روایت زنگنه از پشت پرده صنعت نفت در دولت گذشته؛

گروه نفت و انرژی- تخریب عملکرد دولت یازدهم که در آستانه انتخابات به اوج خود رسیده، موجب شده حتی تهمت و دروغ‌هایی از سوی برخی نامزد‌های ریاست‌جمهوری برای کسب رای بیشتر گفته شود؛ وعده‌های عوام‌فریبانه‌ای که اگر هرکدام از آنها اجرایی شود، فقط حال اقتصاد ایران را بدتر از قبل می‌کند و آسیب جدی به منافع ملی می‌زند‌.
اظهارات بی‌منطق و بی‌اساسی که کاندیداها و منتقدان دولت مطرح کردند تا امروز واکنش‌های بسیاری را به دنبال داشته است؛ شعارهایی از ایجاد۶۰۰ هزار شغل با یک میلیون تولید پتروشیمی گرفته تا ادعای عجیب پرونده کرسنت که باعث و بانی اصلی این مشکل در حال حاضر از دولت یازدهم طلبکار هم شده‌اند.
گرهی را که به سادگی باز می‌شد با لجبازی و خارج کردن از مسیر طبیعی به یک معضل برای کشور تبدیل کردند و این دولت را هم گرفتار کردند‌.
بر همین اساس وزارت نفت با انتشار جوابیه‌ای در واکنش به تکرار ادعاهای بی‌اساس برخی کاندیداها درباره کرسنت اعلام کرد: برخی اعضا و مشاوران اصلی ستاد این نامزد انتخاباتی، همان افرادی هستند که مسوولیت اصلی انحراف پرونده و وارد آمدن خسارت به کشور را داشته‌اند یا با ناآگاهی و سیاسی‌بازی و طرح برخی اعداد و ارقام بی‌حساب، به پیچیده شدن و بهره‌برداری طرف مقابل این پرونده کمک کرده‌اند‌.


وزارت نفت اعلام کرده است: فردی که اکنون در ستاد این نامزد انتخاباتی فعال است و زمانی دبیری شورای‌عالی امنیت ملی را برعهده داشته‌، این روزها درحالی مدعی پرونده کرسنت شده است که خود باید پاسخگوی هزینه و زیان هنگفتی باشد که با تصمیم‌ها و اقدام‎های نادرست در پرونده کرسنت به کشور وارد کرد‌. شاید فضای انتخابات و درگیری شدید در امر تبلیغات، به ایشان اجازه نمی‌‌دهد به گذشته و عملکرد خود در این پرونده بازگشته و درباره آن تامل کند‌.
در این جوابیه آمده است: به نظر می‌رسد فضای سیاسی و رسانه‌ای آ‌نقدر این فرد را فراگرفته که به جای اصلاح همه تحریف‎های صورت‌گرفته ازسوی جریان سیاسی و رسانه‌ای منسوب به ایشان، برخلاف همه مصالح و منافع ملی به این تحریف‎ها دامن زده و حتی پا را فراتر نهاده است و مسایل خارج از موضوع را به آن مرتبط می‌سازد‌. این در حالی است که ایشان همچنان عضو شورای‌عالی امنیت ملی و عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام است و به لحاظ شخصیت حقوقی خود باید بیشترین احتیاط را در طرح مسایل مرتبط با منافع ملی داشته باشد‌.
وزارت نفت در این جوابیه تاکید می‌کند: خوب است به وی یادآور شویم که دوست نزدیکش جناب آقای زاکانی به دلیل بیان همین حرف‌های بی‌پایه و اساس به یک‌سال حبس تعزیری محکوم شده‌.
درباره کرسنت ما از شما طلبکاریم
در همین حال وزیر نفت هم در واکنش به این موضوع گفت: آقای جلیلی درباره قرارداد کرسنت صحبت کرده که در آن فساد بوده است‌. روز جمعه مصاحبه‌ای داشتم و گفتم آقای دکتر جلیلی بیایید بگویید در جلسه آذرماه امنیت ملی درباره کرسنت چه صحبت‌ها و گفت‌وگوهایی کردید و تصمیماتی گرفتید‌. چه آشی برای دیگران پختید‌. بیایید شفاف به مردم بگویید‌.
