره اشاره کنیم، می‌بازیم‌.
ساعاتی پیش از سخنرانی وزیر خارجه آمریکا، کیم جونگ‌‌اون، رهبر کره‌شمالی، در مراسم اعطای نشان به کارشناسان و مسوولان برنامه موشکی آن کشور به خاطر تولید موشک بالستیک برد بلند، گفت که دولت او تسلیحات اتمی پیشرفته‌تری خواهد ساخت‌. به گزارش خبرگزاری کره‌شمالی، وی گفت که پژوهشگران و کارگران صنایع تسلیحاتی باید به تولید مقدار بیشتری از جدیدترین تسلیحات و تجهیزات ادامه دهند تا توان نیروهای اتمی ما از لحاظ کیفی و کمی افزایش پیدا کند‌.
رهبر کره‌شمالی متعهد شده با زرادخانه اتمی‌اش که به سرعت در حال پیشرفت است در رویارویی نهایی با آمریکا پیروز شود‌.
کیم جونگ اون در حالی که شخصا پذیرای دانشمندان و مقاماتی بود که در ساخت هواسونگ – ۱۵، پیشرفته‌ترین موشک بالستیک قاره‌پیمای پیونگ‌یانگ مشارکت داشتند، متعهد شد تا تسلیحات اتمی بیشتری بسازد‌. موشک هواسونگ – ۱۵ که در تاریخ ۲۹ نوامبر به صورت آزمایشی پرتاب شد به شدت تحت مطالعه و بررسی تحلیلگران و مقامات دولتی بود تا بردی داشته باشد که بتواند آمریکا را هدف گیرد‌. با این حال کارشناسان معتقدند، کره‌شمالی همچنان باید برای رسیدن به هدف نهایی‌اش یعنی هدف گرفتن کل خاک آمریکا برخی از مسایل فنی این موشک را ارتقا بخشند‌.
کیم جونگ اون گفت: دانشمندان و کارمندان به ساخت مدرن‌ترین تجهیزات و تسلیحات برای تقویت کمی و کیفی نیروی اتمی کشورمان ادامه می‌دهند‌. کره‌شمالی باید تسلیحات گوناگون بیشتری بسازد‌.
وی افزود: کره‌شمالی با موفقیت به عنوان قدرتمندترین نیروی نظامی و نیروی اتمی در جهان شناخته خواهد شد‌. صنعت دفاع ملی کره‌شمالی به توسعه خود ادامه خواهد داد و ما در رویارویی نهایی با امپریالیست‌های آمریکا پیروز خواهیم شد‌. کیم جونگ اون در ادامه گفت: نیروی اتمی کره‌شمالی با وجود بهای بالایی که می‌پردازد به تلاش‌های خود ادامه داده است‌.
در جریان این مراسم کیم جونگ اون شخصا مدال‌هایی را به افرادی که عملکرد بسیار صادقانه و عالی در زمینه علوم دفاعی داشته‌اند و برای اجرای برنامه دولت پیونگ‌یانگ در زمینه ساخت نیروی اتمی استراتژی تلاش کرده‌اند، تقدیم کرد‌. به گفته رسانه‌های کره‌شمالی این مقامات و دانشمندان علاوه بر مدال، ساعت‌هایی را نیز دریافت کردند که نام کیم ایل سونگ و کیم جونگ ایل، پدربزرگ و پدر کیم جونگ اون روی آنها نقش بسته بود‌.
در خبری دیگر در همین زمینه، جفری فلتمن، معاون دبیرکل سازمان ملل که به کره‌شمالی سفر کرده بود، در مورد نظر مقامات آن کشور برای مذاکره جهت حل بحران کنونی گفت که آنان تعهدی نکردند اما موافق ادامه گفت‌وگو با سازمان ملل هستند‌. وی افزود: آنان موافق بودند که جلوگیری از بروز جنگ مهم است‌. وی ابراز امیدواری کرد که بحران کنونی از طریق مذاکره حل‌وفصل شود‌.
این در حالی است که معاون وزیر خارجه روسیه دیروز گفت، مسکو از اظهارات وزیر خارجه آمریکا مبنی بر آمادگی برای آغاز مذاکرات مستقیم با کره‌شمالی استقبال می‌کند‌. گفتنی است این اظهارات تیلرسون در واقع عقب‌نشینی از موضع دیرینه آمریکاست که تاکید داشت کره‌شمالی باید در ابتدا بپذیرد که برای شروع هرگونه مذاکره‌ای باید دست از تسلیحات هسته‌ای بکشد‌.