رقـابت داخلـی

اعلام اوزان جدید از سوی فدراسیون جهانی، وزنه برداری ایران را در دو راهی بزرگي قرار داده است. براساس اعلام فدراسیون جهانی، 10 وزن 55،61، 67، 73، 81، 89، 96، 102، 109 و 109+ در مسابقات جهانی هستند و برای المپیک، سه وزن 55، 89 و 102 کیلوگرم حذف خواهند شد. به این ترتیب کیانوش رستمی که در وزن 89کیلوگرم با حریفان رقابت می‌کرد مجبور است وزن خود را به 81 برساند که بسیار بعید است و براساس آنچه فدراسیون ایران مدنظر دارد، او باید در وزن 96 کیلوگرم به مصاف حریفان خود برود. وزنی که در آن سهراب مرادی، سال‌هاست می‌درخشد. دو قهرمان ایرانی المپیک ریو در حالی در یک وزن به رقابت‌های آسیایی اعزام خواهند شد که بدون شک یکی از آن‌ها در المپیک توکیو حضور خواهد داشت. به طور کلی ایران در وزنه برداری، دو سهمیه المپیکی خواهد داشت. این دو سهمیه به فرد تعلق می گیرد و فدراسیون وزنه برداری ایران تصمیم دارد در وزن های 96 کیلوگرم (با حضور کیانوش رستمی و سهراب مرادی) و 109+ کیلوگرم (با حضور بهداد سلیمی و سعید علی حسینی) راهی المپیک 2020 شود. با توجه به قانون جدید وزنه برداری در المپیک، کشورها نمی‌توانند در یک وزن دو نماینده داشته باشند و بنابراین یکی از این ورزشکاران در هر وزن به مصاف رقبا خواهند رفت و دیگری باید از خانه شاهد رقابت‌ها باشد.
تاماش آیان، رقیب اصلی
مدت‌هاست که شایعه‌ای دهان به دهان در بین ورزشکاران و فعالان حوزه وزنه‌برداری می‌چرخد؛ تاماش آیان، رییس فدراسیون جهانی وزنه‌برداری مدال‌ها را می‌چیند تا همه آن‌ها به یک کشور نرسد.
همین موضوع باعث شد در المپیک ریو، بهداد سلیمی ناباورانه حذف شود و نتواند سومین طلای وزنه برداری ایران را کسب کند و با ناداوری کنار رفت. حال تاماش آیان در قانون جدیدی که وضع کرده به طور عملی شانس کسب سومین طلا را از ایران گرفته و البته امیدواریم دوباره با ناداوری، اجازه کسب مدال طلای بهداد سلیمی را نگیرد. هرچند شنیده‌ها حاکی از آن است که بهداد سلیمی هنوز تصمیم قطعی برای حضور در المپیک نگرفته، او در گفت و گوهای خصوصی تاکید کرده فشار روانی حاصل از المپیک، تمرکزش را می‌گیرد و اجازه نمی‌دهد در مسابقات آسیایی و جهانی عملکرد مناسبی داشته باشد. به هر ترتیب اگر بهداد سلیمی و سعید علی حسینی تصمیم بگیرند در وزن 109+ راهی المپیک شوند، باید منتظر دو تقابل جذاب و تماشایی بود. اول تقابل کیانوش رستمی و سهراب مرادی و دوم علی حسینی و سلیمی. تقابل‌هایی که می‌تواند تکلیف مدال طلای المپیک را نیز مشخص کند. بهداد سلیمی در این‌باره می‌گوید:«در المپیک بعداز وزن ۸۱ کیلوگرم، ۹۶ کیلوگرم قرار دارد. بنابراین کیانوش رستمی شانس این را که در ۸۱کیلوگرم باشد، ندارد چون باید خیلی وزن کم کند و مجبور است در ۹۶کیلوگرم وزنه بزند. سهراب مرادی هم فکر می‌کنم شانس کسب مدال طلایش در ۱۰۹ کیلوگرم با توجه به رقبای سرسختی که در این وزن هستند، کمتر از ۹۶ کیلوگرم باشد. یعنی اگر برای سهراب ۹۹درصد شانس کسب مدال طلا در ۹۶کیلوگرم قائل باشیم در ۱۰۹ کیلوگرم شاید ۷۰درصد شانس داشته باشد؛ به همین دلیل فکر می‌کنم سهراب مرادی هم در ۹۶ کیلوگرم وزنه بزند و سهراب و کیانوش رقابت قشنگی داشته باشند و به رکوردهای خوبی برسند».


