معاون وزیر اقتصاد: هیچ قرارداد اقتصادی با ایران کتبی یا شفاهی لغو نشده است

رئیس کل سازمان سرمایه‌گذاری و کمک‌های اقتصادی و فنی ایران با رد برخی شایعات مبنی بر لغو قراردادهای پسابرجامی پس از خروج آمریکا گفت: هیچ گونه مکاتبه یا اظهارنظر شفاهی از سوی طرف‌های خارجی مبنی بر تصمیم به لغو این قرارداد به وزارت اقتصاد یا بانک مرکزی اعلام نشده است.
پس از خروج یکجانبه آمریکا از برجام در هجدهم اردیبهشت، گمانه زنی رسانه‌ها درباره آینده قراردادهای سرمایه‌گذاری و فاینانس‌های ایران با کشورهای مختلف کلید خورد و برخی پایگاه‌های خبری به نقل از منابع نامعلوم از لغو فاینانس‌های پسابرجامی خبر دادند که البته وزارت امور اقتصادی و دارایی آن را تکذیب کرد.
«محمد خزاعی» معاون وزیر امور اقتصادی و دارایی در گفت وگو با ایرنا، آخرین وضعیت قراردادهای اقتصادی کشور را تشریح کرد
وی در پاسخ به اینکه بتازگی شنیده می‌شود با خروج ترامپ از برجام، کشورها قراردادهای فاینانس خود با ایران را قطع کرده‌اند. وضعیت چگونه است؟ گفت: چنین چیزی را مشاهده نکرده‌ام و تکذیب می‌کنم؛ هیچ موسسه مالی یا کشوری که با ایران و سیستم بانکی ما قرارداد مالی امضا کرده، آن را لغو نکرده است و حتی هیچگونه مکاتبه یا اظهار شفاهی مبنی بر تصمیم به لغو آن، به ما و تا جایی که مطلعم به بانک مرکزی نیز اعلام نشده و حتی مکاتبات و امور مربوط به اجرایی برخی پروژه‌های معرفی شده توسط بانک مرکزی در جریان است.


خزاعی درباره خروج اروپا از برجام و مذاکرات آتی با آنها گفت: نخست اینکه تاکنون اروپایی‌ها و بلکه تقریباً همه کشورهای موثر دنیا اقدام غیرحقوقی و غیرمنطقی آمریکا را محکوم کرده و پایبندی خود را به ادامه برجام اعلام کرده اند؛ علاوه بر علاقه آنها به گسترش روابط اقتصادی با کشور بزرگ و قدرتمند ایران، این اقدام ترامپ در واقع صدمه بزرگی به حیثیت روابط و حقوق بین الملل وارد کرد و مبانی حقوقی سیاسی و اعتباری توافق‌های بین الملل را زیر سوال برد.
وی ادامه داد: بویژه آنکه توافق برجام به تایید شورای امنیت سازمان ملل رسید که بسیاری از این کشورها مانند فرانسه، آلمان، انگلستان و چین و روسیه از اعضای مهم آن هستند و این اقدام آمریکا در واقع بیش از پیش به جایگاه سازمان ملل و شورای امنیت صدمه زد؛ لذا تقابل کشورهای دنیا با این تصمیم و اظهار حمایت از برجام، عکس العمل قابل انتظار به این رفتار خصمانه و یکجانبه و غیرحقوقی است.
دیگر اینکه ایران اگرچه به تعهدات بین‌المللی همیشه پایبند بوده و به آن احترام می‌گذارد اما موضوع ادامه برجام با سایر کشورهای امضاکننده آن در صورتی ممکن خواهد بود که طرف مقابل به تعهدات خود پایبند باشد.
