سایه سنگین تحریم های آمریکا بر اولین نمایشگاه گاز تهران

الهام بیگی‌- ایران حدود ۳۴ تریلیون مترمکعب ذخایر گاز اثبات شده یعنی چیزی بیش از 18 درصد از ذخایر جهان را در اختیار دارد و سومین تولیدکننده گاز جهان است، با این وجود نتوانسته در زمینه تجارت جهانی جایگاه قابل توجهی به دست آورد و اکنون سهم کشورمان در تجارت جهانی گاز تنها یک درصد است.
این در حالی است که ایران طبق تکلیف سند چشم‌انداز ۲۰ ساله باید در افق ۱۴۰۴ سهمی معادل هشت تا ۱۰ درصد تجارت جهانی گاز را به خود اختصاص دهد اما با این وجود همواره نفت در متن و گاز در حاشیه سیاست‌های توسعه‌ای کشور قرار دارد.
در این میان مدیر‌عامل سابق سازمان بهینه‌سازی مصرف سوخت معتقد است زمان آن فرارسیده است تا با همت و تلاش مضاعف و ارتقا در این حوزه سال‌ها کاهلی و سوء‌مدیریت را جبران کنیم. لازم است مذاکره با کشورهای همسایه برای انتقال گاز از طریق خط لوله را بهبود بخشیم و همچنین برای دسترسی به بازارهای دورتر اقدام به جذب تکنولوژی ال‌ان‌جی کنیم.
نصرالله سیفی با بیان اینکه سایه تحریم‌های آمریکا بر صنعت گاز ایران نیز سنگینی می‌کند به «جهان صنعت» گفت: ما یک ابر قدرت گازی هستیم و در این شرایط باید برای به دست آوردن جایگاهی ویژه در بازار‌های جهانی انرژی تلاش کنیم در غیر این صورت باید شاهد از دست رفتن بازار خود باشیم.


سیفی ضمن انقاد از وزارت نفت و وزارت خارجه در خصوص عملکرد ضعیفی که در حوزه گاز داشته‌اند افزود‌: کشور و وزارت نفت که محور این کار است تمام توجه و تلاش خود را به توسعه صنعت نفت داده‌اند و از توسعه بازارهای گازی غافل مانده‌اند. اما اکنون باید در مدیریت و بهره‌برداری از منابع سرشار گازی کشور هوشمندانه‌تر و مدبرانه‌تر عمل کنند و وسعت نگاه صادراتی‌مان را به کشورهای دیگر منطقه بیشتر کنیم چرا که این ذخایر، نقطه قوت کشور محسوب می‌شوند.
این کارشناس ارشد کمیسیون انرژی افزود‌: در سال‌های گذشته و قبل از اعمال تحریم‌ها که دست‌مان برای صادرات گاز باز بود اقدام ارزنده‌ای صورت نگرفت و از طرفی سوء‌مدیریت در کشور و پایبند نماندن به قرارداد کرسنت سبب شد اعتبار ایران در بازار جهانی گاز را از بین ببرد و مشتریان تمایل خود برای خرید از ایران را از دست بدهند.
در همین حال با وجود اینکه بیش از نیم قرن از سابقه و فعالیت کشورمان در صنعت گاز می‌گذرد اما تا‌کنون شاهد رویداد خاصی برای آن نبودیم و همیشه زیرسایه صنعت نفت قرار داشتیم اما امسال تهران میزبان اولین نمایشگاه بین‌المللی صنعت گاز ایران است به این امید که در کانون توجه جهانیان قرار گیرد و تعاملات گازی خود را گسترش دهد.
بر همین اساس نصرت‌الله سیفی در نشست خبری اولین نمایشگاه بین‌المللی صنعت گاز ایران در خصوص پتانسیل‌ها و ذخایر گاز کشور گفت: حجم ذخایر گاز جهان در حدود ۱۸۷ تریلیارد متر‌مکعب بر‌آورد شده که سهم ایران از آن حدود برآورد شده که این‌ میزان سهم ۱۸ درصدی در جهان را شامل می‌شود.
رییس سابق سازمان بهینه‌سازی مصرف سوخت عنوان کرد: این حجم از مخازن گازی در کشور با درآمد امروز صادراتی حدود ۷ هزار میلیارد یورو ارزش دارد.
