نگرانی درباره بودجه نیروگاه بوشهر

«علی‌اکبر صالحی» دیروز(شنبه) در دومین جشنواره سرآمدان فناوری و صنعت که در سالن خلیج فارس نمایشگاه بین‌الملی تهران برگزار با تاکید بر اینکه الان در دوره جهاد اقتصادی و صنعتی هستیم و این جهاد به همان میزان ارزشمند است که در دفاع مقدس ارزشمند بود، خاطرنشان کرد: امروز با چالشی جدی مواجه هستیم؛ دشمنان جمهوری اسلامی ایران هر راهی را رفتند که ملت ایران را تسلیم خواسته‌های خود کنند؛ آنها تمام تلاش خود را به‌کار می‌گیرند که ایران را مجددا تسلیم خود کنند، اما این ملت تصمیم خود را گرفته‌ و نشان داده‌اند که هزینه‌های حفظ استقلال خود را اعم از جنگ و تحریم تحمل کرده‌اند و علیرغم همه محدودیت‌ها و فشارها و تبلیغات سرسام آور می‌بینیم ملت ایرام طی ۴۰ سال بعد از انقلاب اسلامی گام‌هایی مهم برداشته‌اند.
رییس سازمان انرژی اتمی گفت: در چهل سال بعد انقلاب علیرغم همه فشارها و محدودیت‌ها، در کشور بیش از ۳۸۰ هزار کیلومتر لوله کشی گاز شده است. الان بیش از ۹۰ درصد مردم همان‌طور که دسترسی به آب دارند، به گاز هم دارند. سایر کشورها از جمله برخی کشورهای حوزه خلیج فارس در شرایط عدم استقلال سیاسی و وابستگی فنی به کشورهای دیگر دستاوردهایی داشته‌اند، اما ما در استقلال کامل به پیشرفت رسیده‌ایم.
صالحی با بیان اینکه «صنعت هسته ای ما نماد افتخار است چون وارد عرصه ای شدیم که مرزهای فناوری است و مهندسان ما با زحمت و تلاش خود به غنی سازی ۲۰ درصد رسیدند»، اظهار کرد: ما نمی‌خواستیم اورانیوم با غنای ۲۰ درصد تولید کنیم و قرار بود نیازهای خود را در این زمینه بخریم، اما زمانی که برای آخرین بار برای خرید اقدام کردیم، لیستی از شروط در برابر ما قرار دادند که حاکمیت و منافع ما را زیر سوال می‌برد؛ در این شرایط بود که رهبری فرمودند خودتان شروع کنید. ما نیز با بهره‌گیری از نیروی انسانی نظیر شهید شهریاری‌ها و تامین مالی در کنار بهترین مدیریت‌ها توانستیم به هدف خود دست یابیم. در آن زمان برای تامین عنصر مالی، رئیس جمهور وقت ۲۵ میلیارد تومان تخصیص داد و ما روز اول بودجه را گرفتیم، اما تنها ۱۲ میلیارد تومان هزینه شد.
وی با تاکید بر اینکه عنصر معنویت در دست‌یابی به غنی سازی ۲۰ درصد بسیار کارساز بود، افزود: خارجی‌ها گفتند اگر شرایط را قبول کنید ۲۰ درصد را می‌دهند اما ما در کمتر از ۲ سال به ۲۰ درصد دست یافتیم. شهید شهریاری بدون دریافت پولی اضافه تر از حقوق دانشگاهی و با بهره گیری از روحیه ایثار خود به همراه همکارانش این کار را انجام داد.


رییس سازمان انرژی اتمی تصریح کرد: برای شتاب بخشیدن به دستاوردها و حرکات صنعتی باید مجموعه‌ای تشکیل شود که نیازهای مختلف صنعتی مطرح شود تا دانشمندان بتوانند این نیازها را برطرف نمایند. صالحی همچنین در بخش دیگری از سخنرانی خود با اشاره به برخی مطالب مطرح شده در رسانه‌های بیگانه درباره بودجه صنعت هسته‌ای کشور، اظهار کرد: در صنعت هسته‌ای در رسانه‌های بیگانه اعلام کردند که میلیاردها دلار هزینه می‌شود و این هزینه‌ها عامل مشکل اقتصادی مردم است، در حالی که این یک دروغ است و اسناد مربوط به پرداختی‌های صنعت هسته ای در سازمان برنامه و بودجه وجود دارد. همچنین از ۳۰ سال قبل کل بودجه تخصیصی به انرژی اتمی احصا و تبدیل به دلار کردیم، بر اساس اطلاعات به دست آمده در ۳۰ سال حدود ۶ میلیارد دلار هزینه کردیم که نیروگاه بوشهر هم شامل می‌شود؛ این درحالی است که اگر بخواهیم امروز نیروگاه بوشهر را بخریم، باید ۵ میلیارد دلار هزینه کنیم. 
در مجموع به طور متوسط سالانه ۲۰۰ میلیون دلار هزینه شده است. وی ادامه داد: الان در سازمان انرژی اتمی ۱۵ هزار نیروی انسانی فعالیت می‌کند و اگر بودجه امسال ما داده شود حدود ۲۰۰ میلیون دلار است. برق تولیدی نیروگاه بوشهر ۷ میلیارد کیلو وات ساعت در سال است که هر کیوات ساعت را نیم سنت می‌خرند که میشود حدود ۴۰۰ میلیارد تومان که ما این برق را صادر می‌کنیم.
