سقف وام افزایش یافت؛

گروه مسکن- رشد یکباره قیمت مسکن در نیمه دوم سال گذشته و کاهش تقاضا در اواخر سال گذشته به «تضعیف تسهیلات مسکن» منجر شد؛ این تاثیر که قدرت خرید متقاضیان واقعی بازار مسکن را تحت تاثیر قرار داده بود با افزایش نرخ ارز و سرازیر شدن تقاضای سرمایه‌گذاری به سمت بازار ارز و سکه نیاز به تقویت تسهیلات را افزایش داد. بر همین اساس سیاستگذار ارشد بازار مسکن روز گذشته اعلام کرده است که تسهیلات خرید مسکن تا سقف 200 میلیون تومان افزایش خواهد داشت.
وزیر راه‌و‌شهرسازی با پیش‌بینی بازار مسکن در سال ۹۷ از افزایش سقف وام خرید مسکن به ۲۰۰میلیون تومان خبر داد. عباس آخوندی در خصوص وضعیت بازار مسکن در سال 97،‌ اظهار کرد: به‌نظرم بازار ارز و طلا همچنان نسبت به بازار مسکن جذابیت بیشتری در سال جدید خواهند داشت. وی با اشاره به خالی شدن حباب قیمت مسکن طی 5 سال گذشته در پاسخ به این پرسش که آیا در سال 97 سقف وام خرید مسکن افزایش می‌یابد، تصریح کرد: هنوز شورای پول و اعتبار افزایش وام مسکن را تصویب نکرده‌ اما وزارت راه‌و‌شهرسازی متقاضی این است، در این راستا تقاضای کاهش سود وام مسکن به شش درصد را ارائه کرده‌ام که البته تصویب می‌شود چون رییس‌جمهور‌ آن را تایید کرده است. وی افزود: پیگیر افزایش سقف وام هم هستیم که بر اساس آن وام 160 میلیون تومانی حداقل به 200 میلیون تومان افزایش می‌یابد.
استطاعت متقاضیان در بازپرداخت اقساط، شرط افزایش سقف تسهیلات
در همین حال مدیرعامل بانک مسکن گفت: سقف تسهیلات خرید مسکن در صورتی می‌تواند افزایش یابد که بازپرداخت اقساط نیز در استطاعت متقاضیان مسکن باشد. ابوالقاسم رحیمی‌انارکی در گفت‌وگو با فارس با اشاره به اینکه سقف تسهیلات خرید مسکن در صورتی باید افزایش یابد که بازپرداخت اقساط نیز در استطاعت متقاضیان مسکن باشد، گفت: موضوعی که برای بالا بردن سقف تسهیلات خرید مسکن مهم است این است که اگر سقف تسهیلات خرید مسکن افزایش یافت، بازپرداخت اقساط نیز در استطاعت متقاضیان مسکن باشد.


مدیرعامل بانک مسکن با تاکید بر اینکه پرداخت تسهیلات تا 50 درصد قیمت مسکن، همواره در دستور کار بانک مسکن بوده است، خاطرنشان کرد: حفظ قدرت خرید و پرداخت تسهیلات تا 50 درصد قیمت مسکن همواره در دستور کار بوده است چرا که اگر اقساط در استطاعت متقاضیان دریافت تسهیلات نباشد، این موضوع به مطالبات معوق تبدیل می‌شود.
اواخر تابستان سال گذشته بود که آخوندی وزیر راه‌و‌شهرسازی از ارائه پیشنهاد جذابی به دولت برای کاهش اقساط وام خرید مسکن خبر داد‌ اما ظاهرا هنوز این پیشنهاد در دولت و یا بانک مرکزی جدی گرفته نشده است. بانک مسکن نیز در همان روزها نسبت به این موضوع واکنش نشان داده و اعلام کرد در صورتی دوره بازپرداخت اقساط تسهیلات صندوق پس‌انداز یکم افزایش می‌یابد که دولت یارانه‌ای برای تامین منابع بپردازد.
اگر‌چه از این پیشنهاد بسیاری از کارشناسان و متقاضیان مسکن به خصوص خانه‌اولی‌ها خرسند شده و این اقدام را در بالا بردن قدرت خرید و رونق خرید و فروش مناسب ارزیابی کردند‌ اما واکنش به این مطلب از سوی بانک مسکن که امکان افزایش دوره بازپرداخت اقساط را طی شرط و شروطی ارزیابی می‌کرد این نتیجه را حاصل می‌کند که اجرای این پیشنهاد شاید به سال‌جاری هم قد ندهد.
سال گذشته نرخ سود تسهیلات خرید مسکن در بافت‌های فرسوده به هشت درصد و برای خانه‌اولی‌ها در سایر بخش‌های شهری به 5/9 درصد کاهش یافت. این کاهش نرخ سود در دوره‌ای رخ داد که بخش مسکن در دوره پیش‌رونق قرار داشت.
بت‌شکن، مدیرعامل سابق بانک مسکن درباره جزییات کاهش این نرخ گفته بود که پس از سال 1369 هیچ‌گاه نرخ سود تسهیلات مسکن تک‌رقمی نبوده است و در برخی از سال‌ها نیز که در ظاهر این نرخ زیر 10 درصد بوده به‌دلیل پرداخت یارانه سود از سوی دولت بوده است. وی گفته بود که اما هم‌اکنون با بهبود شرایط اقتصادی و کاهش چشمگیر نرخ تورم برای نخستین بار در دو و نیم دهه اخیر نرخ سود تسهیلات مسکن به صورت طبیعی کاهش یافته است و نکته مهم در نرخ سود جدید تسهیلات مسکن در استفاده نکردن از منابع پرقدرت بانک مرکزی است. بدین ترتیب کاهش نرخ سود بدون تکیه به بانک مرکزی و براساس سپرده‌گذاری متقاضیان اتفاق افتاده است.
در حال حاضر اقساط تسهیلات 80 میلیون تومانی خرید مسکن (خانه‌اولی‌ها) با بازپرداخت 12 ساله، ماهانه 938 هزار تومان است و همانطور که مدیران ارشد بانک مسکن تاکید و اعلام کرده‌اند نرخ سود تسهیلات مسکن بیشتر از این نمی‌تواند کاهش یابد به نظر می‌رسد که فعلا سقف تسهیلات افزایش نمی‌یابد چرا‌که همین بازپرداخت اقساط نیز برای خانه‌اولی‌ها چندان در استطاعت نیست.