دفاع تمام قد زنگنه، مرد نفتی ایران از عملکردش در صحن علنی مجلس: نمی ترسم، می ایستم و مقاومت می کنم

همدلی| بعد از پیروزی حسن روحانی در انتخابات سال 92 وقتی بیژن نامدار زنگنه مقابل نمایندگان مجلس نهم ایستاد تا برای به دست گرفتن سکان نفت، اعتمادشان را جلب کند یک جمله تاثیر گذار گفت: « تصور نکنید با این رای اعتماد، من را به هتل پنج ستاره می‌فرستید.» همان‌زمان برای زنگنه مثل روز روشن بود که وزیر شدن چه روزهای سخت و طاقت فرسایی را برای او رقم خواهد زد. شاید به دلیل همین آگاهی است که وقتی دیروز صحن علنی مجلس برای پاسخ به پرسش های نمایندگان حاضر شد دفاع تمام قدی از عملکرد خود کرد. آنطور که بسیاری از تحلیلگران اقتصادی و کارشناسان حوزه نفت بر آن اتفاق نظر دارند، باز گرداندن میزان تولید نفت به سال های قبل از تحریم، افزایش میزان صادرات نفت و موفقیت در شکست فریز نفتی از مهمترین دستاوردهای بیژن نامدار زنگنه است. همچنین که بسیاری از تحلیلگران بر این باور هستند دیپلماسی نفتی زنگنه بعد از دیپلماسی هسته ای یکی از مهمترین گام های دولت یازدهم بوده است.
دیروز در بهارستان ولوله‌ای بر پا بود. برخی نمایندگان در صحن علنی مجلس با تمام توان خود وزیر نفت را مورد عتاب و خطاب قرار دادند. زنگنه در پاسخ به برخی انتقادها اینطور واکنش نشان داد که : « به نظر آقایان من کاری علیه امنیت ملی انجام می‌دهم ؟ » در جلسه دیروز مجلس، جواد کریمی قدوسی خطاب به وزیر نفت گفت : برندسازی جایگاه‌های عرضه سوخت مقدمه تسلط فامیل‌های ثروت، قدرت و باشگاه نفتی در بخش خصوصی خواهد شد.
او ادامه داد: با اینکه گفته می‌شود ورود به باشگاه نفت و نیرو آسان است، اما آیین‌نامه جذب و گزینش این باشگاه بسیار بسته است. سه نفر باید عضویت نفر جدید را تایید کنند و این کار را نمی‌کنند مگر از او تعهد گرفته شود و این کار یعنی همان عهد و پیمان انگلیسی.
کریمی قدوسی از سفر خود به خوزستان تعریف کرد و گفت: چند روز پیش اهواز بودم همین استانی که ذخیره‌گاه این نفت است؛ امروز چه شرایطی دارد؟ در حالی که در کنارشان چاه‌های عظیم نفت و میدان‌های بزرگ انرژی دارند. من پیشنهاد دارم. آقای زنگنه اگر به جای وقت گذاری روی باشگاه نفت و نیرو که خودشان می‌گویند ۲۰۰ نفر هستیم بر اساس قوانین تلاش می‌کرد ۲۰۰ شرکت با عضویت ۴۰ میلیون ایرانی تشکیل دهد و تلاشش بر روی هدایت نقدینگی مردم می‌گذاشت امروز به‌معنای واقعی کلمه می‌شد ژنرال زنگنه.


وزیر نفت هم با اشاره به سوال کریمی قدوسی درباره باشگاه نفت و نیرو گفت: ایشان در متن دو سوال به اثر گذاری کانون‌های ثروت و قدرت بر تصمیمات نفت و نقش لابی مخفی نفت و پتروشیمی اشاره کرده و گفته چه آقازاده‌هایی در آن تاثیر دارند و به من می‌گویند شما با هدایت کلوپ سری مانع از تصمیم‌های درست شده‌اید. آیا منظور ایشان این است که این کلوپ سری با هدایت من کاری علیه امنیت ملی می‌کند؟
وزیر نفت در ادامه صحبت‌های خود همچنین ، افزایش تولید و صادرات نفت را سیاست کلی نظام دانست که از سوی مقام معظم رهبری در بخش نفت و گاز ابلاغ شد و گفت: مجری سیاست‌های نظام هستم.
