پای «اني» به ميادین کيش و دارخوين باز شد برگزاري مناقصه آزادگان در دولت دوازدهم

مديرعامل شرکت ملي نفت ايران از برگزاري مناقصه ميدان نفتي آزادگان در دولت دوازدهم خبر داد و در مورد متن قرارداد فاز ۱۱ پارس جنوبي گفت: متن قرارداد آماده است و احتمالا تا دو هفته ديگر امضا مي‌شود.
به نقل از ايسنا، علي کاردر در مراسم امضاي تفاهم‌نامه بين شرکت ملي نفت ايران و شرکت اني ايتاليا براي انجام مطالعات توسعه ميدان گازي کيش و فاز سوم دارخوين در مورد زمان امضاي قرارداد فاز ۱۱ پارس جنوبي توضيح داد: براي امضاي اين قرارداد هماهنگ کردن برنامه زماني مديران مختلف نياز به زمان دارد. متن قرارداد نهايي شده و احتمالا تا دو هفته ديگر امضا مي‌شود.
وي در پاسخ به سوال ايسنا در مورد زمان برگزاري مناقصه ميدان نفتي آزدگان گفت: قسمت اول مناقصه برگزار شده است. ما دعوت‌نامه‌ها را به شرکت‌هاي مختلف ارسال کرديم و در حال دريافت پاسخ‌ها هستيم. برخي از شرکت‌ها اظهار علاقه کردند و برخي ديگر هم تمايلي براي شرکت در مناقصه اين ميدان نفتي نداشته‌اند. شرکت ملي نفت به جاي اينکه همه اسناد را براي همه شرکت‌ها بفرستد، اسناد را فقط براي شرکت در ليست بودند، ارسال کرد و از آنها دعوت کردند اگر علاقه‌مند هستند در مناقصه حضور داشته باشند.
مديرعامل شرکت ملي نفت ايران ادامه داد: مناقصه بين شرکت‌هايي که اعلام آمادگي کرده‌اند، به صورت محدود برگزار مي‌شود. ما به اين شرکت‌ها تا پايان هفته فرصت داده بوديم تا علاقه و آمادگي خود را اعلام کنند اما برخي از آنها درخواست زمان بيشتري کردند تا شرکاي خود را پيدا


کنند.
کاردر با بيان اينکه اسناد برگزاري مناقصه ميدان نفتي آزادگان آماده است، در مورد زمان برگزاري مناقصه توضيح داد: برگزاري مناقصه ميدان نفتي آزادگان به آخر دولت يازدهم نمي‌رسد. زيرا ما با همه شرکت‌ها MOU امضا نکرديم و برخي از شرکت‌ها سه تا چهار ماه وقت براي مطالعه اين ميدان مي‌خواهند.
استقبال ايران از حضور هندي‌ها براي توسعه فرزاد بي در صورت ارائه مدل اقتصادي مناسب
وي در پاسخ به سوال ديگري در مورد اظهار تمايل هندي‌ها براي توسعه فرزاد بي و اينکه اين کشور توسعه فرزاد بي را حق خود مي‌داند، پاسخ داد: اگر قرار باشد ابتداي قرارداد تحميلي صورت بگيرد، خوب نيست و در طول ۲۰ سال کار ما حل نمي‌شود.
کاردر ادامه داد: اگر هندي‌ها پيشنهاد معيني در مورد ميدان گازي فرزاد بي ارائه دهند و مدل مالي آن اقتصادي باشد، ما استقبال مي‌کنيم اما خودمان نيز در زمينه توسعه اين ميدان دست به اقداماتي زده‌ايم و پکيج‌هاي EPC آماده کرده و به بازار عرضه خواهيم کرد اما اگر هندي‌ها در اين مدت توانستند به مدلي مناسب برسند، ما استقبال مي‌کنيم.