وی اضافه کرد: بگویید در نامه 25/12/88 خودتان به احمدی‌نژاد چه نوشتید؟ و او با فاصله به شما چه جوابی داد؟ آنها را توضیح دهید‌. اگر یادتان رفته است؛ حاضرم این اسناد را یادتان بیاورم‌.
وزیر نفت تاکید کرد: ما طلبکار شما هستیم‌. شما گرهی را که به سادگی باز می‌شد با لجبازی و خارج کردن از مسیر طبیعی به یک معضل برای کشور تبدیل کردید و ما را گرفتار کردید‌. معتقدیم که یک ریال برای کرسنت نباید بدهیم‌.
او که در گردهمایی صنعتگران حامی روحانی سخن می‌گفت‌، اظهار کرد: هرگز نگفتیم نمی‌شود و نمی‌توانیم‌. می‌گوییم می‌توانیم و می‌شود اما دروغ نمی‌گوییم و به خاطر رای به مردم دروغ نمی‌گوییم و دروغ گفتن را توهین به عقل و شعور مردم می‌دانیم‌.
وزیر نفت گفت: گفتند به مردم توضیح دهید که چرا امسال نفت ترکمنستان را قطع کردند؟ من با افتخار می‌گویم سال ۸۸ بود که ترکمنستان گازش را قطع کرد و شما با ذلت رفتید و قیمت گاز را با ۹ برابر افزایش پذیرفتید‌. امسال ترکمنستان باز خواست همان کار را بکند اما با قدرتی که با تولید گاز پارس‌جنوبی به دست آورده بودیم در مقابل آنها ایستادیم و خودشان ناچار شدند کوتاه بیایند نه اینکه ما دنبال آنها برویم‌. وی افزود: ما ایستادیم و توانستیم کشور را اداره کنیم و عزت ایران را از دست ندادیم و امروز سربلندیم‌. توانستیم گاز را تامین کنیم، اگرچه به ما سخت گذشت اما حاضر نشدیم از مواضع اصولی‌مان کوتاه بیاییم و اسیر حرف‌های بی‌ربط شویم‌. زنگنه یادآور شد: الان می‌فهمم که چرا آقایان این‌قدر در کارهای قراردادهای نفتی کارشکنی کردند‌ چراکه می‌خواستند الان بگویند شما سرمایه‌گذاری نکردید؟ گفتند شما سرمایه‌گذاری نکردید که وزیر اقتصاد گفت ۱۱ میلیارد دلار در سال ۹۵ قرارداد جذب سرمایه‌گذار خارجی بستیم که سه میلیارد دلار آن تحقق پیدا کرده و وارد کشور شده است‌. وی گفت: می‌دانند که قراردادهای نفتی موجی از سرمایه‌گذاری و اشتغال برای شرکت‌های ایرانی ایجاد کرد‌. وزیر نفت یادآور شد: فقط در روزهای انتخابات است که زنان نیمی از جامعه و جوانان تاج سر می‌شوند و بعد از انتخابات دوباره همه‌چیز فراموش می‌شود و اصلا اعتقادی به این چیزها نیست‌.
زنگنه گفت: ما رییس‌جمهوری می‌خواهیم که نماد مظلوم و دفاع از مظلوم باشد‌. رییس‌جمهوری که بتوان از وی انتقاد کرد و مشکلی برایمان پیش نیاید‌.
آیا بابک زنجانی مافیا نبود
وزیر نفت با بیان اینکه مبارزه با فساد از اهداف اصلی ما است، گفت: روزی که آقای احمدی‌نژاد در سال ۸۴ بر سرکار آمد و اعلام کرد که می‌خواهم مافیا را در نفت از بین ببرم به او گفتم دزدی در همه جاست‌. دزدی در هرجا که پول باشد، هست‌.
وی ادامه داد: ولی وقتی که در سال ۹۲ دوباره به نفت برگشتم تازه دیدم که مافیا بر نفت مستقر شده است‌. آیا بابک زنجانی مافیا نبود؟ او 7/2 میلیارد دلار پول خالص مملکت را برد‌. ۱۳ هزارمیلیارد تومان پول کشور را بابک زنجانی بالا کشید‌.
وی اضافه کرد: بدانید از زمان هجرت رسول‌اکرم‌(ص) تا الان ۴۴ میلیارد ثانیه است یعنی بابک زنجانی هر ثانیه ۳۰۰ هزار تومان و هر ساعت یک میلیون و ۸۰ هزارتومان از پول مردم را بالا کشیده است‌. این چه اتفاقی افتاد که از آن می‌گذرند و سکوت می‌کنند‌.
