«همدلی» سخنرانی وزیر امور خارجه کشورمان در کنفرانس امنیتی مونیخ و حواشی آن را در گفت‌وگو با «فریدون مجلسی» بررسی کرد

جدال چالش ظریف با یک‌جانبه گرایی
همدلی| گروه سیاسی- محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی در نطق خود در کنفرانس امنیتی مونیخ به مسائل مختلفی از جمله به موضوع برجام، سیاست‌های آمریکا در منطقه و فعالیت‌های تروریستی در اروپا پرداخت. موضوع توافق هسته‌ای قدرت‌های جهانی با ایران یکی از رئوس اصلی سخنرانی ظریف و همچنین بخش پرسش و پاسخ را تشکیل می‌داد. ظریف بر پایبندی ایران به برجام تاکید کرد و مدعی شد که هنوز ۵۱ درصد مردم ایران از پایبندی به برجام دفاع می‌کنند، اما در عین حال تهدید کرد که این موضوع هر لحظه می‌تواند تغییر کند. در ادامه رفتار اروپا در جریان موضوع برجام را مورد نقد قرار داد و گفت اروپا به‌رغم پذیرش توافق هسته‌ای و دفاع از آن، حاضر به پرداخت هزینه‌های آن نیست. ظریف، حتی اقدامات صورت گرفته از سوی اتحادیه اروپا در جریان برجام را ناکافی دانست. وزیر امور خارجه‌ جمهوری اسلامی ایران همچنین در این کنفرانس به اتهامات آمریکا از جمله به تهدیدهای مایک پنس، معاون دونالد ترامپ واکنش نشان داد. پس از پایان سخنرانی، به پرسش‌های مجری برنامه در عرصه‌های گوناگون پاسخ داد. در این سخنرانی مسائل بسیار متنوعی مطرح شد.
همدلی در باره کنفرانس امنیتی مونیخ و واکنش‌های به سخنان ظریف، گفت‌وگویی با «فریدون مجلسی» دیپلمات پیشین ایران و تحلیل‌گر مسائل بین الملل، انجام داده که شرح آن را در زیر می‌خوانید. فریدون مجلسی بر این باور است به‌جای اینکه دنبال این باشیم که دنیا خود را با ما تطبیق دهد، سعی کنیم خود را با استانداردهای جهانی تطبیق دهیم.
مطابقت با دنیا اولویت دستگاه دیپلماسی


فریدون مجلسی، دیپلمات سابق و تحلیل‌گر مسائل بین‌المللی درگفت و گو با «همدلی»، سخنان ظریف در کنفرانس امنیتی مونیخ را مورد بررسی قرار داد. این تحلیل‌گر مسائل سیاسی ضمن هشدار وضعیت کنونی، گفت: «به نظر من وضعیتی که در حال شکل گرفتن است وضعیت شکل گیری جنگ است. البته جنگ بحثی نیست که من آن را به عنوان یک تحلیل به شرایط کنونی تحمیل کنم بلکه از گزینه‌هایی است که طرفداران تندرو بسیاری در داخل دارد».
او افزود: «ما باید به شناختی از موجودیت خود، امکانات، توانایی‌ها، اعتبار سیاسی، اقتصادی، اجتماعیِ منطقه ای و بین المللی خود دست پیدا کنیم و نسبت به آن در منطقه و عرصه بین‌الملل از آن استفاده کنیم. زمانی که مساله تهدیدات اسرائیل مطرح باشد و این کشور در پس تهدیدات جمهوری اسلامی پنهان شود اروپا کار خاصی نخواهد کرد. یعنی آنها منتظر هستند تغییر رفتار و پایان دادن به شعارهای جنگ‌طلبانه‌ را ببینند تا بعد از آن وارد روابط دیپلماتیک شوند. برای آنها به نظر من برجام یک دستگاه و موتوری است که عجالتا خاموش است ولی آمادگی برای حرکت را دارد».
