«نامه به ترامپ»رمزعبور جديد دلواپسان

آرمان- مطهره شفیعی:«من این نامه را ننوشتم و در نظرخواهی که از من شد گفتم باید تضمین لازم برای تکرار نشدن کارهای ترامپ از آمریکا گرفته و بعد مذاکره انجام شود»؛ همین توضیح غلامحسین کرباسچی کافی بود که پرونده هجمه به اصلاح‌طلبان بسته شود. نامه 100 نفره برای مذاکره با آمریکا که تنها فرد مشهور آن غلامحسین کرباسچی بود، چراغ اتاق تخریب دلواپسان را روشن کرد تا چنین القا کنند همه اصلاح‌طلبان تمایل به مذاکره با آمریکا دارند، اما دیروز دبیرکل حزب کارگزاران تلاش‌های آنان را بی‌ثمر کرد. پس از القاسازی دلواپسان بود که اصلاح‌طلبان از یکدیگر درباره ماهیت نامه سوال کردند، اما هیچ‌یک از آنها اطلاعی از آن نداشت. از سوی دیگر اصلاح‌طلبان بارها نشان داده‌اند که بدون در نظر گرفتن شرایط کشور هیچگاه درخواست مذاکره با کشوری را بدون هماهنگی با مسئولان ارائه نخواهند داد. بنابراین عنوان «نامه 100 اصلاح‌طلب برای مذاکره با آمریکا» نشانی از صداقت نداشت و مشخص بود هجمه برنامه‌ریزی شده از سوی رقیب این جریان یعنی دلواپسان اصولگرا است. یک فعال اصلاح‌طلب گفت:«امضا‌کنندگان نامه مذاکره با ترامپ هیچ‌انتساب تشکیلاتی با جبهه و جریان اصلاحات ندارند. در مجموع دیدگاه تمام بزرگان جریان اصلاحات در شرایط فعلی با توجه به خصوصیات ترامپ این نامه را ضروری نمی‌دانستند».
توضیح کرباسچی، سکوت دلواپسان
استناد دلواپسان برای متهم کردن اصلاح‌طلبان به نگارش نامه مذاکره با آمریکا به اظهارات دبیرکل حزب کارگزاران باز می‌گشت که گفته بود:«درنامه اشاره شده است که اگر آمریکا تضمین دهد بدعهدی نکند و مسئولان بتوانند چنین تضمینی از این کشور اخذ کنند، بدون پیش شرط جدید می‌توان برای حل مسائل با آمریکا گفت‌وگو کرد. این نامه مشروط بر آن است که آمریکا دیگر در قبال ایران بدعهدی نکند». کرباسچی درباره اظهارات قبلی خود گفت: «از من در مورد نگارش نامه در خصوص مذاکره با آمریکا نظرخواهی شد. من گفتم که آمریکا حتما باید تعهد و تضمین به دولت ایران بدهد که دیگر کارهای آقای ترامپ تکرار نشود و با این قید و شرط مذاکره با آمریکا انجام شود. ما گفتیم اگر می‌خواهد چنین نامه‌ای نوشته شود باید در مرحله اول دولت آمریکا تضمین دهد که دیگر کارهای آقای ترامپ را تکرار نکند و در مصاحبه با روزنامه اعتماد نیز به جزئیات این موضوع اشاره کردم. » بنابراین مشخص شد هیچ‌اصلاح‌طلبی از نامه حمایت نکرده و رویای دلواپسان بوده است.
