شرب الکل جان ده‌ها نفر را گرفت!

آفتاب یزد- گروه شبکه: این روزها علاوه بر کرونا، شایعه خوردن الکل برای در امان ماندن از ویروس کرونا بر نگرانی‌ها افزوده است. طی چند روز گذشته عده‌ای از هم‌وطنانمان با این گمان که الکل از بهترین ضد عفونی کننده‌هاست از همین رو با خوردن آن می‌توانند در مقابل کرونا ویروس واکسینه شوند جانشان را از دست داده‌اند. به طوری که مصرف الکل در اهواز وضعیت نگران کننده‌ای را برای این شهر رقم زده است. براساس گفته‌های علی احسان پور، سخنگوی دانشگاه علوم پزشکی جندی‌شاپور اهواز، ۲۱۸ نفر بر اثر مسمومیت الکلی به بیمارستان‌های اهواز مراجعه کردند که از این تعداد۲۰ نفر جان خود را از دست دادند.
> هشدار دانشگاه علوم پزشکی اهواز
از همین رو دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز در اطلاعیه‌ای نسبت به مصرف خوراکی الکل به منظور پیشگیری از ابتلا به ویروس کرونا و مرگ تعدادی از خوزستانی‌ها در پی آن هشدار داد. به گزارش ایسنا، در این اطلاعیه آمده است: «متاسفانه طی بررسی و آنالیز مشروبات غیرمجاز مصرف شده توسط قربانیان دو روز اخیر، مشخص شده که این مشروبات حاوی مواد سمی کشنده است. لذا از هم استانی‌های عزیز درخواست می‌شود ضمن مراقبت از فرزندان خود، هشدارهای لازم در خصوص عدم قبول مشروبات توزیع شونده در سطح شهر را به فرزندان گوشزد کنند. در صورت نیاز به استفاده از مواد ضدعفونی‌کننده و شوینده‌های الکلی، این مواد را صرفا از داروخانه‌های سطح شهر تهیه فرمایند.»
> فوت 7 نفر در البرز


البته این موضوع فقط مختص شهر اهواز نیست و در استان البرز نیز بنا به گفته محمد آقایاری،معاون دادستان عمومی و انقلاب کرج متاسفانه چندین نفر در استان دچار مسمومیت الکلی شده‌اند که تاکنون هفت نفر جان خود را از دست داده‌اند. همچنین آقایاری گفته است:« این افراد با فریب محتواهای فضای مجازی و به گمان مقابله با کرونا یا درمان آن، اقدام به مصرف الکل متانول کرده بودند که پس از مسمومیت جان خود را از دست دادند.» وی با هشدار نسبت به عواقب جانی و صدمه مصرف الکل متانول به سلامت و بینایی تصریح کرد: «تحقیقات به منظور برخورد قضایی در خصوص افراد دخیل در این موضوع در جریان است.»
> مرگ ۳ نفر بر اثر مصرف الکل
تهران نیز از این قاعده مستثنی نبوده است. چرا که رئیس بخش مسمومیت‌های بیمارستان لقمان از مرگ ۳ نفر بر اثر مصرف الکل خبر داده است. شاهین شادنیا در گفت‌وگو با ایلنا در شرح وضعیت مسمومیت‌‌های ناشی از مصرف الکل یا محلول‌های الکلی، که افراد با ذهنیتِ پیشگیریِ ابتلا به کرونا شُرب می‌کنند، گفت: «متاسفانه شیوع چنین مسمومیت‌هایی را از هفته گذشته شاهد هستیم. سیر این نوع مسمومیت‌ها صعودی است، اما خوشبختانه با اطلاع‌رسانی در چند روز گذشته، شیب صعودی نمودار این مسمومیت کاهش پیدا کرده است.» وی در ادامه گفت: «ما موارد قابل توجهی مسمومیت با الکل‌های سمی داریم. متاسفانه شیوع این نوع مسمومیت محدود به تهران نیست و در شهرهای مختلف کشور مشاهده می‌شود. اظهارات