کارشناسان اقتصادی مخالف تعطیلی شهر

آفتاب یزد – گروه اقتصادی: با شیوع کرونا در برخی شهرهای کشور از جمله پایتخت، بحث تعطیلی ادارات و مراکز دولتی بیش از هر زمان دیگر داغ شده است. از آنجایی که تا پایان کار اداری حدود کمتر از 20 روز باقی مانده است و از سوی دیگر با تعطیلات نوروزی در فروردین ماه عملا کشور در تعطیلی 15 روزه قرار می‌گیرد زیان یک ماه تعطیل عمومی کشور بر اقتصاد کشور چقدر خواهد بود؟
فعالان اقتصادی معتقدند زمانی که یک تعطیلی غیرمنتظره‌ اتفاق بیفتد و به تعطیلات عادی پیش‌بینی شده اضافه شود، بخشی از فعالیت اقتصادی در کشور مختل خواهد شد.
از زمانی که کرونا در ایران شایع شده تاکنون در این مدت، دولت تدابیری همچون تعطیلی مدارس، دانشگاه، مراکز آموزشی در پیش گرفته تا جلوی انتقال بیشتر این ویروس گرفته شود، اما این انتقاد از سوی برخی مطرح می‌شود که دولت باید ادارات، سازمان‌ها و مراکز دولتی را برای مدتی تعطیل می‌کرد تا بتوان شیوع این بیماری را کنترل کرد؛ کاری که چین در ماه‌های گذشته انجام داده است. به اعتقاد آنها، مقابله با شیوع کرونا بدون تعطیلی ادارات امکان‌پذیر نیست. ایران با توجه به وارد شدن در لیست سیاه FATF و تشدید تحریم‌ها شرایط سختی را از نظر اقتصادی می‌گذراند بیم آن می‌رود که تعطیلی رسمی یک ماهه نیز باعث افت بیشتر شرایط اقتصادی کشور شود.
> کاهش تعداد کارمندان


در بازه‌های زمانی مختلف یا شیفت‌بندی امور
در این حال برخی از فعالان اقتصادی معتقدند نیازی به تعطیلی ادارات کشور نیست و با تدابیری همچون کاهش تعداد کارمندان در بازه‌های زمانی مختلف یا شیفت‌بندی امور، می‌توان با شیوع کرونا مقابله کرد. این در شرایطی است که هر روز تعطیلی در تهران یا کل کشور زیان هنگفتی برای اقتصاد کشور به دنبال خواهد داشت.
به گزارش خبر آنلاین، آخرین آمارها نشان می‌دهد که میزان محصول ناخالص داخلی به قیمت ثابت سال ۱۳۹۰ در ۹ ماهه اول سال ۱۳۹۸ به حدود ۵۰۰ هزار میلیارد تومان (با نفت) و ۴۳۰ هزار میلیارد میلیارد تومان (بدون نفت) رسیده است. این آمار را بهمن‌ماه امسال جواد حسین‌زاده، رئیس مرکز آمار ایران
اعلام کرد.
با توجه به این آمار و با توجه به این‌که در ۲۷۶روز اول سال۹۸، تقریبا ۶۰ روز تعطیل بوده است، بنابراین اگر تولید ناخالص داخلی را که خدود ۵۰۰هزار میلیارد تومان با نفت است را در ۲۱۶روز کاری تقسیم کنیم، حدود ۲ هزار و ۳۱۴میلیارد تومان می‌شود که به ازای هر روز تعطیلی، این میزان آسیب متوجه کشور خواهد شد.
براساس گزارش مرکز آمار ایران، محصول ناخالص داخلی به قیمت ثابت سال١٣٩٠ در سال ١٣٩٧ به رقم ٧١٣هزار میلیارد تومان با نفت و ۵٧٣هزار میلیارد تومان بدون احتساب نفت رسید بود. با توجه به این آمار و تعداد روزهای کاری سال۹۷، به نظر می‌رسد هر روز تعطیلی حدود ۲هزار و ۴۵۸میلیارد تومان هزینه برای اقتصاد کشور خواهد داشت.