نه به نقش اصلاح‌طلبان


نسبت‌دهندگان نامه 100 نفره بسیار ناشی بودند و تلاش آنها برای نسبت دادن این نامه به اصلاح‌طلبان مورد توجه مسئولان کشور قرار نگرفت با این حال علی اکبر ولایتی گفت: «اینهایی که این خوش خدمتی را به ترامپ می‌کنند بدانند که اگر تاریخ مصرف آنها تمام شود، گرین‌کارت خودشان و فرزندانشان توسط آمریکا باطل می‌شود. مذاکره با شخصی که به هیچ‌یک از توافقنامه‌های بین‌المللی پایبند نیست و حتی به تعهداتی که به متحدان خود داده است نیز پایبندی ندارد، معنایی جز تسلیم در برابر آمریکا ندارد». الیاس حضرتی نماینده تهران در مجلس درباره نامه مشترک برخی اصلاح‌طلبان تندرو و اپوزیسیون خارج از کشور به مسئولان عالی نظام درباره مذاکره مستقیم با آمریکا گفت: مخالف این اقدام هستم. وی با بیان اینکه افرادی که این نامه را تدوین و امضا کردند در شرایط فعلی اشتباه کردند، ادامه داد:«بدعهدی‌های آمریکا تازگی ندارد و از سال 1332 تاکنون این روند ادامه داشته است. خصومت با انقلاب اسلامی، کمک به متجاوزان به کشورمان در جنگ 8‌ساله و خروج از برجام نمونه‌های بارز خیانت‌های دولتمردان آمریکا علیه کشورمان است». جواد امام فعال سیاسی اصلاح‌طلب هم گفت:‌ امضای نامه مذاکره با آمریکا از سوی چند نفر، ارتباطی به جریان اصلاحات ندارد. رئیس‌جمهور ایالات متحده زیر تعهدات کشورش در بحث تفاهمات هسته‌ای با ما زده است، او در حال زورگویی و تحقیر ماست پس چه مذاکره‌ای باید صورت بگیرد؟ قاسم میرزایی‌نیکو نماینده اصلاح‌طلب مجلس هم بیان کرد: وقتی به طور کلی به لیست این افراد نگاه کنید افراد داخل حزب و جریان اصلاح‌طلبی و گروه‌های داخلی در این لیست حضور ندارند، بجز یک نفر که باید با ایشان صحبت شود و نظر ایشان را پرسید. جریان اصلاح‌طلبی مجموعه‌ای از گروه‌ها و احزاب است اصلاح‌طلبی یک فرایند است که ندای آن تغییر به‌صورت اصلاحی است.
وقت نامناسب
نوه امام(ره) هم در پاسخ به سوالی درباره نامه شماری از فعالان سیاسی در خصوص ضرورت مذاکره با آمریکا، اظهار کرد: بدون شک در هوش سیاسی نویسندگان این نامه باید تردید کرد؛ چرا که پیشنهاد مذاکره با دولتی که شدیدترین تهدیدات و بی‌ادبانه‌ترین رفتارها را با تمام دولت‌ها و ملت‌های جهان از جمله جمهوری اسلامی ایران اعمال می‌کند، پیش از هر موضوعی زیر پا گذاشتن عزت ملی مردم و نظام جمهوری اسلامی ایران است. حجت‌الاسلام والمسلمین مرتضی اشراقی «عزت اسلامی» را مهم‌ترین آرمان امام راحل و رهبر معظم انقلاب خواند و افزود: حتی یک فرد بی‌تجربه هم تصدیق می‌کند که وقتی یک دولت دائما کشوری را تهدید می‌کند با او باید با زبان قدرت سخن گفت نه اینکه پیشنهاد مذاکره داد! ای‌کاش نویسندگان این نامه درک می‌کردند که در چنین برهه‌ای اگر پیشنهادشان عملی شود جز ذلت و زبونی برای ایران هیچ‌نتیجه‌ای حاصل نخواهد شد و کشور حتی حداقل آورده‌های مادی و مالی را هم کسب نخواهد کرد. وی ادامه داد: کدام دولتی در موقعیت این‌چنینى توانسته حق ملت خود را از زورمندان بستاند که اکنون بخواهد تکرار شود؟ در شرایط حاضر وقت مذاکره با زیاده‌خواهان نیست بلکه وقت ایستادگى و مقاومت در برابرشان است. در شرایط موجود بین‌المللی و با وجود سبک‌مغزی چون ترامپ، ایستادگی و مقاومت در برابر زیاده‌خواهی مستکبرین، جوابگوی خواسته‌های ‌بحق ملت ایران است. وی تاکید کرد: مردم عزیز ایران باید هوشیار باشند زیرا دشمن با پیشنهادهای رنگین از طریق نفوذی‌ها، در باغ‌سبز نشان می‌دهد، ولی مطمئن باشید آن طرف در باغ‌سبز پوشالی، جهنم است. نوه امام با بیان این نکته که مذاکره امر پسندیده‌ای است؛ اما با چه‌کسی و در چه موقعیت و شرایطی، خاطرنشان کرد: آیا با دولتی که برای سوداگری‌های خویش حتی از معاهده آب‌وهوایی پاریس خارج می‌شود و هر لحظه امکان دارد زیر هر تعهد بین‌المللی بزند می‌توان مذاکره کرد؟ دولتى که در حمایت از رژیم کودک‌کش و ظالم صهیونیستى از شوراى حقوق بشر سازمان ملل متحد خارج می‌شود، قابل مذاکره و گفت‌وگوست؟ اشراقی تاکید کرد: امروز که همه مسئولان کشور در حال تدبیر برای حل مشکلات کشور هستند ارائه پیشنهاد مذاکره با آمریکا آدرس غلط دادن به افکار عمومی است و صف واحد در مقابل خصم آمریکا را دچار تشتت می‌کند. دولت و تمامى مسئولان اجرایى و قانونگذاری نیز باید همت بیشترى به‌خرج دهند و نگذارند مشکلات و جنگ اقتصادى‌اى که دشمنان نظام اسلامى علیه ملت ایران به‌راه انداخته‌اند فشارى بیش از این به مردم وارد نماید. وی ادامه داد: گرانی‌های بی‌حدومرز باید کنترل شود و نباید در این خصوص‌ بی‌برنامه بود. دولت، جلو سودجویان این عرصه را بگیرد و با ابزارهایی که دارد و با کمک دیگر نهادهای مسئول به کنترل قیمت‌های غیرمعقول بپردازد. گرانی‌‌های‌ بی‌سابقه علاوه بر فشار بر قشر ضعیف و آسیب‌پذیر جامعه، قشر متوسط جامعه را نیز درگیر خود کرده است و باید نسبت به این اتفاق سریعا راه علاج ارائه دهند. دولت و مجلس موظف هستند معیشت مردم را در اولویت کاری خود قرار دهند و نسبت به آن حساس باشند.
