جزییات فعالیت اولین صندوق ارزی بازار سرمایه

یک ابزار معاملاتی تازه در حال ورود به بازار سرمایه است‌. صندوق ارزی و ایجاد آن به خوبی می‌تواند بخشی از نوسان‌های فعلی بازار ارز را در ایران کنترل کند‌. در این ارتباط مدیر نظارت بر نهادهای مالی سازمان بورس، با اعلام تهیه و تدوین اساسنامه و امیدنامه نمونه صندوق ارزی در بازار سرمایه، جزییات فعالیت این صندوق را تشریح کرد‌. به گزارش سنا، محمدرضا معتمد اظهارداشت‌: در تدوین اساسنامه و امیدنامه صندوق ارزی با توجه به تعامل سازمان بورس و اوراق بهادار با بانک مرکزی، نظرات کلی آن بانک نیز دریافت و اعمال شده است‌.
هدف و ساختار صندوق
معتمد با بیان اینکه صندوق سرمایه‌گذاری ارزی با هدف پاسخ به نیاز سرمایه‌گذاری آن دسته از سرمایه‌گذاران که اقدام به خرید و نگهداری ارزی می‌کنند، ایجاد شده است، تصریح کرد‌: فعالیت این صندوق صرفا جمع‌آوری سپرده‌های ارزی است‌. همچنین این صندوق در سپرده‌های ارزی بانکی سرمایه‌گذاری می‌کند و مجاز به سرمایه‌گذاری در امور دیگری نیست‌. وی در ادامه در خصوص ساختار صندوق ارزی هم گفت‌: ساختار صندوق مبتنی بر صدور و ابطال بوده و دارای واحدهای سرمایه‌گذاری ممتاز و عادی است‌. علاوه بر این اختیارات و ویژگی‌های دارندگان واحدهای مذکور مشابه سایر صندوق‌های سرمایه‌گذاری که دارای واحدهای ممتاز و عادی هستند، خواهد بود‌. وی افزود‌: همچنین کلیه دریافت‌ها از سرمایه‌گذاران و پرداخت به آنان به ارز منتخب صندوق انجام می‌گیرد و صندوق می‌تواند تنها به یک ارز مشخص که از ابتدا تعیین و اعلام شده است، اقدام به فعالیت کند‌. به گفته معتمد، حداقل سرمایه صندوق هم به‌گونه‌ای تعیین می‌شود که مبلغ حداقل سرمایه لازم برای تاسیس صندوق‌های سرمایه‌گذاری را که 100 میلیارد ریال است، تامین کند‌.
مکانیسم فعالیت


مدیر نظارت بر نهادهای مالی سازمان بورس و اوراق بهادار، در خصوص سازوکار و مکانیسم این صندوق اظهار داشت‌: در این صندوق، سرمایه‌گذاران به جای آنکه ارز را خریداری و نگهداری کنند، آن را به حساب صندوق واریز و گواهی سرمایه‌گذاری دریافت می‌کنند‌. معتمد همچنین در پاسخ به این سوال که متقاضیانی که قصد خرید یونیت‌های صندوق ارزی را دارند از چه مزایایی در مقایسه با بازار فیزیکی ارز برخوردار خواهند بود، گفت‌: با توجه به اینکه انتظار می‌رود، حجم ارز جمع‌آوری شده به این روش بالا باشد، صندوق می‌تواند در یک بانک مشخص که دارای مجوز سپرده‌گذاری ارزی است منابع را سرمایه‌گذاری کند و در این حالت نرخ سود به مراتب بالاتری نسبت به نرخ سودی که سرمایه‌گذاران به صورت انفرادی می‌توانند به دست بیاورند، نصیب آنان می‌شود‌. وی افزود‌: از طرف دیگر با توجه به سیال بودن منابع صندوق، چنانچه سرمایه‌گذاران از صندوق خارج شوند، وجود سرمایه‌گذاران جدیدی که گواهی سرمایه‌گذاری برای آنان صادر می‌شود، منابع خروجی صندوق را می‌تواند جبران کند و به این وسیله میزان سپرده اصلی صندوق نزد بانک منتخب حفظ شده و صندوق قادر به انعقاد قرارداد سپرده‌گذاری بلندمدت که نرخ سود بیشتری را نصیب سرمایه‌گذاران می‌کند، می‌شود‌. مدیر نظارت بر نهادهای مالی سازمان بورس و اوراق بهادار توضیح داد‌: در مواردی که سرمایه‌گذار قصد خروج از صندوق را دارد، با توجه به هزینه کمتر صندوق برای ابطال سپرده‌ها نزد بانک منتخب، خروج سرمایه‌گذار از صندوق با هزینه کمتری برای وی انجام می‌شود‌.
