تعطیلی مهدها والدین شاغل را خانه‌نشین کرد!


پرستو رفیعی
 ‌ خبرنگار
کاهش کیفیت هوای تهران در فصول سرد سال موضوعی است که در سال‌های اخیر گریبانگیر تهران و برخی کلان‌شهر‌های کشور شده است. در همه این سال‌ها یکی از اصلی‌ترین اقدام‌هایی که در کنار برخی محدودیت‌ها در حوزه تردد صورت گرفته تعطیلی مدارس و مهد کودک‌ها است. به اعتقاد کارشناسان تعطیلی مدارس می‌تواند از کودکان در مقابل آسیب‌های ناشی از هوای آلوده محافظت کند اما واقعیت این است که در عمل این تصمیم نه تنها به خانه‌نشین شدن کودکان و حفظ سلامت آنها منجر نمی‌شود بلکه بسیاری از آنها را به حضور بیشتر در خیابان‌ها برای رسیدن به محل کار والدین مجبور می‌کند. مریم یکی از مادران شاغلی است که نمی‌تواند در خانه بماند و از دختر 4 ساله‌اش نگهداری کند. او به «ایران» می‌گوید: از روزی که دخترم به دنیا آمده از مرخصی هایم برای روزهایی که او بیمار است استفاده می‌کنم چون امکان سپردن فرزندم به یکی از اعضای خانواده را ندارم. به همین دلیل دیگر مرخصی برایم باقی نمانده که بتوانم در روزهای آلوده از آن استفاده کنم. در روزهای آلوده فرزندم را همراه خود به اداره می‌برم و او عملاً مدت زمان بیشتری را درخیابان حضور دارد. نمی‌دانید به من و دخترم چقدر سخت می‌گذرد. ویدا کارمند وزارت نیرو است که از تعطیلی مهدکودک‌ها گلایه دارد و به «ایران» می‌گوید: کدام مدیری با یک هفته مرخصی کارمندش موافقت می‌کند. من وظایفی دارم که باید خودم به آنها رسیدگی کنم. البته می‌دانم که تعطیلی مهد کودک‌ها با هدف حفظ سلامت فرزندان ما صورت گرفته اما مگر می‌شود کودک 3 ساله را در خانه تنها گذاشت.


سرپیچی از قانون به سود خانواده‌ها
در این میان اما برخی از مهدکودک‌ها با سرپیچی ازقانون به کمک این مادران شتافته‌اند. برخی دیگر هم با ارائه پیشنهادهای جذاب مانند دریافت نیمی از شهریه تلاش می‌کنند کودکان را به مهد‌های کودک بازگردانند. آن طور که یکی از مربیان مهدکودکی در شمال تهران به خبرنگار «ایران» می‌گوید: در روزهای ابتدایی تعطیلی تعداد کودکانی که در مهد حضور می‌یافتند کمتر از 10 نفر بود اما با پیشنهاد جذاب مدیر مهد یعنی دریافت نیمی از شهریه والدین فرزندان خود را به مهد کودک آوردند به‌طوریکه در روز سه‌شنبه با وجود تعطیلی حدود 120 کودک از 145 کودک در مهد حضور داشتند. سارا اما مادری است که فرزندش به یکی از مهدکودک‌های لاکچری در شمال تهران می‌رود. او می‌گوید: به پیشنهاد مدیر مهد کودک مبلغی اضافه‌تر پرداخت می‌کنم تا در روزهای تعطیل مربیان از فرزندم نگهداری کنند.
نباید با یک فرمول برای مهد کودک‌ها تصمیم گرفت
اما موضوع فعالیت برخی از مهدکودک‌ها در ایام تعطیل نه تنها به مذاق برخی از مربیان خوشایند نیست بلکه برخی از مدیران مهدها هم تلاش می‌کنند مانع ادامه فعالیت همکاران خود در ایام تعطیل شوند. این دسته از مسئولان مهدها که نگران جریمه شدن از سوی بهزیستی هستند و حاضر نیستند خلاف قانون رفتار کنند، فعالیت مهدهای دیگر در تعطیلات را ناعادلانه می‌دانند و معتقدند که این رفتار باعث افزایش تمایل والدین به ثبت نام فرزندشان در آن مهدها و کاهش تعداد کودکانی می‌شود که به مهد آنها مراجعه می‌کنند. مدیرکل امور کودکان و نوجوانان سازمان بهزیستی کشور به عنوان متولی نظارت بر عملکرد مهدهای کودک کشور در مورد فعالیت مهدهای کودک در هنگام آلودگی هوا به«ایران» می‌گوید: مهدهای کودک محل نگهداری کودکان است و وظایف آموزشی همچون مدارس و پیش دبستانی‌ها برعهده ندارند. در واقع مادران شاغلی که به علت اشتغال و کاهش بعد خانوار امکان نگهداری از فرزندان خود را ندارند، آنها را به مهدکودک‌ها می‌سپارند تا با دغدغه کمتری در جامعه حضور داشته باشند و در به حرکت درآوردن چرخ اقتصاد و فرهنگ کشور مؤثر باشند.
سعید بابایی ادامه می‌دهد: هنگام بروز آلودگی هوا، مهدهای کودک در برخی شهرها تعطیل می‌شود ولی بسیاری از مادران به دلیل اینکه نمی‌توانند فرزندشان را در خانه تنها بگذارند او را همراه خود به محل کارشان می‌برند.  او معتقد است، نمی‌توان با یک فرمول واحد در مورد فعالیت مهدهای کودک تصمیم گرفت. اگر تعطیلی برمبنای پیشگیری از بروز اپیدمی یک بیماری مانند آنفلوانزا باشد قطعاً یک کودک هم نباید وارد مهدکودک شود تا سلامتی او به خطر نیفتد. بابایی در مورد مبلغی که مهدهای کودک دریافت می‌کنند می‌گوید: معمولاً مبلغ شهریه بر اساس قرارداد یک ماهه دریافت می‌شود چرا که مدیر مهد باید حقوق نیروهایی را که استخدام کرده پرداخت کند. بنابراین همان طور که براساس قراردادی که بسته شده نباید شهریه‌ای را برگرداند، براساس همین قرارداد حق ندارد مبلغی اضافه برای نگهداری کودکان در روزهای تعطیل دریافت کند.