عقب‌نشینی ترامپ از جنگ پس از تهدید کریسمس

دونالد ترامپ در ادعایی تکراری و با طرح اتهامات واهی باری دیگر ایران را مسئول ناامنی ایجاد شده برای سفارت آمریکا در عراق دانست.
به گزارش ایسنا، رئیس جمهور آمریکا در پی اتهام‌زنی‌ها به ایران راجع به فضای ناامن ایجاد شده برای سفارت این کشور در عراق در پیامی توییتری نوشت: ایران، کاملا، در برابر جان‌باختگی‌ها و آسیب‌های  وارد شده در هر یک از اماکن ما مسئول خواهد بود. آن‌ها «هزینه گزافی» را خواهند پرداخت! این یک هشدار نیست، یک تهدید است. سال نو مبارک!
به گزارش روز چهارشنبه دیلی میل، ترامپ در زمان ترک فلوریدا در پاسخ به سوال خبرنگاران و در خصوص احتمال هرگونه درگیری نظامی میان آمریکا و ایران گفت: فکر نمی‌کنم این ایده خوبی باشد. من صلح را دوست دارم. توقع ندارم این اتفاق [جنگ با ایران] بیفتد.
وی همچنین مدعی شد ،در صورتی هم که جنگی بین ایران و آمریکا رخ دهد، خیلی طول نخواهد کشید.


این ادعای تهدیدآمیز رئیس جمهور آمریکا در پی این مطرح می‌شود که تجمع عراقی‌ها در مقابل سفارت آمریکا در بغداد در اعتراض به حملات شامگاه یکشنبه واشنگتن به مواضع گردان‌های حزب الله در مرزهای عراق و سوریه انجام شد. این حملات موجب کشته شدن دست کم ۲۵ تن شد.
فرافکنی پمپئو
مایک پمپئو، وزیر امور خارجه آمریکا در پی تجمعات اخیر معترضان عراقی در برابر سفارت آمریکا در عراق در گفت‌وگو با شبکه فاکس نیوز در پاسخ به این سوال که ارزیابی او از این رخ‌داد چیست، با طرح ادعاهایی گفت: چیزی که شما دیدید، تروریست‌های تحت حمایت ایران بودند که بسیاری از آن‌ها افرادی هستند که از سوی آمریکا و دیگران تروریست شناخته شده‌اند و به داخل سفارت آمده، برای دیپلمات‌های آمریکایی و کارکنان داخل سفارت ایجاد خطر کردند.
پمپئو افزود: شما شاهد واکنش سریع، قاطعانه و محتاطانه رئیس جمهور ترامپ بودید که اطمینان حاصل کرد ما تمامی منابع لازم برای تامین امنیت مردم‌مان و همچنین محوطه[سفارت] را داشته باشیم. همزمان با نزدیک شدن‌مان به شب، نگهبانی ما ادامه دارد، ما به نظارت ادامه می‎دهیم. همان طور که می‌دانید در جای سختی قرار داریم و بنابراین به جدی گرفتن شرایط ادامه داده  و رئیس جمهور ترامپ و همه گروه ما به نظارت دقیق ادامه می‌دهیم.
وزیر امور خارجه آمریکا در پاسخ به این سوال که آیا قصدی برای خالی کردن سفارت یا خارج کردن بخشی از ۵۰۰۰ نیروی نظامی آمریکایی در عراق وجود دارد یا نه، گفت که چنین کاری انجام نمی‌شود.
او در ادامه در توضیح این که ممکن است ۴۰۰۰ نیرو برای حمایت از نیروهای آمریکایی به منطقه اعزام شوند و آیا این خبر صحیح است یا نه، ادعاهایی علیه ایران مطرح کرد و گفت: باید این موضوع را در مقیاس بزرگتری در نظر گرفت.
وی در ادامه مدعی شد: موضوع، چهل سال مشارکت جمهوری اسلامی در کارزارهای جهانی ترور،  رویای داشتن تسلیحات هسته‌ای و توان غنی‌سازی هسته‌ای است که امروز نیز وجود دارد. ما زمانی روی کار آمدیم که دولت قبلی پول زیادی را که برای آن برنامه هسته‌‍‌ای، ترور در سراسر جهان و توسعه برنامه موشکی‌شان مورد استفاده قرار گرفت[برای ایران] فراهم کرد.
پمپئو افزود: دولت ترامپ دیدگاه بسیار متفاوتی اتخاذ کرده است. ما بر ایران، فشاری واقعی اعمال کرده‌ایم و به این کار ادامه خواهیم داد. همان‌طور که امروز شاهد[واکنش] رئیس‌جمهور[ترامپ] بودید، ما هرگاه متوجه عملکرد بدخواهانه جمهوری اسلامی ایران شویم، آن‌ها را مسئول دانسته و اطمینان حاصل خواهیم کرد که منابعی برای این کار داریم.