او ادامه داد: این‌که صنعت نفت ما می‌تواند در توسعه کشور نقش عظیمی داشته باشد، شکی نیست، همه حرف من هم همین است و جز این نیست. وزیر نفت با بیان این که می‌گویند وزارت نفت انگلیسی‌ترین وزارتخانه پیش از انقلاب بوده است، در حالی‌که این وزارتخانه سال ۵۸ و پس از انقلاب تشکیل شده است، افزود: درباره مشکلات جوانان استان خوزستان صحبت شده است که باید عنوان کنم همه درآمد حاصل از صادرات نفت خام و فرآورده‌های آن به خزانه واریز می‌شود و مجلس برای ریال به ریال آن تصمیم‌گیری می‌کند و در اختیار وزارت نفت نیست.
زنگنه ادامه داد: نمایندگان محترم خوزستان می‌دانند که من از مصرترین افراد برای تخصیص بخشی از درآمد نفت به توسعه منابع نفت‌خیز هستم و در این زمینه از هیچ کوششی دریغ نمی‌کنم. وزیر نفت درباره افزایش تولید و صادرات نفت و خام‌فروشی که مورد انتقاد نماینده مشهد بود، پاسخ داد: من مجری سیاست‌های نظام هستم و سیاستگذار نیستم.
زنگنه به قرائت بخشی از سیاست‌های نظام پرداخت و گفت: مقام معظم رهبری در سال ۱۳۷۹ سیاست‌های کلی بخش نفت و گاز را ابلاغ کردند که دربند ۲ آن آمده است.«افزایش ظرفیت تولید صیانت شده نفت متناسب با ذخایر موجود و برخورداری کشور از افزایش قدرت اقتصادی، امنیتی و سیاسی»، نگفتند فقط قدرت اقتصادی، بلکه فرمودند امنیتی و سیاسی.
او با تاکید بر این‌که افزایش تولید نفت به حضور ما در بازارها از نظر امنیتی هم کمک می‌کند، تصریح کرد: دنیا با کشوری که یک میلیون بشکه نفت صادرات دارد و کشوری که ۵ میلیون بشکه نفت صادر می‌کند، یکسان برخورد نمی‌کند.
وزیر نفت ادامه داد: برای نمونه روسیه روزانه ۱۰ میلیون بشکه نفت و سالانه ۶۰۰ میلیارد مترمکعب گاز تولید می‌کند و همچنین سالانه ۲۰۰ میلیارد مترمکعب گاز به اروپا صادر می‌کند. هیچ کس در دنیا جرات ندارد صادرات گاز و نفت روسیه را تحریم کند، زیرا خودشان فلج می‌شوند، به این موضوع وابستگی متقابل نرم می‌گویند. زنگنه گفت: اگر اروپا روسیه را تحریم کند خودش زمین می‌خورد، بنابراین به‌طور حتم قدرت امنیتی را بالا می‌برد، اما این تصمیم من نبوده و تصمیم نظام بوده است.
ضرورت سرمایه‌گذاری خارجی در صنعت نفت
وزیر نفت همچنین به بند ۱۴ سیاست‌های کلی اقتصاد مقاومتی که از سوی مقام معظم رهبری ابلاغ شد نیز اشاره کرد و افزود: در این بند آمده است «افزایش ذخایر راهبردی نفت و گاز کشور به منظور اثرگذاری در بازار جهانی نفت و گاز و تاکید بر حفظ و توسعه ظرفیت‌های تولید نفت و گاز، به‌ویژه در میادین مشترک».
او با تاکید بر این‌که وزارت نفت باید سیاست‌های کشور را اجرا کند، ادامه داد: در قانون برنامه ششم توسعه تصویب شده است که تولید نفت در پایان برنامه به روزانه ۴ میلیون و ۸۰۰ هزار بشکه برسد. این به آن معناست که باید افزون بر جلوگیری از یک میلیون بشکه افت تولید، یک میلیون نیز به ظرفیت تولید اضافه شود.
زنگنه با بیان این که برای توسعه صنعت نفت ۲۰۰ میلیارد دلار در برنامه ششم توسعه پیش‌بینی شده است، افزود: از این میزان ۱۳۰ میلیارد دلار باید در بخش بالادستی صنعت نفت سرمایه‌گذاری شود.
