اقناع بهداشتي!

سوال از وزير بهداشت در دستور كار ديروز مجلس شوراي اسلامي بود. اين سوال مربوط به غلامعلی جعفرزاده ایمن‌آبادی بود كه وي در نشست علنی ديروز(سه‌شنبه، هشتم خرداد) مجلس شورای اسلامی در تشریح سوال خود از وزیر بهداشت و درمان و آموزش پزشکی اظهار داشت: طی جلسات مختلف برگزار شده به منظور بررسی سوالات، 9 ساعت در کمیسیون بهداشت مجلس بحث صورت گرفته است. هرچند كه نمايندگان با 101 رای موافق، 98 رای مخالف و پنج رای ممتنع از مجموع 226 نماینده حاضر در جلسه از پاسخ‌های قاضی زاده هاشمی، وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی قانع شدند ولي متن سوال جعفرزاده ايمن‌آبادي جاي تامل داشت. جعفرزاده مي‌گفت كه صندوق رفاه دانشجویان وزارت بهداشت تبدیل به حیاط خلوت کارکنان شده است.
اعتراض به بي‌محلي
نماینده مردم رشت در مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه از ابتدای سال96 پروسه سوال را شروع کرده است، گفت: در زمان مطرح شدن سوال در کمیسیون درخواست می‌کردم تا وزیر بهداشت موارد مطرح شده را برطرف کند كه در صورت برطرف شدن این موارد، آن‌ها را از سوالات خود حذف كنم. عضو کمیسیون برنامه، بودجه و محاسبات مجلس شورای اسلامی با اشاره به اینکه گفته می شود دستگاه‌های نظارتی مسائل را بررسی می‌کنند پس شأن سوال کجاست، ادامه داد: هیچ حساسیتی نسبت به مسائل مالی در آنجا وجود ندارد، در اساسنامه صندوق رفاه دانشجویان ایجاد زمینه مناسب براي رشد استعدادها و کمک به تحصیل و معیشت دانشجویان مستعد کم درآمد آمده است اما صندوق رفاه دانشجویان به حياط خلوتی فقط برای امور رفاهی کارکنان تبدیل شده است. جعفرزاده ایمن آبادی با بیان اینکه نسبت به دولت ارادت دارم اما نمی‌توانم از اسنادی که در اختیار دارم صرف نظر کنم؛ یک مورد از دغدغه های مطرح شده تاکنون رفع نشده است، تصریح کرد: در صندوق رفاه دانشجویان، رفاه دانشجویان فراموش و این صندوق تبدیل به حیاط خلوت کارکنان شده است. نماینده مردم رشت در مجلس شورای اسلامی در بخش دوم سخنان خود در صحن علنی مجلس گفت: این شیوه برخورد وزرا با نمایندگان درست نیست که به ما درس اخلاق بدهند و ما را به سمت اسلام هدایت کنند و در نهایت به ریش ما بخندند.
