برای هر وضعیتی آماده هستیم

سخنگوی وزارت امور خارجه از روند کند سازوکار مالی حمایت از تبادلات تجاری با ایران - اینستکس- انتقاد کرد و گفت: این سازوکار در ابتدای کار است و از اروپایی‌ها می‌خواهیم هر چه سریع تر آن را به پیش ببرند.
به گزارش ایرنا، «بهرام قاسمی» در نشست خبری در باره سازوکار مالی حمایت از تبادلات تجاری با ایران گفت: فشارهای آمریکا ادامه دارد و این کشور مخالف روابط ایران و اروپا بوده و همچنان به کارشکنی‌های خود ادامه خواهد داد. وی افزود: ما جز ثبت سازوکار ، موفقیت لازم را از سوی اروپا ندیدیم . ساز و کار با کندی بسیار پیش رفت، ثبت سازوکار ابتدای کار است و خواست ما از اروپا اجرایی کردن هر چه سریعتر آن است. درروزهای آینده مذاکرات کارشناسی متشکل از وزارت خارجه و دستگاه‌های اقتصادی را با اروپا آغاز می‌کنیم.
سخنگوی وزارت امور خارجه تاکید کرد: به صراحت به اروپا اعلام کردیم مردم و دولت ما صبر و تحملشان تا حدی است و لازم است این موضوع را با سرعت پیش ببرند.
وی همچنین در پاسخ به سوالی تصریح کرد: FATF هیچ ارتباطی با سازوکار اینستکس ندارد و ایران کشوری نیست که شرط بپذیرد. در بیانیه اروپا هم پیوستن به این کنوانسیون به عنوان شرط مطرح نشده و آنچه مطرح شده توصیه است و نمی‌توانند آن را به‌عنوان شرط مطرح کنند. 


سازوکار مالی اروپایی
سخنگوی دستگاه دیپلماسی در پاسخ به سوال دیگری درباره اینستکس و مباحثی که از سوی کشورهای اروپایی در این زمینه مطرح شده است گفت: انتقادات ما به سه کشور اروپایی درباره این ساز و کار پابرجاست و آنها در این خصوص تاخیر داشتند ضمن اینکه اف ای تی اف ارتباطی به این ساز و کار ندارد.
وی تصریح کرد: ایران کشوری نیست که شرطی بپذیرد و در بیانیه اروپا هم شرطی مطرح نشده بلکه توصیه‌هایی داشته‌اند ضمن اینکه آنها نمی‌توانند شرطی تعیین کنند.آنچه تحت عنوان ساز و کار مطرح شده بخش کوچکی از تعهدات کشورهای اروپایی است که خواهان ماندن ایران در برجام بودند این کشورها باید به تعهدات خود پایبند باشند و آنها را اجرایی کنند.
قاسمی تصریح کرد: ما ارتباطی بین این‌ها نمی‌بینیم و اروپا باید این سازو کار را فعال و اجرا کند . ما منتظر هستیم هر چه سریعتر و وارد مرحله اجرایی شویم.
سخنگوی وزارت امور خارجه در عین حال گفت: اروپایی‌ها باید بدانند که صبر و ماندگاری ما در این حوزه تا کجا می‌تواند ادامه داشته باشد. وی ادامه داد: درباره اف ای تی اف و پالرمو ما نظرات کارشناسی خود را همانند مجلس و دیگر ارگان‌های دولتی با صراحت بیان کرده ایم و تکرار می‌کنیم که تصویب این لوایح بدون در نظر داشتن سازوکارمالی و همچنین بدون هیچ ارتباطی به برجام، به نفع کشور مصالح مردم و اقتصاد خارجی جمهوری اسلامی است. امیدوار هستیم مجمع تشخیص مصلحت که به هر دلیل و علیرغم همه دلسوزی‌ها و افراد متعهدی که علاقمند به سرنوشت کشور هستند نتوانسته تاکنون به جمع‌بندی لازم دست یابد نهایتاً تشخیص درستی داشته و هرچه مصلحت کشور هست را سریعتر تصویب کنند.