معاون وزیر امور اقتصادی و دارایی در پاسخ به این سوال مبنی بر اینکه تاکنون ده‌ها میلیارد دلار قرارداد فاینانس با اروپا و سایر کشورها آن امضا شده و میلیاردها دلار سرمایه‌گذاری خارجی به تصویب رسیده است؛ آیا اروپایی‌ها به این توافق‌ها پایبند می‌مانند و می‌توان به آنها اعتماد کرد که به تعهدهای اقتصادی و سرمایه‌گذاری خود پایبند باشند؟ گفت:
همانطور که رهبر معظم انقلاب فرمودند و ریاست جمهوری نیز تاکید کردند، باید مطمئن شویم که آنها به تعهداتشان پایبند خواهند بود و به گونه‌ای این امر تضمین شود؛ همه می‌دانیم که برخی از این کشورهای اروپایی در مسایل متعددی در ارتباط با ایران و منطقه ممکن است همنظر باشند و هستند و نمی‌توان چشم بسته به آنها اعتماد کرد؛ به قول مثلی که خود اروپاییها دارند، «نمی توان فقط به چشم‌های آبی رنگ طرف مقابل اعتماد کرد بلکه باید به عملش مطمئن شد»، ما نیز همین را می‌گوییم که اگر قرار است براساس برجام اقداماتی انجام دهیم و آنها بقول خودشان آن را نظارت کنند، ما نیز باید بتوانیم تضمینهای آنها به تعهدات برجامی و قراردادهای اقتصادی و رفع موانع پیش‌بینی شده در برجام را نظارت و ارزیابی کنیم تا مطمئن شویم که به آن عمل می‌کنند.
جاده یکطرفه نمی‌شود، دو طرفه است؛ در آن صورت در حرکت در این جاده دوطرفه که طرفین رعایت تعهدات و حدود خود را بکنند تصادفی رخ نمی‌دهد. همه بسلامتی به مقصد می‌رسند. در غیر این صورت اگر ایران ببیند طرف مقابل به تعهداتش پایبند نیست، دلیلی برای ادامه کار و برجام نخواهد ماند. این از نظر حقوق بین الملل نیز قابل دفاع است.
وی درباره همکاری‌های اقتصادی با سایر کشورها اظهار کرد: بدیهی است که هیچ کشوری همه روابط اقتصادی خود را با یک کشور و یا یک منطقه نباید طراحی و متمرکز کند. باید در روابط اقتصادی و براساس منافع ملی روابطش را با کشورهای مختلف تنظیم کند. بر همین اساس روابط با چین که در دوران تحریم نیز کنار ما بود و یا کشور دوست و همسایه بزرگ ما روسیه و یا سایر کشورهای دوست و همسایه برای ما مهم است. در آسیا کشورهای مهمی مانند اندونزی، مالزی و دیگران دارای اهمیت‌اند. شما از مذاکرات ما با چین، روسیه، جمهوری آذربایجان و سایر کشورهای اروپایی مطلعید. در دو سه هفته گذشته چند هیات اقتصادی و رسمی از چین، روسیه، کرواسی و بلغارستان، که ریاست کنونی اتحادیه اروپا را عهده‌دار است، در ایران بودند. این خود بهترین گواه تنوع در روابط اقتصادی ماست.
وی افزود: اینها خود نشان می‌دهد اخباری مبنی بر اعلام قطع روابط اقتصادی کشورها با ایران صحت ندارد؛ نکته مهمی آنکه «آموخته‌ایم و رهبری نیز تاکید فرموده‌اند براساس موازین انقلابی و اصول اقتصاد مقاومتی باید نقطه اتکا را بر درون زائی اقتصادی و منابع داخلی و تولید داخلی قرار دهیم. در عین حالی که با دنیا باید ارتباط داشته باشیم اما تکیه بر آن می‌تواند یک خطای راهبردی باشد. این دو می‌توانند مکمل یکدیگر باشند.»
در عین حال وزارت امور اقتصادی و دارایی خبرهای منتشر شده درباره لغو کل فاینانس‌های برجامی پس از خروج آمریکا از این توافقنامه را «کذب محض و عاری از واقعیت» خواند.
