ارسال ۶دقيقه سيگنال ازفاصله ۵۰۰كيلومتري درفضا

آرمان- حمید شجاعی: ماهواره ایرانی پیام که پس از سال‌ها تلاش خستگی ناپذیر دانشجویان دانشگاه امیرکبیر چند روز پیش در حضور وزیر ارتباطات به فضا فرستاده شد پس از طی دو مرحله موفق؛ به دلیل سرعت ناکافی نتوانست در مدار زمین قرار بگیرد. گرچه این عدم موفقیت کمی تلخ بود، اما درس مهمی از آن گرفته شد که می‌توانیم این بار بهتر و با دقت بیشتر ماهواره بعدی را به فضا ارسال کنیم که هم موفقیت خود را به بارآورد و هم ناکامی ماهواره پیام را جبران کند. در این راستا احمد معتمدی رئیس دانشگاه امیرکبیر در ارتباط با سرنوشت ماهواره پیام می‌گوید: «با توجه به عدم موفقیت در قرار گرفتن ماهواره در مدار، «پیام» سقوط کرد و در اقیانوس هند افتاد.» حال باید منتظر ماند تا به قول آذری جهرمی وزیر ارتباطات ماهواره دوستی هرچه سریع‌تر به مدار فرستاده شود.
پیام؛ نماد خودباوری
سال‌هاست که دانشجویان ایرانی به فناوری ساخت ماهواره در دانشگاه‌های کشور می‌پردازند و می‌شود با نام بردن از چندین ماهواره ایرانی، برای اثباتش شاهد و مثال ارائه کرد. دانشگاه امیرکبیر یا پلی‌تکنیک سابق از سرآمدان این حوزه به حساب می‌آید. پس از وعده‌های مکرر و محقق نشده مسئولان در خصوص پرتاب ماهواره‌های تولید شده در دانشگاه‌های کشورمان، بالاخره یکی از مشهورترین محصولات دانشگاهی کشورمان به فضا پرتاب شد، اما نتیجه آن چیزی نبود که انتظار می‌رفت. به هر صورت این برای نخستین بار بود که ماهواره ایرانی ساخته دست دانشجویان خودمان به فضا پرتاب شد و نباید چندان خرده گرفت که چرا این ماهواره اکنون در فضا قرار نگرفته است. دانشجویان و مسئولان امر نهایت سعی و تلاش خود را کردند که این پرتاب با موفقیت انجام شود، اما گویا باید با عزمی جدی‌تر ماهواره دوم را به فاصله زمانی کمتری با موفقیت به فضا ارسال کنیم. کما اینکه این معنا را می‌توان در پیام تیم توسعه دهنده ماهواره پیام مشاهد کرد، آنجا که می‌افزاید: «به رغم اندوه فراوان ناشی از عدم موفقیت نهایی پروژه، بر خود لازم می‌دانیم احساس غرور و سرافرازی خود را از مشاهده دستاورد زحمات بی‌شائبه همکاران وزارت دفاع در توسعه ماهواره‌بر با ابهت سیمرغ خدمت شما ابراز کنیم. امید داریم که با ادامه این تلاش‌ها و به‌کارگیری آموخته‌ها شاهد ادامه مقتدرانه مسیر رو به پیشرفت این تیم توانمند باشیم. ضمن تشکر ویژه از وزیر جوان کابینه حضرتعالی، علاقه‌مندیم به عرض برسانیم که تیم ماهواره پیام امیرکبیر با افتخار آماده است از همین فردا و با تجدید قوای مجدد با تمام توان در چارچوب نیازمندی‌های کشور شروع به طراحی وساخت ماهواره بعدی به منظور ارائه خدمات مورد نیاز مردم نماید.» لذا می‌توان ماهواره ساخت، ایرانی هم ساخت و به فضا پرتاب کرد. فقط نیاز به ایمان، اعتقاد به اینکه می‌توانیم و خودباوری داشت تا به قله‌های بالای جهانی دست یافت.
سقوط پیام در اقیانوس هند


رئیس دانشگاه امیرکبیر درباره آخرین وضعیت ماهواره پیام که در مدار زمین قرار نگرفت، گفت: بقایای این ماهواره در اقیانوس هند افتاد. مهر نوشت؛ احمد معتمدی با اشاره به آخرین وضعیت ماهواره عملیاتی «پیام» متعلق به دانشگاه امیرکبیر که روز گذشته با ماهواره‌بر بومی سیمرغ به فضا پرتاب شد، اظهار داشت: عملکرد فنی ماهواره مطلوب بود و حدود ۶دقیقه از فضا سیگنال فرستاد که این موضوع نشان داد که ماهواره خوب کار می‌کند. وی درباره مکان‌یابی فعلی ماهواره با توجه به آنکه GPS آن تا آخرین لحظه فعال بود، افزود: با توجه به عدم موفقیت در قرار گرفتن ماهواره در مدار، «پیام» سقوط کرد و در اقیانوس هند افتاد. رئیس دانشگاه امیرکبیر دلیل عدم موفقیت در قرار گرفتن ماهواره در مدار ۵۰۰ کیلومتری زمین را اشکال در نحوه پرتاب عنوان کرد و بیان داشت: پرتابگر در محاسبه سرعت اولیه‌ای که باید به ماهواره می‌داد مشکل داشت و ممکن است حتی مربوط به سوخت باشد. معتمدی با بیان اینکه ماهواره از نظر مسیر پرتاب و پرواز مشکلی نداشت، تاکید کرد: با توجه به دستور روز گذشته وزیر ارتباطات، طراحی و ساخت نمونه بعدی این ماهواره با نام «پیام۲» را با توجه به دانش فنی که هم اکنون کسب کرده‌ایم، آغاز کرده و آن را در کمتر از یک سال می‌سازیم.