پاسخ وزیر راه‌و‌شهرسازی به ابهامات طرح مسکن اجتماعی؛

وزیر راه‌و‌شهرسازی درباره اجرای طرح مسکن اجتماعی گفت: در این طرح، وزارت راه‌و‌شهرسازی از دستگاه‌های اجتماعی حمایت خواهد کرد.‌ عباس آخوندی در حاشیه همایش گرامیداشت آغاز چهلمین سال تاسیس بنیاد مسکن انقلاب اسلامی در جمع خبرنگاران در پاسخ به پرسشی در مورد مسکن اجتماعی گفت: در بحث مسکن اجتماعی قرار بود وزارت راه‌و‌شهرسازی از نهادهای اجتماعی مانند بهزیستی، تامین اجتماعی، بنیاد مسکن، وزارت رفاه، کمیته امداد و مانند اینها حمایت کند تا این نهادها کار خود را انجام دهند.
وی افزود: در این حمایت قرار بود وزارت راه‌و‌شهرسازی به هر کدام از این دستگاه‌ها که بخواهند، زمین ارائه کند. ما حمایت خود را از این نهادها انجام دادیم. به گفته وزیر راه‌و‌شهرسازی، قرار نیست در بحث مسکن اجتماعی مانند مسکن مهر برای مردم خانه بسازیم.
وی در پاسخ به پرسشی در خصوص تاثیر نرخ ارز بر بخش مسکن تصریح کرد: اقتصاد یک مجموعه به هم پیوسته است و قطعا هر تغییر و تحولی در هر بخش بر سایر بخش‌ها نیز اثرگذار خواهد بود. در این خصوص نیز اثرگذاری تغییر نرخ ارز بر بخش مسکن وجود خواهد داشت.
آخوندی درباره نامه اخیر وزیر کشور به وزیر راه‌و‌شهرسازی در خصوص غیرقانونی بودن اجرای دستورالعمل آخوندی به سازمان نظام مهندسی ساختمان مبنی بر ممنوعیت کسر پنج درصد از حق‌الزحمه مهندسان‌ اظهار داشت: این دستورالعمل و ابلاغیه به نظام مهندسی اجرا شده و هر کس از مهندسان به وزارت راه‌و‌شهرسازی در خصوص اخذ پنج درصد از سوی نظام مهندسی شکایت کند، این وزارتخانه پیگیری خواهد کرد.


وزیر راه‌و‌شهرسازی در خصوص تاثیر توسعه حمل‌و‌نقل ریلی بر تولید کالای داخلی در بخش واگن‌سازی گفت: در حال حاضر بر اثر تقاضای بخش خصوصی ریلی و نیاز به واگن مسافری، تمام واگن‌های مسافری فعال هستند ضمن اینکه طبق قراردادی با روسیه مبنی بر ساخت ۲۰ هزار واگن باری و هزار واگن مسافری منعقد کرده‌ایم، قرار است بخش عمده این واگن‌ها در ایران ساخته شوند که در نتیجه تمام شرکت‌های واگن‌سازی فعال خواهند شد.
وی درباره وام ۲۰۰ میلیونی مسکن اظهار داشت: از شورای پول و اعتبار درخواست کردیم وام ۲۰۰ میلیون تومانی را در دستور کار شورا قرار دهد ولی قرار است در جلسه این شورا، کاهش نرخ سود تسهیلات مسکن از محل صندوق پس‌انداز مسکن یکم در بافت فرسوده از ۸ به ۶ درصد بررسی شود.
وزیر راه‌و‌شهرسازی گفت: قرار است در جلسه شورای پول و اعتبار کاهش نرخ سود تسهیلات صندوق پس‌انداز یکم در بافت فرسوده از ۸ به ۶ درصد بررسی شود.
به گزارش مهر، عباس آخوندی گفت: این سیاست درستی است و در طول ۴۰ سالی که از انقلاب گذشته مشکل بافت‌های ناکارآمد شهری و حاشیه‌نشینی را در شهرها داشته‌ایم.
وی ادامه داد: شهرهای ما از درون دچار فرسودگی شده و از پیرامون رشد بادکنکی داشته‌اند. این فرسودگی هم از جهت کالبدی و هم از جهت فرسایش و گسست روابط اجتماعی مشهود است که این از موضوع اول مهم‌تر است. به عنوان مثال در تهران در سال‌های گذشته پنج میلیون نفر به حاشیه شهر اضافه شده که در مجموع در پایتخت و حواشی آن بیش از ۱۴ میلیون نفر زندگی می‌کنند.
