سخنگوی دولت: رئیس جمهوری پیگیر پرونده مرگ سید امامی است



پیکر کاووس سیدامامی، استاد جامعه‌شناسی که پس از 15 روز بازداشت از خودکشی او در «اوین» خبر دادند، ظهر دیروز در روستای امامه تهران تشییع و تدفین شد.
در حالی که طی سه روز گذشته واکنش‌ها به مرگ این استاد دانشگاه امام صادق(ع)  حکایت از غلبه ناباوری نسبت به خبر خودکشی او داشت، در اظهارات دیروز وکیل خانواده سیدامامی و یک نماینده مجلس بر واقعیت داشتن نحوه مرگ او تأکید شد.


سید حسین نقوی حسینی، سخنگوی کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس با بیان جزئیاتی از نحوه مرگ سید امامی گفت: «برای ما کاملاً مسجل است که سید امامی خودکشی کرده است.»
به گزارش ایرنا، نقوی حسینی با بیان اینکه «فیلم داخل زندان مرحوم سید امامی با حضور هیأتی از مجلس و همچنین نایب رئیس مجلس بازبینی شد و این فیلم گویاست که خود فرد برای مقدمات خودکشی اقدام می‌کند»، توضیح داد: «به دلیل آن که سید امامی شخصیت علمی و استاد دانشگاه بود، اتاق خاصی به وی داده بودند. او محلی که استراحت می‌کرد را به نحوی آماده می‌کند که هر کس از پشت پنجره نگاه کند، احساس کند فرد خوابیده است، یعنی بالش و پتو را طوری می‌گذارد که این احساس ایجاد شود و کاملاً صحنه‌سازی می‌کند.» نماینده ورامین در مجلس ادامه داد: «در ادامه سید امامی پیراهن خود را درمی‌آورد و گره می‌زند و کارهای مقدماتی را انجام می‌دهد، در قسمتی هم مشخص است که وی تلاش می‌کند شیشه لامپ اتاق را احتمالاً برای زدن رگ، بشکند که موفق نمی‌شود. در بخشی از فیلم، او اشیای مختلفی را به سمت لامپ پرتاب می‌کند که آن  را بشکند ولی نهایتاً موفق نمی‌شود و در ادامه پیراهنش را درمی‌آورد و آماده می‌کند.»نقوی حسینی همچنین با تأکید بر اینکه «خانواده وی نیز این فیلم را دیده‌اند، همه اعضای هیأت نیز به اتفاق تأیید کردند خودکشی صورت گرفته است»، افزود: «برادر وی هم تأیید کرده که پیکر را دیده و هیچ اثری در بدن وی جز حلق‌آویز شدن وجود ندارد و به دلیل آن که فیلم را هم دیده‌اند، نخواستند که کالبدشکافی شود.»
این اظهارات سخنگوی کمیسیون امنیت ملی مجلس در حالی است که وکیل خانواده سیدامامی در گفت‌و‌گو با ایلنا، از کالبدشکافی کاووس سیدامامی خبر داد و گفت: «در تمام مواردی که مرگ مشکوک رخ می‌دهد، کالبدشکافی انجام می‌شود در این مورد هم کالبدشکافی صورت گرفت و بعد جنازه تحویل خانواده شد.» پیام درفشان در این زمینه افزود: «فیلم دوربین سلول را به همراه خانواده ایشان و وکلای دیگر پرونده دیدیم اما به خاطر اینکه دید خوبی به سرویس بهداشتی این سلول ندارد، عمل خودکشی ایشان مشخص نیست اما در فیلم مشخص است که وی با پیراهنی بر تن به دستشویی رفته است.»او با اشاره به اینکه مأمور زندان چند ساعت بعد به دلیل اینکه متوجه می‌شود او صبحانه را برنداشته است، وارد سلول شده و از دیدن جنازه او در دستشویی شوکه می‌شود، گفت: «چون زندانبانان از زمان فوت او خبر نداشتند، در بدو ورود و پیدا کردن او عملیات احیای قلبی را انجام می‌دهند.»
