دست‌های نامرئی در بورس

هادی مومنی- روز گذشته دست‌های نامرئی همانند همیشه با ورود مجدد به معاملات بورس، در حالی که شاخص در یک مسیر اصلاحی قرار داشت و با کاهش به سمت متعادل شدن حرکت می‌کرد باعث شد تا نماگر اصلی تالار شیشه‌ای در کمتر از 30 دقیقه با بیش از 1200 واحد صعود روبه‌رو شود. این اتفاق ابهام‌برانگیز در اولین روز معاملاتی هفته جاری در شرایطی در داد و ستدها شکل گرفت که تقریبا هیچ محرک جدید مثبتی در حوزه‌های تاثیرگذار سیاسی و اقتصادی در سطح داخل و بین‌المللی در چند روز گذشته شکل نگرفته بود و روند طبیعی شاخص از آغاز معاملات هم نشان‌دهنده این مساله بود که اندکی از حباب شکل‌گرفته در این بازار در حال تخلیه شدن است. اما به یکباره همه چیز در پشت پرده معاملات تغییر کرد و شاخص در مسیر رشد و ثبت یک رکورد تازه قرار گرفت و در نهایت با رشدی بیش از 400 واحد معاملات را با انبوهی از ابهام و تعجب به پایان برد.
جزییات معاملات
بر اساس این گزارش، شاخص کل بورس روز گذشته در حالی که در ابتدای معاملات با افت مواجه شده بود اما در ادامه با شکل‌گیری حمایت‌های پنهان و ‌آشکار با رشد بیش از ۴۰۰ واحدی به کار خود پایان داد و به ۱۲۴ هزار و ۳۵۲ واحد رسید. روند داد‌و‌ستدهای بورس در روز گذشته از یک شوک منفی سنگین به یک روند رو به رشد در پایان معاملات ختم شد. جزییات معاملات تالار شیشه‌ای در اولین روز هفته نشان می‌دهد در حالی که در ساعات آغازین خرید و فروش سهام، نماگر اصلی با ریزشی بیش از ۵۰۰ واحدی روبه‌رو شده بود اما به یکباره همه چیز به صورت کاملا طبیعی به یکباره جهت مخالف به خود گرفت و شاخص با رشد مواجه و در نهایت با ۴۰۱ واحد افزایش به کار خود پایان داد. بر اساس آمارهای معاملاتی، روز گذشته شاخص‌های بورس با نوسان مواجه شدند به طوری که شاخص کل با ۴۰۱ واحد صعود معادل 32/0 درصد به ۱۲۴ هزار ۳۵۲ واحد، شاخص قیمت «وزنی - ارزشی» با ۱۱۷ واحد رشد معادل 32/0 درصد به ۳۶ هزار ۴۶۳ واحد، شاخص کل «هم‌وزن» با (۱۵۳) واحد افت معادل (81/0) درصد به ۱۸ هزار و ۷۸۳ واحد، شاخص قیمت «هم‌وزن» با (۱۰۸) واحد کاهش، معادل (81/0) درصد به ۱۳ هزار و ۲۹۸ واحد، شاخص آزاد شناور با (۸۴) واحد افت، معادل (06/0) درصد به ۱۳۲ هزار و ۹۴۵ واحد، شاخص بازار اول با (۱۱۲) واحد کاهش معادل (12/0) درصد به ۹۰ هزار و ۲۵۰ واحد و شاخص بازار دوم با ۲۷۴۸ واحد افزایش معادل 09/1 درصد، به ۲۵۴ هزار و ۱۶۱ واحد رسید. از سوی دیگر، روز گذشته ۷ نماد «پارس با ۲۱۰ واحد، پارسان با ۱۴۵ واحد، جم با ۱۲۶ واحد، شتران با ۹۷ واحد، فارس با ۹۶ واحد، مبین با ۹۲ واحد و شاراک با ۷۷ واحد» افزایش بیشترین تاثیر مثبت را بر شاخص کل بورس بر جای گذاشتند.
ریزش شاخص صنایع


این گزارش می‌افزاید، اکثر شاخص‌های صنایع تالار شیشه‌ای با ریزش مواجه شدند به طوری که شاخص صنایع «تامین آب، برق و گاز با ۱۷ واحد رشد معادل 07/6 درصد به ۲۹۸ واحد، قند و شکر با ۳۱۸ واحد افزایش معادل27/3 درصد به ۱۰ هزار و ۶۳ واحد، محصولات فلزی با (۶۲۸) واحد ریزش معادل (85/2) درصد به ۲۱ هزار و ۳۸۹ واحد، خودرو با (۴۵۳) واحد کاهش معادل (06/3) به ۱۴ هزار و ۳۶۰ واحد، وسایل ارتباطی با (۵۶) واحد افت، معادل (54/3) درصد به یک هزار و ۵۴۹ واحد، محصولات کاغذ با (۴۲۸) واحد کاهش معادل (95/3) درصد به ۱۰ هزار و ۴۲۵ واحد، زغال‌سنگ با (۸۱) واحد افت معادل (92/4) درصد به یک هزار و ۵۸۵ واحد» رسید. در عین حال نگاهی به آمارهای معاملاتی روز گذشته بازار سهام مشخص می‌کند: قیمت سهام نمادهای «شاراک، بفجر، کاما، حفاری، شدوص، مبین و ونیکی» بیشترین افزایش قیمت و نمادهای «درازک، وتوکا، چدن، کهمدا، قمراد، کاذر و کطبس» بیشترین کاهش قیمت را در بازار سهام رقم زدند.
