وضعیت آنفلوانزای پرندگان در حاشیه دریاچه خلیج‌فارس

رئیس اداره محیط‌زیست تهران گفت: شیوع آنفلوآنزای فوق حاد پرندگان فراتر از یک نقطه کوچک است و یک پرنده مهاجر ممکن است؛ از 10 استان رد شده و چند استان را درگیر کند. نباید به این مسئله نقطه‌ای نگاه کنیم، تمام کشور به یک اندازه در معرض خطر است.محمدحسین بازگیر، رئیس اداره محیط‌زیست تهران  در گفت‌وگو با ایلنا با اشاره به شیوع آنفلوآنزای فوق حاد پرندگان در سراسر کشور گفت: متاسفانه حدود دو هفته پیش همکاران ما در اطراف دریاچه خلیج فارس (منطقه 22) متوجه شدند، چند پرنده هستند که حال خوشی ندارند و در نهایت تلف شدند. لاشه آنها بر حسب دستورالعمل به سازمان مرکزی فرستاده شد و متاسفانه بررسی‌ها نشان داد که یکی از آنها همین بیماری را داشته است.بازگیر با تاکید بر این نکته که هنوز جای دیگری نکته مشکوکی مشاهده نشده است در رابطه با اقدامات پیشگیرانه اداره کل محیط‌زیست استان تهران در این خصوص تصریح کرد: کارهای پیشگیرانه‌ای برای بقیه نقاط انجام می‌دهیم واطلاع رسانی و پیگیری در اماکن مختلف و مراکز نگهداری در حال انجام است و با دستگاه‌های ذیربط همچون دامپزشکی در ارتباط هستیم از آنجایی که دریاچه شهدای خلیج فارس از سوی شهرداری مدیریت می‌شود به آنها نیز در این خصوص اطلاع‌رسانی کرده‌ایم.رئیس اداره محیط‌زیست تهران در ادامه از همه شهروندان خواست در راستای شیوع آنفلوانزای فوق حاد پرندگان با سازمان محیط‌زیست همکاری کنند و ادامه داد: ما برای نظارت و پایش نیز برنامه‌ریزی کرده‌ایم و همکاران ما در اماکنی که امکان وجود پرندگان وحشی وجود دارد نظارت را آغاز کردند که این شامل اطراف رودخانه‌ها هم می‌شود. از مردم خواهش می‌کنم در این خصوص با ما همکاری کرده و هرجایی که مورد مشکوکی دیدند حتماً اطلاع‌رسانی کنند.او ادامه داد: شهروندان به هیچ وجه به پرندگان به خصوص پرندگان وحشی دست نزنند، زیرا ممکن است بیماری منتقل شود و در تماس با پرندگان اصول بهداشتی را رعایت کنند. همچنین قانون‌های موجود در مورد صید، شکار و پیشگیری را به صورت جدی مورد توجه قرار داده و پیشگیری کنند.او با بیان اینکه مردم باید تا جای ممکن ارتباط با پرندگان را به حداقل برسانند، افزود: این بیماری برای همه پرندگان است و فرقی نمی‌کند پرنده وحشی باشد. برای هرکدام هم که رخ بدهد باید این مسئله را جدی بگیریم و همه اقدامات بهداشتی را رعایت کنیم. شهروندان باید آمار تلفات پرندگان وحشی را به دامپزشکی و محیط‌زیست اطلاع دهند. در حال حاضر در همه آبگیرها و همه عرصه‌ها پایش صورت می‌گیرد و توصیه اکید می‌کنیم که شهروندان هم به شکار و صید نروند.بازگیر در واکنش به این سوال که آیا احتمال وجود آنفلوآنزای حاد پرندگان در کبوترهای شهری هم وجود دارد یا خیر ادامه داد: ما تنها موردی که مشاهده کرده‌ایم در خصوص پرندگان آبزی بوده است و در رابطه با کبوترهای شهری هیچ نمونه‌ای به ما گزارش نشده است.رئیس اداره محیط‌زیست در ادامه بر جدی بودن خطر در این حوزه تاکید کرد و افزود: شیوع آنفلوآنزای فوق حاد پرندگان فراتر از یک نقطه کوچک است و یک پرنده مهاجر ممکن است از 10 استان رد شده و چند استان را درگیر کند. نباید به این مسئله نقطه‌ای نگاه کنیم، همه کشور به یک اندازه در معرض خطر است.
