انگلیس، دوشیدن سعودی‌ها را با یک قرارداد 14 میلیارد دلاری آغاز کرد


خزانه آل‌سعود دلالان و فروشندگان سلاح را به تحرک واداشته است. ابتدا دونالد ترامپ رئیس‌جمهور آمریکا که تاجر بوده و همه چیز را از زاویه منافع مالی نگاه می‌کند، اولین قرارداد مهم تاریخ بین آمریکا و عربستان را به مبلغ 110 میلیارد دلار منعقد کرد. قراردادی که ترامپ از آن با عنوان دوشیدن عربستان یاد کرد. اکنون گویا نوبت به روباه پیر یعنی انگلیس رسیده است که از این خزانه نفتی بی‌نصیب نماند. به همین جهت محمد بن سلمان ولیعهد سعودی چهارشنبه گذشته به لندن دعوت شد و استقبالی شاهانه از وی به عمل آمد. استقبالی که هدف آن متقاعد نمودن ولیعهد جوان سعودی به خرید سلاح‌های مدرن از انگلیس بود.
به گزارش ایسنا، ولیعهد عربستان عصر روز جمعه در سفرش به لندن یادداشت تفاهمی را برای خرید جنگنده‌های تایفون از انگلیس به ارزش ۱۰ میلیارد پوند (حدود ۱۴ میلیارد دلار) به امضا رساند. براساس این یادداشت تفاهم، انگلیس متعهد شد ۴۸ فروند جنگنده تایفون چندمنظوره تولید شرکت «بی‌.‌آی‌.ای سیستم» را به عربستان تحویل دهد. دو طرف سال‌ها در حال مذاکره درباره این قرارداد بودند. این قرارداد در حالی بود که در ماه‌های اخیر اعتراض‌های زیادی علیه انگلیس نسبت به فروش سلاح به عربستان به عمل آمده است.
در همین ارتباط نهادهای حقوق بشری به شدت علیه این قرارداد موضع گرفتند. عفو بین‌الملل در واکنش به قرارداد تسلیحاتی اخیر عربستان و انگلیس اعلام کرد، فروش جنگنده‌های انگلیس به رژیمی که رهبری ائتلافی نظامی را برعهده ‌دارد که خانه‌ها، بیمارستان‌ها و مدارس را در یمن هدف قرار می‌دهد، به منزله ریختن دوباره بنزین به آتش بحران انسانی یمن است. ائتلاف منع فروش سلاح نیز این قرارداد را محکوم کرده و آن را به منزله بی‌توجهی دولت ترزا می ‌به درخواست‌ها و فراخوان‌ها برای تعلیق فروش اسلحه به عربستان تا زمان توقف جنگ در یمن دانست.
حزب اپوزیسیون کارگر انگلیس و برخی نهادهای غیردولتی هم از ترزا می ‌خواستند صادرات اسلحه به ریاض را تا زمانی که جنگ علیه یمن را متوقف نکرده، به حالت تعلیق درآورند. رئیس ‌سازمان «نجات کودکان» نیز گفته است: «ریاض با احساس فزاینده مصونیت در حال هدف قرار دادن کودکان یمنی است.»


اما نخست‌وزیر انگلیس در دیدارش با این شاهزاده سعودی در چهارشنبه گذشته از روابط موجود میان لندن و ریاض و همکاری‌های نظامی دو کشور دفاع کرده و گفت، تمامی فروش‌های اسلحه در چارچوب اصول دقیقی است. بن سلمان و گاوین ویلیامسون، وزیر دفاع انگلیس نیز در پایگاه هوایی نورشاهولت دیدار کردند. در این دیدار روابط دوجانبه، همکاری‌های استراتژیک موجود میان دو کشور و راه‌های تقویت آنها به ویژه در بخش دفاعی و نظامی، فرصت‌های موجود در افق چشم‌انداز ۲۰۳۰ عربستان و نیز تحولات خاورمیانه و جهان و تلاش‌های انجام‌شده در مبارزه با تروریسم و افراط‌گرایی بحث و بررسی شدند. وزرای دفاع عربستان و انگلیس دو یادداشت تفاهم و ویژه تقویت توان‌های دفاعی و گسترش همکاری‌ها و مشارکت‌ها با انتقال فناوری‌ها، مشارکت صنعتی، آموزش و پژوهش‌ها امضا کردند. وزیر دفاع انگلیس درباره این دیدار گفت: «سفر ولیعهد عربستان صفحه جدیدی را در روابط تاریخی دو کشور گشوده و ما در این دیدار توافقنامه اولیه فروش ۴۸ فروند جنگنده تایفون به عربستان را به امضا رساندیم.» ویلیامسون تاکید کرد: «اجرای این توافقنامه موجب تقویت امنیت خاورمیانه و تحرک انگلیس برای توسعه صنعتی شده و فرصت‌های کار جدیدی را در این کشور ایجاد خواهد کرد.» همچنین دو طرف توافقنامه‌های تجاری به ارزش بیش از دو میلیارد دلار به امضا رساندند.