وسعت تهران در ۶ دهه ۷ برابر شد؛

دبیر انجمن علمی اقتصاد شهری ایران با تاکید بر اینکه تمرکزگرایی از دلایل بروز ترافیک و آلودگی هوا در پایتخت است، گفت: مساحت تهران از ۱۰۰ کیلومترمربع در سال ۳۵ به ۷۳۰ کیلومتر رسیده و 5/7 برابر بزرگ‌تر شده است‌.
به گزارش «جهان‌صنعت» به نقل از پایگاه خبری وزارت راه و شهرسازی، سید محسن طباطبایی مزدآبادی با اشاره به اینکه ریشه بسیاری از چالش‌ها و معضلات تهران ناشی از ناموزون بودن روند توسعه‌ای این شهر است، گفت: در شرایط فعلی نیز اگر بخواهیم راه حلی برای این معضلات و مشکلات ارائه دهیم باید به ریشه‌ها نظر و ابتدا دلیل این وضعیت را پیگیری کنیم‌.
مدرس دانشگاه تهران با تاکید بر اینکه ویژگی تهران در مقایسه با شهرهای بزرگ، کوتاه بودن دوران جمعیت‌پذیری و رشد و گسترش شدید آن به‌عنوان یک کلانشهر بزرگ ملی و منطقه‌ای است، خاطرنشان کرد: جمعیت تهران از 5/1 میلیون نفر در سال ۱۳۳۵ به بیش از هشت میلیون نفر در سال ۱۳۹۵ رسیده است‌.
طباطبایی با تاکید بر اینکه طی ۶۰ سال جمعیت تهران بیش از پنج برابر شده است که کمتر شهری در جهان چنین رشدی را تجربه کرده است، افزود: همچنین مساحت این شهر نیز از ۱۰۰ کیلومترمربع در سال ۱۳۳۵ به ۷۳۰ کیلومتر در شرایط فعلی رسیده یعنی طی ۶۰ سال شهر 5/7 برابر بزرگ‌تر شده است‌.


دبیر انجمن علمی اقتصاد شهری ایران با تاکید بر اینکه این شهر از لحاظ اجتماعی و فرم کالبدی مسیر پایداری را طی نکرده است، افزود: این آشفتگی و رشد شتابان در جمعیت و بی‌قوارگی در توسعه کالبدی، بدون تردید با نظام مالی و شیوه‌های درآمدی شهر مرتبط است‌.
طباطبایی به تمرکز سیاسی در تهران نیز اشاره کرد و گفت: از لحاظ سیاسی- اداری بیش از ۱۸درصد کل کارکنان دولت و بیش از ۲۵ درصد کارکنان بخش قضایی و قانونگذاری در تهران هستند‌. وی به وضعیت اجتماعی - فرهنگی نیز اشاره کرد و گفت: ۱۸درصد کل دانشجویان کشور و نزدیک به ۵۰ درصد استادان دانشگاه در تهران شاغل هستند و بیش از ۱۸ درصد پزشکان متخصص کشور در تهران هستند‌.
کارشناس مسایل شهری با بیان اینکه بیش از ۵۰ درصد مطبوعات کشور در تهران منتشر می‌شوند، گفت: از نظر اقتصادی نیز وضع به همین منوال است و ۲۰ درصد کل GDP کشور مربوط به تهران است‌.
نایب‌رییس انجمن علمی اقتصاد شهری ایران افزود: ۲۳ درصد مصرف برق و ۲۲درصد مصرف بنزین کشور در تهران است و ۱۸ درصد کل کارگاه‌های صنعتی کشور و ۲۳ درصد شاغلان این بخش مربوط به تهران (استان تهران) است‌. وی با بیان اینکه همه این اعداد و ارقام حکایت از آن دارد که موضوع پایداری کلانشهر تهران نه یک موضوع محلی بلکه چالشی ملی است، گفت: وقتی همه تمرکز یک کشور در یک شهر واقع می‌شود نمی‌توان انتظار داشت ترافیک، آلودگی هوا، کمبود ناوگان حمل‌و‌نقل عمومی و‌.‌.‌. یک شبه اصلاح شوند‌.
رشد ۳۰ درصدی نرخ خانه در سال آینده بعید است
مدیر علمی طرح جامع مسکن کشور نیز با بیان اینکه بازار مسکن در حال جبران عقب ماندگی در دوران رکود است، گفت: افزایش قیمت مسکن تا حد ۳۰ درصد در سال آینده بعید است‌.
فردین یزدانی در گفت‌وگو با ایلنا درباره افزایش قیمت مسکن در ماه‌های اخیر اظهار داشت: بازار مسکن در چند سال گذشته دچار رکود شده بود که با این افزایش قیمت‌ها در چند ماه اخیر، بخشی از عقب ماندگی‌ها در دوران رکود جبران شد‌. وی افزود: این افزایش قیمت‌ها نشان می‌دهد که در بازار مسکن رونق نسبی ایجاد شده است‌.
مدیر علمی طرح جامع مسکن کشور اظهار داشت: معمولا رونق در بازار مسکن بدون در نظر گرفتن قضاوت‌های مثبت و منفی با افزایش قیمت همراه است‌.
یزدانی با تاکید بر اینکه این حد از افزایش قیمت‌ها در سال‌جاری سوداگری نیست، گفت: سوداگری در بازار مسکن در سال‌های 86 و 87 رخ داد که قیمت مسکن به یکباره بیش از 60 درصد افزایش پیدا کرد‌.
وی با بیان اینکه رشد قیمت مسکن در بهمن‌ماه امسال نسبت به بهمن‌ماه سال گذشته چیزی حدود 22 درصد بوده است، اظهار داشت: در سال 91 قیمت مسکن رشد 70 درصدی داشت که نمونه رشد قیمت همراه با سوداگری بود بنابراین در حال حاضر این رشد 22 درصدی قیمت مسکن با سوداگری همراه نیست‌.
یزدانی در پاسخ به این سوال که آیا احتمال افزایش سوداگرانه قیمت مسکن در سال آینده وجود دارد، گفت: معتقدم بازار مسکن در سال آینده ظرفیت افزایش قیمت سوداگرانه ندارد چراکه احتمال التهاب ارزی وجود دارد بنابراین نقدینگی سوداگرانه به سمت این بازار هدایت می‌شود‌.
مدیر علمی طرح جامع مسکن کشور ادامه داد: از سوی دیگر هنوز قدرت خرید مردم به‌طور قابل توجهی افزایش پیدا نکرده است بنابراین تصور نمی‌کنم که در سال آینده افزایش قیمت سوداگرانه مانند سال‌های 86 تا 91 رخ دهد‌.
وی در پاسخ به این سوال که آیا افزایش قیمت مسکن در سال اینده از 22 درصد فراتر می‌رود، گفت: بعید می‌دانم افزایش قیمت مسکن در سال آینده به 30 درصد برسد‌.
یزدانی همچنین درباره بازار خانه‌های کم متراژ گفت: از آنجا که در حال حاضر توان مالی مردم به خرید خانه‌های متوسط رسیده است، تقاضا برای مسکن کم متراژ افزایش یافته و عمده رشد قیمت‌ها متوجه خانه‌های کوچک و متوسط شده است‌.