نماینده زرتشتیان به شورای شهر یزد بازگشت

گروه سیاسی- بالاخره پس از جنجال بر سر صلاحیت نماینده زرتشت، قانون مربوط به حضور اقلیت‌های دینی و مذهبی در شوراهای شهر توسط مجمع تشخیص مصلحت نظام تصویب و مشکل سپنتا نیکنام حل شد و حالا او به شورای شهر یزد بازمی‌گردد‌. این مصوبه را باید گامی بزرگ برای مقابله با تبعیضی دانست که سال‌ها پیش توسط قانون اساسی نیز نفی شده بود حالا اقلیت‌های مذهبی با رای اعتمادی که گرفته‌اند، می‌توانند بر کرسی نمایندگی ملت تکیه بزنند‌.
اواخر فروردین ماه سال گذشته و در واپسین روزهای بررسی صلاحیت نامزدهای انتخابات شوراهای شهر و روستا بود که ابلاغیه دبیر شورای نگهبان درباره جلوگیری از تایید صلاحیت نامزدهای اقلیت‌های مذهبی در انتخابات شوراها منتشر و حکم دیوان عدالت اداری در مورد توقف فعالیت عضو زرتشتی شورای شهر یزد به چالش بین مجلس و قوه قضاییه تبدیل شده بود‌. این در حالی بود که در دوره قبل نیز سپنتا نیکنام عضو شورای شهر یزد بوده و صلاحیتش برای این دوره نیز توسط هیات نظارت تایید شده بود‌. از این سو و با توجه به اینکه طبق قانون، نظارت بر انتخابات شوراها بر عهده مجلس است و شورای نگهبان ورودی در این زمینه ندارد،‌ علی لاریجانی،‌ رییس مجلس شورای اسلامی ابلاغیه آیت‌الله جنتی درباره ردصلاحیت اقلیت‌های دینی در انتخابات شوراها را رد کرد و مستقیما به هیات نظارت بر انتخابات شوراها دستور داد قانون در مورد حضور پیروان ادیان الهی در انتخابات شوراها رعایت شود و قرار شد مر قانون در این زمینه اجرا شود و تغییری در آن صورت نگیرد‌. اما این ماجرا ادامه داشت و در پی شکایت یکی از رقبای ناکام انتخاباتی سپنتا نیکنام شعبه ۴۵ دیوان عدالت اداری در تاریخ ۱۳ شهریورماه حکمی مبنی بر توقف موقت و جلوگیری از فعالیت این عضو زرتشتی شورای شهر یزد صادر کرد؛ حکمی که واکنش‌های زیادی را به دنبال داشت‌.
منتقدان معتقد بودند که طبق ماده 26 قانون تشکیلات، وظایف و انتخابات شوراهای اسلامی کشور و انتخاب شهرداران، به شرایط نامزدهای انتخابات شوراهای شهر و روستا اختصاص دارد و در تبصره یک ذیل این ماده آمده است: «اقلیت‌های دینی شناخته شده در قانون اساسی به جای اسلام باید به اصول دین خود اعتقاد و التزام عملی داشته باشند»، که نمی‌تواند خلاف قانون و شرع باشد‌. البته استناد شورای محترم نگهبان به قاعده فقهی عدم ولایت کافر بر مسلم (و لن یجعل ا‌.‌.‌. للکافرین علی المسلمین سبیلا) طبق سوره مبارکه نسا مربوط به ولایت اجنبی غیرمسلمان بر مسلمانان است که همان‌زمان هم بسیاری، از جمله رییس مجلس شورای اسلامی در پاسخ به این شبهه گفتند نمایندگی شورای شهر یا مجلس شورای اسلامی از نوع ولایت نیست و فعالیت اقلیت‌های دینی در شوراهای اسلامی شهر و روستا بلامانع است‌.
در نهایت اختلاف مجلس و شورای نگهبان بالا گرفت و با اصرار مجلس بر نظر خود و خودداری شورای نگهبان از پذیرش آن، کار به تشخیص مصلحت نظام کشیده شد و این نهاد با تاخیر بسیار بالاخره تصمیم خود را اعلام کرد‌.


هرچندآیت‌الله جنتی همچنانکه در شورای نگهبان با حضور اقلیت‌ها در شوراهای شهر مخالفت کرد، در جلسه مجمع نیز از مخالفان حضور سپنتا نیکنام بوده اما در نهایت با موافقت دو سوم اعضای مجمع تشخیص مصلحت نظام سپنتا نیکنام عضو شورای شهر یزد شد‌.