پاسخ به يك ابهام


نماينده رشت انتقادات زياد ديگري نيز داشت كه درنهايت وزير اين‌گونه پاسخ وي را داد و گفت كه دوستان از تجربه مدیریتی برخوردار هستند و می دانند که صرف گزارش بازرسی و شعب دادیاری دیوان محاسبات مبنی بر وقوع تخلف به معنای قطعی بودن بروز تخلف نیست و چه بسا در مراحل بعد از جمله گزارش نهایی یا در هیات مستشاری و در هیات های تجدیدنظر رای برائت صادر شود. گاهي براساس استدلالی که شده حکم برائت صادر مي شود؛ براي مثال در تاریخ دوم خرداد 97 خطاب به آقای مشکینی، رييس صندوق رفاه دانشجویی آمده است: با توجه به دلایل و مستندات ضمن کفایت تحقیقات اعلام می شود موارد مندرج به دلیل عدم احراز تخلف از مدار رسیدگی خارج شد؛ البته برخی مسائل مربوط به گذشته است که در حال رسیدگی است که در صورت قانع نشدن دادیار سرانجام دادستان یا حاکم شرع رای را صادر می کند و باید با موارد تخلف برخورد قاطع شود. بارها اعلام کرده ام آنچه برای من مهم است امانتداری، اخلاق و رعایت مسائل امنیتی است که در صورت تخلف و اثبات آن لحظه ای در برخورد با متخلف تاخیر نخواهم کرد. در تفریغ بودجه که در مجلس گزارش شد، وزارت بهداشت جزو کمترین دستگاه ها بود که اسناد آن واخواهی شده بود که بیانگر توجه همکاران به وزارت بهداشت و قوانین است.آقای مشکینی از سال های گذشته در وزارت بهداشت و صندوق رفاه دانشجویی تجربه مدیریتی داشته و درخواست من این است که اجازه دهیم بررسی های کامل انجام شود و با توجه به رای صادره اقدامات لازم صورت گیرد. بنده در خصوص سوال آقای جعفرزاده بررسی های لازم را انجام دادم و به ایشان گفتم بگذارید دیوان محاسبات رای خود را صادر کند و در صورت محکومیت پیگیری های لازم صورت خواهد گرفت؛ چرا که حفظ آبروی اشخاص بسیار مهم است. کار ما براین اساس شده که پاسخگوی دیوان محاسبات و سازمان بازرسی باشیم این در حالی است که حداقل در 95 درصد موارد در بازرسی حکم برائت صادر می شود؛ بنابراین اجازه بدهید در شعبات و دیوان محاسبات اقدامات لازم صورت گیرد.
اصل مطلب
قاضی زاده هاشمی با بیان اینکه صندوق رفاه دانشجویان در زمان شروع تصدی مشکینی 267 میلیارد تومان سرمایه داشته و اکنون به 623 میلیارد تومان رسیده است، اظهار داشت: وام هایی که از درآمد اختصاصی طبق قانون می‌توانستند بدهند، 238 میلیارد تومان بوده که 287 میلیارد تومان وام پرداخت کردند؛ یعنی 50 میلیارد تومان اضافه تر وام داده اند. سرانه وام را بین 33 تا 300 درصد افزایش داده شده است؛ برای مثال در مواردی که دانشجو نیاز به ودیعه مسکن داشته، وام تا 300 درصد نیز افزایش یافته است. وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی با بیان اینکه سازمان حسابرسی وضعیت صندوق رفاه دانشجویی را در زمان تصدی مشکینی مطلوب اعلام کرده است، گفت: ورود به هر کدام از این موارد که تخصصی و مالی است، باید در محکمه رسیدگی شود و در حوصله زمان هفت دقیقه ای امروز من نیست. این موارد هنوز اتهام هستند و باید در محاکم مورد رسیدگی قرار گیرند، چهار روز قبل دیوان اعلام برائت کرده و باید توجه داشته باشیم که اگر در سایر موارد نیز اعلام برائت کند، چه نتیجه ای حاصل می شود. یکی از آموزه های تربیت اسلامی، ضرورت حفظ آبروی دیگران و عدم سریع قضاوت نکردن است، تجاوز به آبروی دیگران جزو گناهان بزرگ محسوب می شود و ما که امروز تریبون داریم باید مراقب باشیم.
امر به معروف!
قاضی زاده هاشمی در ادامه با اشاره به آموزه‌هاي ديني بیان کرد: در آموزه های دینی ما آمده است که هرگاه مومنی برادر دینی خود را متهم کند، ایمان در او ذوب می‌شود، بردن آبروی مسلم جنگ با خداست و حرمت آبروی مومن بالاتر از حرمت کعبه است و رسوا كردن مومن خروج از ولایت خداست. وي افزود: مشکینی که رييس صندوق رفاه دانشجویی هستند، از سوی آقای جعفرزاده متهم به سوءاستفاده می‌شوند كه لازم است در مورد ایشان بگویم وقتی که 16 ساله بوده، پدرش شهید شده و دو برادر شهید نیز دارد، همسر ایشان نیز فرزند شهید هستند. باید ذره ای انصاف داشته باشیم.سن من از آقای جعفرزاده بیشتر است و از ایشان خواهش می‌کنم جوانب را رعایت کنند، اگر از من می خواهید با متخلف برخورد کنم، بگذارید مراجع مربوطه حکم بدهند زیرا تا پیش از صدور حکم نمی‌توان اقدامی را انجام داد. وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی گفت: شما و من پرونده‌هایی داشته ایم که البته حکم برائت در آن پرونده ها صادر شده است؛ اکنون نیز در مورد اتهامات مطرح شده باید صبر کنیم تا حکم صادر شود ولی تا پیش از صدور حکم نمی‌توان برخوردی را انجام داد.
