امضای قرارداد توسعه فاز 11 پارس جنوبی با توتال فرانسه؛

با وجود اینکه محافظه‌کاران، تلاش زیادی برای جلوگیری از اجرایی شدن قراردادهای جدید نفتی به ویژه با استفاده از قوانین بازدارنده مالکیت شرکت‌های خارجی بر منابع هیدروکربوری ایران انجام دادند اما در نهایت پس از کش و قوس‌های فراوان، امروز قرارداد فاز ۱۱ پارس‌جنوبی با توتال (Total) فرانسه به امضا می‌رسد.
به عقیده بسیاری از کارشناسان اجرایی شدن این قرارداد با توتال به عنوان یکی از شرکت‌های تراز اول نفتی جهان موجب کاهش نگرانی سرمایه‌گذاران خارجی برای بازگشت تحریم‌ها علیه ایران خواهد شد.
موافقتنامه اصولی (HOA) طرح توسعه فاز 11 پارس‌جنوبی به‌ارزش 8/4 میلیارد دلار میان شرکت ملی نفت ایران و کنسرسیومی متشکل از شرکت‌های توتال فرانسه، شرکت ملی نفت چین (CNPC) و شرکت پتروپارس در تاریخ 18 آبان‌ماه 95 امضا شده بود.
با توجه به اینکه تحریم‌های اقتصادی علیه ایران طی چهار سال منجر به از بین رفتن اعتماد فعالان اقتصادی برای سرمایه‌گذاری در کشور شده است، اکنون نسخه جدید قرارداد‌های نفتی موسوم به IPC می‌تواند بهترین گزینه برای بازگرداندن اعتماد و تمایل کشورهای خارجی برای فعالیت در ایران و سرعت بخشیدن به ازسرگیری تعاملات بین‌المللی ایران باشد.


قرار بود دو هفته قبل قرارداد فاز 11 پارس‌جنوبی با کنسرسیومی به رهبری شرکت توتال فرانسه به امضا برسد اما این زمان به روزهای بعد موکول شد و اکنون طبق آخرین توافقات دو طرف و کسب موافقت مسوولان ارشد وزارت نفت، امروز بعدازظهر به‌عنوان زمان امضای این قرارداد مشخص شده است.
امضای این قرارداد در باغ کوشک وزارت نفت در تهران با حضور وزیر نفت، مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران، مدیرعامل شرکت توتال فرانسه، مدیرعامل شرکت نفت و گاز پارس، مدیرعامل شرکت CNPC چین و مدیرعامل شرکت پتروپارس ایران انجام می‌شود.
قرار است توتال رهبر کنسرسیومی باشد که سی‌ان‌پی‌سی چین و پتروپارس ایران نیز در آن قرار دارند.این قرارداد نیاز به سرمایه‌گذاری نزدیک به پنج میلیارد دلار دارد که در مرحله نخست یک میلیارد دلار از سوی توتال سرمایه‌گذاری می‌شود. محمد مشکین‌فام، مدیرعامل شرکت نفت و گاز پارس چندی پیش در این خصوص گفته بود: در ماه‌های اخیر جلسات متعددی به‌منظور جمع‌بندی مطالعات و همچنین انجام اقدامات لازم برای آماده شدن مدارک و اسناد لازم به‌منظور امضای قرارداد توسعه فاز 11 پارس‌جنوبی برگزار شده و اکنون تمام مطالعات و بسترسازی‌های پروژه فاز 11 پارس‌جنوبی برای آغاز توسعه آماده شده است.
وی افزود: منتظر اعلام نظر و تایید وزارت نفت هستیم تا قرارداد توسعه فاز 11 پارس‌جنوبی با شرکت‌های پیمانکار به امضا برسد.
مشکین‌فام خاطرنشان کرد: این فاز از میدان مشترک پارس‌جنوبی، آخرین طرح توسعه این میدان مشترک گازی است که تعیین تکلیف می‌شود و به‌لحاظ برخورداری از سکوی فشارافزایی گاز با دیگر طرح‎های توسعه پارس‌جنوبی متفاوت است.
وی ادامه داد: حجم ذخایر درجای گاز فاز 11 حدود 21 تریلیون فوت‌مکعب است که در طرح توسعه این فاز دیده شده که در مجموع از دو بلوک A و B روزانه دو میلیارد فوت‌مکعب گاز معادل 56 میلیون مترمکعب برداشت می‌شود.
الگوی جدید قراردادهای نفتی روش پیشنهادی وزارت نفت برای ایجاد جذابیت بیشتر برای شرکت‌های تراز اول دنیاست که سبب مشارکت در توسعه میدان‌های هیدروکربنی ایران و همچنین بهره‌مندی از دانش و فناوری روزآمد برای بالابردن ضریب بازیافت در طول زمان بهره‌برداری از میدان‌ها خواهد شد.
در همین حال عضو کمیسیون انرژی مجلس با اشاره به اینکه برداشت از میدان‌های مشترک گام‌های رو به جلو برای رشد اقتصادی و اشتغال‌زایی در کشور است، گفت: با اجرای قراردادهای جدید نفتی و سرمایه‌گذاری در این صنعت، افزون بر حفظ منافع معنوی و مادی کشور، فناوری و دانش فنی وارد کشور شده و انقلاب بزرگی در صنعت نفت ایجاد می‌شود.
به گزارش شانا، حسین امیری‌خامکانی، عضو کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی به لزوم جذب سرمایه‌گذاری خارجی در صنعت نفت کشور اشاره کرد و گفت: با توجه به اینکه صنایع بالادستی نفت نیاز حداکثری به سرمایه‌گذاری دارند و منابع داخلی نیز محدود است، جذب سرمایه‌گذاری خارجی در این صنعت از اهمیت بالایی برخوردار است.
وی افزود: در شرایطی که کشورهای همسایه بیش از ایران از منابع مشترک نفت و گاز بهره‌برداری می‌کنند، ورود شرکت‌های بزرگ خارجی به ایران بدون تردید آثار مثبت اقتصادی و اشتغال‌زایی به همراه خواهد داشت.
امیری‌خامکانی تصریح کرد: با تداوم سرمایه‌گذاری خارجی و جذب آن بدون شک در آینده در بازار انرژی حرف‌های زیادی برای گفتن خواهیم داشت ضمن اینکه بدون سرمایه‌گذاری در این صنعت برنامه‌هایمان پیش نخواهد رفت.