اسفندیار اختیاری، نماینده زرتشتیان در مجلس و طراح طرح بازگشت پیروان ادیان الهی به انتخابات شوراها در این خصوص گفت: با تایید نظر مجلس در مجمع تشخیص مصلحت نظام، از این پس مانعی برای کاندیدا شدن پیروان ادیان الهی در شوراهای شهر و روستا وجود نخواهد داشت و سپنتا نیکنام، عضو زرتشتی شورای شهر یزد نیز به این شورا بازمی‌گردد‌.
وی توضیح داد که طرح تثبیت قانون انتخاب شوراهای شهر و روستا که با قید دوفوریت در مجلس شورای اسلامی به تصویب رسید، با اصرار مجلس به مجمع تشخیص مصلحت نظام ارسال شد و در کمیسیون‌های مجمع با نگاهی مثبت مطرح و در نهایت روز گذشته مواد آن به تایید مجمع تشخیص مصلحت نظام رسید‌.
متن کامل قانونی که تصویب شد بدین ترتیب شرح است:
ماده ۱ ـ یک تبصره به عنوان تبصره‌ یک به ماده ۳۰(۲۶) قانون تشکیلات، وظایف و انتخابات شوراهای اسلامی کشور و انتخاب شهرداران مصوب اول خرداد ماه ۱۳۷۵ به شرح ذیل الحاق می‌شود:
تبصره ۱: اقلیت‌های دینی شناخته شده در قانون اساسی به جای اسلام باید به اصول دین خود اعتقاد و التزام عملی داشته باشند‌.
ماده ۴ ـ این قانون از زمان برگزاری انتخابات دوره پنجم شوراهای اسلامی شهر و روستا لازم‌الاجراست‌.
اسفندیار اختیاری یادآور شد: از مردم خوب ایران‌زمین، اصحاب رسانه، مسوولان و کارشناسان و دلسوزان ایران، کلیه اعضای محترم مجمع تشخیص مصلحت نظام، اعضای شورای محترم نگهبان، نمایندگان محترم مجلس که پیگیر تصویب این طرح بودند، تشکر و قدردانی می‌کنم‌. مجید انصاری نیز تاکید کرد: مشکل سپنتا نیکنام حل شد و با تصویب قانون مربوط به حضور اقلیت‌های دینی و مذهبی در شوراهای شهر و روستا در مجمع تشخیص مصلحت نظام، وی به شورای شهر یزد بازمی‌گردد‌.
محسن رضایی دبیر مجمع تشخیص مصلحت نظام در صفحه توئیتر خود نوشت:تصویب حقوق اقلیت‌ها در مجمع تشخیص مصلحت نظام نشان داد که بن‌بستی در نظام جمهوری اسلامی وجود ندارد‌. قبلا هم گفته بودم که اگر همه به قانون اساسی پایبند باشند، هیچ بن‌بستی در نظام به وجود نمی‌آید‌. قوای سه‌گانه بیش از دیگران باید به قانون اساسی پایبند باشند‌.
سایر اخبار این روزنامه
تصور حل مشکلات از راه مذاکره یا رابطه با آمریکا خطایی واضح است عدم اتکا به واشنگتن در حفظ نظم جهانی نامه مجمع تشخیص در مورد پالرمو راه را برای اصرار مجلس بست تخصیص ارز شرکت‌های هواپیمایی متوقف شده است اقتصاد کره‌شمالی در منگنه 3 ریسک‌ بورس تصمیم وزارت بهداشت برای افزایش مصرف داروهای خوراکی در تالاسمی‌ها بازگشت موشک ایرانی به تیم محبوب؛ بی‌نظمی در نظم! شکسته نفس مثل علیخانی! ستاد تنظیم بازار نمی‌تواند جلوی افزایش قیمت کالاها را بگیرد درگیری‌ بانک مرکزی و سازمان میراث فر هنگی به ضرر مردم تمام می‌شود؛ در ایران استارت آپ ها قتل عام می شوند یوسفی به سوداگری دولت در افزایش نقدینگی هشدار داد نماینده زرتشتیان به شورای شهر یزد بازگشت اقتصاد کشور دچار بیماری‌های عفونی چین نظام تحریم‌های آمریکا علیه ایران را فرو می‌ریزد تقابل قوانین مالیاتی با فعالان اقتصادی و کارآفرینان تقابل قوانین مالیاتی با فعالان اقتصادی و کارآفرینان تقابل قوانین مالیاتی با فعالان اقتصادی و کارآفرینان تقابل قوانین مالیاتی با فعالان اقتصادی و کارآفرینان