فساد؛ معضل فراجناحی جمهوری اسلامی

نماینده تهران در مجلس با بیان اینکه متأسفانه دچار سرمایه‌داری رفاقتی شدیم، گفت: طبق برنامه ششم باید سامانه حقوق و مزایای مدیران راه‌اندازی شود اما برخی از دستگاه‌ها مانند مجلس مدارک را در سامانه بارگذاری نمی‌کنند. به گزارش خبرگزاری فارس محمود صادقی نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی دیروز در میزگرد مشترک با احمد توکلی که در محل خبرگزاری ایرنا و با موضوع مبارزه با فساد در کشور برگزار شد، اظهار داشت: یک تعریف از فساد سیستماتیک این است که در متون وضعیتی، افراد، سازمان‌ها و گروه‌ها برای اینکه کارشان راه بیفتد یک جایگزینی برای آلوده نشدن در فساد نداشته باشند.
وی افزود: طبق قانون برنامه ششم مقرر شده بود سامانه حقوق و مزایای مدیران به اجرا گذاشته شود اما هنوز این مهم اجرا نشده است، بنده در این زمینه با سازمان‌های مربوطه تماس گرفتم و مکرر پیگیری کردم، آنان می‌گویند ما کار را شروع کردیم اما برخی از دستگاه‌ها مدارک را بارگذاری نمی‌کنند که مجلس شورای اسلامی یکی از آن نهادهاست، به نظر بنده این مثالی از فساد سازمان‌یافته در کشور است.
صادقی افزود: در جریان درخواست برای تحقیق و تفحص از شهرداری تهران کاملاً با این فساد شبکه‌ای درگیر شدم که آزاردهنده بود، رانت‌هایی می‌دادند به عنوان مثال به یکی از اعضای کمیسیون هولوگرام تغییر کاربری داده بودند که به تفحص از شهرداری تهران رأی ندهد یا کارت هدیه 5 میلیون تومانی به برخی از نمایندگاندادند که رأی ندهند و این موضوع را کارمندان مجلس به بنده گفتند، در کمیسیون علامت‌هایی مشاهده کردیم که دوستان آلوده شدند و در نهایت رأی ندادند.
وی تصریح کرد: درباره روند بورسیه‌ها نیز باید بگویم که روند بورسیه‌ها غیرقانونی بود، اما در حال حاضر برخی از این افراد فارغ‌التحصیل شدند و در ادامه می‌خواهند جذب دانشگاه‌ها شوند که دیوان عدالت اداری رأی را نیز به نفع آنان صادر می‌کند و رأی می‌دهد که این افراد باید استخدام دانشگاه‌ها شوند و می‌گویند از بالا گفته‌اند و ما هم انجام می‌دهیم. نماینده تهران در مجلس همچنین تصریح کرد: طبق گزارشی که توسط مرکز پژوهش‌ها ارائه شده، میزان فساد صورت گرفته بین سال‌های 1352 تا 1355 رقمی بالغ بر یک میلیارد دلار بوده است اما اعداد و ارقام فساد در یک دهه اخیر قطعاً فراتر از این حرف‌هاست، متأسفانه جایی وجود ندارد که میزان فسادها را بررسی کرده و آمار بدهد اما حسی که از این پرونده‌ها داریم نشان می‌دهد که فساد به مراتب بیشتر از رژیم گذشته اتفاق افتاده است و علامتی از فساد سازمان‌یافته در کشور است. به عنوان مثال سال‌ها طول می‌کشد به پرونده فردی به نام بابک زنجانی رسیدگی شود یا دائماً رسیدگی به این پرونده دچار اطاله دادرسی می‌شود یا حتی درباره رسیدگی به پرونده فساد در صندوق ذخیره فرهنگیان نیز دچار اطاله دادرسی شدیم که همین موضوع موجب فراری دادن برخی از اشخاص یا جابه‌جا کردن پرونده برخی از افراد شده که نشان‌دهنده ضعف سیستم در برخورد با فساد است. صادقی اضافه کرد: در سیستم کاری ما نیز شفافیت در حداقل است به عنوان نمونه مشخص نیست در سیستم رأی‌گیری آرا چگونه خوانده می‌شود که باید این سیستم اصلاح شود و در حال حاضر سیستم رأی‌گیری در مجلس مورد تردید ما است. 