> تعطیلی‌های بی‌مورد
در شرایط رکودی کمکی نمی‌کند
به اعتقاد کارشناسان، زمانی که یک تعطیلی غیرمنتظره‌ اتفاق بیفتد و به تعطیلات عادی پیش‌بینی شده اضافه شود، بخشی از فعالیت اقتصادی در کشور مختل خواهد شد.
حسین سلاح‌ورزی، نایب رئیس اتاق بازرگانی و صنایع و معادن ایران درباره سیاست تعطیلی برای مقابله با کرونا اظهار داشت: من تخصصی در بحث‌های پزشکی، میزان مسری بودن و اپیدمی بودن این بیماری ندارم، اما آنچه که وزارت بهداشت به عنوان مرجع ذیصلاح این داستان اعلام می‌کند، بیماری کرونا با رعایت نکات بهداشتی و تمهیدات لازم، قابلیت کنترل و جلوگیری از شیوع را دارد.
وی افزود: در شرایطی که اقتصاد کشور به خودی خود با معضل و مشکل رکود و عدم رونق مواجه است، بر این اساس من فکر می‌کنم تعطیلی‌های بی‌مورد کمکی نخواهد کرد؛ کمااین‌که تعطیلی‌ها باعث افزایش مسافرت‌ها می‌شود که از نظر شیوع بیماری مشکل‌ساز خواهد بود.
نایب رئیس اتاق بازرگانی و صنایع و معادن ایران درباره زیان هر یک روز تعطیلی برای اقتصاد کشور، تصریح کرد: این نکته را می‌توانم به شما بگویم که خدمات سهم قابل توجهی در GDP دارد و این موضوع می‌تواند به بخش خدمات و کسب‌وکارهای کوچک و متوسط که در حوزه خدمات و به خصوص بخش‌های گردشگری، پذیرایی، حمل‌ونقل و... است، آسیب جدی وارد کند و طیف گسترده‌ای از این مشاغل با معضل و مشکل مواجه شوند.
سلاح‌ورزی عنوان کرد: در روزهای گذشته نیز شاهد بودیم بخش خرده‌فروشی، آمار فروش‌شان بسیار کاهش یافته و یا بسیاری از تورهای گردشگری لغو شده است. در بحث‌های هتلداری، تورها، رستوران‌ها، در بخش‌های خرده‌فروشی و... با معضل و مشکل مواجه هستیم.
وی با بیان این‌که حمل‌ونقل هوایی و زمینی با مشکل مواجه شده است، متذکر شد: ما دیروز در جلسه‌ای بودیم که در دولت ابعاد موضوع، چه در مقیاس تجارت خارجی و چه در حوزه داخلی بحث و بررسی شد.
نایب رئیس اتاق بازرگانی و صنایع و معادن ایران ادامه داد: قرار است که بعد از یک گزارشی که وزارت بهداشت در مورد پیش‌بینی روند موضوع کنترل یا گسترش کرونا می‌دهد، تمهیداتی نیز دولت برای حمایت از مشاغل یا کسب‌وکارهایی که آسیب می‌بینند، در هفته آینده روی آن
بحث شود.
سلاح‌ورزی گفت: یکی از متقاضیان برگزاری این جلسه و بررسی تاثیر آن روی کسب‌وکارها، اتاق بازرگانی ایران بوده است.
وی عنوان کرد: با توجه به گزارشی که از ابعاد موضوع تهیه خواهد شد، می‌شود طیف گسترده‌ای از موضوعاتی مثل برخی معافیت‌های مالیاتی، تامین‌اجتماعی یا مساعدت‌هایی در رابطه با وام‌های بانکی کسب‌وکارها و... در نظر گرفت.