گردش نمادها
این گزارش می‌افزاید‌: طی معاملات روز گذشته نماد معاملاتی شرکت‌های «سرمایه‌گذاری جامی، گروه صنعتی سپاهان، پتروشیمی فجر، خدمات انفورماتیک، بیمه دانا، بانک صادرات ایران، کشاورزی و دامپروری مگسال، پالایش نفت شیراز، ‌سرمایه‌گذاری بهمن و سپرده‌گذاری مرکزی»، از سوی ناظر بازار سهام متوقف و در مقابل نماد معاملاتی شرکت‌های «پتروشیمی پارس، سرمایه‌گذاری نفت و گاز و پتروشیمی تامین، پتروشیمی جم، تولیدی چدن‌سازان، ‌پتروشیمی شازند، پتروشیمی پردیس، سرمایه‌گذاری توسعه معادن و فلزات، سرمایه‌گذاری غدیر، سرمایه‌گذاری توکافولاد، سرمایه‌گذاری توسعه ملی، مدیریت سرمایه‌گذاری امید، پالایش نفت تهران، پتروشیمی خارک، صنایع پتروشیمی خلیج‌فارس، فولاد خوزستان، فرآوری مواد معدنی ایران، نورد و قطعات فولادی، ورزایران، توسعه معادن روی ایران، صنایع پتروشیمی کرمانشاه، فولاد کاوه جنوب کیش، فولاد آلیاژی ایران، باما و حق تقدم خرید سهام آن، پتروشیمی خراسان، پتروشیمی مارون، فولاد خوزستان، سپرده‌گذاری مرکزی، زرین معدن آسیا، سرمایه‌گذاری ساختمانی بین‌المللی نام‌آوران مهندسی، بسته‌بندی ایران و سیمان ممتازان کرمان» بازگشایی شدند. به این ترتیب، در پایان معاملات روز گذشته بورس، در ۱۲۸ هزار و ۷۶۸ نوبت معاملاتی، یک میلیارد و ۹۵۸ میلیون برگه اوراق بهادار به ارزش ۷۰۸ میلیارد تومان در بورس معامله شد و ارزش بازار به ۴۷۵ هزار و ۱۹۶ میلیارد تومان رسید.
افت ۹ واحدی آیفکس
همچنین آیفکس، شاخص فرابورس در پایان معاملات روز گذشته با ۹ واحد افت به ۱۴۱۹ واحد رسید. در اولین روز کاری از هفته میانی مرداد، معامله‌گران شاهد دست‌به‌دست شدن بیش از ۷۳۵ میلیون ورقه بهادار به ارزش افزون بر پنج هزار و ۱۱۴ میلیارد ریال در مجموع بازارهای فرابورس بودند که از این میزان حدود ۷۵ درصد از حجم و بیش از ۳۰ درصد از ارزش کل معاملات به دو بازار اول و دوم اختصاص داشت. بر اساس این گزارش، روز گذشته در بازار اول فرابورس بیش از ۲۵۹ میلیون سهم به ارزشی افزون بر ۶۷۹ میلیارد ریال معامله شد و بازار دوم میزبان نقل‌وانتقال بیش از ۲۹۴ میلیون سهم به ارزش ۸۹۱ میلیارد و ۷۰ میلیون ریال بود و نماد «شغدیر» در بازار اول و نماد «ذوب» در بازار دوم بیشترین حجم و ارزش معاملاتی را به خود اختصاص دادند. در ادامه معاملات سهام در فرابورس، بازار پایه به استقبال معامله بیش از ۱۶۰ میلیون سهم به ارزش ۲۴۳ میلیارد و ۷۸۰ میلیون ریال رفت که بیش از نیمی از حجم و ۷۰ درصد از ارزش معاملات این بازار به تابلوی پایه ب تعلق داشت. معاملات در بازار اوراق با درآمد ثابت نیز روز گذشته با جابه‌جایی نزدیک به چهار میلیون ورقه به ارزش بیش از دو هزار و ۹۳۸ میلیارد ریال پیگیری شد و تغییر مالکیت یک میلیون و ۸۴۰ هزار ورقه به ارزش هزار و ۳۰۹ میلیارد ریال به صدرنشینی «اخزا۶۱۰» به لحاظ ثبت بیشترین حجم و ارزش معاملاتی انجامید. همچنین حجم معاملاتی به میزان بیش از ۱۳ میلیون ورقه به ارزشی افزون بر ۲۵۷ میلیارد ریال ماحصل معاملات روز گذشته در صندوق‌های سرمایه‌گذاری قابل معامله (ETF) بود که نماد «اعتماد» بیشترین حجم و ارزش معاملاتی را در اختیار گرفت.