آزمون EPT اختیاری می شود

EPT آزمون ارزیابی مهارت زبان انگلیسی داوطلبان مقطع دکتری دانشگاه آزاد اسلامی است؛ آزمونی که هرماه توسط همین دانشگاه برگزار می‌شود و سطح زبان عمومی متقاضیان در محک آزمون قرار می‌گیرد؛ درواقع این آزمون پلی است برای داوطلبانی که نتوانسته‌اند مدرک بین‌المللی زبان انگلیسی با نمره تعیین‌شده توسط دانشگاه را کسب کنند، بنابراین موظف به شرکت در آزمون EPT و کسب حداقل نمره قبولی در آن هستند. سال ۸۶ بود که دانشگاه آزاد اسلامی شروع به برگزاری فصلی این آزمون کرد اما پس از گذشت 6 سال، یعنی از اردیبهشت سال 92 تاکنون به‌صورت ماهانه برگزار شد. در ابتدای برگزاری این آزمون، مدرک آن تنها برای داوطلبان ورود به مقطع دکتری واحد علوم و تحقیقات دانشگاه آزاد اسلامی ملزوم بود اما مدتی بعد، ارائه این مدرک برای تمام متقاضیان دکتری دانشگاه آزاد اسلامی ضروری شد و نمره قبولی در این آزمون از سوی اکثر دانشگاه‌ها مورد تایید قرار گرفت. در این میان اما برخی از دانشجویان مقطع دکتری دانشگاه آزاد اسلامی برای گذشتن از پل آزمون EPT با مشکلاتی مواجه شده و اعلام کرده‌اند کسب نمره ۵۰ از ۱۰۰ نمره قبولی در این آزمون کار هرکسی نیست! آغاز اعتراض‌ها به ارائه حدنصاب نمره زبان دانشگاه آزاد اسلامی (EPT) قبل از برگزاری آزمون جامع را می‌توان از اردیبهشت سال ۹۴ بازخوانی کرد. در آن ماه جمعی از دانشجویان دکتری دانشگاه آزاد اسلامی در بیانیه‌ای عنوان کردند به بهانه نداشتن حدنصاب آزمون زبان، از انجام آزمون امتحان جامع محروم هستند. هرچند مسئولان دانشگاه آزاد اسلامی در ابتدای امر به این اعتراضات پاسخ داده و اعلام کردند آزمون زبان EPT یکی از آزمون‌های استاندارد زبان است که سنجش و پذیرش در این آزمون نه اینکه ساده باشد، اما از سایر آزمون‌ها سخت‌تر نیست. به گفته مسئولان دانشگاه، دانشجویان دوره دکتری می‌توانند در آزمون‌هایی از قبیل تافل، ام‌اس‌آرتی، آیلتس و سایر آزمون‌ها شرکت و مدرک آن را به دانشگاه ارائه دهند و این مدارک هم مورد تایید دانشگاه آزاد اسلامی است. مسئولان دانشگاه آزاد اسلامی در جهت استانداردسازی آزمون زبان، تغییراتی در این آزمون نیز انجام داده و حتی سوالات و کلید آزمون را بلافاصله پس از برگزاری آزمون روی سایت قرار داده و همچنین قبل از برگزاری آزمون منابع را اعلام کرده تا همه دانشجویان در جریان باشند. با وجود این بازهم دانشجویان اعلام کردند ارائه آزمون EPT و حدنصاب رسیدن نمره آن به ۴۰ درصد قبل از برگزاری آزمون جامع مشکلات زیادی برای آنها به همراه داشته است. جمعیتی که به گفته خودشان به ۱۰ هزار نفر می‌رسند و چندی‌پیش با به راه انداختن کمپین و جمع‌کردن امضا سعی در همراه کردن ظرفیت حداکثری دانشجویان برای اعتراض به این آزمون را داشتند.
اعتراضات این دانشجویان تا جایی ادامه داشت که دیروز جمعی از آنان در سازمان مرکزی این دانشگاه جمع شده و از مسئولان خواستند نسبت به نحوه برگزاری و حدنصاب نمره آن تمهیداتی صورت گیرد. اعتراضی که پاسخ مسئولان دانشگاه را به‌دنبال داشت تا شاید از استرس داوطلبان کمی کاسته شود. مسئولان دانشگاه تصمیم دارند راه‌حل جایگزینی برای برگزاری این آزمون داشته باشند تا دانشجویان با دغدغه کمتری برای آزمون جامع آماده شوند. هرچند به گفته آنان، این راه‌حل جایگزین مساعدت دانشگاه است و به‌معنای حذف آزمون EPT نیست.

