فرصت‌طلبی پیونگ‌یانگ!

کره‌شمالی بار دیگر به اقدامی تحریک‌آمیز دست زد، آن هم در آستانه دیدار سران چین و آمریکا‌. این کشورباوجود قطعنامه‌های شورای امنیت و ممنوعیت‌های بین‌المللی دست به آزمایش یک موشک بالستیک زد‌.
وزارت دفاع کره‌جنوبی اعلام کرد که همسایه شمالی‌اش بامداد دیروز به وقت محلی، یک موشک بالستیک میان‌برد از پایگاهی در نزدیکی بندر سینپو (واقع در شرق کره‌شمالی) پرتاب کرد‌.
این آزمایش در آستانه سفر شی جین‌پینگ، رییس‌جمهور چین به آمریکا برای دیدار با دونالد ترامپ رییس‌جمهور آمریکا انجام شد؛ دیداری که مهار برنامه‌های اتمی و موشکی کره‌شمالی موضوع بحث آن خواهد بود‌.
رییس ستاد مشترک کره‌جنوبی در بیانیه‌ای گفت این موشک اوایل دیروز به سوی دریای ژاپن پرتاب شد و حدود ۶۰ کیلومتر دورتر در دریا فرود آمد‌. کره‌جنوبی در ماه‌های فوریه و مارس هم در تخطی از قطعنامه‌های سازمان ملل موشک‌های بالستیک آزمایش کرده بود‌.


این نگرانی وجود دارد که کره‌شمالی در نهایت به توانایی پرتاب کلاهک‌های هسته‎ای با کمک موشک‎های دوربرد دست پیدا کند‌. کیم جونگ اون رهبر این کشور در ژانویه ادعا کرده بود که کشورش در مرحله نهایی آمادگی برای آزمایش یک موشک بالستیک فراقاره‌ای است‌.
ارتش آمریکا در بیانیه‌ای گفت به نظر می‌رسد این بار یک موشک میان‌برد از نوع کی ان- ۱۵ پرتاب شده باشد‌. در این بیانیه آمده است: فرماندهی دفاع هوافضای آمریکای شمالی (نوراد) نتیجه‌گیری کرد که پرتاب این موشک از کره‌شمالی تهدیدی برای آمریکای شمالی نیست‌. رکس تیلرسون، وزیر خارجه آمریکا در بیانیه‌ای نوشت: کره‌شمالی بار دیگر یک موشک بالستیک میان‌برد را آزمایش کرده است‌. آمریکا حرف‌هایش را درباره کره‌شمالی زده‌. چیز دیگری برای گفتن نداریم‌.
کره‌شمالی ماه قبل چهار موشک بالستیک را به سوی دریای ژاپن پرتاب کرد‌. آن موشک‌ها از منطقه تونگچانگ-ری از نزدیک مرز چین پرتاب شد‌. شینزو آبه، نخست وزیر ژاپن آن آزمایش‌ها را مرحله تازه‌ای از تهدیدهای کره‌شمالی توصیف کرد‌.
برنامه دیدار رهبران آمریکا و چین
شی جین‌پینگ، رییس‌جمهور چین دیروز برای دیدار با ترامپ وارد آمریکا شد‌. دیدار رهبران آمریکا و چین قرار است روزهای ششم و هفتم آوریل (امروز و فردا) در فلوریدا انجام شود‌. ترامپ بارها گفته است که رفتار رهبر کره‌شمالی خیلی بد است و از چین انتقاد کرده که کار زیادی برای مهار همسایه‌اش انجام نداده است‌.
وزیر خارجه آمریکا اخیرا در سفری به کره‌جنوبی هشدار داد که اگر پیونگ‌یانگ اقدامی برای تهدید کره‌جنوبی یا آمریکا انجام دهد همه گزینه‌ها برای مقابله با رژیم کره‌شمالی مد نظر خواهد بود‌. پیش از او جیمز ماتیس، وزیر دفاع آمریکا هم هشدار داده بود که هرگونه استفاده از تسلیحات هسته‎ای پاسخی سنگین خواهد داشت‌. چند روز بعد وزیر خارجه چین در دیداری با تیلرسون در پکن از آمریکا خواست خونسردی‌اش را حفظ کند‌.
او گفت: صرفنظر از اینکه چه اتفاقی می‌افتد، ما باید تعهد خود به شیوه‌های دیپلماتیک را به عنوان راهی برای یافتن یک راه حل صلح‌آمیز حفظ کنیم‌. با این حال تیلرسون گفت که مذاکرات احتمالی با کره‌شمالی فقط پس از شروع فرآیند برچیدن برنامه‌های تسلیحاتی این کشور ممکن خواهد شد‌.
هشدار مقام آمریکایی
پیشتر روز سه‌شنبه گذشته یک مقام ارشد کاخ سفید در هشداری در مورد کره‌شمالی گفت زمان به سر آمده و کلیه گزینه‌ها مد نظر است‌. مقام‌های آمریکایی اشاره کرده‌اند که این گزینه‌ها شامل تشدید تحریم‌های اقتصادی از جمله علیه شرکت‌های چینی معامله‌کننده با کره‌شمالی، حملات سایبری و اقدام نظامی است‌.