مرادی رکورد شکست، رستمی حذف شد
کدام یک پیروز می شوند؟ این سوالی است که اهالی ورزش و فعالان وزنه برداری از خود می‌پرسند. آمار می‌گوید در حال حاضر سهراب مرادی در وضعیت بهتری نسبت به کیانوش رستمی قرار دارد. او موفق شده رکورد یک ضرب، دو ضرب و مجموع جهان را به صورت غیررسمی بشکند و وزنه‌های ۱۹۰کیلوگرم (دوکیلوگرم بیشتر از رکورد یک ضرب جهان)، ۲۴۰ کیلوگرم (هفت کیلوگرم بیشتر از رکورد دوضرب جهان) و مجموع ۴۳۰ کیلوگرم (۱۳ کیلوگرم بیشتر از رکورد مجموع جهان) را بالای سر ببرد. از سوی دیگر کیانوش رستمی نتوانست نتیجه‌ای در رکورد گیری به دست آورد. رستمی در یک ضرب ۱۸۰ کیلوگرم را ثبت کرد اما دوبار وزنه ۱۸۵کیلوگرم را انداخت و در دوضرب نیز نتوانست وزنه‌های ۲۲۵ و دو مرتبه ۲۷۷ کیلوگرم را بالای سر ببرد. سهراب مرادی در آخرین گفت و گوی خود درباره کیانوش رستمی گفته است: « تغییر وزن کیانوش رستمی و آمدنش به دسته 94کیلوگرم تصمیمی است که خود کیانوش گرفته و باید به آن احترام بگذاریم. من چیزی نمی توانم در این باره بگویم. فقط امیدوارم کیانوش بتواند مثل دسته 85 کیلوگرم در وزن جدید هم بدرخشد. نمی‌توانید بگویید کیانوش رستمی رقیب من شده چون در وزنه‌برداری رقیب هر ورزشکاری میله، صفحه و وزنه‌ها هستند. مهم این است که هر کسی چه وزنه‌ای را بالای سر می‌برد».
کیانوش رقیب سهراب نیست
علی پاکیزه جم، عضو شورای فنی وزنه‌برداری یکی از افرادی است که تصمیم گرفته کیانوش رستمی را با وجود حذف شدن از رقابت های انتخابی تیم ملی، راهی بازی های آسیایی کند. او در این باره می‌گوید:«مگر می‌شود از قهرمان المپیک انتقاد کرد؟ مگر می‌شود از ورزشکاری که پرچم ایران را بالا برده است انتقاد کرد؟ از کسی که تمریناتش را به روز دنبال می‌‌کند!گاهی اوقات باید برای یک قهرمان المپیک هم استثنا قائل شد؛ نباید شویم؟ اگر قرار به انتقاد باشد، علی‌حسینی هم رکوردگیری نکرد. نمی‌دانم چرا رسانه‌ها این‌قدر انتقاد می‌کنند! باید به رستمی احترام گذاشت. او بارها پرچم ایران را بالا برده است. بعضی اوقات ورزشکار در شرایطی قرار می‌گیرد که نمی‌تواند وزنه بزند». پاکیزه جم در حال حاضر شانسی برای قهرمانی رستمی در بازی‌های آسیایی قائل نیست. او در این‌باره می‌گوید: «بعد از مرادی، رستمی هم می‌تواند دوم شود و هم سوم؛ البته خودش می‌داند که نمی‌تواند با مرادی رقابت کند چون فاصله زیادی دارند و سهراب تک است».
کدام یک به المپیک می روند؟
به هر ترتیب قوانین جدید وضع شده از سوی فدراسیون جهانی وزنه‌برداری، مانع از حضور همزمان کیانوش رستمی، سهراب مرادی، سعید علی حسینی و بهداد سلیمی خواهد شد. وزنه‌بردارانی که هر یک می توانند به صورت جداگانه داعیه کسب مدال طلا را داشته باشند اما با قوانین جدید، تنها دو نفر از آن‌ها می‌توانند در المپیک حاضر شوند. آنچه برای هر هوادار و فعال در حوزه ورزش اهمیت دارد، این است که دو مدال طلا در رشته وزنه برداری کسب کنیم اما مهم اینجاست که این چهار استعداد را با اشتباه خود نسوزانیم و افرادی را به المپیک 2020 اعزام کنیم که شانس قطعی مدال طلا باشند. بدون شک در روزهای آینده و همزمان با آغاز رقابت های انتخابی المپیک، حاشیه‌های زیادی پیرامون وزنه‌برداری شکل خواهد گرفت. مهم اینجاست که فدراسیون چگونه می‌تواند حاشیه‌ها را مدیریت کند. اتفاقی که علی مرادی، رییس فدراسیون وزنه‌برداری نشان داده چندان تسلطی بر آن ندارد.