وزیر راه‌و‌شهرسازی تصریح کرد: یکی از مباحثی که در ابتدای انقلاب منجر به تاسیس حساب صد امام شد بحث حاشیه‌نشینی و شرایط ناهنجار حاشیه شهرها بود و در حال حاضر که به این موضوع می‌پردازیم سیاست درستی است. وی خاطرنشان کرد: سیاست توسعه شهرهای جدید و آماده‌سازی زمین و مسکن مهر نتوانست این داستان را حل کند و به حاشیه‌نشینی بیشتر دامن زد به گونه‌ای که نه موضوع حاشیه شهرها را حل کرد و نه بافت فرسوده و میانی شهرها را.
به گفته آخوندی نتیجه اجرای پروژه‌های بزرگ مقیاس مسکونی در حاشیه شهرها کمکی به حل بافت فرسوده نکرد و این موضوع دست نخورده باقی ماند. مداخله مستقیم دولت با ساخت دو میلیون واحد مسکونی و هزینه صد هزار میلیارد تومانی مداخله بسیار بزرگی است. اگر الان بخواهیم نتیجه واقعی این مداخله را ارزیابی کنیم که چقدر کیفیت زندگی را اصلاح کرد می‌بینیم در بسیاری از شهرها کیفیت زندگی مردم مشکل اساسی دارد.
وزیر راه‌و‌شهرسازی تصریح کرد: در موضوع بازآفرینی شهری نباید مردم را از محل استقرار خود جابه‌جا کنیم. نمونه آن طرح بهسازی پیرامون حرم امام رضا (ع) در مشهد بود که نوسازی موجب شد افراد ساکن این منطقه از محل زندگی خود کوچ کنند و عملا منجر به ارتقای زندگی مردم این منطقه نشد در حالی که در طرح بازآفرینی شهری قرار است پروژه‌ها به صورت کوچک‌مقیاس و صددرصد و توسط خود مردم ساخته شوند. مداخله مردم به جای احداث خانه، توسعه خدمات زیربنایی، فضای سبز، کتابخانه و امثال اینهاست. این سیاست‌ها با سیاست‌های اصل ۴۴ قانون اساسی سازگار است.
وزیر راه‌و‌شهرسازی به موضوع تسهیلات ارزان‌قیمت برای افزایش قدرت خرید مردم اشاره کرد و گفت: برای رسیدن به این هدف صندوق پس‌انداز مسکن یکم ایجاد شد تا به مردم تسهیلات ارزان‌قیمت داده شود.
در خصوص تسهیلات ارزان‌قیمت تاکنون دو سیاست اجرا شده است؛ یکی اینکه مانند مسکن مهر تسهیلات ارزان‌قیمت داده شود اما ما‌به‌التفاوت آن را دولت یارانه بدهد و آنقدر این یارانه زیاد می‌شود که از خود اصل تسهیلات هم بیشتر می‌شود. به عنوان مثال بانک مسکن در پایان هر سال بابت مسکن مهر از دولت مطالباتی دارد که ضربدر ۱۲ شده و این ما‌به‌التفاوت از اصل وام بیشتر شده است. مطالبات بانک‌ها از دولت نیز افزایش یافته است.
وی ادامه داد: اما در صندوق پس‌انداز مسکن یکم افراد پس‌انداز می‌کنند تا به این پس‌انداز تسهیلات داده شود. از آنجا که افراد بابت پس‌انداز خود سودی نمی‌گیرند بنابراین نیازی به پرداخت یارانه از سوی دولت نیست و باری روی دوش دولت نمی‌گذارد.
آخوندی خاطرنشان کرد: ممکن است صندوق پس‌انداز مسکن یکم کسری منابع داشته باشد که دولت به جای یارانه، افزایش سرمایه به بانک می‌دهد و این به افزایش قدرت بانک منجر می‌شود.
وزیر راه‌و‌شهرسازی یادآور شد: تا پایان سال گذشته ۴۰۰ هزار نفر در این صندوق پس‌انداز کردند و روزانه بیش از هزار نفر پس‌انداز‌کننده جدید داریم.
آخوندی با اشاره به نرخ سود هشت درصدی تسهیلات مسکن یکم در بافت فرسوده گفت: قرار است در شورای پول و اعتبار کاهش این نرخ به شش درصد بررسی شود که به رونق پایدار کمک خواهد کرد.
آخوندی تاکید کرد: تسهیلات پس‌انداز‌کنندگان در این صندوق تضمینی است که به معنی ورود ۴۰۰ هزار نفر خریدار قطعی به بازار مسکن است. در سال ۹۶ رشد مسکن به حدود هفت درصد رسید که این رشد در حال حاضر فزاینده است.