پیش بینی نایب‌رییس اتحادیه املاک؛

گروه مسکن- نایب‌رییس اتحادیه املاک گفت: رشد قیمت مسکن باعث شده تا بسیاری از مستاجران به شهرهای اقماری تهران مهاجرت کنند که همین موضوع مشکلات عبور و مرور را رقم می‌زند. حسام عقبایی در گفت‌وگو با ایسنا گفته است که در ماه‌های اخیر و به دنبال افزایش قیمت مسکن و اجاره‌بها در شهر تهران شاهد روند مهاجرت اقشار اجاره‌نشین از تهران به سمت شهرهای اطراف از جمله کرج، شهریار، پردیس، رودهن و... هستیم؛ این جابه‌جایی از نظر رفت‌و‌آمد ابعاد منفی دارد. ممکن است حاشیه‌نشینی، قدرت خرید مستاجران را بالا ببرد ولی باعث مشکلات اجتماعی و معضلات عبور و مرور می‌شود.
او ادامه داده است: اصلی‌ترین شاخص اجاره‌بها قیمت مسکن است که در ماه‌های اخیر حدود ۵۰ درصد افزایش پیدا کرده و شکی نیست که باید اجاره‌بها نیز به همین میزان رشد کند اما افزایش نرخ اجاره باید متناسب با اسفندماه باشد، نه رشد سال ۱۳۹۷. در حال حاضر مستاجران امکان پرداخت رقم‌های غیرمتعارف اجاره‌بها را ندارند.
عقبایی با بیان اینکه در ماه مبارک رمضان همزمان با فصل پیک نقل‌وانتقالات، روند اجاره‌بها رو به رشد بوده گفت: هرچه به مردادماه نزدیک‌تر می‌شویم رشد اجاره‌بها ملموس‌تر می‌شود. خیلی از مستاجران به دلیل این رقم‌های نامتعارف هنوز در حال گردش در بازار هستند که آیا می‌توانند خانه مورد نظر خود را با قیمت متعادل پیدا کنند یا مجبور می‌شوند به افزایش قیمت مالکان تن بدهند. لذا در شرایط فعلی بازار اجاره ملتهب است و لازم است دولت حرکتی کوتاه‌مدت در این بخش از طریق ارائه تسهیلات ویژه به بعضی دهک‌های مستاجر انجام دهد تا توان خود را همسطح با رشد اجاره‌بها بالا ببرند. اقدام دیگر می‌تواند افزایش حقوق کارکنان و کارمندان دولت باشد که در قدرت پرداخت مستاجران اثرگذار است. همچنین مشاوران املاک وظیفه دارند موجران را توجیه کنند که رشد اجاره‌بها متناسب با توان مخاطب باشد و ارزش خانه را با سود بانکی و سایر بازارها مقایسه نکنند.
نایب‌رییس اتحادیه املاک ادامه داد: در میان‌مدت هم انتظار این است که دولت مسکن استیجاری را استارت بزند تا حداقل در شهرهای بزرگ مقداری واحد تزریق شود مقداری بازار اجاره را کنترل کند. بعد از این برنامه میان‌مدت، دولت برنامه بلندمدت در مسکن استیجاری در دستور کار قرار دهد. خوشبختانه دولت و مجلس با این طرح موافقند و می‌توانند آن را در بودجه ۱۳۹۸ لحاظ کنند. در مسکن اجتماعی که دولت کار خاصی نکرد ولی می‌تواند در عرصه مسکن استیجاری ورود پیدا کند.جهش قیمت مسکن در ماه‌های اخیر، وزارت راه‌و‌شهرسازی را بر آن داشت تا در روز ۱۴ تیرماه راه‌حل‌های کنترل بازار مسکن را با حضور فعالان این بخش بررسی کند. در این برنامه ۹ راهکار توسط وزارتخانه ارائه شد که بعضی مدعوین آنها را مناسب ارزیابی کرده و برخی گفتند جهش فعلی مسکن درواقع نوعی اصلاح قیمت ناشی از رشد نقدینگی و انتظارات تورمی است که راه‌حل خاصی برای آن وجود ندارد.بر اساس گزارش تحلیلی بازار مسکن در بهار امسال، منطقه ۵ تهران بیشترین حجم خرید و فروش را داشته و ارزان‌ترین منطقه نیز منطقه ۱۸ با میانگین متری 7/2 میلیون بوده است. دفتر برنامه‌ریزی و اقتصاد مسکن معاونت مسکن و ساختمان وزارت راه‌و‌شهرسازی گزارش تحولات بازار مسکن شهر تهران طی ماه‌های اردیبهشت و خرداد ۹۷ را منتشر کرد. بر اساس این گزارش، متوسط قیمت هر متر‌مربع واحد مسکونی در اردیبهشت‌ماه امسال ۵ میلیون و ۹۸۰ هزار تومان برآورد شد که نسبت به فروردین سال‌جاری 2/7 درصد و نسبت به اردیبهشت‌ماه سال ۹۶ معادل 2/34 درصد افزایش داشته است.