یحیی آل‌اسحاق، رئیس سابق اتاق بازرگانی تهران نیز درباره زیان هر روز تعطیلی روی اقتصاد کشور گفت: من عدد نمی‌توانم در این خصوص بدهم، اما لزومی به تعطیلی در کشور وجود ندارد.
وی با بیان این‌که این یک حادثه غیرمترقبه است که باید با دقت و تدبیر در همه حوزه‌ها مدیریت شود، افزود: نیاز به تعطیلی برای جلوگیری از گسترش بیماری نیست؛ با توجه به این‌که دولت در حال کنترل بیماری است تنها باید همدلی وجود داشته باشد.
رئیس سابق اتاق بازرگانی و صنایع و معادن تهران با بیان این‌که نیازی به تعطیلی نیست و با شیفت‌بندی کارها را می‌توان انجام داد و اتاق بازرگانی نیز این کار را کرده است، تصریح کرد: ما اگر فرماندهی واحدی داشته باشیم که الان دولت، مجلس و همه می‌گویند هر چه وزارت بهداشت گفت، به عنوان یک وظیفه ملی گوش دهیم. اگر وزیر گفت سفر نروید، به سفر نرویم، یا مراعات بهداشت کنیم.
آل‌اسحاق عنوان کرد: اگر فرماندهی واحدی وجود داشته باشد و همه هم تابع آن باشیم، به طور قطع نیازی به تعطیلی نیست و به طور قطع می‌توان شیوع این بیماری را مدیریت کرد.
> نمی توان اقتصاد کشور را یک ماه تعطیل کرد
حسین سهی کارشناس اقتصادی نیز در گفت‌وگو با آفتاب یزد در این زمینه گفت: نمی‌توان اقتصاد کشور را یک ماه تعطیل کرد. اگر شهر ووهان چین تعطیل شد به خاطر این بود که این شهر مرکز شیوع بیماری بوده اما دولت چین پکن پایتخت خود را تعطیل نکرده است. در ایران تمام مراکز رسمی و اداری و مراودات کشور در پایتخت صورت می‌گیرد و تعطیلی یکماهه این شهر باعث افت تجارت و صادرات و واردات در کشور می‌شود. چرا که دفاتر مرکزی تمام شرکتها و بنگاههای اقتصادی در تهران قرار دارد و تعطیلی عمومی باعث تعطیلی آنها خواهد شد و اقتصاد کشور یک ماه بر زمین زده می‌شود.
وی ادامه داد: در حال حاضر بسیاری از کسب وکارها هم بر اثر کرونا دچار مشکلات عدیده‌ای شده‌اند. رستورانها و مراکز غذایی دچار افت فروش 30 تا 40 درصدی شده‌اند. صنعت گردشگری و هتلداری، آژانسهای خدماتی و تورهای تفریحی مشتریان کمی را جذب می‌کنند. بنابراین تعطیلی عمومی به خصوص در شهر تهران حتی برای چند روز زیان اقتصادی کشور را در شرایط تحریم‌ها چندبرابر می‌کند.
وی پیشنهاد داد برای کاهش اثرات شیوع کرونا در پایتخت بحث دورکاری ادارات و شیفتی شدن آنها شاید گزینه‌ای مناسب برای کاهش رفت و آمدها وتردد شهری شود حتی می‌توانیم ساعات کاری ادارات و بانکها را کاهش دهیم، اما تعطیلی کلی ادارات دولتی و بانکها و مراکزرسمی به صلاح اقتصاد و کسب وکارهای کشور در شرایط فعلی نیست.
وی ادامه داد: بسیاری از کسب وکارها در ماه پایانی سال به خاطر نوروز رونق می‌گرفتند که امسال با ورود کرونا به کشور تب و تاب این کسب وکارها نیز افتاده است و دیگر رونقی ندارند.مردم حتی تمایلی به خریدهای نوروزی ندارند و این مشاغل مرتبط با این ایام را با تهدید مواجه
کرده است.
سایر اخبار این روزنامه