«همدلی» از بلاتکلیفی دولت و بخش خصوصی پیرامون یک قیمت‌گذاری ساده گزارش می‌دهد

نان به نرخ روز
همدلی| فرشته بهروزی نیک- نان به نرخ روز شده‌ایم؛ اگر این حرف را باور ندارید واژه «افزایش قیمت نان» را در گوگل سرچ کنید تا در 28 صدم ثانیه 980 هزار نتیجه دریافت کنید. اخبار رسمی و غیر رسمی؛ اخباری که جز بی برنامگی دولت‌ها در تعیین قیمت نان حکایت دیگری ندارد. در این اوضاع اقتصادی، نگران کننده‌تر از افزایش قیمت نان، آن است که چرا دولت‌ها از پس قیمت‌گذاری به این سادگی که از قضا تجربه آن در همه کشورهای توسعه یافته و در حال توسعه هم وجود دارد، برنمی‌آیند. اظهار نظرها در باره این موضوع متفاوت است. اما نکته‌ای که همه روی آن توافق نظر دارند آن است که اراده‌ای برای اصلاح قیمت‌گذاری کالاها در اقتصاد ایران وجود ندارد. این نکته است که رئیس اتاق اصناف ایران هم با آن موافق است. او به «همدلی» می‌گوید: « سال‌هاست من به عنوان رئیس اتاق اصناف ایران فریاد زده‌ام قیمت‌ها باید بر اساس نرخ تورم اصلاح شود اما گوش کسی به این حرف‌ها بدهکار نیست. » فاضلی بر این باور است تا زمانی که یارانه نان پرداخت می‌شود نمی‌توان انتظار اصلاح قیمت‌ها را داشت.
او سوم دی ماه سال گذشته به خبرگزاری «تسنیم» گفته بود:«‌شاهد افزایش هزینه‌های تولید نان هستیم. اما به کارآفرین و تولیدکننده توجه نشده است و تمام اتحادیه‌های مرتبط به صورت متفق‌القول در ارتباط با این امر، نامه‌ای اعتراضی نوشتند اما به آنها اعلام شد که قیمت نان گران نشود و این شرایط را ادامه دهند؛ ادامه این شرایط به معنی آن است که بنگاه‌ها تحریک می‌شوند تخلف کرده و وزن چانه نان و خدمات خود را کم کنند.این شرایط باعث شده که در چند سال اخیر شاهد بهینه شدن کیفیت نان در کشور نباشیم.» این اظهار نظرها در حالی سال‌هاست از سوی رئیس اتاق بازرگانی ایران مطرح می‌شود که هنوز هم مشکلات موجود به قوت خود باقی است.
داریوش اسماعیلی، عضو کمیسیون اقتصادی مجلس هم در این باره به «همدلی» می‌گوید: این اتفاق تنها درباره قیمت نان نیست، در قیمت‌گذاری آب هم این مشکل وجود دارد.» او می‌گوید: «به عقیده من انرژِی (آب،برق،گاز،بنزین) در ایران ارزان است و باید در این باره بازنگری جدی صورت گیرد.» همچنین که بسیاری از کارشناسان اقتصادی بر این باور هستند تا زمانی‌که دولت دست به اصلاح و ثبات قیمت‌ها نزند در واقع مشکلات اقتصادی را تشدید کرده است. مثال روشنی که این کارشناسان به آن اشاره می‌کنند تعلل دولت در افزایش قیمت بنزین است. آنها بر این باور هستند دولت بنزین را گران نکرد اما برای جبران کسری بودجه خود از روش‌های جایگزین و اشتباهی مانند افزایش نرخ جرایم رانندگی استفاده کرد.


اگر چه این بی‌نظمی را می‌توان در همه بخش‌های اقتصادی به روشنی دید. مصداق‌ها کم نیستند. وقتی خزانه داری فقط در فروردین امسال 216 میلیارد و 684 میلیون و 790 هزار تومان از سوی خزانه داری به 17 موسسه فرهنگی اختصاص می‌دهد شاید هر چه در این باره گفته و شنیده شود بی اهمیت باشد .
نان گران نمی‌شود
معاون بازرگانی شرکت بازرگانی دولتی ایران گفت: با توجه به ثبات قیمت گندم در سال‌جاری، دولت هیچ برنامه‌ای برای افزایش قیمت نان و آرد خبازی‌های آزاد پز ندارد.
حسن عباسی معروفان، در گفت‌و‌گو با ایرنا درباره زمزمه افزایش قیمت نان و آرد آزادپزها افزود: با وجود افزایش هزینه‌های تولید اما کماکان دولت در نظر دارد نان طبق روال گذشته با قیمت فعلی به دست مصرف کنندگان برسد. وی با تاکید بر اینکه «اگر کسانی به دنبال التهاب بازار هستند، باید مسئولیت حرف‌های خود را بپذیرند»، تصریح کرد: دولت به هیچ عنوان در فروش گندم ریالی اضافه نکرده تا قیمت نان افزایش پیدا کند. وی تصمیم گیرنده اصلی درباره تعیین قیمت نان را شورای آرد و نان دانست و اظهار داشت: تنها تصمیم گیرنده افزایش قیمت نان این شورا است و نباید افرادغیرمسئول در این خصوص اظهارنظر کنند.
افزایش 80 تومانی قیمت آرد برای آزادپزها منتفی شد
وی درباره افزایش 80 تومانی قیمت آرد خبازی‌های آزادپز گفت: برای کاهش هزینه‌های دولت، پیشنهاد دادیم تا مبلغ 82 تومان بابت هزینه‌های تبعی قیمت خرید گندم، از جمله حمل و نقل، ذخیره‌سازی، نگهداری، حق عمل کاری مباشران از دولت حذف و توسط خریداران پرداخت شود که در شرایط فعلی این موضوع منتفی شد.
وی اظهارداشت: اکنون قیمت هرکیلوگرم گندم در صنف و صنعت و آزادپزها تغییری نداشته و برای خبازی آزادپز 900 تومان و برای خبازی‌های یارانه بگیر 625 تومان عرضه می‌شود، اما ممکن است قیمت آرد استحصالی کمتر یا بیشتر باشد.
وی با تاکید بر اینکه هیچ افزایش قیمتی درخصوص قیمت آرد آزادپزها اعمال نشده است، افزود: امروز نیز در بورس کالا قیمت هر کیلوگرم گندم برای آزادپزها 900 تومان بوده است.
به گزارش ایرنا، یکم خردادماه امسال برخی رسانه‌ها به نقل از یزدان سیف مدیرعامل شرکت بازرگانی دولتی ایران از احتمال افزایش قیمت نان پس از ماه مبارک رمضان خبر دادند؛ به تازگی قاسم زراعت کار مدیرعامل اتحادیه سراسری نانوایان سنتی نیز در گفت و گو با ایرنا افزایش قیمت 80 تومانی هر کیلوگرم آرد خبازی‌های آزادپز توسط شرکت بازرگانی دولتی ایران را رسانه‌ای کرد.
آخرین قیمت گذاری نان یارانه‌ای مربوط به سال 1393 است البته آذرماه سال 1396 نرخ‌های جدید نان با افزایش 15 درصدی به تصویب مراجع ذیصلاح رسید که اجرای آن به دستور رئیس جمهوری دولت دوازدهم متوقف و نرخ‌های جدید اعمال نشد.