وي در مورد موضوعي مبني بر اينکه شريک چيني توتال براي امضاي فاز ۱۱ پارس جنوبي آماده نيست، توضيح داد: اين طور نيست و فقط کار زماني تنظيم حضور مديران عامل طول کشيده است. از سوي ديگر اول قرار بود قرارداد را امضا کنيم و بعد از ارگان‌هاي مختلف تاييديه اخذ کنيم اما اين سياست تغيير کرد و قرار است ابتدا هم ايران و هم اين شرکت‌هاي نفتي تاييديه‌هاي لازم را از ارگان‌هاي مختلف بگيرد.
مديرعامل شرکت ملي نفت ايران تاکيد بر اينکه به تعويق افتادن امضاي قرارداد فاز ۱۱ پارس جنوبي ارتباطي به موضوعات سياسي ندارد، تصريح کرد: تيمي‌از شرکت توتال پنج‌شنبه هفته گذشته در ايران حضور داشت و مذاکرات به صورت حرفه‌اي تا صبح انجام شد. اگر توتال علاقه نداشت براي انجام مذاکرات به ايران نمي‌آمد. هنوز مجوزهاي کامل براي امضاي اين قرارداد اخذ نشده است.
انجام مذاکره با مرسک براي لايحه‌هاي نفتي پارس جنوبي
کاردر در ادامه با اشاره با انجام مذاکرات با شرکت مرسک براي توسعه لايحه‌هاي نفتي پارس جنوبي گفت: مذاکرات آغاز شده و مدل فني آنها توسط تيم فني ما مورد بررسي قرار گرفته است. ما تمايل داريم از آنجا که اين لايحه‌هاي نفتي مشترک هستند، سرعت کار بيشتر شود. به همين دليل آنها دوباره مطالعه کرده‌اند و اطلاعات جديد براي ما فرستادند. براي برداشت از لايحه‌هاي نفتي پارس جنوبي به جز مرسک هنوز کسي اظهار علاقه نکرده است.
وي با بيان اينکه شرکت شل هنوز نتيجه مطالعه شش ماهه خود را در مورد ميدان گازي کيش تحويل نداده است، اظهار کرد: تاکنون دو مطالعه دريافت شده است اما به طور کلي بايد ۷۵ مطالعه دريافت کنيم.
مديرعامل شرکت ملي نفت ايران در ادامه در مورد بدهي ايران به شرکت اني توضيح داد: اين بدهي در مورد دارخوين بوده و ستلمنت امضا شده و آنها چند برداشت نفت انجام داده‌اند. فکر مي‌کنيم به طور کلي ۱۴ ماه طول بکشد.
کاردر در پاسخ به اين سوال که گفته مي‌شود ايران ۶۰۰ هزار بشکه از توليد نفت خود را کم کرده است، توضيح داد: ايران اخيرا چيزي از توليد خود کم نکرده است ظرفيت توليد نفت ايران چهار ميليون بشکه است و ميزان صادرات هم فرقي نکرده است.
افزايش صادرات نفت به غرب
کاردر با بيان اينکه صادرات نفت به غرب و کشورهاي اروپايي افزايش پيدا کرده است، گفت: براي صادرات به کشورهاي مختلف در حال تنظيم سبد صادراتي هستيم تا بر اساس آن بدانيم به چه کشوري و با چه مدلي نفت صادر کنيم تا تغييرات ناگهاني نداشته باشيم و به برخي کشورها وابسته نشويم.
وي ادامه داد: به طور کلي وظيفه شرکت ملي نفت ظرفيت‌سازي است و براي افزايش ميزان توليد و صادرات از وزارت نفت فرمان مي‌گيرد.
 مديرعامل شرکت ملي نفت ايران در مورد افزايش توليد نفت شيل آمريکا گفت: ما در اين زمينه نگراني نداريم و گمان مي‌کنيم در سال ۲۰۱۸ تغيير وضعيت داده مي‌شود. در حال حاضر مصرف دنيا به ۱۰۰ ميليون بشکه رسيده است و ما نگران وضعيت بازار نيستيم.