حجمي از انتقادات
گفتني است انتقادهاي فراواني به وزارت بهداشت وارد مي‌شود ولي هرگاه وزير مربوط به صحن مجلس آمده درنهايت با رضايت نمايندگان از بهارستان خارج شده است. براي مثال در سال 96 و زمان بررسي صلاحيت وزرا، احمد علیرضابیگی، از مخالفانی بود كه درباره سیدحسن قاضی‌زاده هاشمی به عنوان وزیر پیشنهادی بهداشت سخن گفت. او با بیان اینكه ارادت قلبی به ایشان دارم چون ایشان را در جریان سلسله پنج سال پیش ارسباران دیدم كه چگونه تلاش و همت داشتند و همراه موسسه خیریه‌شان به كمك مردم شتافتند، گفت: اما برمبنای قانون برنامه پنج ساله توسعه از قاضی‌زاده هاشمی كه چهار سال از دوره مسئولیتش می‌گذرد، باید سوال كنیم این قانون كه تكالیف روشنی را برای وزارت بهداشت داشته، كدامش عملي شده است؟ او تاكید كرد: باید سوال كنیم آقای قاضی زاده هاشمی در طول این چهار سال مسئولیت چه كارهایی انجام دادند، در قانون آمده كه پزشكان بخش دولتی مجاز به فعالیت در بخش خصوصی نیستند، سایر شاغلان در حوزه سلامت هم مشمول این دو تبصره خواهند بود. امكان پذیر است كه قاضی صبح دادگستری باشد و بعد از ظهر به كار وكالت بپردازد؟ پذیرفته نیست اما این مورد را در وزارت بهداشت می‌بینیم. انجام فعالیت‌های غیرمرتبط و تشكیل شركت‌های غیرقانونی متعدد مانند آواسلامت، آواپزشك و ... را كه ایشان تشكیل دادند، باید پاسخگو باشند و در حالی كه به موجب قانون، تشكیل‌ شركت‌های غیردولتی باید با تصویب مجلس انجام شود. ضمن اینكه بدون برگزاری مناقصه نسبت به عقد قرارداد با این شركت‌ها اقدام شده و گردانندگان آن‌ها همان مدیران شركت‌ها هستند، این حیاط خلوتی است كه موجب فساد است و دیوان محاسبات در نامه خودش اعلام كرده این شركت‌ها غیرقانونی و معاملاتش باطل است. علیرضابیگی گفت: وزارت بهداشت باوجود ادعای كسری شدید بودجه، 400 میلیارد تومان را در بانك‌های مختلف سپرده‌گذاری كرده و بهره گرفته است، این هم حیاط خلوت دیگری كه در تضاد با سیاست‌های نظام سلامت است. آقای وزیر بهداشت، معاون غذا و داروی شما خودش شركت دارد، فروشنده و واردكننده است، شما انكار كردید اما اثبات شد و قول دادید برخورد كنید اما اتفاقی نیفتاد. علاقمندم از زبان شما كه برای تان احترام زیادی قائلم، بشنونم نمایندگی انحصاری لنزهای آمریکایی آرکان از آن چه كسی است؟ این نماینده مجلس تاكید كرد: از اصول اولیه در اداره حكومت آن است كه مسئولان حكومتی ذی‌نفع در بخش خصوصی نباشند چون موجب بروز تعارض در منافع شخصی و مردم می‌شود اما این را در وزارت بهداشت و بعضی معاونان و مدیران این وزارتخانه می‌بینیم كه منافع عمومی نادیده گرفته شده و امروز بودجه ردیف سلامت، پاسخگوی چاه ویل هزینه‌های وزارت بهداشت نیست.
