رئیس‌جمهوری در جمع رئیسان و مدیران شرکت‌های دانش‌بنیان: باید همه فرصت‌ها را به نسل جوان بدهیم

رئیس‌جمهوری با بیان اینکه پیشرفت از آزادی شروع می‌شود گفت: پیشرفت علم، دانش و فناوری از آزادی و محیط مناسب آغاز می‌شوند.
حسن روحانی صبح روز گذشته (شنبه) در حاشیه مراسم بازدید از نمایشگاه دستاوردهای شرکت‌های دانش‌بنیان و در جمع مدیران این شرکت‌ها اظهار کرد: اولین زیربنای آزادی، اندیشه است و فناوری یکی از میوه‌های علم و دانش است که هردو پایه‌های اصلی فناوری هستند و برای تسریع پیشرفت فناوری باید دانش‌های پایه رشد پیدا کنند.
به گزارش ایسنا، وی افزود: اگر ما در زمینه دانش‌های پایه رشد پیدا نکنیم، ستون‌های اصلی‌مان برقرار نشده که ساختمان بر روی آن بنا شود و اگر بناست علم و دانش پیشرفت کند، پایه اصلی آن آزادی و محیط مناسب است.
روحانی با بیان اینکه شما اگر استاد و دانشجو را برای اندیشیدن، سخن گفتن و اظهارنظر آزاد نگذارید امکان پیشرفت وجود نخواهد داشت، گفت: پیشرفت از آزادی شروع می‌شود و پیشرفت علم، دانش و فناوری از آزادی و محیط مناسب آغاز می‌شوند.


رئیس‌جمهوری در بخش دیگری از سخنانش با بیان اینکه آزادی‌ای که ما ۴۵ سال پیش در حوزه علمیه قم داشتیم فکر می‌کنم هنوز در دانشگاه‌های ما نباشد، یادآور شد: یک عالم در حوزه علمیه خیلی راحت نظریات همه علمای بزرگ را نقد می‌کند و کنار می‌گذارد یا گاهی نظریه‌ای که بر روی آن ادعای اجماع شده است یک مدرس در کرسی درس، به راحتی تمامش را رد می‌کند و خیلی راحت می‌گوید، اشتباه کرده‌اند و در نهایت نظر خودش را می‌گوید و در همان جلسه هم شاگرد به استاد می‌گوید تو اشتباه کردی. فکر نکنم چنین آزادی‌ای در دانشگاه‌های ما باشد.
وی ادامه داد: زمانی که دانشجو بودم این آزادی نبود که یک دانشجو مقابل استاد بایستد و با آزادی لسان حرف بزند.
نخستین زیر‌ساخت آزادی است
روحانی خطاب به حاضران گفت: منظورم این است که دولت، حکومت و نظام باید این زیر‌ساخت‌ها را برای شما آماده کند. ما فکر می‌کنیم زیرساخت یعنی ساختمان، وام یا پول و این چیزها اما اینها زیر‌ساخت نیستند. نخستین زیرساخت آزادی است و دولت باید بتواند زیرساخت فیزیکی مهیا کند ولی از این زیرساخت مهم‌تر زیرساخت حقوقی است.
رئیس‌جمهوری با بیان اینکه فکر می‌کنیم زیرساخت یعنی ساختمان، برق و جاده ولی وقتی متخصصان می‌خواهند فناوری یا اختراعی را ثبت کنند ماه‌ها گرفتار می‌شوند، اظهار کرد: این همان زیرساخت‌های حقوقی و مقرراتی است که دولت و مجلس باید به وجود آورد. اگر این زیرساخت‌ها را از هر لحاظ آماده کردیم آن وقت در آن محیط مناسب، دانشجو می‌تواند رشد کند.
روحانی ادامه داد: باید همه فرصت‌ها را به نسل جوان بدهیم. ممکن است در یک فناوری به نتیجه‌ای نرسید و برگردید و دوباره شروع کنید، این اشکالی ندارد باید فرصت دهیم. همچنین از طرف دیگر شرایط ما هم شرایط خوب و هم شرایط سختی است و یکی از اعتقادات دولت از ابتدای کار خود در سال ۹۲ این بوده که علم مثل هنر، فناوری، اخلاق و ایمان مرز نمی‌شناسد.
