محور توسعه شرق در كنار حفظ برجام

آرمان: روحانی شامگاه جمعه گذشته وارد شهر ساحلی چیندائو در استان شاندونگ واقع در شرق چین شد خود را برای مذاکراتی در راستای توسعه اقتصادی آماده کرد. روحانی برای گشایش روابط اقتصادی با کشورهای شرقی به چین رفته تا ضمن سخنرانی و تشریح مواضع ایران در اجلاس سران سازمان همکاری شانگهای که روزهای ۱۹ و ۲۰ خرداد برگزار می‌شود با سران کشورهای مختلف در راستای توسعه روابط ایران و تحقق دستاوردهای اقتصادی و سیاسی مذاکره کند.
توسعه روابط
رئیس‌جمهور در دیدار ولادیمیر پوتین رئیس‌جمهور روسیه، گفت: روابط دو کشور در تمام ابعاد در حال توسعه است و دو کشور در حوزه سواپ انرژی، دریای خزر، امور دفاعی و بخش ترانزیت ظرفیت‌های فراوانی برای توسعه همکاری دارند و تهران از سرمایه گذاری شرکت‌ها و بخش خصوصی روسیه استقبال می‌کند. رئیس‌جمهور در این دیدار که در حاشیه اجلاس سران کشورهای عضو سازمان همکاری شانگهای در شهر چیندائو چین برگزار شد، سازمان همکاری شانگهای را مجموعه موثری برای امنیت و توسعه منطقه دانست و اظهارداشت: ایران به مشارکت موثر خود در این سازمان ادامه خواهد داد. رئیس‌جمهور همچنین با اشاره به نقش مهم روسیه در توافقنامه برجام، تصریح کرد: ایران طبق گزارش‌های آژانس بین‌المللی انرژی اتمی به تعهداتش در چارچوب برجام عمل کرده و بعد از خروج یک‌جانبه و غیرقانونی آمریکا، مسکو نقش مهمی در استحکام برجام و اجرای تعهدات طرف‌های مقابل دارد. دکتر روحانی با بیان اینکه ایران از توسعه روابط اقتصادی با منطقه اوراسیا در مسیر تجارت آزاد استقبال می‌کند، گفت: در موضوع ترانزیت، پیوستن روسیه به کریدور ریلی شمال-جنوب فرصت‌های بزرگی برای همکاری اقتصادی با شرق ایجاد خواهد کرد. ولادیمیر پوتین در خصوص این مطلب با بیان اینکه کمیسیون مشترک همکاری‌ها در همین جهت مقدمات نشست آتی را برنامه ریزی می‌کند، علاقه مندی مسکو به مشارکت در پروژه ترانزیتی راه اهن کریدور شمال-جنوب را مورد تاکید قرار داد و افزود: مسکو از عضویت ایران در موافقت نامه اورآسیا و دائمی شدن توافقنامه تجارت آزاد پشتیبانی می‌کند رئیس‌جمهور روسیه در این دیدار با تاکید بر اینکه مسکو به همکاری با ایران در حوزه‌های اقتصادی، سواپ انرژی و دفاعی ادامه خواهد داد؛ روابط دو کشور را در همه عرصه‌های مورد توافق رو به توسعه خواند و اظهار داشت: چشم انداز خوبی در همکاری‌های دو کشور در همه عرصه‌ها و از جمله مناسبات تجاری و اقتصادی وجود دارد. وی در ادامه خروج آمریکا از برجام را اقدامی یکجانبه و غیرقانونی برشمرد و تاکید کرد: مسکو به گفت و گو با سایر طرف‌ها برای حمایت از برجام و بهره مندی ایران از منافع آن ادامه می‌دهد. رئیس‌جمهور روسیه همچنین به موضوع عضویت دائم ایران در سازمان همکاری شانگهای اشاره کرد و گفت: ایران سال‌ها به عنوان عضو ناظر مشارکت خوبی در سازمان همکاری شانگهای داشته و موضع روسیه حمایت از عضویت کامل تهران در این سازمان است.
