ظریف در اجلاس اتاق بازرگانی در واکنش به تهدیدها و تحریم‌های آمریکا مطرح کرد: هدفشان نابودی ایران است

گروه سیاسی| همدلی- زمانی هنری کسینجر گفته بود «سیاست خارجی ادامه سیاست داخلی است». از جهتی نیز بیشتر کشورهای پیشرفته و توسعه یافته جهان نیز درستی این قاعده را در عرصه سیاست داخلی و سیاست خارجی و در عمل اثبات کرده‌اند. اگر این قاعده در مورد ایران درست آید، باید گفت که وضعیت سیاست خارجی ما نیز تا اطلاع ثانوی مثل وضعیت داخلی است. با یک بررسی و مرور کوتاه بر رویکردهای سیاست خارجی و عملکرد دیپلماتیک ایران در چهار دهه گذشته نشان می‌دهد که هنوز درک درستی از این قاعده بنیادین در سیاست خارجی‌مان وجود ندارد.
در سیاست داخلی، ما مانده‌ایم و تلی از مشکلات، آسیب‌ها و مسائل خُرد و کلان که درحال‌ حاضر عرصه را بر همه اقشار جامعه تنگ کرده است. اگر بنا باشد جهت‌گیری سیاست خارجی کشور عزیزمان بر اساس جناح‌بندی‌های داخلی باشد قطعا، برخی منافع ملی ایران از بین می‌رود. با نگاهی به وضعیت بازار و معیشت مردم می‌توان ناپایداری‌ها و تناقض‌هایی را مشاهده کرد که مسبب وضعیت غیرقابل کنترل فعلی هستند. اینکه دیروز ظریف وزیر امورخارجه‌مان در اجلاس ماهیانه اتاق بازرگانی گفته است: «دشمنان نه نظام، نه دولت، بلکه نابودی ایران است». این در حالی است که چندین سال است از این سخن کلیشه‌ای صحبت‌ می‌کند. در سال 2015 از فروپاشی دیوار ایران‌هراسی گفت و همچنین در سال 2017 گفت: مهم‌ترین کار ما پایان دادن به ایران‌هراسی بود. همه می‌دانیم که هیچ کشوری از بیرون نابود نخواهد شد الا از درون. اگر وضعیت داخلی بهبود یابد و مردم احساس رضایت‌مندی داشته باشند، ضریب امیدواری به زندگی بالا رود و نخبگان و سرمایه‌گذاران‌مان از ایران مهاجرت نکنند، آیا باز باید از خطر نابودی ایران توسط دشمنان هشدار داد؟ پرواضح است هر کشوری مثل ایران تاریخ و موقعیت مهمی داشته باشد، قطعا، دشمنانی نیز خواهد داشت. اما اینکه میزان رضایت مردم آن کشور(ایران) از دولت و حاکمیت خود چقد باشد، مهمترین مساله ای است که باید به آن اشاره داشت. بدون شک اولویت و تمام هدف هر حکومتی منافع ملی و مصالح عمومی مردمانش است. ایران قابل نابود شدن نیست مگر اینکه خودمان با دست خودمان آن را نابود کنیم.
ما با هم هستیم
محمدجواد ظریف دیرزو در جمع نمایندگان اتاق بازرگانی ایران، اظهار داشت: ما در ایران از اصولگرا و اصلاح طلب، بی خط، مخالف جمهوری اسلامی و مخالف دولت، همه در یک کشتی نشسته ایم.


وزیر امور خارجه اضافه کرد: خیال نکنیم اگر روحانی رفت یک اصولگرا موفق می شود و خیال نکنند بعضی ها اگر جمهوری اسلامی رفت آن ها می آیند.
ظریف تصریح کرد: امروز ایران با این وضعیت جغرافیایی و موجودیت عظیم و پرافتخار تاریخی و با این مردم، توانمندی و ذخایر و آینده درخشان هدف است و ما همه با هم این هدف را ناکام می‌کنیم.
دوستان دلواپس ایراد می گرفتند 
رئیس دستگاه دیپلماسی با بیان دو مقدمه اظهار داشت: دوستانی که امروز صحبت کردند به اهمیت اقتصاد در قدرت ملی اشاره کردند، من هم به این امر واقف هستم، یکی از مواردی که دوستان دلواپس ایراد می گرفتند این بود که من گفتم اگر چه قدرت نظامی برای امنیت کشور مهم است اما قدرت تنها نظامی نیست.
وی افزود: اگر زمانی دیپلماسی نمایش قایق های توپدار و تعداد قایق ها و توپ ها بود این مسائل مربوط به قرن 18 و 19 میلادی است و از ابتدای قرن 20 میلادی قدرت اقتصادی در کنار قدرت نظامی باعث پیشرفت و یا عقب ماندگی کشورها شده است.
ظریف ادامه داد: به همین دلیل از ابتدای قرن 20 دیدیم که دیپلمات ها تنها نمایندگان بخش سیاسی نبودند بلکه دیپلماسی اقتصادی هم وارد حوزه دیپلماسی شد.