مجلسی در پاسخ به این سوال که، ایران تا آنجایی که توانسته است به برجام پایبند بوده‌، اما طرف مقابل بر این باور است که ایران به برجام پایبند نیست، در حالی که ایران، اروپا و آمریکا را نیز به عبور از برجام محکوم می‌کند، نظر شما چیست، گفت: «برنامه موشکی ایران ارتباطی به تعهدات ایران در قالب برجام نداشت و فقط اشاره‌ای شده بود که ایران از ساخت موشک‌های بالستیک با قابلیت حمل کلاهک هسته‌ای خودداری کند. اما در یک اقدامی بر روی موشک‌ها شعاری مبنی بر نابودی اسرائیل نوشته شد که این اقدام، به زعم غربی‌ها، در واقع اقراری بود مبنی بر اینکه این موشک‌ها آن‌طور که ایران عنوان می‌کند دیگر تدافعی و بازدارنده نیست، بلکه ابزاری تهاجمی است و دنیای غرب را به چالش می‌کشد».
این در حالی است که ظریف در این نشست در پاسخ به سوالی مبنی بر این‌که برخی از کشورهای اروپایی از جمله فرانسه معتقدند که ایران باید در ارتباط با فعالیت‌های موشکی خود به صورت جداگانه با اروپایی‌ها مذاکره کند و این فعالیت‌ها را متوقف کند، خطاب به مجری سوال‌کننده، گفت: آیا ایران باید مثل مرده دراز بکشد و به همه خواسته‌ها تن بدهد؟
وزیر خارجه کشورمان در پاسخ به سوال مجری این برنامه مبنی بر این‌که شورای امنیت از ایران خواسته که فعالیت موشکی نداشته باشد، گفت: «این شورا به ایران اعلام کرده که موشک‌های بالستیکی که قابلیت حمل کلاهک هسته‌ای دارند طراحی نکند که ما نیز در همین راستا حرکت کرده‌ایم و موشک‌های ما دارای چنین کاربردی نیستند».
فریدون مجلسی در اشاره به سیاست‌های خطرناک ترامپ و پیش‌بینی ناپذیر بودن رفتارهای او به عنوان رئیس جمهور آمریکا، گفت:‌«ترامپ با ایفای نقش یک خودکامه به جای یک رئیس جمهور قانون مدار، نه فقط ثبات سیاسی و اجتماعی آمریکا را به هم ریخته ، بلکه روابط بین المللی مبتنی بر نزاکت دیپلماتیک را نیز آشفته کرده و موجب ایجاد احساس هرج ومرج و ناامنی سیاسی به ویژه در خاورمیانه شده است».
او در پایان گفت: «به نظر من، برخوردها و سیاست‌هایی که ما در پیش گرفتیم، تنها نشان از جنگ دارد. بهتر است از راه مذاکره و تعامل با کشورهای جهان درآمده و اجازه ندهیم هرکسی دست به تهدید بزند، حتی تهدید اسرائیل. که در وضعیت کنونی مهمترین بهانه جنگ طلبی دنیا با ما، همین تهدیدات علیه اسرائیل است».
استقبال فضای مجازی از ظریف
سخنان محمدجواد ظریف وزیر امورخارجه ایران در متن و حاشیه کنفرانس امنیتی مونیخ بازتاب گسترده ای در شبکه‌های اجتماعی داشت.
پوشش گسترده محتوای سخنان ظریف در اغلب رسانه های خبری و شبکه‌های فضای مجازی در حالی صورت گرفته که کاربران توئیتر بر جنبه‌های حمایتی از مواضع ایران در منطقه خاورمیانه و همچنین در روابط بین المللی صحه گذاشته و موضع انتقادی جمهوری اسلامی علیه سیاست های امریکا و اسراییل و اتحادیه اروپا را برجسته کردند.
برخی از کاربران فضای مجازی دلیل مورد توجه قرار دادن سخنان وزیر امور خارجه ایران در مهمترین کنفرانس امنیتی دنیا از سوی کاربران توئیتر را، تسلط ظریفـ «بر اصول دیپلماتیک» و «دفاع از حقوق بین المللی ایران» به زبان انگلیسی روان در حضور بیش از 30 رئیس کشور و رئیس دولت، 80 وزیر دفاع و خارجه کشورهای مختلف جهان دانستند.