وزیر نفت، افزایش ضریب بازیافت نفت را موضوعی حیاتی دانست و گفت: برای تحقق این مهم باید با شرکت‌های خارجی کار کنیم، زیرا افزون بر سرمایه، به فناوری هم نیاز داریم.
وی به میدان منصوری اشاره کرد و با بیان این که تولید این میدان هم‌اکنون حدود ۷۰ هزار بشکه در روز است که با کاهش نیز همراه است، تصریح کرد: برآورد ما این بود که در مدت ۳۰ سال، تولید این میدان ۳۰۰ میلیون بشکه می‌شود، در حالی که برآورد شرکت خارجی حاکی از آن است که این میدان می‌تواند ۲ میلیارد و ۲۰۰ میلیون بشکه نفت تولید کند که ۷ برابر است.
زنگنه با تاکید بر این که ۲۰۰ میلیارد دلار سرمایه را نمی‌توان از بازار داخلی تامین کرد و چنین ظرفیتی وجود ندارد، افزود: معتقدم تا جایی که می‌شود باید از منابع داخل استفاده کرد.
وزیر نفت افزود: ما در قراردادهای خارجی هم حداقل ۲۰ درصد را سهم ایرانی‌ها در نظر گرفتیم، ضمن این‌که حضور خارجی‌ها به افزایش امنیت ملی ما هم منجر می‌شود.
وی به حضور شرکت فرانسوی توتال در طرح توسعه فاز ۱۱ پارس جنوبی هم اشاره کرد و گفت: در مناقصه‌هایی که با توتال برگزار شد، ۸۰ درصد ایرانی‌ها برنده شدند. در واقع آنها منابع، مدیریت و فناوری می‌آورند و در کنارش ایرانی‌ها کار را جلو می‌برند.
ترس از خارجی‌ها چه معنایی دارد؟
زنگنه با بیان این‌که عنوان می‌کنند شما نگاه به داخل ندارید و نگاه شما به خارج است، افزود: خدا وکیلی من نگاه به خارج دارم؟! مپنا و پتروپارس را که هم اکنون سبب افتخار است چه کسی در کشور درست کرد؟ چه کسی تحول عظیم صنعت پتروشیمی را برای جلوگیری از خام فروشی ایجاد کرد؟
او ادامه داد: ما در سال ۷۶، یک میلیارد دلار تولید پتروشیمی داشتیم و هم اکنون این میزان ۲۰ میلیارد دلار است که طی پنج سال آینده به ۴۰ میلیارد دلار هم خواهد رسید. وزیر نفت گفت: با حمایت چه کسی قرارداد ۵۶۰ میلیون دلاری برای تولید لوله CRA با شرکت‌های ایرانی و خارجی برای تولید آن در داخل کشور به امضا رسیده است؟ چه کسی ساخت ۱۰ گروه کالاهای کاربردی صنعت نفت را در داخل کشور پیگیری کرده است؟
زنگنه با بیان این‌که هزینه‌کرد ۱۵ تا ۱۶ هزار میلیارد تومان برای گازرسانی روستایی افزون بر تامین منافع مردم سبب ایجاد اشتغال شده، اظهار کرد: من معتقد نیستم که برای عزت ایران باید بگوییم خارجی‌ها به کشور نیایند. وقتی تیم ملی فوتبال مربی خارجی دارد و همه شما آن را قبول دارید، تیم پرسپولیس و استقلال‌ هم مربی خارجی دارند، ما نباید از شرکت‌های خارجی کمک بگیریم و با آنها همکاری داشته باشیم. این ترس از خارجی چه معنایی دارد؟
برندینگ اختیاری است، اجباری نیست
وزیر نفت به طرح برندینگ اشاره کرد و با بیان این‌که این طرح از اول اختیاری بود و اجباری در کار نبوده است، افزود: هدف این طرح کاهش تصدی دولت در مرحله نخست و ارائه خدمات بهتر به مردم و مصرف‌کنندگان و بهبود روابط مالی دولت با جایگاهداران و کامیونداران در مرحله بعدی بوده است.
او ادامه داد: این‌که برداشت می‌شود قرار است در این طرح انحصار ایجاد شود، چنین چیزی نیست و کسی نمی‌تواند بیشتر از ۲۰ درصد نازل‌ها در کشور، ۳۰ درصد در استان‌ها و ۵۰ درصد در شهرستان‌ها را در اختیار داشته باشد.