درفشان با رد نظریه‌هایی که عنوان می‌دارد که سید امامی در زندان کشته شده است، گفت: «اینکه چرا ایشان مجبور به خودکشی کردن شده است، بسیار حائز اهمیت است و باید دلیل این کار مشخص شود. دادسرای امور جنایی هم به دنبال این موضوع است.»او با اشاره به امنیتی بودن پرونده سید امامی و با انتقاد از تبصره ماده ۴۸ آیین دادرسی کیفری گفت: «در چنین پرونده‌هایی که اجازه ورود وکیل را نمی‌دهد، اوضاع برای متهم بسیار سخت است زیرا وقتی نمی‌گذارند شخص وکیل داشته باشد و در تحقیقات ممکن است به فرد فشار وارد شده و دست به هرکاری بزند. این وکیل است که در ۴۸ ساعت اول به متهم آرامش می‌دهد و شرایط را برای او تبیین می‌کند و سلب این حق باعث بروز چنین حوادثی می‌شود.»
مجلس تا شفاف‌سازی کامــــــل پیگیری می‌کند
محمدعلی وکیلی، عضو هیأت رئیسه مجلس شورای اسلامی  نیز دیگر روایتگر مستندات مربوط به مرگ سیدامامی در اوین بود. او با اشاره به جلسه تعدادی از نمایندگان مجلس با اطلاعات سپاه پاسداران برای بررسی علت مرگ دکتر کاووس سید امامی گفت: «آن مقداری که ما از فیلمی که موجود بود دیدیم، گویا آقای سیدامامی از جلسه‌ای برگشته بود. پریشان خاطر بود و تلاش می‌کرد که لامپ سقف را بشکند و بعد از شکستن لامپ نیز پیراهنش را از تنش درآورد و به گردنش گره زد.» به گزارش عصرایران، وکیلی با بیان اینکه «چون در محوطه سلول دوربین وجود داشت کارهایی که وی انجام می‌داد پیدا بود ولی وقتی از محوطه سلول خارج شد و دستشویی رفت دیگر دوربین نبود»، افزود: «برداشت دوستان اطلاعات سپاه این بود که وی با شکستن لامپ می‌خواست رگش را بزند و با گره زدن پیراهن بر گردنش می‌خواست خودش را بکشد که البته ما تا اینجای فیلم را دیدیم و فیلم هنوز ادامه داشت که جلسه صحن علنی آغاز شد. لذا قرار شد در جلسه‌ای دیگر ادامه فیلم را ببینیم و ابعاد مختلف قضیه را مورد بررسی قرار دهیم.» او همچنین با تأکید بر اینکه «مجلس تا شفاف‌سازی کامل در این زمینه موضوع را پیگیری و نتایج بررسی‌ها را اعلام می‌کند»، تصریح کرد: «باید این موضوع کارشناسی شود ولی در هر صورت دادستانی مسئول جان کسانی است که در زندان‌ها نگهداری می‌شوند و اینکه زندانی خودش را می‌کشد، رافع مسئولیت دستگاه مربوطه در ارتباط با حفظ جان افراد نیست.»
