روسیه ایجاد سازمان مشترک با اوپک را بررسی می‌کند؛

گروه انرژی- حفظ تعادل بازار نفت در گرو ادامه همکاری میان اعضای اوپک و غیر اوپک برای کاهش تولید است در غیر این صورت به زودی روند کاهشی قیمت نفت خام رخ خواهد داد ‌.
در این میان الکساندر نواک اعلام کرده است پس از پایان توافق جهانی کاهش تولید نفت در پایان سال ۲۰۱۸ میلادی، ممکن است سازمانی مشترک برای همکاری میان کشورهای تولیدکننده نفت عضو و غیر عضو اوپک ایجاد شود‌.
توافق کاهش تولید اوپک و غیراوپک از قیمت‌های نفت در سال میلادی جاری پشتیبانی کرده است‌. الکساندر نواک، وزیر نفت روسیه اعلام کرده کشورش در دیدار وزرا در ماه جاری آماده است درباره همکاری بلندمدت با اوپک گفت‌وگو کند‌.
نواک اعلام کرده است با خالد الفالح، همتای عربستانی‌اش، درباره همکاری‌های بلندمدت مذاکره داشته‌اند و به نظر می‌رسد سازوکار همکاری کنونی، کارایی خود را اثبات کرده است‌.


وزیر انرژی روسیه گفت: ما اکنون درباره قالبی برای همکاری می‌اندیشیم که می‌تواند برای بلندمدت باشد و امکان نظارت بر بازار، تبادل اطلاعات و در صورت نیاز اقدام مشترک را فراهم کند‌.
نواک اعلام کرد: محدودیت تولید نفت، یک راه‌حل همیشگی نیست و همکاری گسترده‌تر با اوپک ضرورت دارد‌.
با این همه، وی تاکید کرد که عضویت روسیه در اوپک در برنامه مذاکرات نیست‌.
به گفته وزیر انرژی روسیه، هنوز برنامه‌ای قطعی برای همکاری بلندمدت تعیین نشده، اما پیشنهادهای جدید برای همکاری در نشست آینده کمیته وزارتی کشورهای عضو و غیرعضو اوپک در جده عربستان، بررسی می‌شود‌.
در این میان تولید اوپک به دنبال مشکلات صنعت نفت ونزوئلا، به پایین‌ترین میزان در یک سال گذشته رسیده است‌.
طبق نظرسنجی بلومبرگ از تحلیلگران، شرکت‌های نفتی و آمار رهگیری کشتی، تولید اوپک متشکل از ۱۴ عضو در مارس، به میزان ۱۷۰ هزار بشکه در روز کاهش یافته و به 04/32 میلیون بشکه در روز رسیده است‌. این پایین‌ترین میزان تولید از آوریل سال گذشته است که تولید اوپک به 9/31 میلیون بشکه در روز رسیده بود‌. در آن زمان گینه استوایی که ماه میلادی گذشته ۱۳۰ هزار بشکه در روز تولید داشت، عضو اوپک نشده بود‌.
طبق این نظرسنجی، تولید در ونزوئلا به میزان ۱۰۰ هزار بشکه در روز در مارس نسبت به فوریه کاهش یافت و به 51/1 میلیون بشکه در روز رسید‌. آژانس بین‌المللی انرژی در گزارش ماه گذشته خود اعلام کرد که این کشور آمریکای لاتین به دنبال وخامت اوضاع اقتصادی، بزرگ‌‌ترین ریسک برای اختلال عرضه مانده است‌.
تولید الجزایر ۴۰ هزار بشکه در روز کاهش یافت و به یک میلیون بشکه در روز رسید‌. به گفته منابع آگاه، برخی از میادین نفتی این کشور ماه گذشته تحت تعمیرات بودند و در نتیجه تولید آنها متوقف شد‌. بر پایه آمار باری شرکت کپلر، تولید این کشور شمال آفریقا در مارس به پایین‌ترین سطح در بیش از دو سال گذشته رسید‌.
