سقف معافیت مالیاتی حقوق کارگران به ۲ میلیون تومان رسید؛

گروه صنعت- مصوبه در برابر خواست کارگران سرانجام کوتاه آمد و سقف معافیت مالیاتی حقوق کارگران را به دو میلیون تومان در سال ۹۶ افزایش داد تا سقف مالیاتی حقوق کارگران با کارمندان برابر شود‌.
تصویب معافیت مالیاتی حقوق کارمندان زیر دو میلیون تومان و کارگران زیر 5/1 میلیون تومان طی چند روز گذشته باعث اعتراض جامعه کارگری شده بود‌. براساس مصوبه چند روز پیش مجلس کارکنان دولت با حقوق زیر دو میلیون تومان و سایرین (بخش‌خصوصی) با حقوق زیر 5/1 میلیون تومان از پرداخت مالیات معاف شده بودند‌. این در حالی است که طی سال‌های گذشته سقف معافیت مالیاتی حقوق کارگران و کارمندان یکسان بوده است اما در سال‌جاری با وجود اینکه کمیسیون اقتصادی مجلس نیز با تصویب این مصوبه به این شکل مخالف بوده است اما مجلس دهم در تبعیضی آشکار علیه کارگران، سقف معافیت مالیاتی را بدون توجه به مخالفت‌های متعدد همان‌طور که می‌خواست تعیین کرده بود در حالی که حدود 13 میلیون کارگر در کشور مشغول کار هستند که با احتساب خانواده‌هایشان حدود 50 درصد جامعه را شامل می‌شوند‌. بر این اساس در بند الف تبصره 6 این لایحه ذکر شده، سقف معافیت مالیاتی موضوع ماده (84) قانون مالیات‌های مستقیم مصوب 3/12/1366 و اصلاحات بعدی آن در سال 1396، مبلغ 240 میلیون ریال و برای سایرین 180 میلیون ریال در سال تعیین شده بود‌.
در پی این مصوبه،گروه‌های مختلفی از مسوولان و صاحبنظران این مصوبه را تبعیضی آشکار بین کارگران و کارمندان از سوی مجلس خواندند و واکنش‌های مختلفی داشتند و معتقد بودند‌: در حالی طی سال‌های گذشته سقف معافیت مالیاتی حقوق کارگران و کارمندان یکسان بوده که با مصوبه مجلس دهم تبعیضی بین 13میلیون کارگر با کارمندان دولت ایجاد شده است‌.
۲ تا ۳ هزار میلیارد تومان به جیب کارگران برگشت


سرانجام اعتراضات فراوان جامعه کارگری و حتی بخشی از بدنه مجلس نتیجه داد تا جایی که با اصلاح مفادی از قانون قبلی مجلس سقف معافیت مالیاتی حقوق کارگران به دو میلیون تومان در سال ۹۶ رسید تا حدود دو تا سه هزار میلیارد تومان به جیب کارگران برگردد‌.
نمایندگان مجلس در نشست دیروز خود بند (الف) تبصره 6 بودجه را به شرح زیر اصلاح کردند‌:
الف- سقف معافیت مالیاتی موضوع ماده (84) قانون مالیات‌های مستقیم مصوب 3/12/1366 و اصلاحات بعدی آن در سال 1396، مبلغ 240 میلیون ریال در سال تعیین می‌شود‌.
نرخ مالیات مذکور بر درآمد کارکنان دولتی و غیردولتی مازاد بر مبلغ مذکور تا پنج برابر آن مشمول مالیات سالانه 10 درصد و نسبت به مازاد آن 20 درصد است‌.
میزان معافیت مالیات اشخاص موضوع مواد 57 و 101 قانون مالیات‌های مستقیم، 180 میلیون ریال
تعیین می‌گردد‌.
در این خصوص علی اکبر کریمی، عضو کمیسیون اقتصادی مجلس با تاکید بر اینکه مصوبه مالیاتی مجلس به ضرر کارگران است، گفته بود‌: این مصوبه در کمیسیون تلفیق تصویب شده و براساس مصوبه مجلس کارکنان دولت با حقوق زیر دو میلیون تومان وبخش‌خصوصی با حقوق زیر 5/1 میلیون از پرداخت مالیات معاف می‌شوند‌.
خودی و غیرخودی نداریم
علی خدایی، عضو شورای عالی کار در گفت‌وگو با تسنیم، درباره مصوبه مجلس مبنی بر تصویب معافیت مالیاتی حقوق کارمندان زیر دو میلیون تومان و کارگران زیر 5/1 میلیون تومان گفته بود‌: برای این مجلس متاسف هستم، با این مصوبه کارگران را از کارمندان جدا کردند، کارگران غیرخودی و غریبه هستند، کارمندان را خودی و همسو با خود می‌دانند‌.