این فراکسیون امید مجلس در بخش دیگری از سخنانش یادآور شد: در حال حاضر به معنای واقعی در کشور حزب نداریم، یکسری قبیله و یکسری دسته‌بندی‌ها در کشور داریم، اگر احزاب به طور حقیقی شکل بگیرند، اتفاقاً خود احزاب می‌توانند کنترل‌کننده باشند و به عنوان چشم‌های ناظر عمل کنند. وی در پایان با بیان اینکه دچار سرمایه‌داری رفاقتی شدیم، گفت: در جریان استیضاح وزیر جهاد کشاورزی، در حالی که گفته می‌شود تنها وزیر اصلاح‌طلب کابینه آقای وزیر جهاد کشاورزی است اما بنده به عنوان یک اصلاح‌طلب استیضاح وزیر را امضا کردم و در قرعه‌کشی نام بنده برای سخنرانی در آمد اما فراکسیون مانع بنده شد که اظهاراتم را بیان کنم.  همچنین در این نشست رییس هیات مدیره دیده‌بان شفافیت و عدالت با تاکید بر لزوم آزادی رسانه‌ها در کشور، اظهار کرد: آزادی از لوازم مبارزه با فساد است. به گزارش ایسنا، احمد توکلی رییس هیات مدیره دیده‌بان شفافیت و عدالت در نشستی که با عنوان «فساد، معضل فراجناحی جمهوری اسلامی» در خبرگزاری ایرنا برگزار شد، به بیان تعریف‌هایی از وجود فساد سیستماتیک در یک مجموعه پرداخت و اظهار کرد: در برخی کشورهای عضو سازمان همکاری و توسعه اقتصادی، اگر بین 15 تا 35 درصد از مراجعان به حکومت مجبور باشند کار خود را با پرداخت رشوه پیش ببرند، در آن حکومت فساد سیستماتیک وجود دارد. همچنین در تعریف دیگر درباره فساد سیستماتیک آمده زمانی که نخبگان یا دولت در سیطره فساد قرار بگیرند این نوع فساد رخ می‌دهد.
وی گفت: بر اساس تعریف من، وقتی دستگاه‌های مسئول مبارزه با فساد اعم از ناظران، تحقیق‌کنندگان و تنبیه‌کنندگان دچار گرفتاری‌هایی شوند و برای بقای خود از خود دفاع نکنند، فساد سیستماتیک اتفاق می‌افتد.
نماینده پیشین مجلس شورای اسلامی خاطرنشان کرد: در کشور در برخی جاها شاهد فساد سنگین، برخی جاها شاهد فساد جمعی و در برخی موارد شاهد تبدیل شدن فساد به موضوع عادی هستیم. در این موارد نه تنها که فساد سازمان یافته است بلکه شاهد تشکیل شبکه‌های فساد هستیم به گونه‌ای که مفسدان و فعالان در این زمینه کاملا پشت یکدیگر می‌ایستند.
توکلی در ادامه درباره طولانی شدن روند رسیدگی به پرونده‌های فساد در قوه قضاییه با تاکید بر اینکه رسیدگی به پرونده‌های مالی در همه جا طولانی است، اظهار کرد: در جریان رسیدگی به پرونده فساد رییس کمیسیون اقتصادی مجلس فرانسه در دهه 90 و اتهام رشوه‌خواری او، روند محاکمه بیش از دو سال به طول انجامید اما در نهایت این فرد از اتهام وارده تبرئه و مجددا در انتخابات مجلس شرکت کرد و به مجلس رفت. در این زمینه مواردی در داخل کشور نیز وجود دارد که از جمله آنها می‌توان به پرونده استات اویل اشاره کرد. رسیدگی به این پرونده از آغاز تا اجرای حکم حدود شش سال به طول انجامید و در نهایت آقای مهدی هاشمی به پنج سال حبس محکوم شد.
وی با بیان اینکه در طولانی شدن رسیدگی به برخی پرونده‌ها دلایل منطقی وجود دارد، تاکید کرد: در بحث رسیدگی به اتهامات بابک زنجانی عضو پذیرفته شده از سوی دستگاه قضا مبنی بر اینکه به دنبال زنده کردن پول هستند، وجود دارد. رییس هیات مدیره دیده‌بان شفافیت و عدالت همچنین با تاکید بر اینکه طولانی شدن رسیدگی به پرونده‌های اقتصادی موضوع نیست بلکه طول دادن این رسیدگی‌ها باید مورد توجه قرار بگیرد، خاطرنشان کرد: باید انتظار در مردم را معقول کنیم چرا که نباید این انتظار وجود داشته باشد فردای روزی که فردی دستگیر می‌شود، او اعدام شود. توکلی درباره لزوم رسیدگی فراجناحی به موضوع فساد در کشور با تاکید بر اینکه فساد چپ و راست نمی‌شناسد، گفت: ممکن است تعداد آدم‌های پاک در گروه‌های مختلف متفاوت باشد اما فساد در همه جناح‌ها وجود دارد البته بسیاری از افرادی که در احزاب و گروه‌های مختلف فعالیت می‌کنند، به دنبال کار حزبی نیستند بلکه به دنبال سپری هستند تا اقدامات خود را پشت آن پنهان نمایند.