رسانه صادق را آزاد بگذاريم

آرمان: بی‌تردید رسانه‌ها نقش بزرگی در تحولات دارند که البته این تاثیرگذاری زمانی مورد توجه جامعه قرار می‌گیرد که اصل بی‌طرفی و صداقت در رسانه به اثبات رسیده باشد. در این میان همراهی مسئولان و شخصیت‌ها با رسانه‌ها از اهمیت زیادی برخوردار است، چرا که از یک سو بر اصل اهمیت آنها می‌افزاید و از سوی دیگر سبب دلگرمی اصحاب رسانه می‌شود. مانند یادگار امام که در آستانه روز خبرنگار از خبرگزاری جمهوری اسلامی ایران(ایرنا) بازدید کرد و گفت: هیچ عاملی همانند رسانه این قدرت را ندارد که بتواند جامعه را به سوی سلامت سوق دهد. آیت‌ا... سیدحسن خمینی سلامت، صداقت و قدرت را شروط تاثیرگذاری رسانه عنوان کرد و افزود: بزرگ‌ترین عامل جلوگیری از فساد در جامعه، رسانه و افکار عمومی است که می‌تواند جلو فساد را چه در حوزه سیاست، چه در حوزه اجتماع و چه در حوزه اقتصاد بگیرد. وی تصریح کرد: البته در مسیر مبارزه با فساد همواره باید مراقب بود، چرا که معمولا مفسدین خودشان هم سعی می‌کنند رسانه داشته باشند و تلاش می‌کنند رسانه‌هایی را در اختیار بگیرند تا مبارزه با فساد را تغییر ماهیت دهند. سیدحسن خمینی یادآور شد: اینگونه نیست که اگر هر جا رسانه‌ها آزاد بودند، الزاما مفسدین دربند باشند. در این زمینه نمونه‌های بسیار زیادی وجود دارد. به عنوان نمونه، در کشورهای آمریکای جنوبی رسانه‌های زرد پیدا می‌شوند و آثار مطلوبی به‌جا نگذاشته‌اند. یادگار امام، با اشاره به اینکه رسانه سالم، صادق و قوی می‌تواند شرط سلامت یک جامعه باشد، تاکید کرد: رسانه باید سالم باشد، خودش را وامدار کسی نداند، صادق باشد و هیچ دروغی نگوید.
مرگ رسانه‌ها
یادگار امام اضافه کرد: ممکن است رسانه جایی نتواند راست بگوید ولی دروغ نگوید، اما مرگ یک رسانه وقتی است که متهم به دروغگویی شود. علاوه بر این رسانه باید کار خود را بشناسد، قوی باشد و کار درست و صحیح انجام دهد و هیچ عاملی همانند رسانه این قدرت را ندارد که بتواند جامعه را به سلامت سوق دهد. وی ادامه داد: هیچ کدام از کنترل‌های رسمی - همچون قوه قضائیه و پلیس- به اندازه قدرت افکار عمومی و رسانه نمی‌توانند جامعه را به سوی سلامت سوق دهند، البته این مسیر برای متصدیان امر دردهایی به همراه دارد، اما آن دردها را باید به جان بخریم. آیت‌ا... سیدحسن خمینی تصریح کرد: اگر واقعا اشتباهی داریم - چه کسی هست که اشتباه ندارد؟ - آن را بپذیریم، ولو با زبان تلخ گفته شود. اگر عیب ما را می‌گویند «جدل با سخن حق نکنیم» و اگر ایرادی داریم قبول کنیم. وی با بیان اینکه در فضای عمومی جامعه اگر ضعف‌هایی وجود دارد، باید مطرح شود، افزود: وقتی جامعه ببیند کسی ضعف خود را می‌پذیرد و اشتباه خودش را قبول می‌کند و درصدد جبران بر می‌آید اتفاقا همدلی‌اش با او بیشتر می‌شود و عملکرد‌ها بهتر پذیرفته می‌شود، در مقایسه با اینکه او بخواهد ضعف اشتباه و اشکال خود را کتمان کند. وی تصریح کرد: دنیای امروز اقتضائات خاص خود را دارد که توجه نکردن به آنها صرفا محروم کردن جامعه از یک امر مهم نیست، بلکه ما را از قافله‌ای که به سمت جلو حرکت می‌کند باز می‌دارد. سیدحسن خمینی با تأکید بر شناخت اقتضائات دنیای امروز، گفت: افکارعمومی یکی از ابزارهای جدید دنیای امروز است که در گذشته چندان مهم نبود و اگر هم مهم بود، قابل کنترل بود. اما پیدایش رسانه تأثیر قوی‌تری را به افکار عمومی دارد و دلیل آن وجود «تمایل به خوب جلوه کردن» در انسان است. وی در همین موضوع، «رسانه» را از مهم‌ترین نقاط افتراق دنیای امروز با گذشته خواند و گفت: اگر این اقتضاء را نپذیریم از قافله جهانی عقب می‌مانیم و کسی منتظر ما نمی‌نشیند.
آسیب ناشی از فساد


یادگار امام گفت: جامعه ایران امروز بیش از هر چیزی از «فساد» یا حداقل تلقی وجود فساد آسیب دیده و بزرگ‌ترین مانع برای این مسأله فعالیت رسانه‌هاست. وی در پاسخ به سوالی درباره جایگاه خبرنگاران در کشور اظهار کرد: جامعه ایران امروز بیش از هر چیزی از «فساد» یا حداقل تلقی وجود فساد آسیب دیده و بزرگ‌ترین مانع برای این مسأله فعالیت رسانه‌هاست. بزرگ‌ترین عامل برای مقابله با هر گونه ناهنجاری در کشور، افکار عمومی است و تکیه بر کنترل‌های خود جامعه بر خودش که بزرگ‌ترین آن افکارعمومی است، بزرگ‌ترین وظیفه خبرنگاران است. آیت‌ا... سیدحسن خمینی ادامه داد: وجود خبرنگاران مثل یک پاد زهر در مقابل هر مشکل عمیق در جامعه است، اگر این نگاه را توسعه بدهیم، از حضور خبرنگاران نترسیم و به بُعد افکارعمومی توجه ویژه کنیم، جامعه را در مقابل اینکه خارجی‌ها بخواهند برای آن تصمیم بگیرند واکسینه می‌کنیم. یادگار امام تصریح کرد: کار خبرنگاران را باید ارج بنهیم و باید حتما به بعد قوی و تاثیر خبرنگاری و رسانه توجه کنیم، اصلا نباید به خبرنگار و اصحاب رسانه به عنوان یک تهدید نگاه کنیم، چرا که حضور خبرنگاران یک فرصت بزرگ برای آسیب‌زدایی، فسادزدایی، فقرزدایی و مشکل‌زدایی در کشور است. وی خاطرنشان کرد: از این رو فعالیت رسانه را به عنوان یک نیاز واقعی باید در دنیای خودمان بپذیریم و با اتکای به آن نیز بتوانیم از مشکلاتمان عبور کنیم. یادگار امام با گرامیداشت یاد و خاطره شهدای اصحاب رسانه به ویژه شهید محمود صارمی اظهار کرد: امیدوارم روح شهدای این حوزه با سالار شهیدان محشور باشند.