سیدحسن حسینی‌شاهرودی، عضو کمیسیون تلفیق بودجه مجلس شورای اسلامی هم با اشاره به تبعیض‌آمیز بودن مصوبه معافیت مالیاتی تاکید کرد: این نوع تبعیض بین کارگران و کارمندان دولت در کشور بی‌سابقه است‌.
نادر قاضی‌پور، عضو کمیسیون صنایع مجلس با بیان مخالفت جدی خود با مصوبه سقف معافیت مالیاتی 5/1 میلیون تومانی کارگران گفته بود‌: فراکسیون کارگری مخالف تبعیض مالیاتی است‌.
محمد خدابخشی، عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس شورای اسلامی هم با بیان اینکه مصوبه اخیر مجلس مبنی بر تعیین دو سقف متفاوت معافیت مالیاتی حقوق برای کارمندان و کارگران به‌ضرر جامعه کارگری است، گفت‌: با پیشنهاد این مصوبه مخالف بودیم اما در مجلس رای‌گیری و تصویب شد‌.
فرامرز توفیقی، یک فعال کارگری در واکنش به مصوبه جنجالی مجلس درباره معافیت مالیاتی حقوق کارگران گفته بود‌: آیا نباید به دولت تدبیر و امیدی که با هدف بسط و گسترش عدالت اجتماعی آمد خرده گرفت که چرا این‌گونه درخواست تبعیض‌آمیزی را ارائه نموده است.
هادی ابوی، دبیرکل کانون عالی انجمن‌های صنفی کارگران ایران هم با بیان «انتظار داشتیم مجلس مالیات را از حقوق کارگران حذف کند نه‌اینکه این تبعیض آشکار را قائل شود»، گفته بود‌: با شرایطی که کارگران در دشواری زندگی می‌کنند آیا مستحق پرداخت مالیات هستند.
به اعتقاد نمایندگان کارگران در حالی که حقوق کارگران در کشور ما حتی از کشور چین هم کمتر است و تقریبا بیش از 80 درصد کارگران زیر خط فقر هستند که آمارها حاکی از تبعیض فاحش در پرداخت حقوق کارمندان و کارگران است‌. این موضوع نشان از بی‌عدالتی‌های موجود در سیستم‌های حقوقی است و کارگران می‌گویند مدیرانی که خود درآمدهای چند ده میلیونی دریافت می‌کنند قادر به درک شرایط سخت کارگران با حداقل دستمزد نیستند‌.
خلاصه پس از واکنش نماینده‌های مخالف این طرح در مجلس و مخالفت نمایندگان کارگری بود که رحیم زارع، عضو کمیسیون اقتصادی مجلس به همراه سید فرید موسوی، نماینده مردم تهران در نامه‌ای از رییس مجلس درخواست بررسی مجدد سیاستگذاری تبعیض‌آمیز معافیتی را اعلام کردند که به دستور رییس مجلس این موضوع به کمیسیون تلفیق بودجه ارجاع شد، تا در این کمیسیون مورد بررسی مجدد قرار گیرد‌. علاوه بر این موضوع در همان روز مهرداد لاهوتی، نماینده مردم لنگرود در مجلس شورای اسلامی طی تذکری شفاهی در جلسه علنی نوبت گفت: صبح دیروز مصوبه‌ای در مورد معافیت‌های مالیاتی حقوق‌های دریافتی از سوی کارکنان دولت و بخش‌خصوصی وجود داشت که متن چاپ‌شده‌ای درباره آن موجود نبود و مشخص نشد از کجا آمده است‌.
وی اضافه کرد‌: پس از تصویب این معافیت مالیاتی برای بخش‌خصوصی تا سقف یک میلیون و 500 هزار تومان دریافتی از پرداخت مالیات، ابهاماتی پیش آمده و رسانه‌ها از صبح در این باره از نمایندگان می‌پرسند‌.
علی لاریجانی، رییس مجلس شورای اسلامی در پاسخ گفت‌: متن مکتوب وجود دارد و آقای تاجگردون، رییس کمیسیون تلفیق اعلام کرد که در رای‌گیری که در این کمیسیون صورت گرفته، این میزان معافیت برای دریافتی زیر یک میلیون و 500 هزار تومان برای بخش‌خصوصی در نظر گرفته شده است‌.
رییس مجلس شورای اسلامی اظهار داشت‌: اگر ابهامی در این مصوبه مجلس وجود دارد کمیسیون تلفیق آن را بررسی کند و نتیجه را به صحن
ارائه دهد‌.
پس از ارائه آن به صحن مجلس مصوبه مذکور را اصلاح کرد تا حق جامعه کارگری به آنها بازگردانده شود‌.