مدیرعامل شرکت ملی گاز در پاسخ به «جهان صنعت»:

چندی پیش ریاست‌جمهوری دستور خروج نهادهای نظامی از بنگاه‌های اقتصادی را داد که طبق این دستور همه نیروهای مسلح باید هلدینگ‌های اقتصادی بازار سرمایه کشور را یا‌‌ رها کرده یا به بخش خصوصی واگذار کنند.
نیروهای دفاعی به ویژه سپاه در زیرساخت‌های ایران و در بخش انرژی، بانک و بیمه و شبکه‌های ارتباطاتی هلدینگ‌های اقتصادی عظیمی دارند و در این میان قرارگاه خاتم، پیمانکار ساخت بزرگ‌ترین پروژه‌های نفتی و گازی دولت در سال‌های گذشته بوده است.
این در حالی است که روز گذشته معاون وزیر نفت در امور گاز در پاسخ به سوال «جهان صنعت» مبنی بر اینکه آیا شرکت ملی گاز اقدامی برای بازپس‌گیری پروژه‌های خود از نهاد‌های عمومی داشته است گفت‌: این نهاد‌ها ورود چندانی به پروژه‌های گازی نداشته‌اند و پروژه‌های اندکی در دست دارند که نیاز به بازپس‌گیری نیست.
حمیدرضا عراقی در نشست خبری خود با خبرنگاران به تشریح دستاوردهای صنعت گاز در 40 سال گذشته پرداخت و افزود: ایران با 30 هزار کیلومتر شبکه گازرسانی، یکی از بزرگ‌ترین زیرساخت‌های گازرسانی را در دنیا دارد.


وی افزود: اکنون به 76 درصد مردم در روستاها و 98 درصد شهرها گازرسانی شده است.
عراقی گفت: با وجود سرمای زیر صفر درجه در تعداد زیادی از استان‌ها، گازرسانی به بخش‌های نیروگاهی، صنایع و صادرات به طور پایدار انجام شد.
وی ادامه داد: همزمان با دهه فجر امسال، سه هزار پروژه با 12 هزار میلیارد تومان اعتبار کلنگ‌زنی شده ‌ یا به بهره‌برداری می‌رسد.
مدیرعامل شرکت ملی گاز افزود: بر این اساس 9 هزار میلیارد تومان برای احداث خطوط انتقال و تاسیسات تقویت فشار گاز و سه هزار میلیارد تومان نیز در بخش گازرسانی صرف شده است.
وی یادآور شد: هشت هزار روستای باقیمانده که قابلیت گازرسانی دارند، تا دو سال آینده گاز‌رسانی خواهند شد.
این مقام مسوول درباره گازرسانی به مناطق زلزله‌زده نیز گفت: با برنامه‌ریزی انجام‌شده در کمترین زمان شبکه گازرسانی این مناطق نشت‌یابی شد و پس از اطمینان‌یابی، گاز همه مشترکین وصل شد و مشکلی وجود نداشت.
عراقی درباره صادرات گاز ایران گفت: بر اساس برنامه ششم توسعه، باید روزانه 200 میلیون مترمکعب گاز صادر شود.
وی با بیان اینکه صادرات گاز به ترکیه و بغداد عراق در جریان است، افزود: برای صادرات گاز به بصره که قرارداد آن امضا شده است نیز آمادگی داریم.
تسویه ‌بدهی گازی به ترکیه
معاون وزیر نفت درباره آخرین وضعیت تحویل گاز به ترکیه بابت طلب گازی این کشور پس از حکم دیوان داوری، گفت: پرداخت بدهی گازی به ترکیه به پایان رسیده و اکنون بابت صادرات گاز به این کشور، پولش را دریافت می‌کنیم.
عراقی افزود: میزان حکم دیوان داوری بابت شکایت ترکیه، 5/1 میلیارد دلار بود که بابت آن حدود هشت میلیارد مترمکعب گاز به ترکیه تحویل دادیم.
وی با انتقاد از برخی رسانه‌ها اظهار داشت: پول گازی که به ترکیه دادیم را قبلا دریافت کرده بودیم‌ اما برخی اعلام کردند که گاز مجانی داده‌ایم.
عدم استفاده بهینه از گاز در کشور
معاون وزیر نفت با اشاره به عدم استفاده بهینه از انرژی در کشور، گفت: در صورت صرفه‌جویی و مصرف بهینه می‌توان 20 درصد از مصرف کاست و آن را به صادرات اختصاص داد.
عراقی افزود: بازدهی نیروگاه‌های برق کشور پایین و ‌ حدود 30 درصد است‌ در حالی که بازدهی نیروگاه‌ها در سایر کشورها بیش از 50 درصد است.
وی خاطرنشان کرد: وظیفه شرکت ملی گاز، ایجاد زیرساخت‌های گازرسانی در کشور است و وارد شدن در بخش صرفه‌جویی بر‌عهده آن نیست و سایر دستگاه‌ها باید نسبت به تحقق آن اقدام کنند.
معاون وزیر نفت ادامه داد: ایران توان صادرات قابل توجهی از گاز را دارد اما مشکل اینجاست که میزان مصرف بالاست و هر چه تولید می‌شود باید به مصرف در داخل اختصاص یابد.
مدیرعامل شرکت ملی گاز تاکید کرد: باید فکری برای صرفه‌جویی کرد در غیر این صورت، گازی برای صادرات باقی نمی‌ماند.
