با حضور وزیر راه‌و‌شهرسازی صورت گرفت؛

گروه حمل‌و‌نقل- قرارداد خرید ۴۵۰ واگن ریل‌باس میان راه‌آهن جمهوری اسلامی ایران و کنسرسیوم ایرانی-کره‌ای متشکل از شرکت ایریکو و هیوندای روتم در حضور وزیر راه‌و‌شهرسازی منعقد شد. روز گذشته در حضور عباس آخوندی، وزیر راه‌و‌شهرسازی‌ میان شرکت راه‌آهن، شرکت هیوندای روتم و شرکت ایریکو منعقد شد.
عباس آخوندی ضمن خیرمقدم به هیات کره‌ای حاضر در این مراسم اظهار داشت: امروز قرارداد بسیار مهمی توسط شرکت راه‌‌آهن جمهوری اسلامی ایران برای خرید ۴۵۰ دستگاه واگن ریل‌باس حومه‌ای به ارزش ۷۲۰ میلیون یورو به امضا می‌رسد. وی افزود: این قرارداد با مشارکت شرکت هیوندای رتم- کره‌جنوبی و شرکت ایریکو ایران به مرحله اجرا می‌رسد. وزیر راه‌و‌شهرسازی دوره اجرای قرارداد را 5/6 سال اعلام کرد و گفت: در حال حاضر ۱۰۰ دستگاه واگن ریل‌باس در شبکه فعال است.
آخوندی با اشاره به قرارداد قبلی میان شرکت راه‌آهن و هیوندای روتم خاطرنشان کرد: قرارداد قبلی شامل ۱۵۰ دستگاه ریل‌باس بود که ۵۰ دستگاه دیگر در دست ساخت است که به ناوگان کشور اضافه خواهد شد. اما ۴۵۰ دستگاهی که امروز قرارداد آن منعقد می‌شود به آن معنی است که در پایان دوره قرارداد ۶۰۰ واگن ریل‌باس خودکشش حومه‌ای را به طور فعال در شبکه ریلی خواهیم داشت. وی تصریح کرد: این گامی بسیار بزرگ در جهت اجرای برنامه ششم است که توسعه قطارهای حومه‌ای در دستور کار آن قرار گرفته است.
این عضو کابینه دولت دوازدهم با توجه به نزدیک شدن به آغاز فصل زمستان گفت: در این دوره با پدیده وارونگی هوا و مشکلات زیست‌محیطی مواجه می‌شویم که به‌طور قطع یکی از اقدامات زیربنایی برای رفع مسایل زیست‌محیطی در کلانشهرها این است که بتوانیم بخشی از سهم حمل‌ونقل جاده‌ای که خودروهای شخصی بخش اعظم آن را شامل می‌شوند را روی ریل منتقل کنیم.


آخوندی افزود: با این اقدام ظرفیت سالانه ۷۰ میلیون مسافر نشسته برای ما فراهم خواهد شد. البته باید در نظر داشت که در زمان پیک سیر قطارهای حومه‌ای و مترو شهری ظرفیت ایستاده نیز وجود دارد که با احتساب آن تعداد مسافر بیشتری جابه‌جا خواهند شد. وزیر راه‌و‌شهرسازی با اشاره به مزیت‌های این قرارداد یادآور شد: این قرارداد علاوه بر اینکه منجر به ورود فناوری جدید به کشور می‌شود، اشتغال قابل‌توجهی نیز ایجاد می‌کند به‌طوری‌که در دوره تولید هزار نفر به‌طور مستقیم، ۱۷۰۰ نفر به‌طور غیرمستقیم و دو هزار نفر در زمان بهره‌برداری اشتغال ایجاد می‌شود.
وی اظهار داشت: امیدوارم با اجرای این قرارداد یک گام بسیار بزرگ در جهت تحول در حوزه حمل‌ونقل مسافری و حومه‌ای و گام عملیاتی برای انتقال مسافر از جاده به ریل برداشته شود. همچنین امیدوارم این اتفاق برای مردم ایران مبارک باشد و بتواند تا انتهای قرارداد کل آن اجرا شود. آخوندی اضافه کرد: البته بعد از امضای قرارداد، باید سایر مقررات اداری و اخذ مصوبه‌های لازم در مجاری خود پیگیری شود.
مدیرعامل شرکت راه‌آهن در گفت‌و‌گو با «جهان‌صنعت»:
سرعت قطار تهران- مشهد
به 200 کیلومتر بر ساعت می‌رسد
مدیرعامل شرکت راه‌آهن در حاشیه نشست قرارداد ساخت ۴۵۰ دستگاه ریل‌باس در گفت‌و‌گو با «جهان‌صنعت» گفت: قرارداد برقی‌سازی خط تهران - مشهد با هدف ارتقای سرعت در حال اجراست. سعید محمدزاده گفت: در حال حاضر سعی کردیم مسیرهای مشخصی را در آن قطارهای با سرعت بالا داشته باشیم. وی افزود: برای افزایش سرعت بیشتر در خطوط نیز پروژه برقی کردن قطار تهران- مشهد تعریف شده که بر اساس آن سرعت قطارها به 200 کیلومتر بر ساعت می‌رسد.
مدیرعامل شرکت راه‌آهن در بخش دیگر سخنان خود گفت: یک پروژه جدی را با همکاری بخش‌های مختلف و مرتبط با شهرداری‌ها و سایر نهادها دنبال می‌کنیم که بر اساس آن مجموعه حمل‌و‌نقل را یکپارچه‌سازی کنیم. محمد‌زاده توسعه ظرفیت شبکه حمل بار را از دیگر برنامه‌های در حال اجرا عنوان کرد و گفت: اتصال شبکه به مراکز بار و توسعه ناوگان باری نیز در دستور کار راه‌آهن قرار دارد. وی افزود: موضوعی که به طور ویژه دنبال می‌کنیم افزایش سهم ریل در بنادر است و در چهار سال آینده سهم بندر شهید رجایی به بیش از 45 درصد خواهد رسید.