سخنگوی وزارت امور خارجه در پاسخ به سوال دیگری پیرامون سفر رئیس مجلس به چین گفت: چین از شرکای جدی ما در حوزه‌های مختلف بوده و خواهد بود حجم همکاری‌های دو کشور بسیار بالاست و این همکاری‌ها در بخش‌های مختلف می‌تواند ادامه داشته باشد. قاسمی افزود: ممکن است به دلایل مختلف نارسایی‌هایی وجود داشته باشد ولی ما آینده روابط با چین را با اهمیت تلقی می‌کنیم و امیدوار هستیم این روابط در مسیر رو به جلو حرکت کند.
وی با اشاره به مبادله هیئت‌های سیاسی و اقتصادی بین دو کشور و تلاش برای تسهیل همکاری‌ها اظهار داشت: سفر آقای لاریجانی به پکن که در رأس یک هیئت بلند پایه سیاسی و اقتصادی است سفر مهمی است و نباید این سفر را صرفاً برای رایزنی‌های پارلمانی مدنظر قرارداد. سخنگوی وزارت امور خارجه گفت: امیدواریم این سفر بتواند کمک بیشتری به روان شدن همکاری‌های دو کشور کند و بعد از انجام این سفر بیشتر می‌توان درباره آن صحبت کرد اما سفر آقای لاریجانی به خصوص با توجه به ترکیب هیاتی که ایشان را همراهی می‌کنند و ملاقات‌هایی که دارند سفر مهمی است.
حمله تروریستی در شرق کشور
قاسمی در پاسخ به سوال دیگری مبنی بر اینکه آیا پیرامون حادثه حمله تروریستی در شرق کشور از طریق مجامع بین المللی اقدام می‌خواهید کرد گفت: بعد از حادثه اخیر رایزنی‌های بسیاری بین تهران و اسلام‌آباد وجود داشته و این رایزنی‌ها ادامه می‌یابد.هشدارهای لازم و آنچه که پاکستان باید به آن متعهد باشد مطرح شده است.
وی خاطرنشان کرد: در مورد این مسئله اطلاعات من نشان نمی‌دهد که اقدام خاصی در سازمان ملل مطرح باشد ما علاقمند هستیم بتوانیم در یک رایزنی جدی و فشرده با پاکستان برای تعیین تکلیف وضعیت مرزها و اینکه آنها چه اقداماتی می‌توانند برای افزایش امنیت انجام دهند داشته باشیم تا شاهد چنین مشکلاتی نباشیم و در این راستا به طور مستقیم تماسها بین دو طرف در جریان است.
قاسمی در پاسخ به سوال دیگری درباره سفر هیات پاکستانی به ایران هم گفت : در تماس مستقیم هستیم و از کانال‌های مختلف این تماسها آغاز شده است و مقامات مختلف پاکستان هم با طرف ایرانی صحبت‌هایی داشته و پیشنهاداتی را ارائه کرده‌اند. ما منتظر تعیین تکلیف نهایی این پیشنهادات هستیم تا ظرف چند روز آینده بتوانیم اطلاعات بیشتری منتشر کنیم.
وی در پاسخ به سوال دیگری درباره روابط پاکستان و عربستان اظهار داشت: روابط خارجی کشورهای همسایه با دیگران به خودشان مربوط است و ما به آنها توصیه نمی‌کنیم و نمی‌توانیم در مسائل داخلی سایر کشورها دخالت کنیم ولی فکر می‌کنیم که همسایگان ما باید متوجه طراحی‌های شیطنت آمیز و مخرب برخی کانون‌های معاند برای تحت تاثیر قرار دادن روابطشان با ایران باشند.
پناهندگی افسر ضد جاسوسی آمریکا
سخنگوی وزارت امور خارجه در پاسخ به سوال دیگر درباره پناهنده شدن یک افسر ضدجاسوسی آمریکایی به ایران اظهار داشت: از این نوع خبرهای ایران هراسانه در رسانه‌های آمریکا و برخی نقاط دنیا زیاد است. من در این مورد اطلاعی ندارم و فکر می‌کنم که این خبر درست نیست و فضاسازی رسانه ای محسوب می‌شود و اتهامی است که اف بی آی علیه یک شهروند آمریکایی مطرح کرده است.