ما این برق را 9  سنت صادر می‌کنیم که می‌شود ۶۳۰ میلیون دلار که با دلار قیمت ۱۰ هزار تومان   هزار میلیارد تومان است. حال به این بخش ۴۰۰ میلیارد تومان اعتبار می‌دهند. این در حالی است که نیروگاه بوشهر ۱۲۰۰ میلیارد تومان برای سوخت و قطعات یدکی نیاز دارد؛ من سال آینده ۸۰۰ میلیارد تومان را از کجا بیاورم. ما می‌گوییم ۲۰ درصد برق بوشهر را با قیمت صادراتی و ۸۰ درصد را با قیمت تکلیفی بخرید. ما به اولویت‌ها به درستی توجه نمی‌کنیم.
هشدار کمالوندی
بهروز کمالوندی در گفت‌وگو با ایسنا درباره مطالبی که روز چهارشنبه در مجلس شورای اسلامی در مورد تامین بودجه خرید سوخت نیروگاه اتمی بوشهر و ابراز نگرانی نسبت به خاموشی این نیروگاه در صورت تامین نشدن بودجه مورد نظر اشاره شد، اظهار کرد: در سال‌های گذشته که نیروگاه به بهره برداری رسیده است هر ساله باید یک سوم سوخت نیروگاه با سوخت جدید جایگزین شود که بخش عمده این بودجه هر ساله تا کنون توسط شرکت تولید و توسعه مادر تخصصی انرژی اتمی و بخش کمی هم توسط دولت تامین می‌شد اما با توجه به گران شدن ارز در کشورمان، این نگرانی جدی به وجود آمده است که با توجه به تامین نشدن ما به ازاء این بودجه از سوی دولت در بوجه سال 98 عملا نیروگاه با تهدید خاموشی رو به رو شود.
وی در ادامه گفت: قیمت تمام شده برق تولیدی در نیروگاه بر اساس هزینه‌های واقعی قبل از افزایش نرخ ارز ۱۲۷۰ ریال برای هر کیلوات ساعت بود ولی پس از افزایش نرخ ارز حدود۵۰۰ تا ۶۰۰ ریال به آن اضافه می‌شود.
این مقام سازمان انرژی اتمی تصریح کرد: واحد یکم نیروگاه اتمی بوشهر به ظرفیت ۱۰۰۰ مگاوات، سالیانه می‌تواند ۷۲۰۰ میلیون کیلووات ساعت برق تولید کند که در سه سال گذشته بیشتر از این مقدار تولید کرده است. در سال ۹۷ هم تاکنون بیش از ۷۱۵۰میلیون کیلووات ساعت برق تولید کرده است. در مجموع تاکنون بیش از۳۵۰۰۰میلیون کیلووات ساعت برق تولید و به شبکه برق تحویل داده است.
کمالوندی اضافه کرد: تولید سالیانه نیروگاه اتمی بوشهر سبب صرفه‌جویی در مصرف سوخت‌های فسیلی به میزان حدود ۱۲ میلیون بشکه معادل نفت خام و عدم انتشار حدود ۶ میلیون تن انواع آلاینده‌های زیست محیطی می‌شود. در مجموع تاکنون سبب صرفه جویی در مصرف۵۵ میلیون بشکه معادل نفت خام و عدم انتشار حدود ۳۰ میلیون تن شده است.
وی گفت: هم چنین از حدود چهار سال مکاتبات متعددی با دولت و سازمان برنامه و بودجه انجام شد تا براساس رویه مربوط به انرژی‌های پاک ما به‌التفاوت سوخت مصرف نشده به برق تولیدی نیروگاه اتمی بوشهر هم تعلق بگیرد که تا کنون این امر هم میسر نشده است.
کمالوندی با اشاره به این که «قیمت بین المللی برق حدود ۱۰ سنت است که اگر فقط ۱۰ تا ۲۰ درصد برق تولید در سبد صادراتی کشور لحاظ شود به راحتی امکان تامین هزینه‌های نیروگاه فراهم خواهد شد» ادامه داد: در سال جاری بلافاصله پس از افزایش نرخ ارز در مکاتبات متعدد از سازمان برنامه و بودجه و دولت درخواست شد یا نیروگاه کماکان از ارز دولتی استفاده کند، یا تفاوت قیمت به نوعی تامین شود که با وجود قول مساعدت عملا نتیجه‌ای حاصل نشده است.
این مقام سازمان انرژی اتمی گفت: کمتر از یک هفته دیگر نیروگاه برای تعویض سوخت و تعمیرات برنامه‌ریزی شده از مدار خارج می‌شود در حالی که هنوز مطالبات پیمانکار برای تعمیرات سال قبل به طور کامل پرداخت نشده است و اعتبارات اسنادی برای قطعات یدکی سال جاری هم به طور کامل باز نشده است و تکلیف بودجه سال آینده هم مشخص نیست.