رئیس‌جمهوری تاکید کرد: شما نمی‌توانید بگویید این فرد چون تبعه ایران بوده پس مسلمان است یا اگر تبعه کشور دیگر است پس اسلام او ضعیف است. ایمان مرز نمی‌شناسد، شناسنامه این کشور و آن کشور ندارد، هنر مرز نمی‌شناسد؛ یک نقاشی خوب، یک مجسمه خوب یا فیلم خوب، آهنگ خوب، یک داستان خوب و یک کتاب خوب و در هر زمینه‌ای از فرهنگ که بگویم، مرزی نیست و کسی مرزی برایش نمی‌شناسد.
روحانی افزود: علم، علم است و مرز نمی‌شناسد، دو دو تا در ایران هم چهارتا است، در هر جای دنیا هم چهارتا است. پزشکی هم مرز نمی‌شناسد. آیا اگر کسی تبعه جای دیگر باشد نمی‌تواند در ایران جراحی کند؟
رئیس‌جمهوری با بیان اینکه ارتباط با دنیا باید یک ارتباط سهل و آسان باشد، تصریح کرد: بعضی از کشورها امروز به فکر دیوار افتادند و می‌خواهند دیوار فیزیکی بسازند اما نمی‌توانند بودجه خود را هم از کنگره بگیرند. آنان هم برای ویزا و هم برای علم دیوار درست می‌کنند به طوری که یک محقق می‌خواهد از آنجا به ایران بیاید تا در یک سمینار شرکت کند اما نمی‌گذارند در حالی که نمی‌دانند تمام پیشرفت‌های‌شان در سایه این بوده که سال‌ها دیوار نداشتند.
هر کشوری که دور خود دیوار درست کند، در داخل نابود می‌شود و پیشرفت نمی‌کند
روحانی ادامه داد: اگر رشد و پیشرفتی در آمریکا هست، از کشورها و ملیت‌های مختلف است. چقدر ایرانی در آنجا کار و تلاش می‌کنند؟ آنها زمانی به مرز علم و دانش و پیشرفت رسیدند که دیوار نداشتند. هر کشوری که دور خود دیوار درست کند، در داخل نابود می‌شود و پیشرفت نمی‌کند.
رئیس‌جمهوری خطاب به حاضران در مراسم ادامه داد: بسیاری از فناوری‌های تولیدی شما باید از کشور خارج شود. فناوری محبوس نمی‌ماند. شما هرچه می‌سازید هم باید در مصرف داخلی از آن استفاده شود و هم باید بتوانید آن را صادر کنید. این یکی از زیربناها است که دولت باید ایجاد کند و فضا را برای ارتباطات با جهان آماده سازد.
روحانی تاکید کرد: البته در شرایطی هستیم که فشار و تحریم هم روی ما است و کشورهایی هستند که می‌خواهند از طریق تحریم، کار خود را پیش ببرند. آنها می‌فهمند که اگر بخواهند رشد علم و فناوری و پیشرفت را کند کنند، راه آن تحریم و بستن راه‌ها است. البته این شرایط برای ما مشکل درست می‌کند ولی انگیزه جدید هم به ما می‌دهد.
وی ادامه داد: ما در شرایطی قرار داریم که قطعاتی را که می‌خواهیم و قبلا به راحتی وارد می‌کردیم، امروز نمی‌توانیم وارد کنیم ولی این شرایط، فضایی ایجاد می‌کند که سریع‌تر روی آن بخش نیازمان کار کنیم.
وی با بیان اینکه مسئولان کشور در تمام رده‌ها باید بپذیرند اگر می‌خواهیم از نوآوری بومی خودمان استفاده کنیم ممکن است اشکال هم پیش آید، اظهار کرد: از صد مورد استفاده از نوآوری‌های خودمان ممکن است ده مورد هم ایراد داشته باشد اشکالی ندارد همان که بتوانیم از ۹۰ مورد دیگر استفاده کنیم خوب است و باید مشکلات آن ده‌تای دیگر را رفع کنیم.
رئیس‌جمهوری با اشاره به اینکه باید خطاها و اشتباه‌هایی که در فناوری‌ها پیش می‌آید را اصلاح کنیم اظهار کرد: یکی از کارهای که دولت باید بر عهده بگیرد ریسک پذیری است. دولت باید در موضوع مالیات و بیمه کمک کند. و همین پارک‌های فناوری که می‌گوید باید درست شود خدمات دولت هم باید در کنار آنها تاسیس شود یعنی ما باید همه خدمات دولت را به این جا بیاوریم تا کارها درست‌تر انجام شود و مسیر را دقیق‌تر تعیین کنیم.