به گزارش ایرنا، محورهای سخنان ظریف در کنفرانس امنیتی مونیخ در قالب سه موضوع اساسی «نقد رفتارهای بین المللی دولت ترامپ در منطقه خاورمیانه»، «درخواست اقدامات بیشتر اروپا برای حفظ توافق هسته ای برجام»، «هشدار نسبت به خطر جنگ افروزی اسراییل» و «ارائه تصویری مثبت از سیاست خارجی ایران به دنیا» متمرکز بود.
وزیر امور خارجه همچنین تعیین چارچوب‌های مذاکرات هسته‌ای ایران با کشورهای 1+5 را با تاکید بر حقانیت برنامه موشکی ایران و تصویب توافقنامه الزام‌آور برجام از سوی شورای امنیت سازمان ملل در این مصاحبه مورد توجه قرار داد و به نقشه‌های آمریکا برای تحت فشار قرار دادن حکومت و تلاش برای تغییر نظام سیاسی ایران با خروج از برجام، اشاره کرد.
هشدار ظریف وزیر امور خارجه مبنی بر افزایش خطر وقوع جنگ در صورت نقض قوانین بین‌المللی از سوی اروپایی‌ها مهمترین موضوع مطرح شده در سخنان او بوده که از سوی کاربران فضای مجازی نیز مورد توجه قرار گرفته است.
وقت شنا کردن برای اروپا
محمد جواد ظریف پس از شرکت در کنفرانس امنیتی مونیخ توییتی را در این ارتباط با توجه به سخنان خود در این کنفرانس منتشر کرد.
به گزارش ایسنا، وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی در توئیترخود در این ارتباط نوشت: «ایران نمی‌تواند برای همیشه همه هزینه‌های حیاتی امنیت جهانی را بپردازد؛ خواه برجام باشد، خواه مبارزه با قاچاق مواد مخدر یا قاچاق انسان. وقت آن است اروپا برای شنا کردن خیس شود. وقتی می‌خواهد در مقابل یکجانبه گرایی آمریکا بایستد».
تفاوت تفکرات ایرانیان با سعودی‌ها
«توکل کرمان»، فعال یمنی و برنده جایزه صلح نوبل که در نشست امنیتی مونیخ شرکت کرده بود نیز از کسانی بود که نسبت به سخنان ظریف واکنش نشان داد و در صفحه فیسبوک خود نوشت: «زمانی که در سخنرانی‌ام در کنفرانس مونیخ علیه ایران و نقش منطقه‌ای آن و همچنین دخالت آن در یمن هجمه آوردم، محمد جواد ظریف، وزیر خارجه ایران که صندلی‌اش در کنار صندلی من بود به من گفت که به تو افتخار می‌کنیم».
این فعال یمنی در ادامه نوشت: «این را گفتم تا تفاوت زیاد میان تفکرات و رفتار ایرانیان با تفکرات و رفتارهای سعودی‌ها و اماراتی‌ها را درک کنید».
وی در پایان به منظور اینکه انتقاداتی علیه او مطرح نشود نوشت: «با این وجود ایران باید نقش تخریبی خود در منطقه را متوقف کند».
ظریف از زبان نشریه پولیتیکو
نشریه آمریکایی «پولیتیکو» گزارشی در خصوص سخنرانی محمد جواد ظریف در نشست امنیتی مونیخ منتشر کرده است.
به گزارش ایسنا، پولیتیکو در مقاله‌اش آورده :محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران در کنفرانس امنیتی مونیخ، در سخنرانی‌اش با مسحور کردن حضار ضمن تاختن به دولت ترامپ، نقطه نظرات تهران را اعلام کرد و از اروپا خواست که بیش از پیش برای حفظ توافق هسته‌ای تلاش کند. پولیتیکو گزارش داد که سخنرانی ظریف آن قدر موثر بود که باعث گشت به پربحث‌ترین نطق این نشست تبدیل شود. این نشریه همچنین سخنرانی ظریف را بسیار کوبنده عنوان کرد.