مسمومان نشان می‌دهد با این ذهنیت که اگر الکل سطوح را ضدعفونی می‌کند و ویروس کووید ۱۹ را از بین می‌برد، خوردن آن نیز می‌تواند باعث پیشگیری از این ویروس شود آن را مصرف کرده‌اند و دچار مشکل شده‌اند.» شادنیا اشاره کرد: «ساده‌انگاری است ولی در برخی افراد این ذهنیت شکل گرفته که ممکن است با خوردن الکل بتوانند به نتیجه ضدعفونی‌کننده ویروس دست پیدا کنند، اما این رویکرد کاملا غیرعلمی است. هیچ کدام از منابعی که تاکنون در سطح جهان منتشر شده است، ادله‌ای مبنی بر اختلالِ حیات ویروس بوسیله شرب الکل ارائه نمی‌دهند. این اقدام هیچ تصدیقی در کل منابع علمی، چه در خارج از کشور و چه در داخل از کشور ندارد.» رئیس بخش مسمومیت‌های بیمارستان لقمان بیان کرد: «به هر حال،‌ افرادی به شرب الکل اقدام کردند. در پاره‌ای از موارد الکلی که مصرف شد، الکل سمی متانول بود که منجر به بروز عوارض برای این بیماران شد. الکل اتیلیک و الکل اتانول هر دو بی‌رنگ هستند و افتراق این دو نوع الکل از یکدیگر نیاز به تخصص دارد. ممکن است افراد به خاطر تبلیغات یا به تشخیص فردی متانول را به جای الکل اتیلیک خورده باشند.» وی افزود: «اساس قضیه این است که نه متانول و نه اتیلیک، هیچ تاثیری بر عفونت‌زدایی و پیشگیری در مقابله با هیچ ویروسی ندارند. به عبارت ساده‌تر مصرف خوراکی الکل بدن را ضدعفونی نمی‌کند. این کاملا یک استدلال غلط است.» شادنیا در رابطه با میزان مسمومیت‌ها گفت: «با توجه به اینکه این نوع مسمومیت نادر تلقی می‌شود، ما وارد یک پیک از این نوع مسمومیت شده‌ایم. از هفته گذشته به یکباره، روزانه شاهد بستری شدن میانگین ۳ تا ۵ نفر در بیمارستان هستیم. همچنین گزارش فوت به دلیل این مسمومیت در بیمارستان لقمان ۳ مورد بوده است. مسلما آمار مسمومیت و فوتی در کشور بیشتر است.»
> فروش وایتکس به جای الکل طبی
از سوی دیگر رئیس اداره پیشگیری و کاهش آسیب مصرف مواد و الکل وزارت بهداشت گفت: گزارش‌های نگران کننده‌ای از مصرف خوراکی الکل جهت جلوگیری از ابتلا به کروناویروس دریافت می‌شود، در عین حال عده‌ای سودجو با سوء استفاده از نیاز مردم، با اضافه کردن وایتکس به الکل‌های صنعتی رنگی، محلولی‌ بی‌رنگ را به عنوان الکل طبی به بازار عرضه می‌کنند که موجب افزایش درصد مسمومیت‌ها شده است. به گزارش ایسنا، دکتر سید ابراهیم قدوسی گفت:
« به دنبال افزایش خطر آلودگی با ویروس
کرونا و توصیه به شستشوی مکرر دست‌ها و همچنین ضد عفونی کردن سطوحی که در تماس با دست قرار می‌گیرند (از قبیل میز، لوازم، دستگیره‌ها و...)، استفاده از محلول‌های ضدعفونی‌کننده رو به تزاید می‌باشد. » وی افزود: «نکته‌ای که لازم است به آن توجه جدی شود این است که در راهنمای کاربردی نحوه ضدعفونی کردن دست‌ها و سطوح تماس ابلاغی سازمان غذا و دارو، الکل متیلیک یا متانول در ترکیبات تشکیل دهنده محلول‌های ضدعفونی‌کننده جایگاهی ندارد و این امر نشات گرفته از سمی بودن این ماده است که در تماس با پوست، جذب بدن شده و متناسب با میزان جذب پوستی، عوارضی