تبعيض در وزارت
ولی ملكی نیز نماینده دیگری بود كه در مخالفت با وزیر پیشنهادی بهداشت سخن گفت. او با بیان اینكه هاشمی وزیر توانمند و متخصصی است شكی نداریم، گفت: اما می‌بینیم كه ایشان با منت آمده وزیر شده و می‌خواهم به ویژگی‌های شخصی ایشان اشاره كنم كه باید به ایشان بگویم در حالی كه ابزار ریاست، سعه صدر است، معتقدم شما تحمل مخالف را ندارید، این موضوع هم از روش‌های مختلف قابل اثبات است كه شما واكنش سریعی در برابر كسانی كه به شما انتقاد می‌كنند، دارید كه این امر زیبنده كارگزار اسلامی نیست. اگر این‌ها اصلاح شود، بي شك بسیار موثر خواهد بود چون كار شما در ارتباط با كسانی است كه یا مریضند یا مریض دارند. او با اشاره به وجود تبعیض در وزارت بهداشت و عدم توجه به شایسته سالاری گفت: هستند كسانی كه شایستگی‌های زیادی داشتند اما در وزارتخانه بدون محاسبه كنار گذاشته شده اند و من خودم این موارد را دیده ام. مورد دیگر این است كه نظام ارجاع به طور كامل انجام نشده ،در حالی كه برای جلوگیری از سرگردانی بیماران، لازم است. وزارت بهداشت از اجرای آن سر باز زده و ضمن هدررفت وقت و عمر بیماران، موجب هزینه‌های فراوان برای ما شده است. این نماینده گفت: عدم اجرای پزشك خانواده از موارد دیگری است كه باید به آن اشاره كنم، الان مجلس این را می‌خواهد و به دنبال اجرای آن است. ضمن اینكه به علت عدم اجرای مدیریت اصولی بر منابع مالی و توجه به كسانی كه درآمدهای میلیاردی دارند، قریب 20 هزار میلیارد بدهی ایجاد شده است. چرا بدون پشتوانه مالی مملكت را بدهكار كردید؟ هشت هزار میلیارد تومان بیمه سلامت و هشت هزار میلیارد تومان بیمه تامین اجتماعی را تحمیل كردید. او اضافه كرد: چرا از جیب كارگری كه ماهی یك میلیون دارد، به جیب كسانی پول می‌ریزید كه درآمد ماهی یك‌میلیاردی دارند؟ تاخیر در پرداختی پزشكان مناطق محروم اتفاق افتاده است؛ این مساله برای كسانی كه در وزارتخانه درآمدهای چند میلیاردی دارند، تبعیض آشكار است و ممكن است شما و دیگران به این مساله توجه نكنید ولی پزشك منطقه محروم زندگی‌اش از همان درآمد اندك است. او در پایان با انتقاد از تبدیل وزارت بهداشت به وزارتخانه رانت‌خواری گفت: امیدواریم وزیر محترم اگر دوباره رای اعتماد گرفت، این موارد به وی‍ژه اخلاق مداری را سرلوحه كار قراردهد.
لزوم رفع شائبه‌ها
همان‌گونه كه شاهد هستيم انتقادهاي فراواني به اين وزارتخانه وارد است و اميدواريم كه اين نقد‌ها منصفانه باشد و همچنين پاسخ‌هايي نيز كه داده مي‌شود، از روي صداقت بيان شود. اگر فردي در اين كشور مشغول است و به نفع ملت تلاش مي‌كند، بايد كمك شود و از طرف ديگر اگر فردي برخلاف منافع ملي قدمي برمي‌دارد، بدون هيچ مصلحت و مراعاتي بايد زير سوال رفته و از ميدان خارج شود.
اميدواريم اين رويه به درستي اجرا شود و به گونه‌اي نباشد كه مردم احساس كنند ابزار نظارت در كشور به اهرمي براي رسيدن به اهداف برخي تبديل شده‌است.