رئیس دستگاه دیپلماسی آمریکا علاوه بر این درباره این که آیا این اظهاراتش به معنی اعزام بیشتر ناوها به منطقه است، توضیح داد: من ارائه توضیحات درباره چیزهای به‌خصوص را به وزارت دفاع واگذار می‌کنم، اما درباره خط مشی رئیس جمهور ترامپ که به وزارت امور خارجه و وزارت دفاع داده است، اشتباه نکنید. این خط مشی، اطمینان حاصل کردن از این است که تمام آن‌چه ما برای اجرای ماموریتی که او با در نظر گرفتن مقابله با جمهوری اسلامی ایران پیش روی ما قرار داده است را داشته باشیم.
پمپئو در ادامه این گفت‌وگو در پاسخ به این سوال که چه واکنشی به توییت دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا مبنی بر این که «ایران، کاملا، در برابر جان‌باختگی‌ها و آسیب‌های  وارد شده در هر یک از اماکن ما مسئول خواهد بود. آن‌ها «هزینه گزافی» را خواهند پرداخت! این یک هشدار نیست، یک تهدید است» نشان می‌‍دهد، گفت: ما در تمام مدت این سه سال که روی کار آمده‌ایم، در حال قانع کردن جمهوری اسلامی ایران بوده‌ایم که مانند کشوری عادی رفتار کند. ما یک توافق هسته‌ای وحشتناک و وضعیتی را [از دولت قبلی آمریکا] تحویل گرفتیم که حکومت [ایران] مبالغ زیادی پول برای برانگیختن چیزهای بد در دنیا در اختیار داشت. ما از توافق هسته‌ای خارج شدیم. ما یک رنج اقتصادی باور نکردنی بر این حکومت اعمال کردیم.
وزیر امور خارجه آمریکا باری دیگر در اظهاراتی مداخله‌جویانه درباره ناآرامی‌های آبان‌ماه ایران، گفت: ما شاهد این بودیم که مردم ایران خواستار رفتار متفاوت مقامات‌شان هستند. شما شاهد  اعتراضات بودید.
او  که پیش از این در توجیه تحریم‌های اعمال‌شده آمریکا بر ایران به وضوح گفته بود باید به مردم ایران گرسنگی داد، در بخش دیگری از این گفت‌وگو باز هم مدعی حمایت آمریکا از مردم ایران شده و گفت: ایران در برابر ملتش قصور کرده و من فکر می‌کنم که مردم ایران آن را می‌دانند. شما دیده‌اید که رئیس جمهور ترامپ به وضوح می‌گوید که ما از مردم ایران حمایت می‌کنیم.
مایک پمپئو همچنین در گفت‌وگوی دیگری با شبکه سی.بی.اس پس از رخ‌داد اخیر در سفارت آمریکا در عراق، مدعی شد: این یک ترور با پشتیبانی یک کشور [دیگر] و تروریسم تحت حمایت ایران است که اتفاق افتاده است.
او ادعایش علیه ایران درباره حمله رخ داده در کرکوک عراق به مواضع آمریکا را باری دیگر تکرار کرد و مدعی شد: ما شاهد اقدامات ایران بوده‌ایم و دیدیم اقداماتی را انجام دادند که موجب جان باختن یک آمریکایی در همین هفته گذشته در عراق شد.
سید عباس موسوی سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران در پاسخ به اتهامات واهی مقامات آمریکایی به کشورمان در خصوص تحولات عراق اظهار کرد: وقاحت اعجاب آور مقامات آمریکایی در حدیست  که پس از به خاک و خون کشیدن حداقل ۲۵ نفر  و تعداد زیادی مجروح از مردم عراق، وارد ساختن خسارات مادی و نقض حاکمیت ملی و تمامیت ارضی آن کشور اینک در یک فرافکنی آشکار و سبُک، اعتراض مردم عراق به این اقدامات سبعانه خود را به جمهوری اسلامی ایران منتسب می‌کنند.
چشم انداز تنش‌های تهران و واشنگتن
الجزیره در گزارشی نوشت که به نظر تحلیلگران، حملات مرگبار ایالات متحده به گروه شبه نظامی کتائب حزب الله، گروه شبه نظامی متحد ایران، در عراق و سوریه می‌تواند به عامل مواجهه نظامی تهران و واشنگتن در خاک عراق تبدیل شوند. آمریکا روز یکشنبه به سه پایگاه این گروه در عراق و دو پایگاه در سوریه حمله کرد؛ این حملات دست کم 25 کشته بر جا گذاشتند. ایالات متحده این حملات را در پی حمله موشکی روز جمعه در نزدیکی کرکوک که به کشته شدن یک پیمانکار غیرنظامی آمریکایی، زخمی شدن 4 نیروی نظامی آمریکایی و 2 نیروی نظامی عراقی انجامیده بود، صورت داد. ایالات متحده حزب الله را عامل حملات خوانده است.
