پرونده سقوط هواپیمای ATR روی میز کمیسیون اصل ۹۰

گروه حمل و نقل- همزمان با انتشار گزارش مقدماتی سانحه سقوط هواپیمای تهران-یاسوج، کمیسیون اصل 90 مجلس شورای اسلامی وارد بررسی این موضوع شد‌. عضو کمیسیون اصل ۹۰ مجلس با بیان اینکه قصور در سقوط هواپیمای ATR روشن است، گفت: این کمیسیون وارد بررسی موضوع سقوط این هواپیما خواهد شد‌.
بهرام پارسایی ادعا کرد‌: برای کارشناسان روشن است که سانحه سقوط هواپیما می‌توانست اتفاق نیفتد. اگر قدری دلسوزی، نظارت و جدیت در کار وجود داشت این اتفاق نمی‌افتاد‌. این موضوع در بخش هواپیمایی به وزارت راه و در بحث شرکت آسمان به وزارت رفاه مربوط است‌.
وی افزود‌: متاسفانه کسی در کشور مسوولیت این حوادث را به عهده نمی گیرد‌. این موضوعات چند روزی بحث داغ محافل می‌شود و بعد به فراموشی سپرده می‌شود‌. ما باید این روند را اصلاح کنیم و مدیران و وزرا باید مسوولیت پذیر باشند و به حرمت جریحه‌دار کردن احساس مردم و کسانی که جان خود را از دست داده‌اند از مسوولیت کنار بروند و نشان دهند که دلسوز مردم هستند و دغدغه آنها را دارند‌. نماینده مردم شیراز در مجلس ادامه داد‌: اطلاعاتی که از هواپیمای ATR و مشکلات قبلی آن وجود دارد و همچنین مدت زمان کارکردش مشخص است که نباید پرواز می‌کرد و خلبان نباید چنین ریسک بزرگی را انجام می‌داد‌.
وی ادامه داد‌: سیستم‌هایی در هواپیماهای امروزی وجود دارد که فاصله‌اش را از زمین اعلام می‌کند و نزدیک شدن به زمین را هم هشدار می‌دهد اما برخی هواپیماها این سیستم را ندارند و این به مسایل متعدد و سیاست‌هایی برمی‌گردد که تاکنون اتخاذ شده است‌. مدتی شاهد بودیم که عده‌ای به خرید هواپیما می‌تاختند و می‌گفتند که این خرید به نفع مردم نیست درحالی‌که در حادثه اخیر شاهد بودیم مردم عادی در سقوط هواپیما کشته شدند‌.


عضو کمیسیون اصل ۹۰ مجلس در گفت‌وگو با ایسنا اظهار کرد‌: دولت تا حدی برای نوسازی ناوگان هوایی اقدام کرد ولی کارشکنی‌هایی صورت گرفت و چوب لای چرخ دولت گذاشتند؛ در ادامه هم تحریم‌های داخلی و موضع گیری‌ها باعث تشدید تحریم های خارجی شد که دولت نتواند کار را به خوبی پیش ببرد‌. متاسفانه برخی صداها در داخل کشور با مخالفان برجام در خارج همصداست.
وی با تاکید بر اینکه نباید اجازه پرواز هواپیما با ریسک بالا داده شود، ادعا کرد‌: سازمان هواپیمایی و به احتمال زیاد فرودگاه‌ها که زیرمجموعه وزارت راه هستند و هواپیمایی آسمان که زیرمجموعه وزارت رفاه است در این موضوع قصور داشتند‌. پارسایی با بیان اینکه کمیسیون اصل ۹۰ این موضوع را بررسی می‌کند، گفت‌: در عین حال ما نیازمند تحول در سیاست‌های مدیریتی کشور هستیم و تا آن زمان فعالیت‌ها چندان نتیجه بخش نخواهد بود‌.
پاسخ به ابهامات درباره امکانات فرودگاه یاسوج
سرپرست مدیریت ایمنی شرکت فرودگاه‌ها در پاسخ به برخی ابهامات مطرح شده درباره نبود امکانات لازم در فرودگاه یاسوج برای کنترل هواپیمای سقوط کرده اعلام کرد که در هیچ جای دنیا مرسوم نیست در تمامی فرودگاه‌ها رادار وجود داشته باشد‌. الهی‌نیا اعلام کرد‌: هیچ یک از مدیران صنعت هوانوردی اعلام نکرده‌‌اند که هواپیما در رادار فرودگاه یاسوج دیده شده و این حرف صرفا شایعه بوده که واقعیت ندارد‌.
وی درباره‌ وضعیت پوشش راداری در فرودگاه‌های ایران، گفت‌: ما فقط در چند فرودگاه کشورمان رادار داریم‌. در کنار آن شبکه راداری فعال است که آسمان ایران را تحت کنترل دارد و هواپیماها را هدایت می‌کند‌.
سرپرست مدیریت ایمنی شرکت فرودگاه‌ها در گفت و گو با ایسنا با بیان اینکه کنترل ترافیک هوایی در یاسوج اگر به رادار دسترسی داشت نیز تنها مدیریت فاصله میان موانع با هواپیما در اختیار خلبان بود، اظهار کرد‌: در این شرایط رادار صرفا یک وسیله است که فاصله بین پروازها در آسمان حفظ شود از این‌رو زمانی که رادار نداشته باشیم هدایت هوایی تعطیل نمی‌شود‌.
الهی‌نیا به آمار ایکائو درباره سوانح هوایی اشاره کرد و افزود‌: بر اساس این آمار ۷۵ درصد از سوانح هوایی به دلیل عوامل انسانی و تنها ۲۵ درصد به دلیل مشکلات در تجهیزات اتفاق می‌افتند‌. تجهیزات، ایمنی نمی‌آفریند بلکه انسان‌ها و نوع عملکردهاست که ایمنی را ایجاد می‌کنند‌.
وی که در یک برنامه تلویزیونی صحبت می‌کرد ادامه داد‌: آمار سازمان هواپیمایی کشوری نیز نشان می‌دهد تا چند سال پیش فقط ۲۵ درصد سوانح به دلیل مشکلات تجهیزات بوده و این آمار با شرایط جهانی هماهنگ است‌. همچنین در طول روزهای گذشته صحبت‌هایی درباره سیستم‌های منسوخ در دنیا مطرح شد که حتی در صورت صحت داشتن نیز مربوط به فرودگاه می‌شد، در حالی که سانحه اخیر در فرودگاه اتفاق نیفتاده است‌.
به گفته سرپرست مدیریت ایمنی شرکت فرودگاه‌ها در حال حاضر در فرودگاه یاسوج دستگاه DME/NDB فعال است که در بسیاری از فرودگاه‌های جهان نیز از آن نیز استفاده می‌شود و نباید با اطلاع‌رسانی غلط درباره آن ذهن مردم با ابهام‌های جدید مواجه شود‌. الهی‌نیا ادامه داد‌: تمامی طرح‌های تقرب به فرودگاه و مسیرهای ورود و خروج با نرم‌افزارهای خاصی طراحی می‌شود و سپس به مرحله وارثی می‌رسد‌. وقتی یک طرح تمام این مراحل را طی کرد یعنی ایمن است و این به شرایط آب و هوایی مربوط نیست‌. از این‌رو می‌توان گفت چنانچه رادار هم در فرودگاه یاسوج نصب می‌شد نمی‌توانست از وقوع این سانحه جلوگیری کند‌.