توضیحات دادستــــــــــان
درباره پرونده جاسوسی
جعفری دولت‌آبادی روز گذشته نیز به ارائه توضیحات تکمیلی درباره این دستگیری‌ها پرداخت و گفت: «در 19 دی ماه سال جاری حسب گزارش کتبی یکی از نهادهای امنیتی که به دادسرای شهید مقدس ارجاع شده بود، به موجب دستورات قضایی و با آغاز تحقیقات انجام شده، مشخص گردید متهمان پرونده با هدایت افسران اطلاعاتی سیا و موساد مأموریت‌های سه گانه‌ای را شامل موضوعات زیست محیطی، نفوذ در جامعه علمی ایران و جمع‌آوری اطلاعات از اماکن حساس و حیاتی کشور از جمله پایگاه‌های موشکی کشور، دنبال می‌کرده‌اند؛ در تحقیقات انجام شده برخی متهمان به انجام سفرهای متعدد به سرزمین‌های اشغالی از جمله به منظور شرکت در کنفرانس منارید که با حضور افسر اطلاعاتی موساد در رژیم صهیونیستی برگزار شده، اقرار و اذعان کرده‌اند که هدف کلی پروژه مشترک سازمان سیا و موساد، ایجاد بحران در برخی از حوزه‌های زیست محیطی ایران بوده و اطلاعات جمع‌آوری شده از طریق عوامل پنهان به امریکا انتقال می‌یافته و در همین راستا دو نفر از افسران سازمان اطلاعات امریکا با هویت معلوم در پوشش‌های مختلف به ایران و برخی از استان‌های کشور سفر کرده‌اند که از جمله اهداف آنها، ایجاد مؤسسه‌ای در قالب فعالیت‌های زیست محیطی بوده و طبق اسناد موجود، این مؤسسه در حدود یک دهه قبل در ایران با طراحی امریکایی‌ها برای تحقق اهداف مدنظر سرویس‌های اطلاعاتی سازمان سیا و موساد و جمع‌آوری اطلاعات طبقه‌بندی شده در حوزه‌های دفاعی و موشکی کشور ایجاد شده است.»
وی ادامه داد: طبق تحقیقات انجام شده اعضای این شبکه در برخی از مناطق استراتژیک کشور تعدادی دوربین در ظاهر برای رصد امور زیست محیطی نصب کرده بودند که در واقع پوششی برای رصد فعالیت‌های موشکی کشور بوده و تصاویر و اطلاعات ثبت شده را برای بیگانگان ارسال می‌کرده‌اند.
دادستان تهران افزود: پس از بازداشت کاووس سیدامامی و ارائه اسناد و اطلاعات موجود به وی در فرآیند تحقیقات،  او از بازجوی خود برای پاسخ به سؤالات، فرصتی درخواست کرده بود که مورد پذیرش قرار گرفته اما پس از مراجعه متهم به محل نگهداری خود در بازداشتگاه، با تدارک مقدمات، در سرویس بهداشتی اقدام به خودکشی می‌کند.
 کانادا خواستار تحقیـــــــــق
درباره مرگ سیدامامی
با وجود تأکید وکیل خانواده سیدامامی و نمایندگانی که فیلم دوربین مداربسته سلول او را دیده‌اند بر اینکه مرگ وی بر اثر خودکشی بوده است، تابعیت ایرانی-کانادایی این استاد دانشگاه و فعال محیط زیست سبب شد که  دولت کانادا با طرح ادعاهایی درباره مرگ کاووس سیدامامی در زندان و مشکوک دانستن ماوقع از ایران بخواهد تا درباره مرگ این شهروند ایرانی- کانادایی تحقیقات شفاف و عادلانه‌ای را به نیابت از دولت کانادا در این زمینه انجام دهد. عمر الغبرا، معاون پارلمانی وزیر امور خارجه کانادا با این ادعا که خانواده سیدامامی اظهارات مقامات ایرانی درباره خودکشی او را نپذیرفته‌اند، گفت که کشورش خواهان انجام تحقیقات از طریق کانال‌های دیپلماتیک است.
 هفــت بازداشتی
در پرونده فعالان محیط زیستی
در عین حال به گزارش ایلنا، مصطفی ترک ‌همدانی  از وکلای دادگستری نیز در رابطه با پرونده بازداشت برخی از فعالان محیط زیستی که کاووس سیدامامی در قالب آن بازداشت شده بود، گفت: «تاکنون در این پرونده ۷ نفر بازداشت شده و اکنون بنده وکالت ۵ نفر از این افراد یعنی هومن جوکار، حمیده کاشانی‌دوست، امیرحسین خالقی، طاهر قدیریان و سام رجبی را برعهده دارم.» ترک همدانی افزود: «طبق اعلام دادیار ناظر زندان این افراد حداقل یکبار با خانواده‌هایشان در ارتباط بودند و آنها را از احوال خود مطلع کردند.»