گازرسانی به 25 هزار روستا
معاون وزیر نفت درباره اجرای طرح‌های توسعه گازرسانی گفت: ما تاکنون به 25 هزار روستا گازرسانی کرده‌ایم و گازرسانی به پنج هزار روستای دیگر در مرحله اجراست که گازرسانی به سه هزار روستا تا پایان امسال به پایان می‌رسد.
عراقی ادامه داد: در صورت اختصاص منابع مالی از طرق بند «ق» قانون بودجه گازرسانی به هشت هزار روستای دیگر نیز تا دو سال آینده به پایان می‌رسد.
کاهش 1000 میلیارد تومانی بودجه صنعت گاز با حذف آبونمان
معاون وزیر نفت درباره حکم دیوان عدالت اداری برای حذف آبونمان از قبض‌های گاز، بیان داشت: با حذف آبونمان، حدود یک هزار میلیارد تومان از بودجه شرکت ملی گاز که برای گازرسانی و نگهداری شبکه اختصاص می‌یافت، کاسته می‌شود.
عراقی افزود: با حذف این بودجه امکان دارد که نتوان، اجرای طرح‌های خدمات‌رسانی را به طور مطلوب انجام داد.
مدیرعامل شرکت ملی گاز یادآور شد: اکنون، آبونمان در قبض‌های آب، برق و مخابرات دریافت می‌شود اما آبونمان گاز حذف شده است.
همه درآمدها به خزانه واریز شده است
معاون وزیر نفت درباره گزارش دیوان محاسبات درباره عدم واریز 11 هزار میلیارد تومان توسط شرکت ملی گاز به خزانه، گفت: مجموع درآمد سالانه شرکت ملی گاز 17 هزار میلیارد تومان است که هشت هزار میلیارد تومان بابت سهم هدفمندی یارانه‌ها، 5/4 هزار میلیارد تومان بابت هزینه‌های جاری و نگهداری شبکه گازرسانی و بقیه پولی است که باید بابت مالیات، سود سهام و صندوق توسعه ملی واریز شود.
عراقی با بیان اینکه موضوعی که دیوان محاسبات مطرح کرده است یک بحث حسابداری است، اظهار داشت: از دیوان محاسبات خواسته‌ایم منظور خود را از این گزارش اعلام کند.
وی خاطر‌نشان کرد: ما حتی عوارضی که باید به مدارس پرداخت شود را نیز ابتدا به خزانه واریز و سپس برداشت می‌کنیم، بنابراین مشخص نیست که گزارش دیوان محاسبات بر چه اساسی است.
بی‌توجهی دستگاه‌های دولتی و غیردولتی به صرفه‌جویی در مصرف گاز
معاون وزیر نفت گفت: حتی در دستگاه‌های دولتی و غیر‌دولتی به صرفه‌جویی در مصرف گاز توجه کافی نمی‌شود.
مدیرعامل شرکت ملی گاز با بیان اینکه مردم تقریبا بیشتر از دستگاه‌ها و سازمان‌ها به صرفه‌جویی توجه می‌کنند، اضافه کرد: با وضعیت فعلی مصرف، نه گازی برای صادرات و نه گازی برای آیندگان باقی نمی‌ماند.
امکان صادرات روزانه 50 میلیون مترمکعب گاز به عراق
معاون وزیر نفت درباره اجرای طرح‌های صادرات گاز، گفت: اکنون روزانه 15 میلیون مترمکعب گاز به عراق صادر می‌شود‌ اما قادر هستیم که میزان صادرات را به روزانه 50 میلیون مترمکعب افزایش دهیم.
عراقی خاطر‌نشان کرد: امکان صادرات گاز به ترکیه و کشورهای حاشیه خلیج‌فارس وجود دارد.
مدیرعامل شرکت ملی گاز ادامه داد: همچنین در نظر داریم که گاز را به برق تبدیل و به گرجستان صادر کنیم.
وی اضافه کرد: با صدور خدمات فنی و مهندسی به کشورهای همسایه، در آینده یکی از منابع مهم ارزآوری ما صدور این خدمات خواهد بود.
مدیرعامل شرکت ملی گاز اظهار داشت: آماده صادرات گاز به بصره عراق هستیم که در صورت آماده شدن طرف عراقی، صادرات در اوایل سال آینده آغاز می‌شود.
آماده شکایت از ترکمنستان هستیم
معاون وزیر نفت درباره دعوای گازی با ترکمنستان نیز گفت: به دلیل کیفیت پایین گاز و همچنین قیمت بالای گاز آماده شکایت از این کشور در دیوان داوری هستیم.
عراقی با بیان اینکه ترکمنستان به دیوان داوری شکایت کرده است، افزود: اگر مذاکره با این کشور به نتیجه نرسد ما نیز به دیوان داوری شکایت خواهیم کرد.
هزینه بالای صادرات گاز به اروپا
معاون وزیر نفت درباره صادرات گاز به اروپا، گفت: بازار گاز اروپا نسبت به بازار هسایگان، سخت‌تر اما ارزشمندتر است.
عراقی افزود: به دلیل اینکه برای صادرات به اروپا باید از ترکیه گاز صادر کنیم، این کشور اعلام کرده است که می‌خواهد گاز را از ما خریداری کند و سپس خودش به اروپا صادر کند که ما مخالف آن هستیم.
مدیرعامل شرکت ملی گاز اضافه کرد: همچنین به دلیل اجرای طرح‌های ال.ان.جی هزینه صادرات از طریق خط لوله بالاست.