وی در بخش دیگری از سخنانش اظهار داشت: ما امروز وارد حوزه قدرت معنایی شده ایم، یعنی قدرت دولت ها صرفا بر اساس میزان برد تانک و هواپیما تعیین نمی شود بلکه بر اساس نفوذ کلامشان این قدرت مطرح می شود.
چرا دستاوردها را زیرپا می گذاریم
رئیس دستگاه دیپلماسی با تاکید بر اینکه باید مراقب پیش بینی خود باشیم، اظهار داشت: ما اگر پیش بینی کنیم که برجام شکست می خورد این اتفاق می افتد، ما دلیل ندارد چنین پیش بینی کنیم که چنین اتفاقی می افتد.
وی اضافه کرد: ادعا می شود چرا آمریکا از برجام خارج شده است و حتما برجام ایراد داشته است، آمریکا از نفتا هم خارج شده است، از پیمان پاریس هم خارج شده است، از توافق همکاری اقتصادی اقیانوس آرام هم خارج شده است، آیا آنها هم ایراد داشتند؟
ظریف گفت : آمریکا مقررات بین المللی را هم زیر پا گذشته است، چرا دستاوردها زیر پا می گذاریم و پیش بینی می کنیم و در بازار تاثیر می گذاریم.
وزیر امور خارجه افزود: دو سال از برجام گذشته است، دوستانی می گفتند برجام هیچ نداشته است، در حال حاضر می گویند چرا شرکت خارج می شوند. ما «پیش بینی خود محقق ساز» نداشته باشیم.
وی ادامه داد: امروز اروپایی ها می گویند که تضمین می کنند نفت ایران را خریداری کنند، البته یقین داریم که آمریکایی ها دوران پرفشاری را برای ما دنبال می کنند اما ببینیم در گذشته آمریکایی چه کار می کردند. آن ها در کاخ سفید نشسته بودند و پیاده نظام آن ها در اروپا و یا جاهای دیگر ایران را تحریم می کردند.
ظریف اضافه کرد: علاوه بر تحریم آمریکا، اتحادیه اروپا هم همان تحریم ها را داشت و در بعضی موارد بانکی تحریم اروپا بیش از آمریکا بود.
وزیر امور خارجه گفت: آن دوران تکرار نخواهد شد. بعضی از دوستان دلواپس ما در سخنرانی که دو سه هفته بعد از برجام کردند، یک تکه را آمدنیوز و یک تکه را هم دلواپسان منتشر کردند. آن موقع من هیچوقت نگفتم کسی از برجام خارج نمی شود، گفتم اگر آمریکا هم از برجام خارج شود، بقیه دنیا با آن همراهی نمی کنند.
وی خاطرنشان کرد: اطلاع دارم که رویترز روزانه 50 خبر دروغ درباره اقتصاد ایران تولید می کند و یا گروه مشخصی که توسط یکی از کشورهای همسایه تامین مالی می شوند، مرتب این خبر را پخش می کند که همه از ایران خارج می شوند.
آمریکا کمر همت به نابودی برجام بسته است
وی در تبیین وضعیت کنونی گفت آمریکا قدرت اول اقتصادی دنیا است که کمر همت بسته تا برجام را نابود کند و ایران را مجبور به خروج از برجام کند و باید بدانیم که هدف استراتژیک آمریکا خروج ایران از برجام است. البته این به آن معنی نیست که ما تحت هیچ شرایطی ما از برجام خارج نمی شویم اما هدف طرف مقابل را می دانیم.
وزیر امور خارجه یادآور شد: پنج - شش سال قبل اگر شرکتی می خواست به ایران بیاید هزینه اعتباری آن را باید می داد اما امروز هزینه اعتباری را باید کسی بدهد که می خواهد با آمریکا همکاری کند.
رئیس دستگاه دیپلماسی اظهار داشت: بعضی ها می گفتند آمریکا زمانی حاضر شد از برجام خارج شود که فکر کردند ایران در برجام می ماند، اتفاقا تمام تلاش آن ها این بود که ایران از برجام خارج شود و امروز هم تمام کارهای ایذایی و تبلیغاتی و روانی شان این است که ایران را وادار به خروج از برجام کنند.
وی ادامه داد: در مذاکراتی که با اروپایی ها، روسیه، هند، چین و آفریقای جنوبی داشتیم همه آن ها می گویند که باید راهی پیدا کرد تا برجام اجرا شود. غیر از 4 کشور و رژیم صهیونیستی، یک کشور را در دنیا پیدا نمی کنید که بخواهد برجام را از بین ببرد. به گفته ظریف ‹حتی نزدیکترین متحدین آمریکا و کانادا می خواهند برجام حفظ شود و امروز این شرایط را باید با سال 90 مقایسه کنیم که 6 ماه مهلت دادند اما اکنون می گویند به دنبال این هستیم که راهی برای حفظ برجام پیدا کنیم.
