اگر بناست علم و دانش پیشرفت کند، پایه اصلی آن آزادی است

رییس جمهور با بیان اینکه پیشرفت از آزادی شروع می‌شود یادآورشد: پیشرفت علم، دانش و فناوری از آزادی و محیط مناسب آغاز می‌شوند.
به گزارش ایسنا، حسن روحانی صبح دیروز طی سخنانی در حاشیه مراسم بازدید از نمایشگاه دستاوردهای شرکت‌های دانش بنیان و در جمع مدیران این شرکت‌ها، اظهار کرد: اولین زیربنای آزادی، اندیشه است و فناوری یکی از میوه‌های علم و دانش است که هردو پایه‌های اصلی فناوری هستند و برای تسریع پیشرفت فناوری باید دانش‌های پایه رشد پیدا کنند.
وی افزود: اگر ما در زمینه دانش‌های پایه رشد پیدا نکنیم، ستون‌های اصلی مان برقرار نشده که ساختمان بر روی آن بنا شود و اگر بناست علم و دانش پیشرفت کند پایه اصلی آن آزادی و محیط مناسب است.
روحانی با بیان اینکه شما اگر استاد و دانشجو را برای اندیشیدن، سخن گفتن و اظهارنظر آزاد نگذارید امکان پیشرفت وجود نخواهد داشت، گفت: پیشرفت از آزادی شروع می‌شود و پیشرفت علم، دانش و فناوری از آزادی و محیط مناسب آغاز می‌شوند.


رییس جمهوری در بخش دیگری از سخنانش با بیان اینکه آزادی که ما ۴۵ سال پیش در حوزه علمیه قم داشتیم فکر می‌کنم هنوز در دانشگاه‌های ما نباشد، یادآور شد: یک عالم در حوزه علمیه خیلی راحت نظریات همه علمای بزرگ را نقد می‌کند و کنار می‌گذارد یا گاهی نظریه ای که بر روی آن ادعای اجماع شده است یک مدرس در کرسی درس، به راحتی تمامش را رد می‌کند و خیلی راحت می‌گوید، اشتباه کرده اند و در نهایت نظر خودش را می‌گوید و در همان جلسه هم شاگرد به استاد می‌گوید تو اشتباه کردی. فکر نکنم چنین آزادی در دانشگاه‌های ما باشد.
روحانی ادامه داد: باید همه فرصت‌ها را به نسل جوان بدهیم. ممکن است در یک فناوری به نتیجه ای نرسید و برگردید و دوباره شروع کنید این اشکالی ندارد باید فرصت دهیم. همچنین از طرف دیگر شرایط ما هم شرایط خوب و هم شرایط سختی است و یکی از اعتقادات دولت از ابتدای کار خود در سال ۹۲ این بوده که علم مثل هنر، فناوری،اخلاق و ایمان مرز نمی‌شناسد.
رئیس جمهور تاکید کرد: شما نمی‌توانید بگویید این فرد چون تبعه ایران بوده پس مسلمان است یا اگر تبعه کشور دیگر است پس اسلام او ضعیف است. ایمان مرز نمی‌شناسد، شناسنامه این کشور و آن کشور ندارد، هنر مرز نمی‌شناسد؛ یک نقاشی خوب،یک مجسمه خوب یا فیلم خوب، آهنگ خوب، یک داستان خوب و یک کتاب خوب و در هر زمینه ای از فرهنگ که بگویم، مرزی نیست و کسی مرزی برایش نمی‌شناسد.
روحانی افزود: علم، علم است و مرز نمی‌شناسد، دو -دو تا در ایران هم چهارتاست در هر جای دنیا هم چهارتاست. پزشکی هم مرز نمی‌شناسد، آیا اگر کسی تبعه جای دیگر باشد نمی‌تواند در ایران جراحی کند؟
وی تصریح کرد: در فناوری هم مرز معنی ندارد، کمتر فناوری ای هست که یک کشور به تولید و ساخت در آن برسد و صد در صد ایده و قطعه و همه چیز آن از یک نفر یا یک کشور باشد. ممکن است قطعه را شما بسازید اما ممکن است اصلا به صرفه تان نباشد و بسیاری از قطعات آن صنعت و فناوری تان را از جای دیگر بیاورید.