ایران با انتقاد از حملات ایالات متحده به شبه نظامیان متحد خود در عراق و سوریه، گفت که آمریکا «حمایت خود را از تروریسم» به نمایش گذاشت. عراق نیز حملات آمریکا در خاک خود را «نقض حاکمیت ارضی عراق» خواند و آنها را محکوم کرد. عادل عبدالمهدی، نخست وزیر موقت عراق، روز یکشنبه با انتشار بیانیه ای این اقدام را «یک تشدید تنش خطرناک» و «تهدیدی برای امنیت عراق و منطقه» خواند.
مهند سلوم، کارشناس عراقی و استادیار مطالعات امنیتی در موسسه تحصیلات تکمیلی دوحه در قطر، در این باره گفت: «بر خلاف سایر شبه نظامیان عراقی مورد حمایت ایران مانند حشد الشعبی که پیوندهای رسمی و قانونی با ارتش عراق دارند، کتائب حزب الله مستقیما تحت تاثیر رهبران نظامی و مذهبی ایران هستند. خشونت‌های اخیر بین ایالات متحده و این گروه شبه نظامی تحت حمایت ایران در عراق حاکی از تشدید تنش‌ها به طور جدی است.» سلوم در ادامه اینطور استدلال کرد که از آنجایی که واشنگتن و تهران در حال حاضر در جبهه‌های مختلف سیاسی و نظامی در منطقه به ویژه در خلیج فارس و یمن درگیر هستند، حمله روز جمعه که ایالات متحده مسئول آن را کتائب حزب الله دانسته، می‌تواند نوعی تلاش از سوی ایران برای پاسخگویی به فشارهای سیاسی و اقتصادی فزاینده از سوی آمریکا تلقی شود.
تنش‌ها بین ایالات متحده و ایران از سال گذشته که دولت دونالد ترامپ به طور یکجانبه از توافق هسته ای حائز اهمیت با تهران خارج شد و تحریم‌های اقتصادی علیه آن را از سر گرفت، تشدید شده است.
تحولات اخیر در عراق همچنین در میانه افزایش خشم عمومی در این کشور علیه دستگاه سیاسی حاکم رخ داده است. معترضان عراقی دولت این کشور را به فساد گسترده متهم کرده اند و از نفوذ گسترده تهران بر بغداد شکایت دارند. با این حال، ایران مدعی است که این اعتراضات گسترده به تحریک و با حمایت ایالات متحده و با هدف کاهش حضور و تضعیف منافعش در کشور همسایه یعنی عراق، شکل گرفته اند. طبق گزارش‌های منتشر شده، از آغاز ناآرامی‌ها در عراق در اوایل ماه اکتبر تا کنون حدود 500 نفر کشته شده اند و این مساله به خشم عمومی از واکنش دولت به اعتراض‌ها دامن زده است. پس از حمله ایالات متحده به عراق در سال 2003 و سرنگونی رژیم صدام حسین، عراق در بیشتر موارد دولت‌هایی با روابط مذهبی و مالی نزدیک به ایران داشته است.
رابرت بائر، افسر سابق اطلاعاتی سیا که برای چندین سال در عراق مشغول به کار بود، گفت: «ایران از گروه‌های شبه نظامی شیعه متحد خود در عراق و دیگر مناطق برای اقدام در برابر نیروهای آمریکایی و مواضع آن به منظور ایستادگی در برابر فشار ایالات متحده علیه خود استفاده خواهد کرد.» بائر افزود که فکر نمی‌کند تهران در برابر واشنگتن عقب نشینی کند چرا که سعی دارد سیاست گذاری‌های ایالات متحده علیه منافع جمهوری اسلامی را از مسیر خارج کند. او گفت: «اگر ایالات متحده و ایران از این طریق به جنگ خود ادامه دهند، ممکن است ایران در نهایت به دستگیری شهروندان آمریکایی در منطقه متوسل شود. با توجه به شرایط سیاسی و نظامی فعلی در عراق، ایالات متحده در آنجا آسیب پذیر است.»
اما عباس اصلانی، پژوهشگر ارشد در مرکز مطالعات استراتژیک خاورمیانه در تهران، این تفکر که باید ایران را در حمله نظامی اخیر به پایگاه آمریکا در عراق مقصر دانست، رد کرده و گفته: «گروه‌های عراقی مستقل عمل می‌کنند و از دستورات ایرانی پیروی نمی‌کنند.