 راه‌حل جایگزین برای برگزاری آزمون EPT معاون آموزشی و تحصیلات تکمیلی دانشگاه آزاد اسلامی دیروز خبر خوشی را خطاب به دانشجویان مقطع دکتری اعلام کرد. آن‌طور که او گفته، قرار است درباره جایگزینی آزمون EPTتصمیمی اتخاذ شود. به گفته علیرضا رهایی، این آزمون در حال حاضر برای دانشجویان دکتری به‌صورت ماهانه در دانشگاه آزاد اسلامی برگزار می‌شود که در این خصوص طرحی آماده شده و راه‌حل جایگزینی برای برگزاری این آزمون در نظر گرفته شده است. در این طرح، کلاس‌های فشرده طی چهارماه در چهار بخش تشکیل خواهد شد و در پایان هر بخش از دانشجویان امتحانی اخذ می‌شود که جمع این امتحانات شامل چهار نمره می‌شود که میانگین نمرات چهار بخش، ملاک عمل قرار داده شده و نمره اصلی آزمون را تشکیل می‌دهد و جایگزین نمره EPT  خواهد شد. با طرح و تصویب این موضوع در جلسه روز سه‌شنبه، از اول اردیبهشت سال جاری کلاس‌ها برگزار خواهد شد. امیررضا شاهانی، رئیس مرکز سنجش و پذیرش دانشگاه آزاد اسلامی هم دیروز اعلام کرد این دانشگاه در حال بررسی است که به موازات EPT یک‌سری دوره‌های فشرده زبان انگلیسی چهارماهه هم برگزار کند. هرچند او معتقد است افرادی که می‌خواهند دانشجوی دکتری باشند و مدرک دکتری بگیرند لازم است به زبان انگلیسی مسلط بوده و تلاش در جهت حذف این مرحله مهم فایده‌ای ندارد.



 مساعدت دانشگاه آزاد اسلامی برای دانشجویان دوره دکتری البته امیررضا شاهانی، رئیس مرکز سنجش و پذیرش دانشگاه آزاد اسلامی می‌گوید این طرح، مساعدتی است که دانشگاه آزاد اسلامی انجام می‌دهد اما اینکه دانشگاه بخواهد این آزمون را حذف یا به بعد از امتحان جامع منتقل کند، چنین چیزی اتفاق نخواهد افتاد؛ چراکه به اعتقاد او، در هیچ جای دنیا دانشجو برای ضوابط آموزشی دانشگاه تصمیم نمی‌گیرد. شاهانی به «ایسنا» گفته است: «تصمیم داریم با برگزاری یک‌سری کلاس فشرده و تا حدی طولانی‌مدت، به‌نحوی مهارت زبان انگلیسی دانشجویان دکتری را ارتقا دهیم. البته در حال حاضر نیز یک‌سری کلاس داریم که روزهای جمعه برگزار می‌شود اما فاصله کلاس‌های فعلی زیاد است و آن‌طور که باید برای ارتقای زبان انگلیسی جوابگو نیست؛ اما در طرح جدید در نظر داریم که برای مثال در طول سه تا 6 ماه دوره کلاس زبان فشرده برگزار کنیم و بعد با مکانیسم‌هایی که باید مورد بررسی قرار گیرند مهارت زبان دانشجویان دکتری را بسنجیم و برمبنای آن اقدام کنیم.» او درباره تعداد حوزه‌های آزمون EPT نیز گفت: «علت اینکه این آزمون در مراکز تمام استان‌های کشور برگزار نمی‌شود این است که تعداد شرکت‌کننده‌ها در همه استان‌ها قابل توجه نیست که بخواهیم در همه استان‌ها آزمون را برگزار کنیم. مثلا اگر در یک استان ۱۰ نفر بخواهند شرکت کنند، برگزاری آزمون استانی توجیهی ندارد.» رئیس مرکز سنجش دانشگاه آزاد اسلامی با اشاره به وجود حساسیت در برگزاری آزمون‌های زبان انگلیسی این دانشگاه گفت: «برای برگزاری این آزمون‌ها طراحان سوال چند روز قرنطینه می‌شوند و برای تکثیر، بسته‌بندی و فرستادن سوالات چندین روز زمان صرف می‌شود و ناظر مرکز سنجش و ناظر حراست به محل آزمون می‌روند. در مجموع برگزاری آزمون بسیار هزینه دارد و مسائل امنیتی زیادی باید برای برگزاری آن رعایت شود.» شاهانی افزود: «اگر بخواهیم حوزه‌های برگزاری آزمون EPT را به ۳۰ استان توسعه دهیم، دردسر زیادی دارد و به لحاظ اقتصادی و امنیتی توجیهی ندارد که بخواهیم در حوزه‌ای برای ۱۵ یا ۲۰ نفر آزمون برگزار کنیم اما سعی کرده‌ایم که در چهارگوشه کشور حتما حوزه امتحانی داشته باشیم.»