توسعه روابط آبی ایران و کره‌جنوبی؛

گروه نفت و انرژی- مشاور وزیر نیرو با اشاره به توقف ساخت شش سد بزرگ آبی از توافق 1/7 میلیارد دلاری ایران و کره‌جنوبی برای ساخت سد و نیروگاه بختیاری خبر داد.
محمدرضا رضازاده درباره آخرین طرح‌های سدسازی صنعت آب ایران گفت: با توجه به محدودیت منابع مالی در مجموع ساخت شش سد آب در ایران متوقف و از طرح‌های اولویت‌دار خارج شده است.
مدیرعامل شرکت توسعه منابع آب و نیروی ایران با اشاره به توقف ساخت این شش سد آب در حوضه‌های آبریز کرخه و زهره در جنوب ایران تصریح کرد: با وجود خارج شدن این سدها از اولویت ساخت اما ساخت سایر طرح‌های سد آبی و نیروگاه‌های برقابی اولویت‌دار مطابق با برنامه زمان‌بندی در حال انجام است.
این مقام مسوول با اشاره به توافق یک میلیارد و ۷۰۰ میلیون دلاری ایران و کره‌جنوبی به منظور ساخت سد آب و نیروگاه‌های برقابی در ایران اظهار داشت: امسال و همزمان با سفر رییس‌جمهور وقت کره‌جنوبی به تهران سه تفاهمنامه در مجموع به ارزش 3/4 میلیارد دلار برای ساخت سدهای آبی و نیروگاه‌های برقابی بین ایران و شرکت‌های کره جنوبی امضا شده است.


مشاور وزیر نیرو از ساخت سد بختیاری به‌عنوان یکی از این طرح‌های توافق شده با کره‌جنوبی یاد کرد و افزود: تاکنون قرارداد 1/7 میلیاد دلاری فاینانس سد بختیاری با کره‌ای‌ها امضا شده و آخرین مراحل هماهنگی بین بانک مرکزی ایران و بانک‌های کره‌جنوبی برای نهایی کردن این پروژه در حال انجام است.
رضازاده همچنین از توافق با شرکت سایناشور چین برای تامین منابع اعتباری و فاینانس دو پروژه سد آبی خبر داد و افزود: بر این اساس اولین خط اعتباری برای تامین ساخت نیروگاه برقابی و سد رودبار لرستان به ارزش ۲۳۰ میلیون یورو با طرف چینی در حال بازگشایی بوده که این پروژه در شورای اقتصاد هم به تصویب رسیده است.
مدیرعامل شرکت توسعه منابع آب و نیروی ایران همچنین از توافق با فاینانسورهای چین برای ساخت سد و نیروگاه چمشیر به ارزش حدود ۲۹۰ میلیون یورو خبر داد و افزود: پیش‌بینی می‌شود به زودی قرارداد تامین این نیروگاه هم امضا شود.
وی همچنین در تشریح برنامه‌های اولویت‌دار سدسازی ایران توضیح داد: هم‌اکنون ساخت شش سد آبی و نیروگاه برقابی در دستور کار قرار گرفته است.
به گفته رضازاده، ساخت سد و نیروگاه برقابی ۴۵۰ مگاواتی رودبار لرستان، ۲۱۰ مگاواتی داریان، ۱۵۰ مگاواتی سردشت، ۱۳۰ مگاواتی چمشیر و ۷۵۰ مگاواتی بختیاری از مهم‌ترین برنامه‌های در دست اجراست.
این مقام مسوول همچنین ظرفیت فعلی تولید برق و انرژی از نیروگاه‌های برقابی کشور را حدود ۱۱ هزار مگاوات عنوان کرد و افزود: در مجموع از محل تولید برق نیروگاه‌های برقابی حدود ۹۰۰ میلیارد تومان درآمد حاصل شده که از این مبلغ تاکنون ۲۲۵ میلیارد تومان آن توسط توانیر تسویه‌حساب و پرداخت شده است.
وی همچنین یکی دیگر از برنامه‌های در دست اجرا را استفاده از ظرفیت‌های آب‌های شور و زمین‌های شور حاشیه سواحل ایران در خلیج‌فارس و دریای عمان عنوان کرد و گفت: قصد داریم در ۱۳ نقطه از سواحل حاشیه جنوبی کشور برای ایجاد مزارعی برای پرورش گیاهان مناسب با آب و زمین شور استفاده کنیم و حتی امکان پرورش انواع جلبک با هدف تولید سوخت در این مزارع وجود دارد.
علاج‌بخشی سد گتوند به یک راهکار خلاصه شد
محمدرضا رضازاده همچنین درخصوص آخرین وضعیت تعیین تکلیف سد گتوند با بیان اینکه از آبگیری سد گتوند ۲۰۵۳ روز می‌گذرد، اظهار کرد: آبی که از سد کارون به سمت پایین می‌آید از سد گتوند می‌گذرد و باید به این مساله توجه کرد که دراین مدت نیشکر که گیاه حساس به شوری است توانسته رکورد قابل توجهی در تولید داشته باشد.
وی با اشاره به کیفیت آبی که از سد گتوند خارج می‌شود، عنوان کرد: بعد از آبگیری تا به امروز کیفیت آب یا مشابه قبل از آبگیری بوده یا در مقاطعی حتی کیفیت آب بهتر از گذشته بوده است و آنچه به‌عنوان شوری آب گتوند مطرح می‌شود را بنده به‌طور کامل تکذیب می‌کنم.
به گفته مدیرعامل شرکت توسعه منابع آب و نیروی ایران، مسایل ایجاد شده در زمینه‌ شوری آب گتوند موجب شد مسوولان متوجه آلودگی پایین‌دست سد گتوند شوند که باید برای این مساله نیز علاج‌بخشی خاصی در نظر گرفته شود.
رضازاده ادامه داد: توسعه نیشکر و افزایش مصرف موجب کاهش دبی آب شده که به اشتباه اظهارنظرهایی درباره خشک شدن نخل‌های جنوب کشور در محل تلاقی کارون و خلیج‌فارس ناشی از وجود سد گتوند می‌شود اما در واقع دلیل اصلی این امر تنها افزایش مصرف است.
وی با اشاره به دو طرح در نظر گرفته شده برای علاج‌بخشی سد گتوند گفت: از ابتدای آبگیری مخزن گتوند بحث مدیریت مخزن صورت گرفت برهمین اساس تمهیدات لازم برای این مساله اندیشیده شد که در حال حاضر تمام این تمهیدات را ادامه می‌دهیم.
مدیرعامل شرکت توسعه منابع آب و نیروی ایران با بیان اینکه براساس تمهیدات در نظر گرفته شده در حال حاضر سد گتوند در شرایط تثبیت قرار گرفته، تصریح کرد: راهکار دوم در حالت ساکن قرار گرفته بنابراین اگر راهکار اول که همان مدیریت مصرف است نتواند نتیجه مطلوب را حاصل نکند باید در مورد راهکار دوم یعنی انتقال آب به حوضچه‌های تبخیری تجدیدنظر کنیم.