انتشار اجباری اطلاعات پرتفوی صندوق‌های سرمایه‌گذاری
از سوی دیگر، رییس اداره بازرسی نهادهای مالی سازمان بورس اعلام کرد‌: سازمان بورس همه ۱۷۵ صندوق سرمایه‌گذاری فعال بازار سرمایه را مکلف به انتشار مانده‌حساب‌های سرمایه‌گذاری به صورت ماهانه کرد‌. مهرداد فرح آبادی، رییس اداره بازرسی نهادهای مالی سازمان بورس با بیان مطلب فوق درباره هدف سازمان از این تکلیف جدید، گفت‌: این اقدام در راستای انضباط مالی و ارتقای شفافیت در صندوق‌های سرمایه‌گذاری انجام گرفته است و این موضوع کمک می‌کند که صندوق‌ها بهتر و سریعتر عملکرد خود را به بازار اعلام کنند‌. این مقام مسوول با بیان اینکه این اقدام فضای بهتری را برای سرمایه‌گذاران در جهت تصمیم‌گیری فراهم می‌کند، خاطرنشان کرد‌: این ابلاغیه بعد از مصوبه ۱۱ شهریور شورای پول و اعتبار انجام گرفته و همین موضوع به خوبی نشان می‌دهد که صندوق‌های ما از این مصوبه تبعیت لازم را کردند و پول‌های خود را در خارج از مصوبات شورا نبردند‌. فرح‌آبادی با بیان اینکه این اقدام سازمان بورس مطابق با استانداردهای بین‌المللی صورت گرفته، گفت‌: در بسیاری از کشورها این الزام وجود دارد که صندوق‌های سرمایه‌گذاری و مدیران پرتفوی ریز سبد خود را اعلام کنند و ما بر اساس بررسی کشورهای توسعه‌یافته به این نتیجه رسیدیم که اعلام ریزپرتفوی صندوق‌های سرمایه‌گذاری اجباری شود، به عبارتی هم ریز درآمد و هم ریزدارایی‌ها به صورت ماهانه افشا شود‌.
ابلاغ رسمی
گفتنی است این تصمیم از امروز طی ابلاغیه‌ای از طرف اداره نظارت بر نهادهای مالی سازمان بورس به تمامی صندوق‌های سرمایه‌گذاری ابلاغ شده و همه صندوق‌ها از آذر ماه موظف به اجرایی کردن آن هستند‌.
این ابلاغیه در پی مصوبه ۳ آبان هیات‌مدیره سازمان بورس در مورد افشای ماهانه پرتفوی صندوق‌های سرمایه‌گذاری تهیه شده است تا تمامی صندوق‌های سرمایه‌گذاری از این پس از زمان تاریخ ثبت نزد سازمان به‌طور ماهانه مانده‌حساب‌های سرمایه‌گذاری را در سامانه کدال منتشر کنند‌. بر اساس این ابلاغیه اطلاعات خواسته شده از صندوق‌های سرمایه‌گذاری باید به تفکیک هر قلم شامل نوع، مبلغ نرخ سود و درصد از کل دارایی‌ها و نیز ترکیب درآمدهای صندوق به تفکیک محل ایجاد درآمد به صورت انباشته از ابتدای سال و نیز ماه جاری حداکثر ظرف ۱۰ روز پس از پایان ماه به‌طور همزمان در سایت اطلاع‌رسانی صندوق و سامانه اطلاع‌رسانی ناشران (کدال) با امضای بالاترین مقام اجرایی مدیر صندوق افشا شود‌.
سایر اخبار این روزنامه
دولت برای افزایش تولید و اشتغال تلاش می‌کند معاون وزیر راه‌وشهرسازی خبر داد؛ نمایندگان مجلس طرح عضویت پیروان ادیان الهی در شورای اسلامی شهر و روستا را تصویب کردند؛ جزییات فعالیت اولین صندوق ارزی بازار سرمایه مذاکرات دشوار در انتظار اوپک؛ با لغو قوانین دست اپراتورها باز می‌شود؛ لزوم حمایت از گردشگران داخلی؛ مراسم بهترین‌های فوتبال آسیا؛ ژن خوب‌، فکر بد اولین مرد محجبه تاریخ‌! بانک ها قربانی می شوند عقب‌ماندگی ایران از بازار 4 هزار میلیارد دلاری صنعت حلال؛ عملکرد 100 روزه کلانتری بر مسند سازمان حفاظت محیط‌زیست دسترسی موشکی به تمام آمریکا باز هم گرانی و استمرار خطا دبیرکل مجمع جهانی تقریب مذاهب: روایتی از دیدار روز گذشته عضو سابق شورای نگهبان با مهدی کروبی علی عبدالله صالح: استاندار سیستان‌وبلوچستان: رییس‌جمهور هفته آینده به سیستان‌وبلوچستان سفر می‌کند خرج که از کیسه مهمان بود... معاون پارلمانی رییس‌جمهور: باز هم گرانی و استمرار خطا باز هم گرانی و استمرار خطا