روحانی تاکید کرد: به هر حال باید در نظر داشته باشیم که از همه نمی‌شود یک جور مالیات گرفت. به برخی باید مالیات داد و کمک‌شان کرد تا به آن نقطه مورد نظر برسند که حال می‌توان این نقطه را از نظر زمانی مشخص کرد که مثلاً در یک بازه یک‌ساله به آن نقطه برسند یا محدویت‌های کاری همچون تعداد شاغلان در آن شرکت‌ها را در نظر گرفت و گفت که اگر از فلان تعداد کارمندان شما بیشتر شد آن وقت مالیات دهید. البته باید در نظر داشته باشیم اینگونه قوانین آسیبی به اشتغال‌زایی نرساند. رئیس‌جمهوری با اشاره به اینکه فناوری می‌تواند راه را باز کند و بسیاری از مواردی که دشمن می‌خواهد با فشار و تحریم ما را از آن محروم کند به ما باز گرداند، اظهار کرد: فناوری می‌تواند جلوی فشار دشمن را بگیرد و آن را کُند، کند که در شرایط فعلی همین هم توقع ما است. روحانی با بیان اینکه استفاده از محصولات دانش‌بنیان هم کارها را تسهیل می‌کند و هم آنها را تسریع می‌بخشد، اظهار کرد: استفاده از این محصولات باعث می‌شود اشتباهات‌مان در انجام کارها کمتر شود. البته پیشرفت‌های علمی، دانشی و فناوری نیازمند یک محیط مناسب است که در آن محیط متخصصان ما بتوانند راحت‌تر با یکدیگر ارتباط برقرار کنند و محصولات را مورد تبادل و ارزیابی و ایراد‌گیری قرار دهند. پس اساس شکل‌گیری پارک‌های فناوری داشتن یک محیط مناسب و زیست‌بوم سالم است و اگر آن را ایجاد کنیم می‌توانیم مغزهای خلاق را به خود جلب کنیم.
وی با بیان اینکه گاهی چهره به چهره شدن در انجام امور اداری آغاز بدبختی و گرفتاری است، اظهار کرد: اینکه وقتی من با کسی کار دارم با او چهره به چهره شوم زمانی خوب است و خیلی وقت‌ها هم خوب نیست آن زمانی که من کار علمی دارم و به دنبال اعتمادسازی هستم، مواجه چهره به چهره مفید است اما وقتی قرار است از کسی امضایی بگیریم آن وقت این مواجه چهره به چهره آغاز بدبختی و مسائل دیگر می‌شود و موضوعات از قبیل امضای طلایی و موارد دیگر پیش می‌آید. پس در چنین شرایطی تکیه به دولت الکترونیک بهتر است چرا که گاهی به نفع ما است که کارها را به ماشین‌ها بسپاریم که هم دقیق‌تر عمل می‌کنند و هم سریع‌تر.
سایر اخبار این روزنامه
محققان از افزایش غلظت مواد دارویی در آب‌های شیرین خاورمیانه خبر داده‌اند جریان «دارو» در رگ‌های خاورمیانه جهانبخش محبی نیا هولوکاست آمریکایی هفته اول اسفند در ایران به نام «هفته سلامت مردان» نامگذاری شده است سلامت مردان چشم‌انتظار تدوین برنامه استراتژیک شعر چه جایگاهی نزد ایرانیان امروز دارد؟ شعری بخوان که با او رطل گران توان زد «ابتکار» در گفت‌وگو با هنرمندان حاضر در جشنواره سی‌وهفتم تئاتر فجر بررسی کرد داوری‌ها باندبازی نیست؛ سلیقه‌ای است! «ابتکار» از روند تصمیم‌گیری درباره مجمع عالی اصلاح‌طلبان گزارش می‌دهد عبور اصلاحات از پارلمان؟ رئیس‌جمهوری در جمع رئیسان و مدیران شرکت‌های دانش‌بنیان: باید همه فرصت‌ها را به نسل جوان بدهیم معاون اول رئیس‌جمهوری: نخبگان کشور کمک کنند بحران را پشت سر بگذاریم محمدجواد ظریف: اینستکس نه تنها عادی‌سازی نیست بلکه درست خلاف آن است وزیر کشور: سامانه‌های مبارزه با قاچاق کالا تا پایان اسفند آماده می‌شود دادستان تهران خبر داد تشکیل اولین پرونده در رابطه با گوشت در شعب ویژه