رئیس دستگاه دیپلماسی افزود: آقای ریچارد هاس می گوید که ترامپ نظم لیبرال بین المللی را که ما خود بنا کرده ایم، نابود می کند، در واقع بحث، بحث نظم بین المللی است و نه صرفا قرارداد هسته ای یا پیمان پاریس و یا نفتا.
وزیر امور خارجه گفت: بحث نظم لیبرال بین‌المللی است که هفتاد سال بر روی آن سرمایه‌گذاری شده است و هیچ آدم عاقلی درغرب نمی‌خواهد که این نظم نابود شود، حتی در داخل آمریکا هم یک تقابل منافعی شکل گرفته است.
وی اظهار داشت : البته گروهی در داخل آمریکا هستند که هر کار نامرد و نامردمانی و هر کار ضد انسانی که ترامپ در قبال مهاجرین انجام می دهد، خوششان می آید، این ها 33 درصد هستند و پایگاه توده ای ترامپ هستند ولی مابقی آمریکا در تقابل با این وضعیت قرار دارند.
ظریف ادامه داد: احتمالا این وضعیت در انتخابات آینده آمریکا خود را نشان دهد، من نمی گویم که دمکرات ها برنده می شوند ولی احتمال آن زیاد است چون ترامپ با اصل نظم مقابل می کند.
وی تصریح کرد : اروپا برای حفظ برجام منافع راهبردی دارد اما اینکه چقدر حاضر باشد برای آن هزینه کند سوال دیگری است. 
رگ های گردن هنگام صحبت کردن قوی است
ظریف تصریح کرد: در واقع مشکل بانکی ما برجام نبود، با کمال احترام به دوستان عرض می‌کنم که مشکل بانک بحث شفافیت بود، لغتی را که اسم FATF تابو کردند، بعضی ها فکر می کنند قرارداد است. اکثر کسانی که در آن صحبت می کنند توجه ندارند در باره چه صحبت می کنند یا چه سخن می گویند.
وی ادامه داد: رگ های گردن هنگام صحبت کردن قوی است بدون اینکه بدانیم بحث بر سر چیست، آیا FATF مبنای مذاکره است یا چهارچوبی درباره شفافیت. رئیس دستگاه دیپلماسی کشور افزود : واقع امر این است که نه برجام توان حل این دو مشکل را داشت و نه قرار بود آن را حل کند بلکه مکانیزم های دیگری دارد.
ظریف گفت ما اعتقاد داریم که این مشکلات قابل حل است و در چارچوب فرمایش رهبری می توانیم مشکل شفافیت و مبارزه با تروریسم و پولشویی را حل کنیم.
وزیر امور خارجه تصریح کرد: کشور باید یک سیاست خارجی داشته باشد. ما از نظر اجرای سیاست خارجی نمی توانیم دو سیاست داشته باشیم و قانون اساسی هم می گوید که خطوط کلی سیاست خارجی توسط رهبری تعیین می شود.
ظریف گفت: همانطور که در برجام در قالب فرمایش رهبری عمل کردیم، در موضوع پولشویی و تامین مالی تروریسم می توانیم در چارچوب فرمایشات رهبری عمل کنیم.
وی تصریح کرد : بازار نگران FATF نباشد و به امید خدا از این مرحله عبور می کنیم. اگر بخواهیم درباره عزت صحبت کنیم، می توانیم بگوییم که دنیا پشت ایران است و ترامپ منزوی است.
وزیر امور خارجه با بیان اینکه گفتمان نیاز به یک تصویر دارد، گفت : امارات می خواهد بگوید که ایران به یمن سلاح می دهد، چند عکس ساخته است که یکی از آن ها مشعل شوفاژ کاوه و یکی دیگر ترموستات شوفاژ است و یا آمریکایی ها آمدند قطعات موشکی را نشان دادند که روی یکی از آن ها علامت استاندارد بود، مثل اینکه موشک ها را سازمان استاندارد تایید می کند.
این دیپلمات عالی رتبه کشورمان با بیان اینکه مبانی عزتمان را خودمان تعریف می کنیم و نه دیگران، تصریح کرد: امروز انسجام ملی از نان شب، هوا و آب هم مهمتر است و اگر انسجام داخلی نباشد نمی توانیم پیش برویم. ما همه چیز را سیاه و سفید نبینیم بلکه باید برای شرایط ویژه راه ویژه هم داشته باشیم.
وی اضافه کرد: باید درباره راه های جدید فکر کنیم اما این بار راه های جدید غیرشفاف نیست، نیاز ندارد ما آن را در بوق و کرنا کنیم اما نیاز هم نیست که راهی برویم که از درون فساد و کاسبان جدید بیرون بیاید.
وی گفت: من نمی خواهم تصویر واقع بینانه ترسیم کنم، دشواری های فراوان وجود دارد اما اعتقاد دارم این دشواری ها و موانع قابل رفع است.