برش
سرلشکر فیروزآبادی خبر داد: جاسوسی هسته‌ای با مارمولک
سرلشکر فیروزآبادی، مشاور عالی نظامی فرمانده کل قوا با بیان اینکه «دشمنان به جای جنگ نظامی با ایران به جنگ هیبریدی روی آورده‌اند»، گفت: در جنگ هیبریدی ممکن است تحت عنوان ایرانگرد، فعال محیط زیست و دانشمند فعال در تحقیقات کشاورزی جاسوس بفرستند. وی روز گذشته در گفت‌وگو با ایلنا در واکنش به خبر دستگیری برخی  فعالان محیط زیست و معاون رئیس این سازمان به اتهام جاسوسی  با تأکید بر اینکه «من در سیستم اجرایی کشور نیستم و در جریان مسأله قرار ندارم»، به تجربیات خود در این زمینه اشاره کرد. سردار فیروزآبادی  گفت: برای مثال افرادی چندین سال پیش به عنوان فعالیت برای جمع‌آوری کمک به فلسطین به ایران آمدند، از تهران شروع کردند بعد به ورامین رفته و از آنجا به سمت نایین و یزد راه افتادند. ما به مسیری که انتخاب کرده بودند، شک کردیم. زیرا اگر کسی می‌خواهد برای فلسطین کمک جمع کند باید به تهران و اصفهان بیاید؛ جایی که مردم هستند و پول  دارند نه وسط کویر راه بیفتند. آنها این مسیر را ادامه دادند و تا جیرفت کرمان رفتند، زمانی که به تهران رسیدند، اجازه دادیم خودشان از کشور خارج شوند، اما اموال همراهان‌شان را نگه داشتیم. او ادامه داد: در اموال‌شان انواع جانوران صحرایی را خریده بودند مثل سوسمار، مارمولک و آفتاب‌پرست. سپس بررسی کردیم که این موارد به چه دردشان می‌خورد؟ بعد متوجه شدیم که پوست آنها امواج اتمی را جذب می‌کند و اینها جاسوس اتمی بودند و می‌خواستند با این بهانه در داخل جمهوری اسلامی از طریق پوست این جانوران صحرایی به این نتیجه برسند که ما در چه مکان‌هایی معدن اورانیوم داریم و کجا در حال کار اتمی کردن هستیم.او با اشاره به روش‌هایی که دشمن برای نابودی کشور اتخاذ کرده است، ادامه داد: ‌بسیاری از ایرانی‌هایی که جاسوس هستند و بسیاری از جاسوسان خارجی که در ایران فعالیت جاسوسی می‌کنند، خودشان هم حتی نمی‌دانند که در حال جاسوسی هستند.