فرآیند تشکیلاتی
یک عضو مجمع روحانیون مبارز گفت: موضع رسمی جریان اصلاحات توسط احزاب قانونی اصلاح‌طلب و یا نهادهای شناخته شده‌ای مثل جبهه اصلاحات مطرح می‌شود، افرادی که پای نامه مذاکره با ترامپ را امضا کردند نظر شخصی خود را اعلام کردند. به گزارش جماران، مجید انصاری، در ارتباط با نامه برخی از فعالان سیاسی و مدنی مبنی بر مذاکره با آمریکا، اظهار کرد: نامه‌ای که منتشر شده است نامه جریان اصلاحات نبوده است، عمدتا افرادی که امضایشان پای این نامه است خارج‌نشینان هستند و ارتباطی با جریان امروز اصلاحات ندارند. وی ادامه داد: این نامه توسط چهره‌های متفاوت عرصه سیاست امضا شده که همان‌طور که گفتم بیشترشان در کشور نیستند، اما در عین حال امضای چند چهره سیاسی اصلاح‌طلب داخل کشور نیز تا آنجایی که من در اخبار دیدم پای این نامه وجود دارد. انصاری یادآور شد: این چهره‌های اصلاح‌طلب قطعا نظر شخصی خودشان را بیان کردند و ارتباطی با تصمیم‌گیری نهایی تمام اعضای جبهه و جریان اصلاحات ندارند. جبهه اصلاحات گسترده است و از شخصیت‌های مختلفی تشکیل شده است. اگر از موضع جریان اصلاحات بخواهد مطلبی عنوان شود طبعا باید فرآیند تشکیلاتی خودش را طی کند. وی گفت: اگر بخواهیم بگوییم که نامه یا نظری منتسب به جریان اصلاحات است باید آن موضوع حتما در احزاب رسمی جریان اصلاحات و یا تشکل‌های جمعی فراگیر مثل شورای عالی سیاستگذاری یا جبهه اصلاح‌طلبان مطرح شود و در نهایت توسط سخنگو آن موضوع به اطلاع رسانه‌ها برسد. انصاری سپس تصریح کرد: بنابراین بر اساس پروتکل کاری اصلاح‌طلبان می‌توان گفت آن چیزی که به‌عنوان نامه اصلاح‌طلبان مطرح شده است نظر چند شخص منتسب به جریان اصلاحات است. وی در بخش دیگری از این گفت‌وگو اظهار کرد: شخصا نظر من این است که با پیمان‌شکنی، قلدری و زورگویی آمریکا که با سیاست‌های شخص آقای ترامپ اعمال شده است نه‌تنها جمهوری اسلامی ایران، بلکه امروز بسیاری از کشورهای هم‌پیمان آمریکا نسبت به این رفتار غیرتمندانه و غیرمسئولانه معترض هستند و به‌نوعی مقابل سیاست‌های امروز آمریکا قرار گرفته‌اند. این فعال سیاسی اصلاح‌طلب سپس ادامه داد: خروج آمریکا از پیمان محیط‌زیستی در فرانسه و کمیسیون‌های حقوق بشر و بر هم خوردن بسیاری از قراردادهایش با کشورهای بزرگی مثل چین، کره و کانادا نشان می‌دهد که دوره‌ای از تنش‌زایی و خودکامگی در سیاست خارجی آمریکا در جریان است. وی ابراز عقیده کرد:‌ با دولت و کشوری که یکطرفه و قلدرمابانه زیر تعهداتی که خودشان داده‌اند می‌زنند، نمی‌شود مذاکره کرد. هیچ‌مذاکره‌ای با چنین دولت و شخصی از ضمانت اجرایی برخوردار نیست.