زنگنه گفت: دکل صدمتری به ارزش ۸۰ میلیون دلار گم می‌شود‌. این مافیا نیست؟ قرارداد ۲۴۰۰ میلیون دلاری خرید دکل یک‌شبه بدون هیچ تشریفاتی توسط یک نفر انجام می‌شود و تمام تعهداتش به گردن این دولت مظلوم یازدهم می‌افتد‌.
وزیر نفت افزود: یک نفر یک میلیارد دلار لوله از خارج می‌خرد درحالی که لوله‌سازهای ما بیکار می‌مانند‌. دولت قبل ۲۵ میلیارد دلار از برداشت درآمدهای نفتی تخلف کرده بود که ما به مجلس آن را اعلام کردیم و مجلس نوشت که باید این تخلف دنبال شود‌.
وی ادامه داد: برای اینکه فساد ریشه‌کن شود، چه کار باید کرد؟ ما به طور اصولی رفتیم؟ وقتی که در سال ۸۴ احمدی‌نژاد آمد و این شعارها را داد؛ همان موقع در تیر ۸۴ گفتم هرکس می‌گوید‌ ای دزد، فکر نکنید که دنبال دزد است‌.
زنگنه در ادامه به قراردادهای نفتی اشاره کرد و گفت: یکی از دوستان آقای رییسی صحبت کرده است و گفته آنها یک متنی دادند که به حدی اشکال داشت که ۵۵ بار اصلاح کردند؛ اولا اگر ۵۵ بار هم اصلاح کرده باشیم، این بر ما اشکالی نیست این نشان‌دهنده این است که ما آدم‌های لجبازی نیستیم‌. اهل تعامل هستیم‌. اگر اشکالی داشته باشیم، اصلاح می‌کنیم‌.
تحریم برای چه کسانی نعمت بود
وزیر نفت گفت: اگر بخواهیم فساد نباشد، باید شفافیت در عملیات باشد‌. باید آگاهی باشد‌. باید عملیات روشن و در فضای روشن انجام شود‌. چرا دزدها شب دزدی می‌کنند؟ چرا وقتی که شب‌ها در شهری چراغ‌ها خاموش می‌شود، جرم و جنایت زیاد می‌شود؟ به خاطر تاریکی است و تحریم ظلمت و تاریکی بود‌.
زنگنه افزود: اگر کسی می‌گوید تحریم نعمت بوده است، باید ببینیم برای چه کسانی نعمت بوده است؟ آنهایی که کاسب بودند، آنهایی که از تحریم خوردند و جنس‌ها را چند برابر فروختند‌. آنهایی که جنس‌ها را از مبداهای نامشخص خریداری می‌کردند؛ برای آنها نعمت بوده است اما برای ملت عذاب و ظلمت است‌.
افزایش تولید غرب کارون
بیژن زنگنه اظهار کرد: وقتی در نیمه سال ۹۲، کارمان را آغاز کردیم، کمتر از نصف همسایه خودمان قطر، از پارس‌جنوبی برداشت می‌کردیم‌. این در حالی بود که در سال ۱۳۸۴ و در آخر دولت اصلاحات برداشت ما از میدان پارس‌جنوبی نزدیک به قطر بود‌.
وزیر نفت گفت: الان به تساوی رسیدیم و برداشت ما از ۲۴۰ میلیون مترمکعب در سال ۹۱ به ۵۳۴ میلیون مترمکعب در سال ۹۶ خواهد رسید‌.
زنگنه افزود: وقتی که ما شروع کردیم، برداشت ما از میدان‌های مشترک نفتی غرب کارون در خوزستان فقط ۷۰ هزار بشکه بود که امروز با 5/3 برابر رشد به بیش از ۲۵۰ هزار بشکه در روز رسیده است‌.
وی ادامه داد: وقتی که ما شروع کردیم، صادرات نفت و معیانات گازی به زحمت به 2/1 میلیون بشکه می‌رسید اما در چهارماهه پایانی سال ۹۵ این رقم به 8/2 میلیون بشکه رسید‌. واردکننده نفت و گاز بودیم اما به زودی ۱۶ میلیون لیتر نفت و گاز صادر خواهیم کرد‌.