سخنگوی دولت:
 رئیس جمهوری پیگیر پرونده مرگ کاووس سید امامی است
  دولت بدون موافقت مجلس، قانون یارانه‌ها را اجرایی نمی‌کند

سخنگوی دولت در نشست خبری روز گذشته خود با خبرنگاران، موضع دولت درباره موضوعات مهم روز را اعلام کرد. محمدباقر نوبخت، در واکنش به خودکشی دکتر کاووس سیدامامی، با تأکید بر دخالت نکردن دولت در امور قوه قضائیه، تصریح کرد که رئیس جمهوری به عنوان مسئول اجرای قانون اساسی، پیگیر این مسأله است. او درباره نرخ ارز به عنوان بحث عمومی دیگر این روزهای کشور نیز بار دیگر، قیمت ارز را غیرواقعی اعلام کرد و گفت نرخ ارز به نقطه واقعی و متعادل که او نزدیک 4 هزار تومان اعلام کرد، باز می‌گردد. به گزارش ایرنا، خبرنگاری از سخنگوی دولت درباره بازداشت‌های اخیر و خودکشی دکتر سیدامامی پرسید. نوبخت با اشاره به اینکه دولت در نخستین موضع، با قبول استقلال قوه قضائیه و دخالت نکردن، باید این نوع رخدادها را نظاره کند، مسئولیت را متوجه قوه قضائیه دانست و گفت: اما رئیس جمهوری به عنوان مسئول اجرای قانون اساسی نسبت به برخی رخدادهای اجتماعی و قضایی نگران است و درچارچوب قانون اساسی فعالیت‌های خود در این باره را ادامه می‌دهد.وی با بیان اینکه قوه قضائیه و ضابطین درچارچوب قانون اقداماتی می‌کنند، زندانی را امانتی در اختیار دستگاه قضایی دانست و افزود: باید توجه داشته باشیم که مراقبت نکردن چه سوء استفاده‌هایی را از سوی دشمنان در برخواهد داشت، باید بر اساس قانون، وجدان و دین نسبت به کسانی که در اختیارمان قرار می‌گیرند، حتی اگر به عنوان فردی بوده که قرار است مجازات شود، از آنان صیانت کنیم‌. سخنگوی دولت خاطرنشان کرد: اگر تقصیری صورت گرفته قوه قضائیه بررسی کند، غیر از این که ممکن است سوء استفاده بدخواهان را در برداشته باشد، از نظر حقوقی که زندانی دارد باید از جانش محافظت کند و انتظار می‌رود پیگیری‌های لازم صورت گیرد، رئیس جمهوری نیز پیگیر موضوع هستند.
 نوسان نرخ ارز، حباب است
نوبخت درباره اقدام دولت برای ساماندهی بازار ارز، نخست از اقدام بانک مرکزی برای جلوگیری از گسترده‌تر شدن مؤسسات غیرمجاز قدردانی کرد و گفت: مگر در عرضه و تقاضای واقعی ارز چه اتفاقی افتاده که ارز کالای پرسود تلقی شود؟ این زیانی است که پول ملی می‌بیند.
وی با تأکید بر اینکه دولت با کاهش ارزش پول ملی موافق نیست، ابراز امیدواری کرد اقدامات بانک مرکزی در این باره درآینده نزدیک اجرایی شود. سخنگوی دولت، ثبات اقتصادی را برای کشور لازم دانست و افزود: در چنین مواقعی اگر فردی ارزی هم دارد، باید ارائه کند تا بازار کنترل شود. سخنگوی دولت در پاسخ به این سوال ارزیابی شما از میزان ارزش پول ملی و ارز چیست؟ گفت: معتقدم با توجه به محاسبات موجود باید قیمت ارز زیر چهار هزار تومان باشد. مگر از ابتدای سال تاکنون چه اتفاقی افتاده که نرخ ارز به بالای چهار هزار تومان رسیده است، جز اینکه تقاضای کاذب این نظام پولی را برهم می‌ریزد. فرض کنیم بانک مرکزی به موضوع ورود نکند؛ میزان ارز ناشی از صادرات نفتی و غیرنفتی مشخص است بنابراین بانک مرکزی باید با قوت به موضوع ورود کند و باید بپذیریم هرجا ثبات اقتصادی مورد نیاز باشد دولت ورود خواهد کرد و اینها همه حباب است که باید بترکد.
سخنگوی دولت در پاسخ به اینکه چرا باید برای تعادل بازار ارز، بانک مرکزی ارز تزریق کند در حالی که قبلاً گفته شده بانک مرکزی مشکل تأمین ارزی دارد؟ گفت: از نظر دخل و خرج ارزی و کمبود منابع ارزی مشکل نداریم، اما شرایطی به وجود می‌آید مانند الان به طوری که آنچه بر بازار عرضه به صورت تقاضا تحمیل می‌شود بیش از میزان تقاضای مؤثر است. امروز با یک تقاضای غیرمؤثر و غیرضروری مواجه هستیم؛ به صرف اینکه برخی فکر می‌کنند این بازار نسبت به سایر بازارها بازدهی بهتری دارد.