وی افزود: ایران علاوه بر دارا بودن منابع بالا در این زمینه از لحاظ جایگیری جغرافیایی نیز در مکانی است که به عنوان نقطه پرگاز کشور‌های صاحب صنعت گاز مانند روسیه، قطر و ترکمنستان قرار دارد.
رییس سابق سازمان بهینه‌سازی مصرف سوخت در ادامه خاطرنشان کرد: ایران با دارا بودن منابع گازی فراوان و به‌عنوان یکی از تولیدکنندگان این بخش متاسفانه در حوزه تجارت نتوانسته موفق ظاهر شود و سهم اندکی از بازار‌های جهانی را به خود اختصاص داده است.
سیفی خاطرنشان کرد: علاوه بر تولیدات بالا در زمینه زیرساخت‌ها نیز شرایط خوبی داریم به‌گونه‌ای که ۳۶ هزار کیلومتر خط لوله فشار قوی در داخل کشور وجود دارد که تا سال ۱۴۰۴ به ۴۵ هزار کیلومتر افزایش خواهد یافت. گفتنی است ۳۶ هزار کیلومتر لوله امکان انتقال ۸۰۰ میلیون متر‌مکعب گاز را دارد.
وی با تاکید بر اینکه ایران در چهارراه انتقال انرژی قرار دارد گفت: کشور ما به دلیل شرایط خاص جغرافیایی با ۱۵ کشور دنیا همسایه است و علاوه بر آن حلقه ۹ کشوری را می‌تواند تشکیل دهد که اینها تماما به‌عنوان یک فرصت برای صنعت گاز کشور به حساب می‌آیند.
رییس سابق سازمان بهینه‌سازی مصرف سوخت عنوان کرد: صنعت گاز کشور دارای سه هزار کیلومتر خط دریایی تنها در عسلویه، ۳۱۰ هزار کیلومتر خط لوله شهری و ۲۵ میلیون انشعاب مسکونی گاز است که تمام اینها سبب آن شده که ۷۰ درصد از سبد انرژی کشور را گاز تشکیل دهد.
سیفی با اشاره به استفاده از گاز در تولید برق نیز گفت: هم‌اکنون ۱۲۰ واحد نیروگاهی بزرگ کشور به شبکه گاز متصل هستند که ۵۰ گیگاوات تولید برق دارند.
وی در ادامه به سرعت برداشت گاز از منابع گازی کشور اشاره و بیان کرد: در حال حاضر صنعت گاز کشور تنها نیم‌درصد از ذخایر گازی را استفاده می‌کند که این رقم در سایر کشور‌های تولیدکننده حدود ۲ تا 5/2 درصد اعلام شده است.
رییس سابق سازمان بهینه‌سازی مصرف سوخت در توضیح تاثیر سرعت پایین برداشت از منابع گازی گفت: سرعت پایین در برداشت سبب آن می‌شود که منابع گازی کشور سالیان دراز تداوم داشته باشد که شاید در آینده مصرف گاز به میزان فعلی کاربرد نداشته باشد در نتیجه از هم‌اکنون باید سرعت برداشت از گاز را افزایش دهیم.
سیفی در خصوص درآمدزایی از منابع گازی کشور گفت: اگر صنعت گاز کشور بتواند دو درصد تولید داشته باشد به میزان ۱۳۰ تا ۱۴۰ میلیارد یورو تنها از فروش گاز به روش خام درآمدزایی خواهیم داشت که در صورت فرآوری گاز می‌توانیم ارزش افزوده‌ای بالای سه تا چهار برابر ایجاد کنیم.وی در ادامه خاطرنشان کرد: پیش‌بینی‌های جهانی به این صورت است که تا سال ۲۰۴۰، ۵۰ درصد از تولید برق جهان از طریق گاز و انرژی‌های تجدیدپذیر باشد.