انجام مذاکره با قطر و عراق در مورد ميدان‌هاي مشترک
کاردر در ادامه در پاسخ به سوال ايسنا در مورد انجام مذاکره با کشورهاي همسايه در مورد ميدان‌هاي مشترک گفت: قطر براي برگزاري جلسه مشترک درخواست داده بود و يک جلسه هم برگزار شده و در آن بررسي شده است که برداشت از ميدان مشترک چگونه تنظيم شود. با عراق هم کميته‌اي تشکيل شده و يک جلسه از اين کميته برگزار شده است. برگزاري اين جلسات براي هر دو کشور نتايج مثبتي دارد. مخصوصا براي ايران که به ظرفيت معادل در برداشت از ميدان‌ها رسيده است. وي ادامه داد: قبل از اين طرف مقابل هم براي برگزاري اين جلسات با ايران استقبال نمي‌کرد و اعتقاد داشت ايران ضعيف است.
امضاي تفاهم‌نامه با اني براي دو ميدان کيش و دارخوين
همچنين غلامرضا منوچهري در مراسم امضاي تفاهم‌نامه بين شرکت ملي نفت ايران و شرکت اني ايتاليا در زمينه مطالعات توسعه ميدان گازي کيش و فاز سوم دارخوين با بيان اينکه شرکت اني ايتاليا از زمان گذشته در ايران فعال بود، اظهار کرد: اين شرکت از بزرگ‌ترين شرکت‌هاي راهبر نفت در اروپا محسوب مي‌شود و سوابق بسيار موثري در ايران دارد. اين شرکت اخيرا در مصر رکورد خوبي از خود به جا گذاشته است.
وي با اشاره به‌امضاي تفاهم‌نامه بين شرکت ملي نفت ايران و شرکت اني ايتاليا براي مطالعه ميدان‌ گازي کيش و فاز سوم دارخوين گفت: براي توسعه ميدان گازي کيش قبلا با شرکت‌هاي شل، گازپروم و سرمايه‌گذاري غدير تفاهم‌نامه‌امضا شده و براي دارخوين نيز با يک شرکت فيليپيني با سرمايه‌گذاري غدير تفاهم‌نامه‌امضا کرده‌ايم. اميدواريم طرح مناسب و قابل قبولي از شرکت اني براي توسعه اين ميدان‌ها دريافت کنيم که مبناي کار بعدي ما باشد.
معاون شرکت ملي نفت ايران با بيان اينکه دريافت نتيجه مطالعات از شرکت‌هاي مختلف براي انجام مقايسه به ما کمک مي‌کند، تصريح کرد: چه مناقصه برگزار شود و چه برگزار نشود، دريافت اين مطالعات بسيار مفيد است و درک بهتري از ميزان برداشت، طول عمر، ذخيره قابل استحصال ارائه مي‌کند و از آنجا که قراردادها ۲۰ ساله است انتظار داريم اين شرکت‌ها ظرفيت‌هاي نهايي ميدان‌ها را اعلام کنند و طرح خود را در زمينه EOR و IOR در مورد افزايش ضريب بازيافت اعلام کنند.
منوچهري با تاکيد بر اينکه ميادين نفتي ثروت‌هاي انباشته کشور است، اظهار کرد: اگر اين ميادين افزايش ضريب بازيافت نداشته باشند، از دست خواهند رفت و شرکت ملي نفت خواهان اين است که جديدترين تکنولوژي در توسعه ميادين به کار گرفته شود. ضمن اينکه در اين قراردادها مشارکت شرکت‌هاي ايراني و انتقال تکنولوژي نيز ديده شده است.
وي ادامه داد: همانطور که در توسعه پارس جنوبي شرکت‌هاي ايراني همکاري داشتند با ايجاد EOR و IOR شرکت‌هاي ايراني مي‌توانند خودشان اين طرح‌ها را اجرا کنند.