ایران و تامین انرژی پاکستان


حجت‌الاسلام والمسلمین روحانی در دیدار «ممنون حسین» رئیس‌جمهور پاکستان هم تقویت همکاری‌های بانکی را برای توسعه روابط اقتصادی دو کشور مهم برشمرد و اظهار داشت: ایران آماده است در زمینه‌های مختلف با پاکستان سرمایه‌گذاری متقابل داشته باشد. وی، ضمن ابراز خرسندی از عضویت پاکستان در سازمان همکاری شانگهای، تاکید کرد که ایران از نقش موثر اسلام‌آباد در این سازمان حمایت می‌کند. دکتر روحانی با بیان اینکه ایران، پاکستان را کشوری مهم در منطقه می‌داند و امیدواریم همواره شاهد تعمیق و توسعه روابط باشیم، به همکاری‌های تهران-اسلام آباد در حوزه انرژی اشاره کرد و گفت: ایران می‌تواند منبع مطمئنی برای تامین انرژی پاکستان باشد. رئیس‌جمهور همچنین با اشاره به گزارش‌های آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، اظهارداشت: ایران در چارچوب برجام به تعهداتش پایبند بوده است و یکجانبه‌گرایی دولت آمریکا و خروج از برجام به عنوان یک توافق مهم بین‌المللی، خلاف مقررات و عرف روابط بین الملل و نیز مصوبات شورای امنیت است که لازم است اعضای جامعه جهانی در برابر آن واکنش نشان دهند. دکتر روحانی حفظ ثبات و امنیت منطقه را برای ایران بسیار مهم برشمرد و تاکید کرد: می‌خواهیم شاهد افغانستانی امن و باثبات باشیم و هماهنگی ایران، پاکستان و افغانستان برای امنیت و توسعه منطقه بسیار حائز اهمیت است.
الگوی برجام
رئیس‌جمهور پاکستان با اعلام مجدد حمایت کشورش از عضویت کامل ایران در سازمان همکاری شانگهای افزود: نقش مثبت ایران به عنوان عضو ناظر سازمان همکاری شانگهای را ستایش می‌کنیم و امیدواریم هر چه سریع‌تر ایران به جمع اعضای دائم این سازمان بپیوندد. ممنون حسین، در ادامه برجام را الگویی برای حل و فصل مسالمت‌آمیز بحران‌ها از طریق مذاکره دانست و با اعلام حمایت قاطع کشورش از برجام گفت: پاکستان از برجام حمایت می‌کند و از همه طرف‌ها می‌خواهد به آن پایبند بمانند. رئیس‌جمهور پاکستان همچنین همکاری‌های منطقه‌ای ایران و پاکستان را با اهمیت خواند و با بیان اینکه صلح و ثبات در افغانستان برای هر دو کشور همسایه مهم است، افزود: همکاری‌های مرزی دو کشور در سال‌های اخیر ارتقا یافته است و این روند همکاری‌ها همچنان باید تداوم یابد.
توسعه بندر چابهار
حجت‌الاسلام حسن روحانی در دیدار محمد اشرف‌غنی رئیس‌جمهور افغانستان، گفت: ملت ایران در طول ۴۰ سال گذشته همواره در کنار ملت افغانستان بوده است و ما به عنوان دو کشور همسایه و برادر، دارای فرهنگ، امنیت و منافع تجاری مشترک هستیم. رئیس‌جمهور حمایت دو دولت ایران و افغانستان از استمرار و توسعه روابط اقتصادی و کمک به بخش خصوصی دو کشور را ضروری خواند و افزود: راه آهن خواف- هرات و پروژه‌های توسعه دیگری در این منطقه پیش روست که باید با زمینه‌سازی‌های سیاسی و اقتصادی، برای پیشبرد آنها تلاش شود. روحانی همچنین به مخالفت گسترده کشورها با اقدام آمریکا در خروج از برجام اشاره کرد و اظهارداشت: اقدام خلاف مقررات آمریکا در خروج از برجام، صرفا خروج از یک توافق ۷ جانبه نیست، بلکه مخالفت و نقض قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل متحد است. رئیس‌جمهور با استقبال از ابتکار عمل رئیس‌جمهور افغانستان برای اعلام آتش‌بس، گفت: امیدواریم با پیشبرد گفت‌وگوهای داخلی، شاهد توسعه و ثبات بیش از پیش افغانستان باشیم. روحانی مبارزه با تولید و قاچاق مواد مخدر را ضروری دانست و افزود: باید با همکاری یکدیگر و سایر کشورهای منطقه با تولید و قاچاق مواد مخدر که معضلی برای کل منطقه است، مبارزه کنیم. رئیس‌جمهور همچنین با بیان اینکه موضع دو کشور در مسائل بین‌المللی نزدیک است، گروه‌های تروریستی را خطری برای کل منطقه برشمرد و خواهان همکاری همه کشورها در برخورد با این گروه‌های تروریستی شد. روحانی با استقبال از تعمیق همکاری‌های دو کشور در عرصه‌های سیاسی، اقتصادی، امنیتی و فرهنگی، گفت: ترانزیت و اتصال کشورهای منطقه و از جمله کشورهای آسیای مرکزی به خلیج فارس دارای اهمیت است و موجب توسعه کل منطقه و فراتر از آن خواهد بود و طرح بزرگ بندر چابهار که به اتفاق هند و افغانستان در حال اجراست، گام بزرگی در مسیر تقویت راه‌های ترانزیتی منطقه است.