وزیر نفت اضافه کرد: وقتی که ما شروع کردیم، تولید پتروشیمی ۴۱ میلیون تن بود اما الان از مرز ۵۰ میلیون تن در سال عبور کرده است‌. ۱۴ هزار روستا از گاز طبیعی استفاده می‌کرد که تا پایان این دولت، ۱۰ هزار روستای جدید اضافه خواهد شد و تا پایان امسال ۹۵ درصد کشور از گاز طبیعی استفاده خواهد کرد‌. وزیر نفت ادامه داد: به اتکای این پیشینه و توانمندی که در عمل اثبات کردیم و به شما مردم قول دروغ و وعده فوق نجومی هم نمی‌دهیم، می‌گوییم که کارمان را ادامه خواهیم داد‌. هرگز وعده گلدکوییستی و شرکت‌های مشابه مضاربه‌ای به کسی نخواهیم داد‌. راست گفتیم و راست می‌گوییم‌.
زنگنه گفت: اینکه کسی بگوید من در سال ۲۶ درصد رشد اقتصادی می‌دهم و بعد هرکس از او سوال می‌کند کوچکترین جوابی نمی‌دهد؛ این نشانه چیست؟ وقتی کسی می‌گوید با یک میلیون تولید پتروشیمی ۶۰۰ هزار شغل ایجاد می‌کنم و وقتی که جواب او را می‌دهند که این تعداد بیش از ۲۰ هزار نفر نخواهد بود؛ سکوت می‌کند و جواب نمی‌دهد، این حرف‌ها نشان چیست؟ گفتن این عددها آیا توهین به شعور مردم نیست؟
وی افزود: ما نزدیک ۳۶ میلیون مشترک اینترنت داریم و ۲۷ هزار روستای کشور تحت پوشش اینترنت هستند‌. همه روستایی‌ها و شهری‌ها می‌فهمند که چه اتفاقی افتاده است‌. اینها فکر می‌کنند که می‌شود چنین کرد‌.
وزیر نفت ادامه داد: در نیمه سال ۸۴ زمانی که دولت آقای خاتمی تمام شد؛ ما بهترین وضعیت اقتصادی، مدیریتی و اجتماعی تاریخ را داشتیم که بعد از هشت سال یک ویرانه را تحویل دادند‌.
زنگنه گفت: کشور را با صدها میلیارد دلار درآمدهای اتفاقی نفت به چه وضعیتی رساندند؟ اشتغالی که به طور مطلق ایجاد شده در هشت سال دولت گذشته صفر بوده است‌. حالا می‌گویند چرا شما اشتغال ایجاد نمی‌کنید؟ شما در هشت سال چرا سکوت کردید و حرف نزدید؟ الان می‌گویید‌.
تقدیم جایگاه ایران به عربستان افتخار است؟
زنگنه با بیان اینکه «این روزها بحث‌های زیادی درباره خام‌فروشی نفت است»، گفت: افزایش تولید نفت، خام‌فروشی است؛ آن وقت تقدیم جایگاه ما به عربستان و دیگر همسایه‌ها این افتخار است؟
وزیر نفت افزود: ما قبل از تحریم‌ها، صادرات‌مان نزدیک به 5/2 میلیون بشکه بود ما این را از دست بدهیم و به عربستان و دیگران تقدیم کنیم که قدرت اقتصادی آنها زیاد شود و با آن برای ما فشار سیاسی ایجاد کنند و امنیت ملی را به خطر بیندازند، آیا این افتخار است‌. این چه حرف‌های نسنجیده‌ای است؟
وی با بیان اینکه «می‌گویند از میدان‌های مشترک برداشت نکنیم و با آنها تفاهم کنیم و بعد برداشت کنیم»، گفت: مگر آنها منتظر ما می‌شوند؟ در سال‌های ۱۳۸۲ و ۱۳۸۳ وقتی تولیدمان در پارس‌جنوبی‌اندازه قطر شد، قطر حاضر شد کمیته فنی مشترک برای برداشت ایجاد کنیم که البته تا به حال هیچ جواب مثبتی به ما ندادند‌. در کدام نامه نوشته شده است بیایند تشکیل کمیته مشترک بدهند‌. قدرت ماست که به ما توانایی گفت‌وگو و موفقیت در مذاکره می‌دهد، نه فقط شعار و حرف‌های نامناسب‌.