وی خاطرنشان کرد: در برخی سال‌ها در دولت یازدهم بانک مرکزی حتی یک سنت هم به بازار، ارز تزریق نکرد، اما بانک مرکزی نه تنها خزانه خود بلکه اگر خزانه بانک مرکزی امریکا را هم داشته باشد قطعاً با این میزان تقاضا، کم می‌آورد؛ بنابراین نباید اجازه دهیم ذخایر ارزی به بازار عرضه شود. نوبخت افزود: گاهی در دولت‌های قبل تا 22 میلیارد دلار ارز به بازار وارد شد، اما باید حواس‌مان باشد که نباید دنبال افرادی همچون جمشید بسم‌الله‌ها هم بگردیم، بلکه باید اقدامات دیگری صورت گیرد که بانک مرکزی در حال انجام آن است.
نوبخت در بخش دیگری از سخنان خود درباره سرنوشت گزارش تفریغ بودجه دیوان محاسبات، دیوان محاسبات را یک نهاد نظارتی مستقل توصیف کرد که به دنبال مچ‌گیری و پرونده سازی نیست، اما تصریح کرد: طبق قانون، گزارش دیوان محاسبات باید به وزارت امور اقتصادی و دارایی ارائه می‌شد و بعد از اعلام نظر این وزارتخانه ورفع ابهامات، به مجلس ارائه شود، در این شرایط همزمان رسانه‌های معاند وخارجی که برای نشان دادن اینکه نظام فاسد است سوء استفاده کردند، موظف بودم به عنوان دستگاه نظارتی ورود کنم تا برای جامعه روشن شود، اما این به معنای تخطئه دیوان محاسبات نیست و دولت براین قائل است که باید این نهاد نظارتی تقویت شود .
سخنگوی دولت درباره انتقادات به سخنان رئیس جمهوری در 22 بهمن نیز با اشاره به اینکه باید تلاش کنیم تا به یاران انقلاب بیفزاییم و هر آن کس که به قانون اساسی اعتقاد دارد انقلابی است، افزود: خیلی از افراد که بیرون گذاشته شده‌اند از ما هستند و بی جهت افراد و گروه‌ها را تقسیم بر دو نکنیم واین نگاه اعتقادی رئیس جمهوری است.
نوبخت در بخش دیگری از این نشست، در پاسخ به سؤالی درباره فرجام یارانه‌ها، با تأکید بر اینکه دولت بدون موافقت مجلس، قانون یارانه‌ها را اجرایی نمی‌کند، اظهار کرد: ما تبصره ۱۸ را از ۱۴ جدا کردیم و دو نکته برای پرداخت یارانه‌ها در نظر داریم؛ یک اینکه به خانواده‌های واقعاً نیازمند یارانه بدهیم، دو این که به خانواده‌هایی یارانه بدهیم که زیر خط مستمری‌بگیران قرار دارند و دریافتی آنان ۱۹۳ هزار تومان است چرا که قصد ما ریشه‌کن کردن فقر مطلق است.
سخنگوی دولت با تأکید بر اینکه سیاست دولت، گشتن حساب‌های مردم نیست، گفت: دولت قصد دارد از محل افزایش قیمت حامل‌های انرژی،  ۱۰۰ هزار واحد مسکن فرسوده را نوسازی کند، ناوگان حمل و نقل عمومی را نو کند که منجر به ایجاد حدود ۲۵ هزار شغل می‌شود و البته که ما بدون موافقت مجلس، قانون یارانه‌ها را اجرایی نمی‌کنیم.