تولید نفت لیبی نیز در پی تعطیلی برخی از میادین این کشور، به پایین یک میلیون بشکه در روز رسید‌.
تولید عربستان سعودی که بزرگ‌‌ترین تولیدکننده اوپک است، در مارس ۱۰ هزار بشکه در روز نسبت به فوریه کاهش یافت و به 87/9 میلیون بشکه در روز رسید‌.
اختلافات ایران و عربستان تهدیدی برای ادامه توافق
این در حالی است که یک استراتژیست بازار انرژی گفت: بالا گرفتن تنش‌های ژئوپلیتیک بین ایران و عربستان ممکن است توافق کاهش تولید به رهبری اوپک را با تهدید قریب‌الوقوعی مواجه کند‌.
نیتش شاه، استراتژیست بازار نفت در یادداشتی نوشت: «تنش‌ها بین ایران و عربستان ظاهرا در حال افزایش است‌. هرچند این تنش‌ها فعلا موجب رشد قیمت نفت شده است، اما می‌تواند موجب بروز ترک‌هایی در اتحاد اوپک شود و توافق کاهش تولید را پیش از موعد خاتمه دهد‌.»
عربستان و روسیه بانی تلاش‌ها برای به ثمر رسیدن توافق کاهش تولید میان اوپک و چند تولید کننده دیگر نفت بوده اند که موجب رشد قابل توجه قیمت نفت شده است‌. قرار است این توافق تا پایان سال 2018 پابرجا باشد‌.
اما به گفته شاه، با توجه به بالا گرفتن تنش‌ها بر سر جنگ نیابتی میان دو عضو مهم اوپک، توافق فعلی میان تولید کنندگان عمده نفت ممکن است در آینده نزدیک در معرض ریسک قرار بگیرد‌.
وی افزود: «هر چند اوپک از نظر پایبندی به توافق فعلی بسیار خوب عمل کرده و احتمالا کشورهای عضو اوپک حمایت لفظی قوی‌ای از ادامه همکاری‌ها با سایر تولیدکنندگان در سال 2019 به عمل خواهند آورد، اما آنها احتمالا در نشست ماه می‌ در خصوص نحوه تعدیل کاهش تولید‌ها سخن خواهند گفت‌.»
اوپک در نشست رسمی 30 نوامبر 2016 (دهم آذرماه 1395) خود در وین، برای نخستین بار از سال 2008 میلادی با کاهش تولید موافقت کرد تا با کاهش مازاد عرضه نفت در بازارها، به بالا رفتن سطح قیمت‌ها کمک کند‌.
براساس این توافق، مقرر شد اوپک یک میلیون و ٢00 هزار بشکه در روز از سطح تولید خود بکاهد‌.
اوپک همچنین موفق شد بیستم آذرماه 1395، تولیدکنندگان نفت غیراوپک شامل روسیه، قزاقستان، گینه، جمهوری آذربایجان، سودان، مالزی، عمان، بولیوی، مکزیک، بحرین و برونئی را با خود همراه کند‌.
این تولیدکنندگان نیز در مجموع با کاهش 600 هزار بشکه در روز از تولید نفت خود موافقت کردند‌.
توافق کاهش تولید تا پایان سال 2018 تمدید شده است‌.
‌تا پیش از اجرای این توافق، قیمت‌ها از بالای ۱۱۰ دلار در هر بشکه در سال ۲۰۱۴، به پایین ۳۰ دلار در هر بشکه سقوط کرده است‌. نفت برنت اکنون حدود ۷۰ دلار در هر بشکه است‌.
نشست رسمی بعدی وزیران نفت اوپک و غیراوپک در ماه ژوئن (خرداد-تیر) برگزار می‌شود‌. انتظار می‌رود در این نشست اعضای اوپک با توجه به شرایط بازار نفت در مورد توافق یاد شده تصمیم‌گیری کنند‌.