رییس سابق سازمان بهینه‌سازی مصرف سوخت در خصوص برنامه‌های صنعت گاز ایران برای افزایش تولید گفت: در بخش تولید برنامه‌ریزی‌ها به این صورت است که افزایش تولید از ۷۵۰ میلیون مترمکعب به ۱۱۰۰ میلیون مترمکعب و در برنامه‌ای طولانی‌تر به ۱۵۰۰ میلیون مترمکعب برسد که در کنار آن می‌توانیم برنامه‌های صادراتی را قوت ببخشیم و در کنار صادرات به کشور‌های همسایه تجارت با برد بلند از طریق خط لوله یا LNG داشته باشیم. سیفی ادامه داد: در صنعت گاز شاخه‌هایی وجود دارد که منحصر به فرد است به‌طور مثال در بخش CNG قوی ظاهر شدیم و تاکنون نزدیک به ۲۸۰۰ مرکز سوخت‌گیری به همراه 5/4 میلیون خودرو در این زمینه فعال است که این زیرساخت‌ها نشان می‌دهد کشور ما امکان صادرات تکنولوژی یا تجهیزات صنعت CNG را دارد. وی در خصوص شدت مصرف انرژی در ایران گفت: در کشور ما مصرف گاز حدودا چهار برابر بیشتر از ترکیه، دو برابر بیشتر از متوسط جهانی و ۱۳ برابر بیشتر از بهترین کشور مصرف‌کننده گاز است که در صورت صرفه‌جویی و بهینه‌سازی می‌توانیم ذخیره‌سازی بیشتری داشته باشیم.
در ادامه نشست مجتبی راد سخنگوی اولین دوره نمایشگاه بین‌المللی صنعت گاز ایران گفت: صنعت گاز کشور با نیم قرن تجربه فعالیت و با توجه به جایگاهی که از لحاظ منابع و تولید دارد به داشتن نمایشگاهی مجزا از صنعت نفت نیاز داشت. وی افزود: هیچ کشوری در منطقه منا نمی‌تواند نمایشگاه گاز برگزار کند که علاوه بر حضور سایر کشور‌ها بتواند فناوری‌ها و تجهیزات خود را به نمایش گذاشته و در کنار آن یکی از تولیدکنندگان بزرگ این عرصه باشد.راد با اشاره به جذابیت بالای نمایشگاه گاز برای مخاطبان خود گفت: به طور مثال کشور روسیه ۲۵ سال است که نمایشگاه گاز در آن برگزار می‌شود و ایران نیز با توجه به پتانسیل‌های بالای خود باید این عقب‌افتادگی را جبران کند.
سخنگوی اولین دوره نمایشگاه بین‌المللی صنعت گاز ایران تصریح کرد: تمام کشور‌ها در صنعتی که در آن قوت دارند نمایشگاه تعریف و برگزار می‌کنند تا جایگاه خود را در بازار‌های جهانی قوت ببخشند. به همین خاطر لزوم برگزاری نمایشگاه صنعت گاز در ایران دیده شد.
وی با اشاره به اینکه نمایشگاه صنعت گاز الگوی جدیدی برای سایر نمایشگاه‌های انرژی کشور به حساب می‌آید گفت: در این دوره از نمایشگاه که مقدمه‌ای برای برگزاری این نمایشگاه در سال‌های آتی است ۱۲ گروه تخصصی و ۸۰ گروه کالایی و خدماتی حضور دارد.راد با اشاره به اینکه وزارت نفت سرپرستی برگزاری نمایشگاه را بر عهده ندارد گفت: این نمایشگاه با پیشنهاد بخش خصوصی و اجرای کامل آن به کمک بخش خصوصی برگزار می‌شود ولی تاکنون برای اجرای آن مخالفی وجود نداشته و امیدواریم با برگزاری این دسته از نمایشگاه‌ها دگراندیشی در میان مسوولان و کارشناسان این حوزه ایجاد شود.سخنگوی اولین دوره نمایشگاه بین‌المللی صنعت گاز ایران با تاکید بر اینکه تخصصی‌تر شدن نمایشگاه‌ها به کیفی‌تر شدن فعالیت آنها کمک می‌کند گفت: تاکنون ۴۰ درصد از فضای در اختیار نمایشگاه صنعت گاز واگذار شده، ۲۰ درصد در حال بررسی تقاضا و ۴۰ درصد همچنان خالی است.
وی در پایان به شرکت‌های مهم حاضر در نمایشگاه اشاره و بیان کرد: در دور نخستین نمایشگاه شرکت‌های مهمی از کشور‌های جنوب شرقی آسیا ترکیه، هند، اروپا و امارات حضور دارند.