برخورد با حساب ۴چهره معروف

آرمان- مرتضی خبازیان: خبری که از اقدام پلیس فتا مبنی بر انسداد حساب چند سلبریتی به‌خاطر ابهام در هزینه‌کرد منتشر شد، قابل بررسی بیشتر می‌نماید. داستان کمک چهره‌های شناخته شده مربوط به امروز نیست و به سال‌های دور برمی‌گردد. «روزی خانم سیمین دانشور به نمایشگاهم آمد و با کنجکاوی به تمام آثار نگاه کرد و بعد مقابل تصویر لبخندی از تختی ایستاد و شروع به گریستن کرد. من که جویای علت شدم، گفت: این لبخند برای من خاطره روزی را تداعی کرد که تختی پشت وانت در شهر می‌چرخید و برای زلزله بوئین‌زهرا کمک مردمی جمع می‌کرد، زمانی‌که به دانشگاه تهران رسید، من پشت ماشین دویدم و کیف پولم را توی دستش خالی کردم. او به من لبخند زد وگفت: پس خودت چی؟» از این سخن استاد شیشه‌گران می‌توان پی به اثرگذاری چنین حرکت‌هایی برد و حتی اگر دیگر اثری از رنج مردم در زلزله بوئین‌زهرا باقی نمانده باشد، نام تختی با کمک‌های مردمی گره‌خورده است و از خاطر نمی‌رود. با وجود چنین پیشینه‌ای رئیس پلیس فتای تهران بزرگ، اعلام کرد: پلیس فتا با تعدادی از چهره‌های معروف که کمک‌های مردمی را جمع‌آوری می‌کردند برخورد و حساب آنها را مسدود کرده است. در سال‌های اخیر و در کنار فعالیت رسمی نهادهای کمک‌رسان مانند هلال‌احمر و بهزیستی که وظایف قانونی خود را دنبال می‌کرده‌اند، گاهی به‌خاطر وسعت فاجعه و نیاز به مشارکت و همراهی مردم، کسانی که از چهره‌های شناخته شده هستند وارد کار شده و با جذب کمک‌های مردمی به یاری حادثه دیدگان می‌رفته‌اند. آخرین مورد از این نوع مشارکت‌ها در زلزله سال گذشته در استان کرمانشاه اتفاق افتاد و در هر حوزه چهره‌هایی برای جذب کمک‌های مردمی اعلام آمادگی کردند که اغلب در حوزه کاری خود از آن اندازه مقبولیت برخوردار بودند که بدانند طرفدارانشان پاسخ مثبت خواهند داد.
زیر نورافکن
این بار به دلیل گستردگی فضای مجازی و پیام‌رسان‌ها، دامنه اقبال وسیع‌تر بود و طبعا کمک‌های جمع شده نسبت به دفعات قبل بیشتر. با این همه از همان روزهای اول، کسانی که در سوی دیگر طرفداران چهره‌ها بودند، از کمک مردم به چهره‌ها رنجیده و این سوال را مطرح می‌کردند که با پول‌ها چه می‌کنند؟ وقتی این سوال برای طرفداران چهره‌ها وجود نداشته و آنهایی که کمک کرده‌اند چنین سوالی را مطرح نکرده‌اند، می‌توان به آن دسته مخالفان که در کار چون چرا کرده‌اند گفت: اینجا موضوع فقط و فقط اعتماد است و اگر طرفداران چهره‌ها، در هر زمینه‌ای، به آنها اقبال نشان داده‌اند نباید پایه‌های اعتماد را سست کرد. آن سلبریتی که کمک‌ها را جذب می‌کند، در جهانی که زیر نورافکن‌های پرقدرت قرار گرفته نمی‌تواند به آسانی راه دیگری برود و اعتباری را که بعد از سال‌ها به دست آورده، از دست بدهد. اصلا مگر می‌توان چهره‌ای را یافت که برایش توجه و اقبال مردمی اهمیت نداشته باشد که بخواهد چنین آسان خود را در معرض اتهام‌های سخت قرار دهد؟ ضمن اینکه کسانی کمک‌های خود را به چهره‌ها تقدیم می‌کنند که در کمک‌رسانی از طریق نهادهای دیگر شرکت نکرده‌اند. به عبارت دیگر مطرح شدن چنین موضوعی نمی‌تواند آسان و بی‌توجیه باشد و اگر قرار است اعتبار چهره‌ای مخدوش شود، باید با دلیل روشن و واضح باشد. بیان حرف‌های کلی و اثبات نشده و چه بسا غیر قابل اثبات راهی به هیچ دهی نمی‌برد و تنها و تنها به کار از بین بردن اعتماد عمومی می‌آید. از این زاویه است که باید از پلیس فتا خواست روشنگری کند و اگر چنان که گفته شده، شکایتی در این زمینه وجود نداشته، چه دلیل محکم دیگری می‌توان آورده که به آسانی به اعتبار شخصیت‌هایی ضربه زد که از قضا از سرمایه‌های فرهنگی و اجتماعی کشورند و مقبول مردم. وقتی سازوکار روشنی وجود ندارد که معلوم شود، کمک‌های مردمی دقیقا کجا به انحراف کشیده شده و این مهم در سخن پلیس فتا هم نمود روشن دارد، چرا باید با طرح موضوعی کلی و اثبات نشده به ابهام دامن زد؟ اگر جرمی اتفاق افتاده دیگر از این دایره بیرون است اما وقتی جرمی کشف نشده، چرا چنین آسان باید جامعه را از شخصیت‌های مقبول محروم کنیم؟
در تاریکی


این پرده، گوشه دیگری نیز دارد که همان چهره‌ها و سلبریتی‌ها باشند. چهره‌هایی که همه اعتبار سال‌ها فعالیت خود را به داو گذاشته‌اند و کمک‌های مردمی را به خود جذب کرده‌اند، باید توجه بیشتری داشته باشند و بدانند که به دلیل الگوبرداری جامعه از آنان، کوچکترین کارهای آنان تا چه اندازه تاثیرگذار است. سلبریتی‌ها نمی‌توانند در زمان جذب کمک‌ها خود را زیر نورافکن بیاورند و زمانی که وقت گزارش‌دهی می‌رسد، در سکوت و تاریکی فرو بروند و خبرنگاران را از خود برانند. آنها باید بدانند که ابهام در این زمینه‌ها، در مواردی که نیمی از آن به مردم مربوط است معنا ندارد. اینجا باید تاکید کرد که اگر سوءاستفاده‌ای از موقعیت شده باید برای مردم روشن شود تا مردم چهره‌های خود را بشناسند و بدانند که به چه کسانی دل می‌بندند اما اگر نیست، کار باید بر همان پایه اعتماد باقی بماند که از دست رفتن اعتبار سنگین است.
پلیس فتا
رئیس پلیس فتای تهران بزرگ با تأکید بر اینکه سلبریتی‌هایی که کمک‌های مردمی را جمع‌آوری می‌کنند باید دارای مجوز باشند، گفت: تعدادی از چهره‌های معروفی که اقدام به جمع‌آوری کمک‌های مردمی می‌کنند تمام پول جمع‌آوری شده را به دست نیازمندان می‌رسانند و تعدادی هم این کار را انجام نمی‌دهند و ما نمی‌توانیم تشخیص دهیم که کدام یک از این افراد دارای مجوز هستند؟ وی اظهار داشت: از سوی دیگر تا امروز هیچ شخصی هم از این سلبریتی‌ها شکایتی نکرده است تا بتوانیم آنها را احضار و از آنها سؤال کنیم که کمک‌های مردمی جمع‌آوری شده را کجا هزینه کرده‌اند. سرهنگ کاظمی تأکید کرد: با تمام این احوال پلیس فتا با تعدادی از چهره‌های معروف که کمک‌های مردمی را جمع‌آوری می‌کردند برخورد و حساب آنها را مسدود کرده است، اما با برخورد با یک یا دو نفر نمی‌توان به این کار پایان داد. سرهنگ کاظمی گفت: در یک مورد یک بازیکن فوتبال اقدام به جمع‌آوری کمک‌های مردمی کرد، اما شماره حسابی هم که اعلام کرده بود متعلق به خودش نبود و پلیس فتا این فرد را احضار و حسابش را مسدود کرد. وی ادامه داد: اینکه پلیس فتا بیاید و اسم تمام بازیگران و ورزشکارانی که کمک‌های مردمی جمع می‌کنند، جست‌وجو کند و بعد از نهادهای حمایتی هم استعلام بگیرد که آیا این کمک‌ها به نیازمندان پرداخت شده است یا خیر، کار زمانبری است که در نهایت این کارهیچ شاکی هم ندارد و این نهادهای حمایتی هستند که باید اعلام کنند که کدام چهره معروف دارای مجوزاست.