همچون کوری، مسمومیت کلیوی و مرگ را به دنبال خواهد داشت. بر این اساس، با توجه به اخطار و برچسب مندرج بر روی فرآورده‌های ضدعفونی کننده، در مجاز بودن استفاده از آن محلول برای سطوح دارای تماس با پوست بدن انسان اطمینان حاصل کنید.» رئیس اداره پیشگیری و کاهش آسیب مصرف مواد و الکل اظهار داشت: «یافته‌های اخیر علمی که حاصل سال‌ها تحقیق دانشمندان و صاحبنظران علمی است نشان می‌دهد که شرب مشروبات الکلی حتی با حجم کم دارای عوارض بوده و سلامت انسان را در معرض تهدید قرار می‌دهد، این یافته‌ها عملا موید نهی مصرف الکل مطابق شرع مقدس اسلام می‌باشد. » قدوسی گفت: «گزارشات نگران‌کننده‌ای مبنی بر مصرف خوراکی الکل با هدف جلوگیری از ابتلا به کرونا ویروس دریافت می‌شود؛ امری که موجب به مخاطره افتادن سلامتی افراد مصرف‌کننده شده است. متاسفانه، در این روزها این برداشت غلط، منجر به افزایش مراجعه شمار زیادی از
بیماران مسموم به الکل به مراکز بیمارستانی شده و موارد متعددی از عوارض مسمومیت ناشی از مصرف الکل از جمله کوری، الزام به دیالیز و موارد منجر به مرگ گزارش گردیده است. » وی ادامه داد: «علاوه بر حرمت شرعی مصرف الکل که مورد تاکید می‌باشد، از آنجا که راه‌های ورود ویروس کرونا به بدن انسان، مخاطات تنفسی (بینی، نای و سلول‌های تنفسی ریه)، دهان و چشم‌ها هستند، لذا شرب مشروبات الکلی و ورود آن به معده نقشی در از بین بردن ویروس کرونا در دستگاه گوارش نخواهد داشت. با ورود ویروس به معده، اسید معده، بیشترین اثر حفاظتی را علیه ویروس اعمال خواهد کرد. » قدوسی بیان کرد: «همیشه در روند تهیه مشروبات الکلی به صورت غیر قابل کنترلی مقدار اندکی متانول نیز حاصل می‌شود که امکان سنجش و حذف آن در تولیدات غیرصنعتی (خانگی) وجود ندارد، بدین لحاظ نظام بهداشتی هر چند وقت یکبار با طغیان موارد مسمومیت با متانول مواجه می‌شود. » وی تصریح کرد: «نکته مهمی که در این طغیان‌ها باید به کار گرفته شود اطلاع‌رسانی فوری و همگانی بروز مسمومیت در سطوح محلی، شهرستانی، استانی و حتی منطقه‌ای است تا بیماران مسموم شده هرچه سریع‌تر خود را به نظام درمانی معرفی کنند؛ چرا که هرچه مراجعه سریعتر و شروع اقدامات فوری درمانی زودهنگام‌تر باشد با عوارض کوری، دیالیز و مرگ کمتری مواجه خواهیم شد. لذا مراجعه در زمان طلائی در کاهش بروز عوارض نقش تعیین کننده‌ای دارد. »بنابر اعلام روابط عمومی معاونت بهداشت، قدوسی یادآور شد: «نکته دیگر اینکه، نیازها و نگرانی‌های آحاد مردم در تقاضای روزافزون محلول‌های ضد عفونی‌کننده منجر به سوءاستفاده عده‌ای سودجو و فرصت طلب شده است که با اضافه کردن سفیدکننده (وایتکس) به الکل‌های صنعتی رنگی، محلولی بی‌رنگ را به عنوان الکل طبی به بازار عرضه می‌کنند که فاقد نشان اخطار رنگی بوده و موجب افزایش درصد موارد مسمومیت‌ها شده است. لذا این موضوع باید مورد توجه بخش‌های نظارتی قرار گیرد و لازم است خطر مصرف خوراکی این نوع ترکیبات خطرناک، از طریق رسانه‌های گروهی مکررا اطلاع‌رسانی شود.»