زنگنه با طرح این سوال‌ها که چرا در برابر هر تغییری مقاومت می‌کنیم؟ و آیا شما از وضع جایگاه‌ها راضی هستید؟ یادآور شد: ۳ هزار و ۵۰۰ جایگاه بنزین و گازوئیل و بیش از ۲ هزار جایگاه سی‌ان‌جی در کشور وجود دارد که برای مدیریت آنها شرکت پخش با ۱۷ هزار نیروی انسانی ایجاد شده که هزینه‌اش بر دوش مردم است.
او گفت: حمل‌ونقل، نظارت بر کیفیت و کمیت و زیباسازی جایگاه برعهده شرکت‌های برند است و این به نفع جایگاه‌داران است. وزیر نفت ضمن تشکر از دست‌اندرکاران توزیع سوخت در کشور، جایگاه‌داران و کامیون داران، تاکید کرد: باید منافع مصرف‌کننده نیز تامین و به مسائل بلندمدت نگاه شود.
طرح ایجاد شرکت‌های زنجیره‌ای توزیع سوخت (برندینگ) اختیاری است، اما این‌که برخی می‌گویند برندها واسطه هستند، ‌چنین نیست و اطلاع‌رسانی اشتباه انجام شده است.
برای آبرویم می‌ایستم و مقاومت می‌کنم
وزیر نفت تصریح کرد: یک عمر در این کشور با آبرو کار کردم و تنها چیزی که خدا به من داده آبروست و برای آن می‌ایستم و مقاومت می‌کنم.
زنگنه افزود: چرا اینقدر به یک وزیر خودتان سوء‌ظن دارید؟ به من می‌گویید کار سّری می‌کنم، آیا منظورتان کار غیرقانونی است؟ اگر اینگونه است که من جانی، جنایتکار و خیانتکار هستم و نباید اینجا باشم. اگر هم اینگونه نیست، فقط به من توهین نمی‌شود، به ۲۹۰ نماینده‌ای که من را انتخاب کردند، توهین می‌شود. زیرا به من اعتماد و من را به عنوان وزیر انتخاب کرده‌اند.
وی ادامه داد: اگر من کار خلاف کنم به اعتماد ملت و نمایندگان خیانت کرده‌ام.
وزیر نفت با بیان این‌که چه اشکالی دارد یک عده‌ای که با شما همفکر نیستند یک اتاق فکر درست کنند، افزود: اگر این باشگاه کار خلاف می‌کند دستگاه‌های امنیتی و قضایی با آن برخورد کنند. از کدام فامیل ثروت و قدرت و کدام آقازاده صحبت می‌کنید؟!
او با بیان این‌که تشکیلات باشگاه نفت و نیرو طبق قانون و متشکل از ۲۰۰ مدیر ارشد باسابقه برق و نفت است که باید به آنها احترام گذاشت، تصریح کرد: آیا حتما همه امور باید در دولت باشد؟ یک نهاد غیردولتی می‌خواهد به کشور خدمت کند. ما باید با هم با دوستی و بدون سوء‌ظن کار کنیم. زنگنه گفت: جایی هم که اطمینان به یک کار خلاف داریم آن را به قوه قضاییه و دستگاه‌های امنیتی بسپاریم تا بررسی کند. اما اگر چنین چیزی نیست، به افراد توهین نشود.
صنعت نفت در وضع خوبی نیست، کمک کنید
وزیرنفت با بیان این‌که ما در صنعت نفت به حمایت شما (نمایندگان) نیاز داریم، تاکید کرد: صنعت نفت‌ از نظر منابع مالی در وضع خوبی نیست و دچار مشکلات جدی است. من نمی‌توانم در جلسه علنی بگویم آمریکا چه برنامه‌هایی دارد و چه حرف‌هایی علیه ما می‌زند. نباید بهانه سوءاستفاده دست آنها بدهیم.
وی با تاکید بر این‌که باید به نفت کمک کنیم، زیرا نفت می‌تواند پیشران توسعه اقتصادی کشور باشد، تصریح کرد: سرمایه‌گذاری سالانه ۴۰،۵۰ میلیارد دلار در صنعت نفت، کشور را
متحول می‌کند.