تعیین جزئیات سازوکار ویژه مالی ایران در نشست بروکسل

یک نشریه آلمانی گزارش داد که کشورهای اروپایی بر سر سازوکار مالی ویژه با ایران توافق کرده‌اند که جزئیات آن روز دوشنبه در نشست بروکسل مشخص می‌شود. به نوشته نشریه اشپیگل، فرانسه، بریتانیا و آلمان بر سر یک سازوکار پرداخت با ایران به توافق رسیده‌اند که قرار است تجارت با ایران را علی‌رغم تحریم‌های آمریکا علیه تهران تضمین کند و یک آلمانی مؤسسه مربوطه را باید هدایت کند.
واشنگتن شرکت‌های اروپایی را برای تجارت با ایران تهدید کرده است. با این حال، چند کشور اروپایی طرحی را برای دور زدن تحریم‌های آمریکا علیه ایران ایجاد کرده‌اند، موسوم به SPV که در صورت راه‌اندازی تراکنش‌های مالی میان شرکت‌های اروپایی و ایران را صرف نظر از دلار تضمین خواهد کرد.
به گزارش ایسنا به نقل از اشپیگل، سه کشور اروپایی بریتانیا، فرانسه و آلمان که از امضا کنندگان توافق هسته‌ای با ایران هستند، مسئولیت این سازوکار را به عهده خواهند داشت، به این گونه که پاریس میزبان آن، آلمان مدیریت و بریتانیا مسئولیت حسابرسی را خواهند داشت.
این سازوکار به نوعی یک شرکت تبادل مالی است که در آن، به عنوان مثال درآمد ایران از محل صادرات نفت به اروپا می‌تواند به‌طور مستقیم به شرکت‌های اروپایی که به ایران کالا می‌فروشند، پرداخت شود. شرکت کنندگان در نشست روز دوشنبه در بروکسل قرار است جزئیات نهایی این سازوکار را مشخص کنند.


ایده ایجاد یک کانالی مالی با ایران مستقل از دلار آمریکا مدتی پس از خروج واشنگتن از توافق هسته‌ای ۲۰۱۵ و بازگرداندن تحریم‌ها علیه ایران شکل گرفت. «هایکو ماس»، وزیر امورخارجه آلمان اوایل ژانویه (ماه جاری میلادی) به اشپیگل گفت: ما به سختی برای تعیین کردن جزئیات نهایی کار می‌کنیم. این یک وضعیت ساده در شرایط تقابل با آمریکا نیست، چراکه آنها برای اعمال فشار تلاش می‌کنند. با این حال روز گذشته سرپرست سازمان توسعه تجارت ایران با یادآوری اینکه سوئیس و اتحادیه اروپا کانال ویژه مالی را مختص اقلام بشر دوستانه‌ای مانند دارو اعلام کرده است، تصریح کرد: از آنجا که ایران از تعهداتش در برجام تخطی نکرده، انتظار داریم کانال‌های مالی، همه اقلام غیرتحریمی(برجامی) را شامل شود.
ایرنا، «محمدرضا مودودی» دیروز (شنبه) در نشست خبری اظهار داشت: در جلسه هفته پیش با سفیر سوئیس نیز در تهران، گلایه خود را مطرح کردیم که کانال‌های مالی نباید به اقلام بشر دوستانه خلاصه شود.
وی با بیان اینکه اروپا تلاش می‌کند کانال ویژه مالی با ایران هرچه سریعتر راه اندازی شود، ادامه داد: معتقدیم فشار آمریکا بر اروپا یک تهدید بزرگ برای اروپاست؛ اگر آمریکا در مقاصد خود موفق شود، اروپایی‌ها باید شاهد یک اتفاق نامیمون برای تجارت جهانی باشد. سرپرست سازمان توسعه تجارت اضافه کرد: «ما برجام را با یک کشور امضا نکرده ایم که خروج آن کشور، توافق را از بین ببرد؛ ما برجام را با 6 کشور امضا کردیم که یکی از آنها آمریکا بوده است.»
مودودی تصریح کرد: «اگر وزن یک کشور از پنج کشور دیگر بیشتر است، آیا از این به بعد چنین تعهداتی ارزش دارد؟ آیا اروپا در زمان امضای قرارداد، اجازه اجرایی کردن آن را دارد؟ در شرایط کنونی، عملا امضای آنها می‌تواند بی اثر باشد.»
وی با بیان اینکه اروپا باید بداند نتیجه این اتفاق چه لطمه‌ای به اعتبار آنها خواهد زد، گفت: اروپایی‌ها بیشتر از ما باید برای فراهم کردن شرایط مورد نیاز مبادلات تجاری تلاش کنند، زیرا در غیر این صورت، بعد از این، معاهده‌هایی که با اروپا امضا می‌شود ارزش چندانی نخواهد داشت.
سرپرست سازمان توسعه تجارت اضافه کرد: «با این حال ما خودمان را خیلی وابسته به این نهادها و کانال‌های واسطه‌ای نکرده و معتقدیم باید از ظرفیت خود استفاده کنیم؛ از آنجا که 40 سال است در چنین شرایطی به سر می‌بریم، اگر خیلی بخواهیم به این گفتارها تکیه کنیم بیشتر از گذشته آسیب می‌بینیم.»