توصیه‌های وزارت بهداشت درباره 
آنفلوآنزای پرندگان 
رئیس مرکز مدیریت بیماری‌های واگیر وزارت بهداشت تاکید کرد: احتمال انتقال ویروس آنفلوآنزای پرندگان «H5N6» به انسان بسیار ناچیز است، اما همچنان لازم است که مردم از تماس و شکار پرندگان وحشی خودداری کنند و این موضوع را جدی بگیرند.دکتر محمدمهدی گویا در گفت‌وگو با ایسنا، با اشاره به مشاهده مواردی از ابتلای پرندگان به ویروس آنفلوآنزا در گیلان، درباره امکان انتقال ویروس «H5N6» که سبب ابتلای پرندگان به آنفلوآنزا می‌شود، اظهار کرد: تا کنون فقط ۱۸ مورد از ابتلا به این بیماری در دنیا گزارش شده و همه این موارد نیز در کشور چین اتفاق افتاده است. این ویروس توانایی انتقال به انسان را دارد، اما تا امروز این بیماری به جز چین در هیچ کشور دیگری مشاهده نشده است.وی با بیان اینکه احتمال انتقال این بیماری به انسان بسیار ناچیز است، گفت: این بیماری در ایران فقط بین پرندگان وحشی و در منطقه محدودی از  استان گیلان مشاهده شده است. سازمان‌های دامپزشکی، محیط‌زیست و وزارت بهداشت نیز تمام اقدامات کنترلی لازم را در این زمینه انجام داده‌اند. در حال حاضر نیز تمام کسانی که با این پرندگان در ارتباط بوده‌اند واکسینه شده‌اند. داروی پیشگیری نیز به آنها داده شده است و ۱۰ روز تحت مراقبت قرار می‌گیرند تا مطمئن شویم جلوی هر نوع خطری گرفته شده است.رئیس مرکز مدیریت بیماری‌های واگیر وزارت بهداشت همچنین توصیه کرد: مردم باید از تماس با پرندگان وحشی و شکار آنها خودداری کنند و این موضوع را جدی بگیرند؛ چون می‌تواند باعث انتقال بیماری شود. علاوه بر آن اگر مواردی از تلفات پرندگان را مشاهده کردند به سازمان دامپزشکی گزارش کنند. تلاش می‌کنیم که بیماری به شهرهای دیگر منتقل نشود، اما هیچ چیز قابل پیش‌بینی نیست.


از سوی دیگر، صفرعلی ماکنعلی در همایش ملی آنفلوانزای فوق حاد پرندگان که دیروز در سالن اجتماعات موسسه رازی برگزار شد، بابیان اینکه دامپزشکی کشور در ۳۱ استان برنامه کنترلی خاصی در رابطه با بیماری آنفلوانزای فوق حاد پرندگان در دستور کار خود قرار داده است، اظهار کرد: در سال آتی به‌منظور اجرای برنامه کنترلی دامپزشکی، کشور به چهار منطقه تقسیم می‌شود که  منطقه نخست در شمال کشور، استان‌های گیلان، مازندران و گلستان را شامل می‌شود، در این منطقه سیستم ردیابی، کانون یابی و معدوم‌سازی به‌روز می‌شود.وی با اعلام اینکه به‌روزرسانی سیستم تشخیص طی سال آتی انجام می‌شود از آموزش و اطلاع‌رسانی لازم در قالب بسته‌ای اختصاصی برای شمال کشور خبر داد و تصریح کرد: اجرای برنامه واکسیناسیون هدفمند در مزارعی نظیر مرغ مادر تخم‌گذار و گوشتی که ارزش اقتصادی بسیار بالایی دارند اجرایی می‌شود.ماکنعلی بابیان اینکه در این مناطق برنامه‌ای سه ساله برای محافظت از مرغ مادر گوشتی و مادر تخم‌گذار در نظر گرفته‌شده است، گفت: برنامه دوم مربوط به هفت استان آذربایجان شرقی، قزوین، البرز، تهران، قم، مرکزی و اصفهان است که برای این مناطق نیز با توجه به بسته اطلاع‌رسانی، آموزش، ارتقای سیستم آموزش، سیستم‌های تشخیصی، کانون یابی و معدوم‌سازی اقدامات لازم انجام خواهد شد.