وزارت اموراقتصادی و دارایی در اطلاعیه‌ای که در این زمینه منتشر کرد، آورده است: بر اساس استعلام صورت گرفته از سازمان سرمایه‌گذاری خارجی و کمک‌های اقتصادی و فنی ایران و بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران تاکنون هیچ نشانه‌ای از تغییر تصمیم کشورهای طرف قرارداد با ایران در موضوع فاینانس‌ها دیده نشده است.
در اطلاعیه وزارت اموراقتصادی و دارایی تاکید شده است سازمان سرمایه‌گذاری خارجی و کمک‌های اقتصادی و فنی ایران متولی تصویب و جذب منابع خارجی و بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران هماهنگ‌کننده بانک‌ها در این زمینه به شمار می‌روند و فقط اخبار منتشر شده از سوی آنها معتبر است.
«طرح ادعاهای موهوم آن هم از سوی منابع مجهول درباره تغییر وضعیت همکاری‌های مالی سایر کشورها با ایران، به طور قطع مصداق بارز بازی کردن در زمین بدخواهان ایران و کسانی است که به هر طریق تلاش می‌کنند نشان دهند رفتار خارج از عرف ایالات متحده آمریکا توانسته است موازنه بین‌المللی را به زیان جمهوری اسلامی ایران تغییر دهد».
در این اطلاعیه آمده است: انتظار می‌رود رسانه‌های داخلی در شرایط و فضای ناشی از بدعهدی آمریکا در قبال توافقنامه برجام و خروج یکجانبه از آن، در ایجاد آرامش و حفظ انسجام و منافع ملی کشور با درایت و تعهد بیشتری رفتار کنند.
«در چنین شرایطی، درج اینگونه مطالب فاقد منبع مشخص و معتبر که ممکن است فقط سبب التهاب در بازار شده یا اقتصاد کشور را دچار مخاطره کند، مصداق عینی اقدام علیه منافع ملی و نشانه گرفتن امنیت روانی جامعه بوده و به یقین نتیجه‌ای جز تامین منافع دشمنان ایران نخواهد داشت».
سایر اخبار این روزنامه
در مجلس صورت گرفت دو فوریت طرح افزایش 20 درصدی حقوق کارکنان دولت تصویب شد موگرینی: اروپا به همراه روسیه و چین برجام را حفظ خواهند کرد جهان یک صدا جنایت صهیونیست‌ها علیه غزه را محکوم کرد دکتر روحانی هنگام دریافت استوارنامه سفرای جدید 5 کشور؛ تاکید رئیس‌جمهور برایستادگی جامعه جهانی و اتحادیه اروپا دربرابر تعمیم غیرحقوقی قوانین داخلی آمریکا بر سایر کشورها وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی: اولین سبد غذایی سال 97 در روزهای نخست ماه مبارک رمضان توزیع می‌شود عطوان: سلاح حکام عرب تنها برای کشتار اعراب است مقتدی صدر به پیروزی نهایی در انتخابات عراق و تشکیل دولت نزدیک‌ شد مقام ارشد اتحادیه اروپا: همکاری‌های ایران و اروپا در بخش انرژی ادامه می‌یابد معاون وزیر اقتصاد: هیچ قرارداد اقتصادی با ایران کتبی یا شفاهی لغو نشده است یکه‌تازی موج‌سواران در نشست خبری ستاد استهلال دفتر رهبر معظم انقلاب اعلام شد: فردا اول ماه مبارک؛ رمضان امسال 29 روز است با حضور فرمانده کل سپاه؛ نخستین بیمارستان دندانپزشکی کشور افتتاح شد وزیر دفاع: با کشورهای مستقل آماده همکاری هستیم وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی: پوشش محلی زنان در ادارات، دانشگاه‌ها و مدارس منع ندارد موگرینی: اروپا به همراه روسیه و چین برجام را حفظ خواهند کرد موگرینی: اروپا به همراه روسیه و چین برجام را حفظ خواهند کرد موگرینی: اروپا به همراه روسیه و چین برجام را حفظ خواهند کرد موگرینی: اروپا به همراه روسیه و چین برجام را حفظ خواهند کرد موگرینی: اروپا به همراه روسیه و چین برجام را حفظ خواهند کرد