رییس‌جمهور آمریکا به تازگی گفته کشورش معضل تهدید هسته‎ای کره‌شمالی را با کمک چین یا بدون آن حل خواهد کرد‌. ترامپ در مصاحبه‎ای با فایننشال‌تایمز گفته بود: اگر چین تهدید کره‌شمالی را حل نکند ما وارد عمل می‌شویم‌. او گفت: چین نفوذ زیادی بر کره‌شمالی دارد‌. یا باید تصمیم بگیرد به ما کمک کند یا نکند‌. اگر به ما کمک کند برای خود این کشور بهتر است‌. اگر نکند برای هیچ کس خوب نخواهد بود‌.
اما ژنرال جان‌ هایتن، فرمانده مرکز فرماندهی استراتژیک آمریکا که بر سلاح‌های اتمی و دفاع موشکی این کشور نظارت دارد روز سه‌شنبه گذشته با نقض سخنان اخیر ترامپ گفت چین برای حل چالش اتمی کره‌شمالی نقش اساسی دارد‌.
معاون مشاور امنیتی ترامپ چندی پیش در مصاحبه‌ای با فایننشال‌تایمز گفت اینکه کره‌شمالی تا پایان دوره ریاست‌جمهوری ترامپ بتواند به موشک‌های قابل تجهیز به کلاهک‌های هسته‌ای دست یابد، امری ممکن است؛ موشک‌هایی که قادرند آمریکا را هدف قرار دهند‌.
رویترز در آستانه دیدار سران آمریکا و چین به نقل از یکی از مقامات دولت آمریکا خبر داده بود که مشاوران امنیتی ترامپ گزارشی در رابطه با گزینه‌های آمریکا در راستای متوقف کردن برنامه هسته‌ای کره‌شمالی تهیه کرد‌ه‌اند‌. در این گزارش به اقدامات و راهکارهای اقتصادی و نظامی گوناگون که می‌توان آن را علیه کره‌شمالی به کار برد، اشاره شده است‌. محور اصلی تلاش‌های آمریکا تصویب تحریم‌های اقتصادی جدید و همچنین افزایش فشار بر چین برای همکاری است‌.
چین که تنها متحد بین‎المللی کره‎شمالی است، در پاسخ به تازه‎ترین آزمایش موشکی این کشور تدابیری را پیش گرفت و واردات زغال‌سنگ از کره‌شمالی را تا پایان سال میلادی جاری ممنوع کرد‌. با این همه ترامپ انتظار دارد رییس‌جمهوری چین در دیدار این هفته قبول کند فشار بیشتری بر کره‌شمالی وارد آورد و تلویحا گفته است برای رسیدن به این هدف از روابط تجاری واشنگتن - پکن به عنوان اهرم استفاده خواهد کرد‌.
واکنش ژاپن و کره‌جنوبی
سخنگوی ارشد دولت ژاپن با انتقاد شدید از آزمایش موشکی جدید کره‌شمالی که دیروز انجام شد، آن را یک اقدام مشکل‌ساز جدی دانست و کره‌جنوبی نیز به شدت به این آزمایش واکنش نشان داد‌.
به گزارش رویترز، دبیرکل کابینه ژاپن در جریان یک نشست خبری گفت: دولت توکیو اصلا نمی‌تواند چنین اقدامات تحریک‌آمیز از سوی کره‌شمالی را تحمل کند‌.
در همین حال، وزارت خارجه کره‌جنوبی نیز در بیانیه‌ای اعلام کرد: این یک چالش جدی و نقض آشکار قطعنامه‌های شورای امنیت سازمان ملل است‌. با اینکه کره‌شمالی به شدت تحریم است و بسیاری از کشورها مخالفت خود را با اقدامات موشکی آن اعلام کرده‌اند، باز هم پیونگ‌یانگ دست به این آزمایش‌ها می‌زند‌. این وزارتخانه همچنین اعلام کرد: این اقدامات تحریک‌آمیز از سوی کره‌شمالی تهدیدی برای صلح و امنیت جامعه بین‌الملل و شبه جزیره کره است‌.
جلسه اضطراری کره‌جنوبی
پس از انجام این آزمایش، شورای امنیت ملی، نهاد ریاست‌جمهوری، وزارت امور خارجه و وزارت دفاع کره‌جنوبی اقدام به برگزاری نشست اضطراری کرده و انجام این آزمایش را مورد بررسی قرار دادند‌.
در این نشست که شورای امنیت ملی کره‌جنوبی هم در برگزاری آن نقش داشت، نسبت به توسعه سلاح‌های هسته‌ای و تسلیحات موشکی کره‌شمالی ابراز نگرانی شد و شرکت‌کنندگان خواستار مقابله جدی‌تر جامعه بین‌المللی در ارتباط با این آزمایش شدند‌.
در این نشست همچنین پیشرفت‌های موشکی و هسته‌ای کره‌شمالی تهدیدی بزرگ برای کره‌جنوبی معرفی شد‌. نخست‌وزیر و کفیل ریاست‌جمهوری کره‌جنوبی نیز در نشست مزبور به تمامی نیروهای نظامی کشورش اعلام آماده باش داد و از آنان خواست کوچک‌ترین تحرکات همسایه شمالی را به دقت زیر نظر داشته باشند‌.