قاسمی در پاسخ به سوالی درباره اظهارات جنگ طلبانه مقامات آمریکایی و این که آیا خطر جنگ را جدی گرفته اید، گفت: با توجه به سیاست‌های خصمانه آمریکا و رژیم صهیونیستی ما برای هر وضعیتی آمادگی داریم.در عین حال سخنان بی ربط و نادرست مقامات آمریکایی را جنگ روانی برای تحت فشار قرار دادن ایران می‌دانیم.
وی تصریح کرد: جمهوری اسلامی ایران از چنان قدرتی در منطقه و جهان برخوردار است که اگر درایت و خردی باشد، کسی به خود اجازه چنین رویاپردازی‌های ناپخته ای نمی‌دهد.این دیپلمات عالیرتبه کشورمان در پاسخ به سوال دیگری مبنی بر این که آیا تکرار ادعاهای اروپا درباره ساز و کار مالی، FATF و برنامه موشکی باعث جا افتادن این مباحث به عنوان شروط اروپا محسوب نمی‌شود، گفت: اروپا و یا دیگران می‌توانند حرف‌های زیادی بزنند ولی این موارد دلیل بر درست بودن آن نیست، از نظر ما FATF هیچ ربطی به چیز دیگری ندارد. سخنگوی وزارت امور خارجه ادامه داد: با این حال اگر ما بخواهیم در صحنه جهانی حضور داشته باشیم باید در راستای ارتباطات تجاری خودمان به عنوان مکانیزمی که امروز در جهان وجود دارد و اکثر کشورها به آن ملحق شده اند، به این مسئله نگاه کنیم.
قاسمی یادآور شد: سازو کارهای زیادی در جهان وجود دارد که شاید ما آن‌ها را قابل قبول نمی‌دانیم ولی با آن کار می‌کنیم واین‌ها بخشی از ماهیت جامعه جهانی است.ما در مذاکراتی که با اروپایی‌ها داشتیم با صراحت با آن‌ها صحبت کردیم و آنها از مواضع ما آگاه هستند و ما این مسائل را به سازوکار گره نمی‌زنیم.
نقش معاونت اقتصادی
سخنگوی وزارت امور خارجه در پاسخ به سوال دیگری درباره معاونت دیپلماسی اقتصادی و این که این معاونت چه نقشی در ارتقای روابط تجاری کشور داشته باشد، اظهار داشت: این معاونت چه در کمک به سفارتخانه‌ها و چه تماس‌های مستمری که با دستگاه‌های اقتصادی کشور دارد، فعالیت‌های زیادی انجام می‌دهد.
قاسمی اضافه کرد: معاونت دیپلماسی اقتصادی بعنوان یک پل اقتصادی بسیار موثر بین تهران و نمایندگی‌های ایران در خارج عمل می‌کند و اطلاعات و نوع همکاری‌ها با سایر کشورها را هم در اختیار دستگاه‌های ذیربط می‌گذارد. وی یادآورشد: به دلایل خاص تحریم و شرایطی که ایجاد شده ما ناچار هستیم از برخی ابعاد تبلیغاتی کارهای خود بکاهیم چرا که همکاری‌های ما با سایر کشورها دشمنانی دارد و شاید در این زمینه کمتر سخن گفته ایم و بیشتر سکوت کرده ایم اما معاونت دیپلماسی اقتصادی از مدتی که راه اندازی شده، گام‌های بلندی برداشته است.
سخنگوی وزارت امور خارجه در پاسخ به سوال دیگری درباره ادعای درگیری نظامیان ایرانی و روسی در سوریه اظهار داشت: من اخبار میدانی سوریه را ندارم و در مورد این خبر هم هیچ گزارشی دریافت نکرده ام اما ما بارها تاکید کرده ایم که ما در سوریه نیروهای مستشاری داریم و یگان و پایگاه نظامی نداریم که در عرصه نبرد حضور داشته باشند.
سخنگوی وزارت امور خارجه تصریح کرد: چنین مسائلی خبرسازی است که به دلیل عصبیت برخی کشورها از پیشرفت روند آستانه و نگرانی از روابط رو به رشد ایران و روسیه مطرح می‌شود. وی با بیان اینکه برخی به انحای مختلف تلاش کردند این روند را متوقف کنند گفت: اینها با این خبرسازی‌ها سعی می‌کنند اخبار منفی و نگران کننده ای در افکار عمومی ایران و منطقه ایجاد کنند و نباید چنین اخباری را جدی گرفت.