رشد ۴۴ درصدی قیمت نسبت به پارسال
این در حالی است که گزارش مذکور متوسط قیمت هر متر‌مربع واحد مسکونی در شهر تهران در خردادماه امسال را ۶ میلیون و ۴۹۰ هزار تومان برآورد کرده است که نسبت به اردیبهشت‌ماه امسال 4/8 درصد و نسبت به خردادماه سال گذشته 5/44 درصد افزایش داشته است. از دیگر نکات مندرج در این گزارش برآورد میانگین قیمت هر متر‌مربع واحد مسکونی در منطقه یک تهران با ۱۲ میلیون و ۶۰۰ هزار تومان به عنوان گران‌ترین منطقه پایتخت در اردیبهشت‌ماه و دو میلیون و ۶۹۰ هزار تومان میانگین هر متر‌مربع آپارتمان در منطقه ۱۸ تهران به عنوان ارزان‌ترین منطقه خرید فروش مسکن در ماه گذشته تعیین شده است.شاخص مذکور در خردادماه افزایش چشمگیری داشته و همچنان منطقه یک با میانگین هر متر ۱۴ میلیون گران‌ترین منطقه پایتخت و منطقه ۱۸ با متوسط ۲ میلیون و ۸۵۰ هزار تومان ارزان‌ترین منطقه تهران قیمت‌گذاری شده است.بر اساس گزارش وزارت راه‌و‌شهرسازی گران‌ترین واحدهای مسکونی در اردیبهشت‌ماه متعلق به واحدهای با سن کمتر از ۵ سال با متوسط قیمت شش میلیون و ۹۵۰ هزار تومان بوده و در رتبه بعدی واحدهای با عمر بین ۶ تا ۱۰ سال با متوسط قیمت ۵ میلیون و ۵۶۰ هزار تومان قرار گرفته است این در حالی است که آپارتمان‌های با عمر بین ۱۶ تا ۲۰ سال با متوسط قیمت چهار میلیون و ۹۹۰ هزار تومان کمترین قیمت را در معاملات اردیبهشت‌ماه به خود اختصاص داده‌اند.
افزایش تمایل به خرید خانه‌های کلنگی
بررسی گزارش تحلیلی معاملات مسکن خردادماه نشان می‌دهد در ماه گذشته واحدهای با سن کمتر از ۵ سال با متوسط قیمت ۷ میلیون و ۸۳۰ هزار تومان بالاترین قیمت معاملات مسکن را داشته‌اند با این حال در خردادماه امسال رتبه دوم گران‌قیمت‌ترین واحدهای مسکونی با واحدهای بالای ۲۰ سال با متوسط قیمت ۶ میلیون و ۳۰۰ هزار تومان قرار دارند که نشان‌دهنده افزایش تمایل خرید به واحدهای کلنگی در معاملات مسکن تهران است.
رشد ۲۶۰ درصدی معاملات در اردیبهشت
آمار منتشره از سوی وزارت راه‌و‌شهرسازی از حجم معاملات مسکن در اردیبهشت‌ماه امسال نشان می‌دهد در دومین ماه بهار ۹۷ تعداد مبایعه‌نامه‌های امضا شده ۱۹ هزار و ۴۴۲ واحد مسکونی بوده که نسبت به فروردین‌ماه امسال 4/264 درصد و نسبت به اردیبهشت‌ماه سال گذشته 3/16 درصد رشد داشته است.
کاهش چشمگیر معاملات در خردادماه
همچنین تعداد معاملات مسکن در خردادماه امسال کاهش چشمگیری داشته و به ۱۵ هزار و ۲۰۹ فقره رسید که نسبت به اردیبهشت‌ماه امسال 8/21 درصد و نسبت به خرداد سال گذشته 9/2 درصد کاهش داشته است.
منطقه ۵‌؛ پرطرفدارترین منطقه پایتخت
ضمن اینکه منطقه ۵ در ماه‌های اردیبهشت و خردادماه امسال با داشتن به ترتیب ۲ هزار و ۸۱۳ فقره و هزار و ۸۵۰ فقره مبایعه‌نامه پرطرفدارترین منطقه مسکونی تهران بوده است. دو منطقه ۴ و ۲ پایتخت نیز در هر دو ماه اردیبهشت و خرداد در رتبه‌های دوم و سوم مناطق پرطرفدار تهران محسوب شده است. منطقه ۱۹ نیز هم در اردیبهشت‌ماه و هم در خردادماه کمترین تعداد معاملات مسکن را به ترتیب با ۱۰۷ و ۸۳ فقره معامله به خود اختصاص داد.
خریداران بیشتر دنبال چه متراژ و عمر بنایی هستند‌
آمار نشان می‌دهد در اردیبهشت‌ماه سال‌جاری بیشترین سهم معاملات مسکن با ۱۸ درصد به واحدهای مسکونی در بازه هر متر‌مربع ۳ تا ۴ میلیون تومان و کمترین حجم معاملات با 6/1 درصد به واحدهای کمتر از هر متر ۲ میلیون تومان اختصاص داشت. این در حالی است که در خردادماه امسال نیز واحدهای ۳ تا ۴ میلیون تومان بیشترین سهم معاملات مسکن را با 5/15 درصد و واحدهای زیر ۲ میلیون تومان با 5/1 درصد کمترین سهم بازار معاملات مسکن را داشته‌اند که این شاخص در هر دو ماه اردیبهشت و خرداد به طور قابل محسوسی مشابه یکدیگر بوده است.گفتنی است بیشترین معاملات مسکن از نظر متراژ واحد مسکونی به واحدهای ۶۰ تا ۸۰ متری با 8/28 درصد در اردیبهشت‌ماه و 8/27 درصد در خردادماه اختصاص داشت. کمترین تعداد معاملات مسکن از نظر متراژ نیز به واحدهای ۱۸۰ تا ۲۰۰ متری با سهم یک درصدی در اردیبهشت‌ماه و 2/1 درصدی در خردادماه تعلق دارد.