وی همچنین با بیان اینکه ما باید بتوانیم با محققان، متفکران و اندیشمندان در کشورهای مختلف اسلامی و غیراسلامی در ارتباط باشیم، گفت: گاهی می‌بینید در جمع یک نفر از همین کشورهای اطراف، فرد با استعداد و درس خوانده ای اگر به جمع شما اضافه شود تاثیر گذار می‌شود.
وی ادامه داد: ما در شرایطی قرار داریم که قطعاتی را که می‌خواهیم و قبلا به راحتی وارد می‌کردیم، امروز نمی‌توانیم وارد کنیم ولی این شرایط، فضایی ایجاد می‌کند که سریع تر روی آن بخش نیازمان کار کنیم.
روحانی تصریح کرد: به آقای ستاری هم تاکید کردم در بخشی از صنعت ما مشکلاتی وجود دارد که امروز برخی از شرکت‌های فناورانه گله دارند که محصول داریم اما برخی از صنایع ما جرات استفاده از این محصول را ندارند.
وی افزود: وقتی به یکی از وزرا توصیه می‌کردیم دستگاهی را از داخل خریداری کند پاسخ داد اگر این دستگاه خراب شود چه کسی پاسخگوی آن خواهد بود؟ در حالی که ما این ریسک را باید بپذیریم.
وی در بخش دیگری از سخنانش با بیان این که مسؤولان کشور در تمام رده‌ها باید بپذیرند اگر می‌خواهیم از نوآوری بومی خودمان استفاده کنیم ممکن است اشکال هم پیش آید اظهار کرد: از صد مورد استفاده از نوآوری‌های خودمان ممکن است ده مورد هم ایراد داشته باشد اشکالی ندارد همان که بتوانیم از ۹۰ مورد دیگر استفاده کنیم خوب است و باید مشکلات آن ده تای دیگر را رفع کنیم.
رئیس جمهور با بیان خاطره‌ای از دوران دفاع مقدس در زمینه ساخت موشک‌های هوا به هوا در داخل کشور اظهار کرد: در آن زمان هم ما موشکی را برای شلیک هوا به هوا ساخته بودیم که وقتی روز افتتاح آن رسید، دیدیم که اشکالی از چشم متخصصان‌مان دور مانده است و آن هم این است چون این موشک از ابتدا هوا به هوا نبوده است وقتی قرار است شلیک شود گرمایش به هواپیما صدمه می‌زند که ما متخصصان ما این مشکل را نیز رفع کردند پس آدم اشتباه می‌کند و اما می‌رود و خطاها را رفع می‌کند.
رئیس‌جمهور با اشاره به این که باید خطاها و اشتباه‌های که در فناوری‌ها پیش می‌آید را اصلاح کنیم اظهار کرد: یکی از کارهای که دولت باید به عهده گیرد ریسک پذیری است، دولت باید در موضوع مالیات و بیمه کمک کند. و همین پارک‌های فناوری که می‌گوید باید درست شود خدمات دولت هم باید در کنار آنها تأسیس شود یعنی ما باید همه خدمات دولت را به این جا بیاوریم تا کارها درست‌تر انجام شود و مسیر را دقیق‌تر تعیین کنیم.
وی در بخش دیگری از سخنانش با اظهار خرسندی از فراهم شدن فرصت برای بازدید از محصولات شرکتهای دانش بنیان اظهار کرد: به همه مدیران شرکتهای دانش بنیان و معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری تبریک می‌گویم و بر این نکته تاکید می‌کنم که ما آماده تسهیل روابط دولت با شرکتهای دانش بنیان هستیم و می‌کوشیم نیازمندی‌های آنها را راحتر برطرف کنیم.
وی ادامه داد: ما در آغاز پنجمین دهه انقلاب قرار داریم و امیدوارم بتوانیم در این دهه از نظر پیشرفت علم و دانش و فناوری در منطقه و جهان سرآمد باشیم و برای نظام یک دستاورد خوب و ماندگار به ارمغان بیاوریم.